Forskelsbehandling Flashcards
Hvad foreligger der et forbud mod?
*
Race
*
Hudfarve
*
Religion eller tro
*
politisk anskuelse
*
seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika
*
Alder
*
Handicap
*
National, social eller etnisk oprindelse
Hvornår gælder forbuddet i forskelsbehandlingsloven?
Forbuddet gælder ved ansættelse, forflyttelse, forfremmelse, løn, arbejdsvilkår og afskedigelse (§2) samt annoncering (§5)
Hvilke sanktionsmuligheder eksisterer der, hvis man overtræder forbuddet?
*
godtgørelse ved krænkelse (§7), men dog bøde ved diskriminerende annoncering (8)
*
Udgangspunktet: Der tages udgangspunkt i de retningslinjer for godtgørelse, der er udviklet efter ligebehandlingsloven –U 2013.2575 H
*
En lønmodtager, hvis løn -i strid lovens forbud -er lavere end andres, har krav på lønforskellen.
Forbyder loven kun direkte forskelsbehandling?
Nej, loven forbyder direkte og indirekte forskelsbehandling
Hvordan kendetegner man direkte forskelsbehandling?
Den direkte forskelsbehandling er kendetegnet ved, at en person på grund af en af lovens beskyttede kriterier, eksempelvis race, stilles ringere end andre personer
*
Særlige undtagelser ved aldersdiskrimination (forskelsbehandlingslovens §5a)
Hvad kendetegner indirekte forskelsbehandling?
Den indirekte forskelsbehandling: Når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af en bestemt race, nationalitet, tro etc. ringere end andre personer.
*
Det er dog ikke indirekte forskelsbehandling, hvis det er ”objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige”, jf. lovens §1, stk. 3.
*
Objektivt begrundet…sagligtformål….midlernetil at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige
*
Er ofte omdrejningspunktet for bedømmelsen
Forklar U.2010.1415H
*
Hollænder med dårlige danske sprogkundskaber opsagt, da hans afdeling –som betjente det engelske marked -blev nedlagt.
*
Kun afdelingslederen og en enkelt anden medarbejder –som talte flydende dansk -fortsatte.
*
Virksomheden: Vigtigt at kunne dansk flydende, da de ansatte skulle tage indledende telefonisk kontakt til kunderne på det danske marked
Højesteret:
*
Det er ikkedirekte forskelsbehandling på grund af den hollandske oprindelse!
*
Indirekte forskelsbehandling?
*
Lovforarbejderne: Uforholdsmæssigt store sprogkrav kan være indirekte forskelsbehandling –det er en konkret vurdering ud fra stillingens indhold.
*
Højesteret: Under hensyn til de nye arbejdsopgaver med telefonsalg, der skulle varetages på det danske marked, var virksomhedens sprogkrav sagligt begrundet!
Forklar U.2005.1265H - tørkædedommen
*
En medarbejder var ansat i Føtex’ bagerafdeling med henblik på kundebetjening. Medarbejderen begyndte at anvende islamisk hovedtørklæde, på trods af, at virksomheden havde en klar politik om, at medarbejdere med direkte kundekontakt ikke måtte være hovedbeklædning. Medarbejderen blev derfor bortvist.
*
Medarbejderen anlagde sag mod Føtex med påstand om, at beklædningsreglementet var ulovlig forskelsbehandling på grund af religion.
*
Virksomheden havde forinden tilbudt medarbejderen et job på lageret, som medarbejderen havde afvist.
Højesteret:
*
”Det må lægges til grund, at forbuddet mod at bære hovedbeklædning -selv om reglerne herom formelt set er neutrale -i særlig grad rammer den del af de muslimske kvinder, som af religiøse grunde bærer hovedtørklæde.”
*
→indirekte forskelsbehandling!
*
Forbuddet mod hovedbeklædning gjaldt alene ansatte med direkte kundekontakt, og det var ubestridt, at beklædningsreglerne blev håndhævet konsekvent.
*
”Ifølge Føtex’ brev af 7. juni 2001 til HK har forbuddet mod at bære hovedbeklædning »til formål over for kunderne at signalere, at Føtex er en politisk og religiøs neutral virksomhed«. Koncernpersonalechefen har i tilslutning hertil forklaret, at baggrunden for beklædningsreglerne er, at Føtex ønsker, at medarbejderne fremtræder ens og neutrale.”
*
”På baggrund af det anførte tiltræder Højesteret, at håndhævelsen over for A af det forbud mod at bære hovedbeklædning sammen med den foreskrevne medarbejderbeklædning, der gælder for ansatte i Føtex med direkte kundekontakt, ikke kan anses at indebære en overtrædelse af §2, stk. 1”.
Forklar C-157/15 -GS4 Secure Solutions
*
Receptionist i G4S fyret, da hun ikke ville tage sit tørklæde af
*
Virksomheden havde et generelt reglement, som gjaldt for alle medarbejdere, der havde kundekontakt
*
EU-Domstolen: Hun var ikke opsagt, fordi hun var muslim (direkte forskelsbehandling), men fordi hun ikke ville overholde et generelt reglement om forbud mod politiske og religiøse symboler (peger på indirekte forskelsbehandling)
*
Forbuddet var objektivt begrundet i sagligt formål, hensigtsmæssigt, nødvendigt
Forklar C-188/15 Bougnaoui
*
Opsigelse: Arbejdsgiverens ønske om at tage hensyn til en kundes særlige ønsker
*
Her var tiltaget ikke foreneligt med Beskæftigelsesdirektivets forbud
*
En kundes ønske og arbejdsgiverens vilje til at efterkomme dette ønske er subjektive hensyn og ikke et forhold, der er objektivt begrundet i karakteren af den erhvervsaktivitet, som udføres af medarbejderen.
Hvad er nogle af pligterne for arbejdsgiver?
*
Arbejdsgiver har ligesom ift. ligebehandlingsloven pligt til at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø.
*
Og stoppe den krænkende adfærd.
*
Samme forbud og mulighed for godtgørelse ved viktimiseringsom LBL.
FBL § 1, stk. 4
Hvad er bevisbyrden efter forskelsbehandlingsloven?
Delt bevisbyrde
→medarbejder skal påvise faktiske omstændigheder.
Hvad gælder særligt for aldersdiskrimination?
Forskelsbehandlingsloven beskytter enhver alder –ikke kun ”de gamle”.
H
Hvilke momenter kan der lægges vægt på ved vurderingen af om der er tale om aldersdiskrimination?
*
Alderssammensætningen i virksomheden –og i gruppen af opsagte.
*
Mønster/tendens.
*
Statistikker.
*
Udsagn/tilkendegivelser.
*
Vurderingen af udvælgelsen.
*
Faglige kompetencer.
Forklar U.2012.890H (aldersdiskrimination)
Faktum
En 55-årig ansøger søgte en stilling i en Borgerservice i en kommune. Ansøgeren blev ikke indkaldt til samtale. Ansøgeren og den ansvarlige for rekrutteringen havde en telefonsamtale på baggrund heraf, og her oplyste den ansvarlige blandt andet, at afslaget skyldtes, at der var flere ansøgere med relevante kompetencer og erfaringer, ligesom flere ansøgere havde haft personlige kompetencer, som hun vægtede højt.
Direkte adspurgt af ansøgeren, havde den ansvarlige sagt ”nej” til, om alder var en årsag til afslaget. Ansøgeren bad herefter om en skriftlig begrundelse, hvoraf blandt andet fremgik:
“At jeg samtidig, som leder, er forpligtet til at imødekomme det generationsskifte, der indenfor en kort årrække vil komme i gruppen der, som du ved, p.t. primært består af ældre erfarne.” Ups…
Højesteret
Bemærkningen var tilstrækkelig til at påvise faktiske omstændigheder for aldersdiskrimination (direkte forskelsbehandling).
På baggrund af forklaringerne i sagen, vurderede Højesteret, at kommunen havde løftet bevisbyrden for, at afslaget ikke var begrundet i alder.
Forklar U.2016.1168H (aldersdiskrimination)
Faktum
I forbindelse med nedskæringer på grund af reducerede bevillinger i Moderniseringsstyrelsen, M, afskedigede M fem medarbejdere, herunder den 58-årige A og den 55-årige B.
A og B henviste til, at de statistiske oplysninger viste en klar overvægt af ældre blandt de opsagte, hvilket skabte en formodning om forskelsbehandling på grund af alder.
Højesteret
”Statistiske oplysninger vedrørende f.eks. de opsagtes alder og aldersfordelingen i den samlede medarbejdergruppe kan indgå ved bedømmelsen af, om der er skabt en formodning for forskelsbehandling med den virkning, at det herefter påhviler arbejdsgiveren at føre bevis for, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Sådanne statistiske oplysninger kan, hvis de er pålidelige og tilstrækkeligt signifikante, i sig selv skabe en formodning om forskelsbehandling”
Konkret fandt Højesteret, at der ikke var nok til at skabe formodning for en klar overrepræsentation af ældre medarbejdere blandt de opsagt, da der også var et betydeligt antal yngre medarbejdere.
Eksisterer der særlige undtagelser for aldersdiskrimination
Forskelsbehandling (direkte som indirekte) kan være tilladt:
*
Overenskomstmæssigt aftalte aldersgrænserkan opretholdes, hvis de er (1) rimelige og objektivt begrundet og (2) hensigtsmæssige og nødvendige for at nå målet. Fx U2012.3220V og U2013.3130H
*
Overenskomstparter kan aftale særlige løn-og afskedigelsesvilkår for unge under 18 år. Her er der ikke krav om, at der skal være rimelige, objektive og saglige formål mv. Hensynet er, at unges erhvervsmæssige integration på arbejdsmarkedet støttes.
*
OBS: Individuelle aftaler om automatisk fratræden ved det fyldte 70. år blev ulovlige 1. januar 2016.
Forklar U2014.470H (Irma-sagen)
Faktum
A blev som 16-årig ansat som servicemedarbejder i butikskæden I. A blev afskediget, fordi han fyldte 18 år. Under ansættelsen blev A aflønnet med en lavere løn end voksne ansatte.
Aflønningen og afskedigelsen skete i overensstemmelse med overenskomsten mellem I og HK. Under en sag ved domstolene gjorde A over for I og Beskæftigelsesministeriet, B, gældende, at aflønningen og afskedigelsen af A var i strid med beskæftigelsesdirektivets artikel 6.
Parterne var enige om, at den ulige behandling af unge under 18 år havde hjemmel i forskelsbehandlingslovens§5a,stk.5.
Hovedspørgsmålet under sagen var, om den adgang til ulige behandling af unge under 18 år med hensyn til aflønning og beskæftigelse, der følger af §5 a, stk. 5, går videre, end hvad beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1, giver hjemmel til.
Højesteret
Den overenskomstmæssige ordning om aflønning og afskedigelse af unge under 18 år måtte anses for begrundet i parternes fælles interesse i at fremme integrationen af de unge på arbejdsmarkedet.
Ordningen fandtes objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål, jf. direktivets artikel 6, stk. 1, litra a.
Ordningen fandtes endvidere at udgøre et hensigtsmæssigt middel til at nå målet om at fremme de unges erhvervsmæssige integration. Lavere aflønning og muligheden for afskedigelse ved det fyldte 18. år måtte også anses for nødvendige midler til at nå målet.
Beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1, var dermed overholdt, og I og B blev frifundet.
Under sagen havde Højesteret afslået en anmodning om forelæggelse af spørgsmål for EU-Domstolen, som HK havde anmodet om.
Forklar U.2016.1168H (Moderniseringsstyrelsen)
*
I forbindelse med nedskæringer på grund af reducerede bevillinger i Moderniseringsstyrelsen, M, afskedigede M fem medarbejdere, herunder den 58-årige A og den 55-årige B.
*
Var der påvist faktiske omstændigheder?
*
A og B henviste til, at de statistiske oplysninger viste en klar overvægt af ældre blandt de opsagte, hvilket skabte en formodning om forskelsbehandling på grund af alder.
Højesteret:
*
”Statistiske oplysninger vedrørende f.eks. de opsagtes alder og aldersfordelingen i den samlede medarbejdergruppe kan indgå ved bedømmelsen af, om der er skabt en formodning for forskelsbehandling med den virkning, at det herefter påhviler arbejdsgiveren at føre bevis for, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Sådanne statistiske oplysninger kan, hvis de er pålidelige og tilstrækkeligt signifikante, i sig selv skabe en formodning om forskelsbehandling”
*
”I den foreliggende sag var der en overrepræsentation af ældre medarbejdere blandt de opsagte, og ingen af de opsagte var under 53 år.”
*
”Heroverfor står som anført af landsretten, at der i styrelsen var et betydeligt antal medarbejdere, der var ældre end A og B, som ikke blev afskediget. I B’s kontor var der fem ældre medarbejdere, og i A’s kontor var der én ældre medarbejder, som ikke blev opsagt. ”
*
”Højesteret tiltræder herefter, at oplysningerne om de opsagtes alder og aldersfordelingen i den samlede medarbejdergruppe ikke udgør faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling.”
Må der ske forskelsbehandling af unge under f.eks. 18 og 15 år?
Ja, der må feks gerne være lønbestemt aldersforskel
Hvordan er handicapbegrebet defineret?
o handicapbegrebet: defineret i EUD’s praksis, hvorefter følgende kriterier skal være opfyldt:
1) en tilstand med funktionsbegrænsninger en lægelig diagnose vil være egnet til at indgå i vurderingen
2) barrierer for erhvervsaktivitet lønmodtagerens tilstand skal være egnet til at udgøre en barriere for at deltage i erhvervsaktiviteter på lige fod med andre lønmodtagere man anser dog ikke at for eksempel ADHD eller farveblindhed udgør begrænse mulighederne
3) en langvarig tilstand tilstanden skal være langvarig på afskedigelse tidspunktet for at udgøre et handicap
Hvad er nogle af eksemplerne på mulige tilpasningsforanstaltninger?
*
Nedsat tid
*
Indretning af lokaler
*
Tilpasning af udstyr
*
Arbejdsmønstre
*
Opgavefordeling
*
Adgang til uddannelse og instruktion
*
Offentligt tilskud, fx personlig assistent
*
Mv.
Hvilken bevisbyrde gælder i sager om handicap?
Delt bevisbyrde
Ofte vil der være påvist faktiske omstændigheder i handicapsager, særligt hvor medarbejderens handicap er åbenbart eller burde være åbenbart.
Forklar U.2015.3301H
Faktum
Medarbejderen fik piskesmældslæsion og blev efter ulykken sygemeldt i tre uger. Herefter arbejdede medarbejderen i sædvanligt omfang på fuld tid i 10 måneder, indtil hun efter råd fra sin læge blev deltidssygemeldt.
Under deltidssygemeldingen blev medarbejderens arbejdsopgaver begrænset. To måneder senere blev medarbejderen dog fuldtidssygemeldt, indtil hun blev opsagt med forkortet varsel i henhold til funktionærlovens §5, stk. 2 (120 dages reglen).
Ved en speciallægeerklæring afgivet 17 dage forud for opsigelsestidspunktet forelå en prognose for sygdommen, der indebar, at begrænsningen i form af funktionsnedsættelse måtte anses for at have lang varighed. Medarbejderen havde ikke sendt speciallægeerklæringen til arbejdsgiveren.
Medarbejderen mente at være opsagt i strid med forskelsbehandlingsloven, fordi hun var handicappet i lovens forstand.
Faktum
Medarbejderen fik piskesmældslæsion og blev efter ulykken sygemeldt i tre uger. Herefter arbejdede medarbejderen i sædvanligt omfang på fuld tid i 10 måneder, indtil hun efter råd fra sin læge blev deltidssygemeldt.
Under deltidssygemeldingen blev medarbejderens arbejdsopgaver begrænset. To måneder senere blev medarbejderen dog fuldtidssygemeldt, indtil hun blev opsagt med forkortet varsel i henhold til funktionærlovens §5, stk. 2 (120 dages reglen).
Ved en speciallægeerklæring afgivet 17 dage forud for opsigelsestidspunktet forelå en prognose for sygdommen, der indebar, at begrænsningen i form af funktionsnedsættelse måtte anses for at have lang varighed. Medarbejderen havde ikke sendt speciallægeerklæringen til arbejdsgiveren.
Medarbejderen mente at være opsagt i strid med forskelsbehandlingsloven, fordi hun var handicappet i lovens forstand.