Eksamens hjelpen Flashcards

1
Q

Hva menes med organisasjoner inngår i en større kontekst?

A

Organisasjoner må inngå et samspill med sine omgivelser, som vil si at organisasjonen må ta hensyn til kunder og brukere, til offentlige reguleringer, til konkurrenter etc. Dette indikerer altså at en organisasjon er del av en større kontekst, hvor organisasjonen sjeldent står fritt til å velge mål, strategi og struktur.

Det er spesielt fire forhold som er spesielt viktige når man snakker om forholdet mellom organisasjoner og omgivelser; 1. avhengighet, 2. Usikkerhet og 3. ytre press.

Et eksempel på at en organisasjon inngår i en større kontekst kan man se på hvordan utviklingen i digitale teknologi skaper både avhengighet, usikkerhet og ytre press. (avhengige av å skaffe seg siste teknologi, usikkerhet av å ikke ha kontroll over utviklingen, og press ved at ny teknologi erstatter ansatte med maskiner)

Avhengighet handler om at organisasjoner er avhengige av å skaffe seg ressurser fra omgivelsene. Dette er en sentral faktor i organisasjonen da bedrifter må få nødvendige inntekter fra salg for å kunne lønne sine ansatte og investere i videre drift.

Usikkerhet handler om at organisasjoner er avhengige av omgivelsefaktorer som gjør driften uforutsigbar. Det er viktig at bedrifter stiller seg spørsmål som «Får jeg leveransene mine i dag?», «vil kundene kjøpe produktet?» og «hva kan konkurrentene mine i dag?». Jo større usikkerheten blir, desto mer arbeid må organisasjoner legge i å fange opp signaler fra omgivelsene, og forsøke å tilpasses seg dem.

Ytre press handler om at omgivelsene skaper en press på organisasjoner for å tvinge dem til å gjøre ting de egentlig ikke ønsker, men det kan også være et normativt press om å tilpasse seg normer og verdier som gjelder i omgivelsene. Det kan også være et politisk press, hvor organisasjonen blir lovpålagt å følge lover som er vedtatt i stortinget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva menes med at det vi skal forstå og forklare er atferd (organisatorisk og individuell) og at organisasjoner og omgivelser er viktige forklaringsfaktorer?

A

Det vi ønsker å forstå og forklare, er atferd
Atferd består av følgende tre overordnede elementer:
* Menneskers holdninger (hva de mener og tror)
* Hva de tenker (hva de er opptatt av og hvordan de forstår det som de fokuserer på)
* Deres handlinger (hva de gjør)

I boken fokuseres det på fire sentrale atferdsprosesser – det kan kalles organisasjonsatferd. Det blir tatt opp i hvert sitt kapittel:
* Motivasjon og ytelse (kapittel 7)
* Kommunikasjon (kapittel 8)
* Beslutninger (kapittel 9)
* Læring og innovasjon (kapittel 10)

Organisasjon som forklaringsfaktor
Bokens utgangspunkt er at atferd i organisasjoner er delvis forskjellige fra atferd i andre sammenhenger. Mennesker tilpasser sin atferd til konteksten man befinner seg i. For å forstå hva som er spesielt med atferd i organisasjoner, må vi derfor forstå hva slags kontekst organisasjoner er, og hvordan denne konteksten påvirker atferden. I boken deles organisatorisk kontekst inn i to hovedelementer, nemlig formelle og uformelle.

De formelle elementene i en organisasjon er bevisst besluttet og ofte nedfelt skriftlig blant annet i planer, organisasjonskart og stillingsinstrukser, og består i hovedsak av to komponenter:
* Mål og strategi (omhandles i kapittel 2)
Mål angir forventinger om hva ansatte i en organisasjon skal jobbe mot, mens strategier angir forventninger om hvordan man skal oppnå målet. Både mål og strategi kan variere i innhold, ambisjonsnivå og klarhet.

  • Formell organisasjonsstruktur (omhandles i kapittel 3)
    Den består av forventninger til hva en ansatt skal jobbe med (jobbeskrivelse), hvordan jobben skal utføres (regler, rutiner og prosedyrer), hvem man i hovedsak skal jobbe sammen med (hvilken enhet man er ansatt i) og hvem man må spørre om lov til å gjøre noe (hvem lederen er).

Mål, strategi og organisasjonsstruktur legger retningslinjer og kan begrense de ansattes handlefrihet i arbeidet, men gir samtidig felles retning og prosedyrer som kan sikre måloppnåelse. Som ansatt i en organisasjon forventes det at man jobber mot målene som et satt, prioriterer oppgaver som følger strategien, følger stillingsinstruksen og utfører oppgavene som forventes av deg.

Ordet organisasjonsdesign brukes for å beskrive hvordan man utvikler strategi og formell struktur gjennom fordeling og gruppering av arbeidsoppgaver, hierarkisk organisering av autoritet og bruk av administrative ordninger for styring, koordinering og kontroll.

Organisasjoner består også av forskjellige uformelle elementer som påvirker atferden i organisasjoner. Dette er mer ting som har vokst frem over tid og i mindre grad er vedtatt. To sentrale som kan ha stor innvirkning på de ansattes atferd er:

  • Organisasjonskultur (omhandles i kapittel 4)
    Kulturen angir hvordan mennesker bør opptre, selv om det ikke er formulert skriftlig i en stillingsinstruks eller en prosedyre. Det kan være uformelle regler for hva atferd som aksepteres i en organisasjon (“Slik gjør vi det ikke hos oss!”), og det kan også være dypere etiske retningslinjer for hva som oppfattes som god og riktig atferd i en organisasjon.
  • Maktforhold (omhandles i kapittel 5)
    Organisering innebærer også at noen får kontroll over noen ressurser som de kan anvende for å fremme sine interesser. Å forstå hva som gjør noen personer og grupper mektige og andre mindre mektige, er viktig for å forstå et vanlig fenomen i de fleste organisasjoner: konflink

De uformelle elementene kan både styrke og svekke effekten av de formelle elementene på de ansattes atferd. Eksempler på dette kan være organisasjonskultur eller personlig maktorientering. I en organisasjon er det ikke uvanlig at det oppstår uformelle normer som trosser de formelle regler. I organisasjoner vil det være både uformelle og formelle elementer som inngår samtidig.

Det er også i alle organisasjoners interesse å ha ledere som utøver ledelse.
* Ledelse (omhandles i kapittel 12)
Ledelse står også helt sentralt som forklaringsfaktor. Ledelse er å påvirke mennesker direkte, for eksempel gjennom samtaler, ulike former for ordre og direktiver, eller gjennom å støtte og inspirere medarbeidere. Men ledelse er også å påvirke atferd indirekte gjennom å være sentral i utforming av mål, strategier og formelle strukturer (organisasjonsdesign) og i å påvirke kultur og håndtere uformelle maktforhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan kan organisasjoner både være like og forskjellige?

A

Det kan sies at organisasjoner kan være både like og forskjellige. Likheten er at de er systemer der mennesker samhandler for å nå mål og løse oppgaver, de har en formell struktur, en kultur og noen uformelle maktforhold, samtidig som de inngår i et sett omgivelser. Den viktigste forskjellen mellom organisasjoner er at de utfører ulike oppgaver som krever ulik teknologi og ulik kunnskap for å kunne løses på en tilfredsstillende måte.

Tradisjonelt sett er det skilt mellom organisasjoner som utfører vare- og tjenesteproduksjon. Vareproduksjon består i å lage fysiske ting. Varer har den egenskapen at de kan produseres for lager, noe som innebærer at de ikke trenger å konsumeres med en gang. Det trenger ikke være direkte relasjon mellom produsent og konsument. Vareproduksjon er som regel mer kapitalintensivt enn tjenesteproduksjon med større investeringer knyttet til fysiske maskiner og produksjonsutstyr.

Tjenester er derimot immaterielle, altså noe som ikke manifesteres fysisk.
Tjenester konsumeres samtidig som de produseres. Tjenesteproduksjon er mer arbeidskraftintensivt. Tradisjonell vareproduksjonsansatte minsker. Tjenesteyting øker.

Digitalisering og informasjonsteknologi er årsak til at skillet mellom vare- og tjenesteproduksjon er i ferd med å viskes ut slik at i mindre grad er et klart skille mellom vare- og tjenesteproduksjon. Jo mer tjenesteproduserende organisasjoner er, desto viktigere blir mennesker og sosial samhandling.

Organisasjoner kan være offentlige virksomheter eller privat eide bedrifter. Offentlige og private organisasjoner kan ha både like og ulike trekk. De rette seg etter lover, regelverk og offentlige vedtak. Målene til offentlige organisasjoner multifunksjonelle ved at de på den ene die ivaretar sentrale samfunnsverdier og skaper verdier for samfunnet – men samtidig må styres utfra hensyn til økonomisk ansvarlighet. Private bedrifter styres ut fra et mål om å genere økonomisk avkastning.

Offentlige organisasjoner er normalt mer byråkratiske (følger mer regler og rutiner) enn private, og at de ofte har mer komplekse mål og kan ha mindre anledning til å ta risiko. Offentlige organisasjoner skal ivareta sentrale demokratiske verdier som flertallsstyre, vern av permanente minoriteter og representativitet. Disse skal også drive med mest mulig effektiv produksjon av varer og tjenester.
De offentlige organisasjoner skal også ivareta sentrale rettsstatsverdier som likebehandling, forutsigbarhet og offentlighet. Offentlige organisasjoner utsettes for stadig større effektivitetskrav i likhet med private organisasjoner. Et stadig mer formalisert samarbeid mellom offentlige, private og frivillige organisasjoner er årsak til at skillet mellom private og offentlige organisasjoner utvasket mer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes begrepet Teknologi i organisasjonsteorien og hvordan kan digitalisering og IKT påvirke og bli påvirket av organisasjoner?

A

Def. Teknologi: teknologi er de verktøy og metoder en organisasjon bruker for å omdanne ressurser til produkter eller tjenester, noe som påvirker arbeidsprosesser og organisasjonskultur. Teknologi er enkelt sagt hva som benyttes av verktøy slik som kapital, utstyr, maskiner eller kompetanse for å nå eller realisere mål.

I organisasjonsteorien omfatter teknologi begrepet både fysisk teknologi (som maskiner og IT-systemer), og kunnskapsbasert prosesser som organisasjonen anvender for å skape verdi. Teknologi sees på som en sentral faktor som påvirker organisasjons struktur, arbeidsprosesser og effektivitet. I perspektiv av Jacobsen og Thorsvik (2019) påvirker teknologi ikke bare hvordan oppgaver utføres, men også hvordan organisasjoner må tilpasse seg for å optimalisere bruken av teknologien i sin helhet.

Fra den industrielle til den digitale og teknologiske revolusjon.
1800- tallet: Den industrielle revolusjonen; produksjon, transport og bosettingsmønstre
1900- tallet: Maskinteknologi; masseproduksjon av konsumvarer
70-80- tallet: Den digitale revolusjonen: internett, e-post og pc.
I dag: “den andre maskinalderen”/ “den fjerde industrielle revolusjonen”

IKT, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, har en påvirkningskraft på alle stillinger, og omgivelser som bruker teknologien til sin fordel for å fremme sitt omdømme og sin verdi. Samtidig har ledelse, prosesser, struktur, ansatte, kultur og makt, mål og strategi og omgivelsene en direkte påvirkning på bruk og også bruk av revidert teknologi de finner mer til nytte for sine fremtidige prosesser. (ref. Figur 1.3, side 29, Jacobsen & Thorsvik).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med balansert målstyring?

A

Balansert målstyring (“the balanced scorecard”) er en tilnærming som trekker frem fire sentrale dimensjoner som balanserer organisasjoners behov for å måle både kortsiktig og langsiktig effektivitet. De fire dimensjonene er:

1) Finansielle indikatorer legger hovedvekten på å måle tradisjonelle indikatorer som avkastning på egenkapital, eller hvor mye inntekter organisasjonen frembringer. Det er et fokus på økonomiske mål og resultater

2) Kundeperspektivet handler om hvordan en organisasjon leverer verdi til sine kunder. En privatbedrift ville ha målt indikatorer på for eksempel hvor stor markedsandel en bedrift har innen et spesielt markedssegment mens offentlige organisasjoner vil legge vekt på brukertilfredshet.

3) Interne produksjonsprosesser i organisasjonen fokuserer på effektivitet og kvalitet ved de interne prosessene i en organisasjon. Organisasjonen må blant annet utvikle indikatorer som fanger opp nyutvikling av produkter og tjenester.

4) Evne til læring og vekst vektlegger forhold knyttet til bedriftens ansatte. De ansattes tilfredshet og trivsel på jobben, tilknytning til bedriften og produktivitet hos den enkelte medarbeider er viktige punkter for denne indikatoren.

Disse fire indikatorene henger godt sammen og hovedpoenget her er at organisasjoner må måle flere elementer for å unngå at organisasjonen blir kortsiktig i sitt perspektiv, men også for å oppnå et godt mål på effektivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke faktorer balanserer virksomheter behov for å måleffektivitet på kort og lang sikt?

A

Mål varierer med hensyn til hvilken tidshorisont de har, og med hensyn til hvor mulig de er å avgrense i tid” (Jacobsen, Thorsvik 2019, s 39) påpeker at “mål varierer med hensyn til hvilken tidshorisont de har, og med hensyn til hvor mulig de er å avgrense i tid.” Dette innebærer at en privat bedrift med hovedmål om å tjene penger må ivareta både umiddelbare og fremtidige mål. På kort sikt må bedriften prioritere likviditet og operasjonelle mål for å kunne dekke lønninger, betale leverandører og sikre at driften går rundt.
Dette handler om å opprettholde en stabil drift, selv om det ikke nødvendigvis innebærer å oppnå profitt umiddelbart. Samtidig er det viktig å sette langsiktige mål som sikrer bærekraftig vekst og lønnsomhet. Dette kan innebære investeringer i innovasjon, produktutvikling og kundelojalitet, som ofte krever ressurser på kort sikt, men som på sikt kan styrke bedriftens konkurranseevne og vekst.
Et eksempel på denne balansen finner vi i Apple. Bedriften har et langsiktig mål om å styrke sitt omdømme gjennom investeringer i innovasjon og bærekraftige løsninger. Samtidig har de kortsiktige mål om å øke salget og sikre lønn til ansatte. For å klare dette, må Apple være effektiv – de må produsere høy kvalitet uten nødvendigvis å gjøre det billigst mulig. De må finne en balanse der de tjener godt nok på hvert produkt til å opprettholde en sunn og stabil virksomhet.

Dermed er faktorene som balanserer behovet for effektivitet på kort og lang sikt:
1. Likviditet og operasjonelle mål: sikre kortsiktig stabilitet i driften.
2. Langsiktig lønnsomhet: investeringer i innovasjon og bærekraft for fremtidig vekst.
3. Effektivitet i verdiskaping: optimalisere produksjon og salg slik at de oppnår høy kvalitet samtidig som de bevarer lønnsomhet.
4. Markeds- og omdømmebygging: å bygge et sterkt merke som støtter både kortsiktige salgsresultater og langsiktig lojalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er forskjellen på vedtatte og fremvoksende strategier?

A

Når organisasjoner setter seg mål, som både kan være reelle og symbolske, kan det skilles mellom hva som er en vedtatt strategi og hva som omtales som fremvoksende strategier.
Den vedtatte strategien, som vi og kan kalle den formelle strategien, er de strategiene man bruker for å oppnå målene som er vedtatt i organisasjonens beslutningsorganer. «F.eks. i styret, i ledergruppen eller på generalforsamlingen – og som ofte er skriftlig nedfelt.» (Jacobsen, Thorsvik 2019, s.56). Strategiene som man ser for seg skal benyttes for å oppnå en organisasjons vedtatte mål og visjoner. Den vedtatte strategien blir ofte ikke iverksatt. Det kan det være mange grunner til, men som oftest er det at «strategiene ikke var mulig å fullføre eller at de ikke ble fulgt ordentlig opp.» (Jacobsen, Thorsvik 2019, s.56)
De fremvoksende strategiene er det strategiarbeidet som foregår på et desentralisert nivå i virksomheten, «gjennom at ansatte hele tiden tar større eller mindre beslutninger som får betydning for hvordan organisasjonen arbeider» (Jacobsen, Thorsvik 2019, s.56). De fremvoksende strategiene vil altså si strategiene man bruker i delmål, som man gjerne utbedrer og setter seg underveis, for å oppnå målene man har satt seg.
Et eksempel på vedtatt og framvoksende strategi kan for eksempel være Statens vegvesen sin nullvisjon om dødsulykker på norske veier. Den vedtatte strategien er å ha null døde, men det viser seg å ikke være mulig å oppnå. Derfor bruker man fremvoksende strategier som å dele ut refleksvester til fotgjengere, og å ha fartskontroller for å jobbe mot det opprinnelige målet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva menes med begrepet silotenkning (suboptimalisering)?

A

En organisasjon kan anses som et virkemiddel til å oppnå mål. Grupper i en organisasjon kan ha andre mål enn organisasjonens mål, de kan også gå på tvers av organisasjonens mål.
Begrepet silotenkning brukes for å beskrive et tankesett der man på et individnivå kan oppleve at ansatte jobbe mot det som er til det beste for dem selv, i stedet for å arbeide for det beste for organisasjonen. Den ansatte kan foretrekke å ha en behagelig og interessant jobb, med god lønn. For å oppnå det, kan den ansatte utnytte sin stilling for å maksimere egen vinning, selv om det går på bekostning av organisasjonens mål.
Spesialisering og arbeidsdeling kan gjøre at organisasjonens delmål blir det viktigste, det kan oppstå en form for målforskyvning, ved at all oppmerksomheten blir rettet mot arbeidsoppgavene de selv har. De mister interessen eller ignorerer organisasjonens overordnede mål, og tenker hva er best for oss og vår avdeling, det er vokst frem silotenkning. For eksempel at en ansatt i markedsavdelingen hevder at markedsføring er det viktigste arbeidet organisasjonen driver med (Jacobsen, & Thorsvik 2019, s.59).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke fire dimensjoner inngår i hva som defineres som selskapets samfunnsansvar og hvilke dilemma kan oppstå mellom samfunnsansvar og økonomiske mål?

A

De fire dimensjonene er:
Økonomisk: Organisasjonen må ha tjenester og varer som folk ønsker og vil betale for.
Legalt: Organisasjonen må forholde seg til regler og lover der organisasjonen holder til.
Etisk: I et samfunn er det også uformelle rammer, normer og regler som også gjelder for organisasjonene som operer der.
Filantropisk: Det å bidra med aktiviteter som gir nytte for andre, støtte foreninger og lag. Oppgrader kulturvirksomhet.
Et dilemma som kan oppstå er konflikten mellom profitt her og nå, og bærekraft over tid. Det å ha kortsiktig økonomisk gevinst kan være i strid med bærekraftsmål, som miljøvern eller sosialt ansvar (Jacobsen, & Thorsvik, 2019, s.61).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er årsaken til at det kan skje økende horisontal og vertikal spesialisering i en organisasjon?

A

Det kan være flere grunner til at det er økende horisontal og vertikal spesialisering i en organisasjon. Årsakene er ofte knyttet til: størrelse og oppgaver som må håndteres – i tillegg til behov for effektivitet.

Størrelse og den sammensatte oppgaven
Når en organisasjon vokser blir oppgave større, og da blir det vanskelig for den enkelte ansatte å håndtere prosessen aleine. For å oppnå større effektivitet, kan en dele opp oppgaven i mindre og spesialiserte oppgaver. På denne måten kan hver person fokusere på din oppgave og ble ekspert på den.

Eksempel på dette kan være Scientific Management. Hvor Frederick Winslow Taylor mente at ved å splitte oppgaven i så mange deloppgaver som mulig ville føre til mest effektivitet. Ved å dele opp oppgavene så mye at hver ansatt slapp å bytte verktøy eller bevege ser fra ett sted til ett annet. Scientific Management er godt illustrert og parodiert i Chaplins film modern times.

Behov for effektivitet
Spesialisering kan føre til oppgavene blir utført, men mer nøyaktighet og raskere, noe som fører til økt produktivitet. Horisontal spesialisering (oppgavedeling på tvers av avdelinger) gjør at hver avdeling kan fokusere på sin oppgave. Vertikal spesialisering (deling av beslutningstaking og utføring) gjør at ledelsen kan fokusere på strategi, men arbeiderene tar seg av utførelsen av oppgavene.

Økt behov for kontroll og koordinering
Når organisasjonen vokser blir det større behov for kontroll og koordineringsevner. Vertikal spesialisering legger til rette for mer kontroll, da ledelsen kan følge med på hva arbeiderene gjør og gi instrukser til hvordan oppgaven skal bli utført. Dette gir en klar arbeidsfordeling mellom ledelsen og di ansatte.

Markedskrav og omgivelser
I møte med konkurranse og forespørsler fra kunder, må organisasjons ha mulighet til å kunne tilpasse seg gjennom spesialisering. Ved å ha ansatte eller enhet som fokuserer på den samme oppgaven/ målet, vil organisasjonen kunne respondere raskere endinger og krav fra omgivelsene.

Ut fra hvilke produkt organisasjonen produserer er det ulike modeller som passer. Kan være markedsbasert inndeling, hvor du samler alle som lager samme produkt. Det vil si alle fra markedsføring av produktet, til de som faktisk lager produktet. Da vil avstanden mellom omgivelsene og produksjonen bli kort, og da vil det bli lettere å gjøre tilpasninger etter som markedet endres eller kunder kommer med nye ønsker.

Spesialisering i en organisasjon er ikke bare noe om skjer dersom organisasjonen vokser og blir større, men også en måte å tilpasse seg omgivelsene og markedskonkurransen. Det kommer stadig nye forventinger til organisasjonene, både bra politikerne om ulike krav, men også fra andre konkurrenter. Derfor må organisasjonen tilpasse sin struktur og måten den arbeide organiseres på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke 7 koordineringsmekanismer finnes i en organisasjon og hva kan avgjøre hvilke mekanismer som anvendes?

A

Her skal vi se nærmere på mekanismer for koordinering av arbeidet i organisasjoner. Det er vanlig å skille mellom syv ulike mekanismer, som alle har sine egne applikasjoner og anvendelser i organisasjoner. Etter å ha presentert de syv mekanismene vil det komme en betraktning rundt hva som kan avgjøre når de ulike mekanismene bør anvendes.

Gjensidig tilpasning
Den enkleste formen for koordinering skjer når mennesker automatisk tilpasser sin atferd til det andre man er avhengige av, gjør. Dette kan f.eks. skje i en robåt der to personer ror, og den ene automatisk tilpasser hastigheten til den andre. I mange tilfeller er det ikke engang nødvendig å prate sammen, man ser at den andre øker eller senker tempoet, og tilpasser seg deretter. Denne ormen kalles for gjensidig tilpasning.

Slik koordinering er bare mulig i svært oversiktlige sammenhenger, der oppgavene som skal koordineres, ikke omfatter flere personer enn at man kan følge med på hva de andre gjør. Det kunne ha vært mannskap i en stor robåt med 10-15 roere, ville det vært vanskelig å ha oversikt over hva alle gjør til enhver tid. Dersom forholdene blir mer komplekse – som regel ved at organisasjonen får mange ansatte - får man behov for andre koordineringsmekanismer enn gjensidig tilpasning.

Direkte tilsyn
En av de mest omtalte koordineringsformene er innføringen av et formelt hierarki av stillinger. Det vil si etablering av overordnede posisjoner i organisasjonen, som gir personer i stillingene formell myndighet til å gi ordre til personer som sitter i underordnede stillinger. Koordineringen skjer gjennom direkte tilsyn eller ordre. En begrensning ved direkte styring som mekanisme for koordinering er knyttet til det som vi kaller kontrollspenn, dvs. Hvor mange personer en leder i praksis kan klare å føre tilsyn med. Franskmannen Henri Fayol analysere hvor mange underordnede en enkelt leder kan klare å følge opp. Faoyl konkluderte med at en leder vanskelig kunne ha oversikt over mer enn seks til åtte personer, maksimum tolv.

Standardisering av arbeidsoppgaver
Sentralt i denne måten å koordinere på står bruken av regler, skriftlige rutiner og prosedyrer. Hensikten er å sørge for at arbeidsoppgavene blir utført likt fra gang til gang. Dette skaper forutsigbarhet og reduserer beslutnings- og produksjonskostnadene. Går vi tilbake til robåteksemplet, kan det tenkes at en plan var lagt på forhånd for hvordan løpet skulle gjennomføres. Det skaper god flyt i arbeidet, også når en oppgavene “overleveres” fra en avdeling til en annen. Standardisering av prosesser er vanligst i vareproduserende bedrifter, men anvendes også i komplekse tjenesteyting, som f.eks. sykehus.

Standardisering av resultater
I enkelte sammenhenger er det vanskelig å anvende både direkte syn, standardisering av arbeidsoppgaver og digitale plattformer for å koordinere aktiviteter. I slike sammenhenger kan man spesifiserer hvilke resultater man ønsker at arbeidet skal gi, f.eks. ved å spesifisere dimensjoner ved et produkt eller ansattes atferd. En vanlig teknikk for å styre aktivitetene i organisasjoner er målstyring, hvor det legges avgjørende vekt på å evaluere hvordan de ansatte bidrar til realisering av mål. Den samme logikken ligger til grunn for standardisering av resultater.

Standardisering av kunnskap
Et eksempel på standardisering av kunnskap som koordineringsmekanisme kan vi se når et sykehus mottatt en pasient som har fått en alvorlig skade og må behandles raskt. Pasienten blir da tatt imot av et team bestående av leger, sykepleiere og andre spesialister. Dette teamet har også en del skrevne regler for hvordan ulykkestilfelles skal tas imot og behandles. Men siden hver ulykke og skader er forskjellige, må temaet handle ulikt i nesten hver enkelt situasjon. I stedet er det slik at hver person i teamet vet hvordan de andre vil handle i en gitt situasjon. Legene vet hvordan sykepleieren vil opptre, og omvendt. De utfører oppgaven på en samordnet måte fordi de har spesiell kunnskap som den andre vet om. Man vet hvordan den andre vil handle, fordi man er lært opp til å handle på en spesiell måte.

Standardisering av normer
Normer kan på samme måte som skriftlige regler og formelle prosedyrer, angi hvilken informasjon som er viktig og hvilken som kan utelukkes, og hva som er en “passende” atferd når personer skal foreta et valg på vegne av organisasjonen. Nøkkelbetingelsen for å koordinere arbeidet gjennom standardisering av normer er et systematisk holdningsskapende arbeid som fremmer tradisjon for hvordan ulike hensyn skal veis og vektlegges i arbeidet.

Horisontale ordninger for samarbeid
Når situasjonen er så kompleks, er det nødvendig med samarbeid mellom personer som har ulike kompetanse. Dette er strukturelle ordninger som har til hensikt å bedre kommunikasjonen og koordineringen mellom enheter på samme nivå i en organisasjon, f.eks. mellom to avdelinger.

Vi kan skille mellom fem horisontale former for samarbeid for å oppnå koordinering på:

a) Formelle grupper, sammensatt av personer fra ulike avdelinger
b) Integrator-posisjoner, spesielle stillinger som har hovedoppgave i å fungere som koordinator mellom flere avdelinger, men som ikke har beslutningsmyndighet
c) Rotasjon av personale mellom enheter
d) Fysisk samlokalisering
e) Informasjonsteknologiske nettverk
a. eks. Organisasjoner som samordnes gjennom å kommunisere direkte med hverandre, og koordinere aktiviteter seg imellom uten at uten at mennesker er involvert. Uber og Airbnb er organisasjoner som ikke har egne ansatte i den operative kjernen.

Hva kan avgjøre hvilke mekanismer som anvendes
Valg av koordineringsmekanisme kan betraktes som et valg som besluttes langs en skala, hvor arbeidsoppgavens karakter endres fra å være enkle til å bli stadig mer kompleks, og arbeidssituasjonen blir mer uoversiktlig. Dette kan beskrives som å gå fra en situasjon, hvor få personer jobber sammen med enkle oppgaver, til en situasjon hvor mange mennesker jobber med komplekse oppgaver som må samordnes. Når arbeidet blir mer komplisert, er det mest hensiktsmessig å benytte direkte syn, og etter hvert standardisering og horisontale ordninger for samarbeid. Det er imidlertid ingen organisasjoner som baserer seg på bare én av disse koordineringsmekanismene.

Et sykehus benytter f.eks. både gjensidig tilpasning gjennom uformell kommunikasjon (man snakker sammen), direkte ordre (leger som gir instrukser under en operasjon), standardisering av arbeidsoppgaver (faste rutiner for hvordan ulike pasienter skal behandles), standardisering av kunnskap (man må inneha en formell kunnskap før man kan gjennomføre bestemte oppgaver) samt gjensidig tilpasning gjennom laterale forbindelser (man kommuniserer f.eks. med spesialiser på pasientens skade før det fattes beslutninger om hva som må gjøres).

Små organisasjoner med enkle oppgaver, kan koordinere virksomheten godt gjennom gjensidig tilpasning hvor de ansatte kommuniserer og er mye sammen. Etter hvert som kompleksiteten øker, vil organisasjoner måtte anvende flere ulike koordineringsmekanismer, og strukturen vil dermed bli mer kompleks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvilke faktorer inngår i Henry Minzbergs konfigurasjoner?

A

Begrepet strukturell konfigurasjon handler om hvilken form en organisasjon har, hvordan den ser ut. En konfigurasjon kjennetegnes ikke bare ved ett enkelt strukturert element, men ved hvordan elementene er kombinert.

De strukturelle elementene er:
1) Arbeidsdeling og spesialisering
2) Lokalisering av beslutningsmyndighet (hierarki, linje og stab)
3) Koordineringsmekanismer
4) Styringssystemer

Henry Mintzberg trekker frem koordineringsmekanismer som det mest sentrale strukturelle elementet. Mintzberg definerte fem konfigurasjoner.

Entreprenørorganisasjonen
Enkel struktur – av organisasjonsstruktur.

Består hovedsakelig av to deler; en toppledelse og en operativ kjerne. Har ingen støttestruktur eller teknostruktur (stabsenheter).

EKSEMPEL: Små familiebedrifter i norsk næringsliv.

Hierarki som koordineringsmekanisme – direkte overvåking fordi organisasjonen er liten og oversiktlig, og fordi det ofte er en grunnlegger (gründer) som ønsker sterk styring. beslutningssystemet er sentralisert, lederen tar de fleste beslutninger.

På individnivå kjennetegnes organisasjonen av å ha lite spesialisering => En og samme person må utføre flere oppgaver.

Styrker – Gir høy grad av fleksibilitet, slik at man kan være imøtekommende ovenfor kunder og, om nødvendig legge om virksomheten etter endringer i omgivelsene. lave administrasjonskostnader.

Svakheter – uklare ansvarsområder og kan lett oppstå administrative problemer og “rot”.

Maskinbyråkratiet

Webers idealtypiske byråkratimodell - Denne organisasjonsformen bygger på den opprinnelige beskrivelsen av byråkratiet hvor han trakk frem følgene sentrale kjennetegn:

1) En klar horisontal arbeidsdeling og spesialisering i det weber kaller kompetanseområder.
2) Utstrakt bruk av regler som angir hva som skal gjøres i ulike tilfeller.
3) Krav til skriftlig saksbehandling som skal gi muligheter for kontroll.
4) Et hierarki der det er klart definert hvem som er henholdsvis overordnet og underordnet innen de ulike kompetanseområdene.
5) Ansettelse på kontrakt etter faglige kvalifikasjoner.
6) Stillinger er en karrieremulighet ved at man kan avansere fra lavere til høyere posisjoner i hierarkiet.
7) Den enkelte lønnes med en fast gasje, og har ikke noen eiendomsrett over organisasjonens ressurser.

Karakterisert ved høy grad av formalisering – Fordi man styrer og koordiner mye av virksomheten gjennom skriftlige regler og prosedyrer.

Forholdsvis stor teknostruktur – Mange til å utarbeide regler og sørge for at de blir fulgt.
Ofte funksjonelt spesialisert – Kan også ha en markedsbasert inndeling.

EKSEMPEL: Private bedrifter som driver masseproduksjon av forholdsvis enkle produkter til stabile markeder. organisasjoner som masseproduserer forholdsvis enkle tjenester (f.eks hoteller eller postverk)

Styrker – klare ansvarsforhold, stabilitet og forutsigbarhet, og standardisering som fremmer produktivitet (lave kostnader per produsert enhet).

Svakheter – virksomheten blir rigid og vanskelig og endre. Standardiseringen av oppgaveløsning kan virke demotiverende for ansatte. Kritikken mot denne organisasjonsformen har vært massiv, og det argumenteres for at den er dysfunksjonell i dagens samfunn hvor organisasjoner må være fleksible og kunne tilpasse seg raske endringer.

Det profesjonelle byråkratiet

Profesjonalisering - Ansatte i den operative kjernen er tildelt mye beslutningsmyndighet og handlefrihet i det daglige arbeidet- Fordi den operative kjernen består av profesjonelle som gjennom utdanningen har tilegnet seg kunnskaper og ferdigheter som er nødvendige for å løse oppgavene på en tilfredsstillende måte.

Koordinering – Gjennom å standardisere oppgaveløsningen gjennom systematisk rekrutering av profesjonelle som representerer en felles fagkunnskap. Strukturen er sterkt spesialisert og fremstår dermed som horisontalt kompleks.

EKSEMPEL: Sykehus eller andre høyere utdanningsinstitusjoner. På et sykehus har man for eksempel spesialister på ulike sykdommer gruppert i ulike avdelinger etter spesialiseringen innen medisin, mens et universitet har gruppert de ansatte i institusjoner etter fagområder eller type vitenskapelig teori (økonomi, sosiologi, statsvitenskap osv.).

Styrker – delegering av beslutningsmyndighet sikrer et faglig godt arbeid og raskere problemløsning og saksbehandling.

Svakheter – kan lett oppstå rivalisering og konflikter mellom ulike faggrupper, noe som skaper samarbeids- og styringsproblemer. Forskjellsbehandling av pasienter kan oppstå. Kan få store problemer med å kontrollere sine kostnader (“har vi nok penger til å redde denne personens liv?”).

Den divisjonaliserte organisasjonen

Det sentrale med denne konfigurasjonen er hvordan de ulike avdelingene er koordinert og styrt. I denne organisasjonstypen kalles ofte avdelinger for divisjoner.

Integrert organisasjon – ulike avdelinger er samlet under én ledelse og at de koordineres gjennom felles regler og hierarkisk kontroll. På norsk kalles denne strukturer ofte for en konsernstruktur.

Anvendelse – Divisjonaliserte organisasjoner kjennetegnes gjerne ved at de driver med forskjellige virksomheter eller samme type virksomhet i ulike markeder. Divisjonene drives nærmest som egne bedrifter, divisjonslederne er delegert beslutningsmyndighet og gitt resultatansvar. de enkelte divisjoner har som oftest eget styre.

Strukturen er ofte kompleks – Den viktigste måten å koordinere på er at man standardiserer de resultatene hver enkelt divisjon skal oppnå (målstyring), og legger opp en sterk resultatevaluering.

EKSEMPEL: Store produksjonsbedrifter som har et bredt produktspekter (Energikonsernet Equinor, mediekonsernet Schibsted og industrikonsernet Aker)

Styrker – Inndelingen i divisjoner bidrar til å synliggjøre produktområdenes bidrag til lønnsomheten. Delegering av beslutningsmyndighet til divisjonene legger til rette for bedre markedstilpasning.

Svakheter – Faren for suboptimalisering innen de ulike divisjoner, ved at man blir så opptatt av å følge egne mål at man ikke tar tilstrekkelig hensyn til konsernets overordnede mål. Helhetlig styring og koordinering kan også vanskeliggjøres ved at divisjonene har såpass stor frihet fra den sentrale ledelsen.

Den innovative organisasjonen

Matrisestruktur med uklare styringslinjer – Løst organisert, regler og prosedyrer er ofte ikke skrevet ned.

Arbeidsoppgavene blir stadig omdefinert og tilpasset etter behov - Autoritetshierarkiet er ikke klart, de ansatte finner selv frem i organisasjoner og tar stilling til hva de skal gjøre. Beslutningsmyndigheten er desentralisert. I innovative organisasjoner er den enkeltes jobb gjerne åpent definert. Kommunikasjonen i denne type organisasjoner er gjerne både vertikal og horisontal samtidig.

EKSEMPEL: forskningsinstitutt eller en utviklingsavdeling i en produksjonsbedrift med ansvar for å utvikle nye produkter.
Styrker – mulighet for fleksibilitet og god koordinering, god utnyttelse av ansattes kompetanse.

Svakheter – autoritetsforhold kan skape usikkerhet og frustrasjon, det kan være vanskelig å få løst mer rutinepregede oppgaver på en god måte, og det kan oppstå problemer med styring og koordinering av ansatte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva menes med at «ulike strategier krever ofte ulike organisasjonsformer»?

A

Det er en normal antagelse at organisasjoners evne til å lykkes i implementeringen av en strategi er direkte knyttet til hvor kompatible strategien og organisasjonsstrukturen er. Som et resultat av denne antagelsen har det blitt utviklet en tankegang om et en-til-en-forhold mellom organisasjonsstruktur og strategi. Hvor for eksempel en diversifiseringsstrategi vil i hovedsak krever en divisjonalisert struktur.

Det har kommet kritikk mot denne fremstillingen av forholdet mellom strategi og organisasjonsdesignet. Dette perspektivet heter ekvifinalitet, og omhandler at det finnes flere gode veier til å nå et spesifikt mål. Ekvifinalitet kritiserer den tradisjonelle teorien rundt forholdet mellom kompatible strategien og organisasjonsstrukturen, for å blande funksjonen til organisasjonen og strukturen. Ekvifinalitet er opptatt av at funksjonene organisasjonen fyller og strategien må sammen stemme, og at det er flere måter å organiserer en organisasjon for å fylle de samme funksjonene.

Vi ser da at selv med to ulike syn på hvor kompatible organisasjonsstrukturen og strategien bør være, at det uansett er viktig å være bevist på organisasjonsstrukturen og hvordan den underbygger organisasjoners funksjon og strategi. Slik ser vi at ulike organisasjoner, gjerne velger eller bør velge ulike strategier og organisasjonsdesign etter hva de trenger og ønsker å oppnå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan kan den formelle organisasjonsstrukturen bli påvirket av IKT eller digitalisering?

A

Ansatte
Digitalisering og IKT har hatt en enorm innvirkning på organisasjoner, stat og privatpersoners liv de siste tiårene. Gjennom en økende grad av automatisering, men også gjennom forflytning og delegering av arbeidsoppgaver. Dette har ført til at arbeidsoppgavene og behovet for ansatte har endret seg. Arbeidsoppgaver som tidligere ble utført av en ekspeder gjøres nå av kunden eller brukeren direkte. Et eksempel er selvutsjekk kassene i dagligvarebutikker. Behovet for kompetanse i organisasjoner har som et resultat av digitaliseringen også endret seg, da vi ser at ansatte i større grad trenger kompetanseheving og utvikling i takt med utvikling. Det er behov for kompetent personale til å vedlikeholde maskiner, apparater og programvare.

Vertikal kommunikasjon
Digitalisering og spesielt IKT påvirker de vertikale kommunikasjonslinjene i organisasjoner, dette påvirker beslutningsmyndigheten i organisasjonen og medfører at den blir mer desentralisert. Det har gjennom IKT blitt kortere ved fra den enkelte ansatt til ledere på høyere nivåer i organisasjonen, dette medfører at ledere kan få en stor mengde kommunikasjon og gjøre det vanskeligere å fylle de lederfunksjonene leder har ovenfor sine underordnede. En slik tendens kan medføre en overflødighet av mellomledernivået, og dermed medføre en flatere organisasjonsstruktur.

Horisontal kommunikasjon
Mer horisontal kommunikasjon i organisasjoner er en annen effekt av økt digitalisering og IKT. Økt kommunikasjon mellom enheter og avdelinger kan redusere behovet for koordinerende roller og hierarkiske stillinger for å sikre informasjonsflyt i organisasjonen. Noe som igjen kan medføre en flatere struktur og mindre behov for koordinerende og ledende enheter/funksjoner i organisasjonen.

Koordinering
Med nye former for digitalisering og IKT systemer, kommer nye former for koordinering. Gjennom digitalisering og IKT kan en stor mengde data lett tilgjengeliggjøres for organisasjonen, gjennom databaser, kommunikasjonskanaler og andre systemer organisasjonen benytter. Dette kan føre til et mer transparent arbeidsmiljø, som igjen fører til minsket behov for direkte kommunikasjon mellom ansatte. Dette vil også kunne minimere behovet for koordinerende stillinger/enheter.

Sofistikerte kontrollsystemer
Digitalisering og IKT medfører større tilgang til mer sofistikerte kontrollsystemer, og kan bidra med å styrke den administrative kontrollen. Dette vil kunne føre med seg et mer omfattende rapporterings- og overvåkningssystem i organisasjonen, samt styrke teknostrukturer i organisasjonen. Sofistikerte kontrollsystemer kan også ha en reduserende effekt på hierarkiske strukturer i organisasjonen.

Fysiske strukturer
Fysiske strukturer får mindre betydning som følge av digitalisering og IKT, fysisk avstand får mindre å si i utvikling og drift av organisasjonen. Gjennom utviklingen spesielt de siste årene har virtuelle organisasjonener fremkommet, hvor organisasjonen ikke nødvendigvis er avhengig av en fysisk lokasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er organisasjonskulturens viktigste dimensjoner?

A

Organisasjonskulturer kan klassifiseres langs to sentrale dimensjoner:

Dimensjon 1: Hvorvidt organisasjonen vektlegger verdier som fleksibilitet, dynamikk og selvstyre på den ene siden, eller stabilitet, forutsigbarhet og kontroll på den andre.

Dimensjon 2: Hvorvidt organisasjonen vektlegger verdier som internt fokus, integrasjon og enhet, eller eksternt fokus, konkurranse og mangfold.

Ved å kombinere de to dimensjonene kommer man frem til fire idealtypiske kulturtyper som omhandler klan, hierarki, ad-hoc-krati og marked.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva menes med at kulturen kan avgjøre hva som oppleves som passende atferd?

A

Det at kulturen kan avgjøre hva som oppleves som passende atferd betyr at normer, verdier og uskrevne regler i en bestemt kultur eller organisasjon former hvordan folk oppfører seg og hvilke handlinger som betraktes som akseptable eller uakseptable. Kultur fungerer som en slags retningslinje for hva som anses som korrekt, ønskelig eller respektfullt, og påvirker dermed både individuelle valg og kollektive handlinger.

For eksempel, i en arbeidskultur som vektlegger hierarki og respekt for autoritet, vil det kanskje være upassende for en nyansatt å uttrykke kritikk av ledelsen offentlig. I en annen organisasjon med en mer uformell kultur kan både åpenhet og tilbakemeldinger fra alle ansatte oppfordres. Det kan gjøre det sosialt akseptabelt å ytre ulike former for kritikk, uavhengig av posisjon.

Kulturens innvirkning på passende atferd kan også variere geografisk og sosialt, der enkelte skikker, språkbruk, kroppsspråk og kleskode betraktes ulikt fra én kultur til en annen. Dette gjelder også verdier som punktlighet, arbeidsetikk og holdning til samarbeid, som alle kan variere mye mellom kulturer og dermed påvirke hva som anses som passende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hvilke tre hovedtyper finnes det artefakter og hvilke funksjoner kan de ha?

A

Artefakter er uttrykk for kultur som kan sanses, som vi kan se, høre eller ta på. Det kan være konkrete fysiske gjenstander eller tekst, språk og atferd. Artefakter formidler informasjon om hva som kjennetegner de underliggende kulturelementene. Artefaktene må, som vi har understreket, tolkes, og det er viktig å være oppmerksom på at artefakter kan oppfattes ulikt av ulike individer.
Vi kan dele artefakter som finnes i organisasjoner inn i tre hovedgrupper:
1) Det menneske sier. I talespråket griper man ofte til symbolske fortellinger for å få frem en mening. En historie om sjefen som kastet dressjakken og hjalp til da maskinene stoppet, kan for eksempel fortelle at alle er i samme båt, og at samarbeid må til for å få det til å fungere. Et annet eksempel kan være at en leder i stedet for å gi ansatte en ordre forteller dem hvordan en tilsvarende situasjon er blitt taklet med godt resultat tidligere i organisasjonens historie.

2) Det menneske gjøre (atferd). En leder som går mye rundt på gulvet i en organisasjon, kan gi signaler om at det er liten avstand mellom leder og de ansatte. Kroppsspråk er viktig for å si noe om relasjoner mellom mennesker i ulike situasjoner. Et sentralt kulturartefakt knyttet til atferd er hvordan medlemmer i en organisasjon viser følelser. Affektive uttrykk, som for eksempel sinne, gråt og taushet er viktige kulturartefakter. I omfanget slike affektive utrykk tillates å komme frem i en organisasjon, vil kunne tolkes som et utrykk for antakelser, verdier og normer i organisasjonen.

3) Fysiske utrykk og gjenstander. Det kan være utforming av bygg, innredning og kunstnerisk utsmykking, skriftlig materiell, organisasjonens logo, bruk av uniformer o.l. Slike fysiske artefakter er lette å observere i organisasjoner. Vanskeligheten består i å finne ut hva de betyr, hvordan de ulike artefaktene er relatert til hverandre, og hvilke underliggende mønstre av kultur de kan reflektere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hvordan utvikles organisasjonskultur?

A

Formelle mål, strategier og organisasjonsstrukturer er noe som i all hovedsak er besluttet i formelle beslutningsfora. Men hvordan skapes de mer uformelle normer, verdier og antakelser som utgjør organisasjonskulturen? Det eksisterer to ulike retninger som former organisasjonskulturen. Den ene legger vekt på organisasjonskultur som noe som skapes internt i en organisasjon, og dermed noe som er et produkt av gjennomtenkt design. Den andre vektlegger i større grad forhold i organisasjonens omgivelser, som nasjonal kultur, marked og bransjetilhørighet, og dermed noe i liten grad lar seg styre og designe.

Organisasjonskultur vil kunne skapes gjennom en bevisst rekruttering av personale. Når et menneske blir medlem av en organisasjon tar de med seg normer, verdier og antakelser fra tidligere i livet. For en organisasjon som ønsker å skape en spesiell kultur, er det viktig å vektlegge hvor bra mennesker passer til kulturen man ønsker å bygge. Når mennesker først er ansatt, starter det som vi kan kalle for den organisasjonsspesifikke sosialiseringen. Dette innebærer at et menneske lærer hvordan man skal opptre for å bli et akseptert og anerkjent medlem av en gruppe eller organisasjon. Gjennom denne prosessen danner mennesker seg en sosial identitet. Når de greier å skape en felles organisasjonsstruktur betyr at de ansatte forstår helheten av organisasjonen.
Riter og seremonier er planlagte og organiserte aktiviteter for å markere spesielle hendelser. Dette er en vanlig metode for å samle de ansattes oppmerksomhet rundt prestasjoner, og er med på å styrke bånd mellom de ansatte ved å la alle delta i en markering.

Historiefortellinger blir brukt for å illustrere og levendegjøre organisasjonens verdier, og bygger ofte på ting som har skjedd i organisasjonen og er viktig for hvor den er i dag. Det avgjørende for at historier skal ha en effekt er a) historien er realistisk og b) oppleves som relevant av de man ønsker å påvirke.

Språk og kommunikasjonsstrategi er også et effektivt virkemiddel for å påvirke organisasjonskulturen. Det er eksempelvis vanlig at organisasjoner utviklet et eget språk og egne slagord for å fremheve verdier og normer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hva innebærer det at kulturen kan defineres utfra a) fleksibilitet versus stabilitet og B) internt versus eksternt fokus

A

Det at kulturen kan defineres utfra fleksibilitet innebærer at organisasjoner med en kultur preget av fleksibilitet er åpne for endring, innovasjon og tilpasning. Disse organisasjonene har ofte en mindre hierarkisk struktur og gir medarbeidere større autonomi og rom for initiativ. En fleksibel kultur legger vekt på å være smidig, kreativ og rask til å tilpasse seg nye situasjoner. Dette er ofte sett i dynamiske og kunnskapsintensive bransjer hvor det er behov for innovasjon.
Organisasjoner som legger vekt på stabilitet har en kultur som fokuserer på orden, forutsigbarhet og klare prosedyrer. Dette kan være viktig i bransjer hvor sikkerhet, kvalitet og kontroll er essensielt. Stabilitet innebærer at organisasjonen prioriterer kontinuitet og konsistens, og ønsker å unngå hyppige endringer som kan føre til usikkerhet blant ansatte. Typiske trekk ved en stabil kultur kan være strenge regler og en formell struktur.

Kultur med internt fokus retter oppmerksomheten mot interne prosesser, samarbeid mellom ansatte, trivsel og effektiv drift. Her er det ofte fokus på å skape et godt arbeidsmiljø og bygge sterke team. Organisasjoner med internt fokus verdsetter ofte de ansattes velvære og utvikling, og ser dette som en måte å oppnå organisatorisk suksess på. Et internt fokus kan også innebære en tendens til å prioritere det som skjer innad i organisasjonen fremfor å følge eksterne trender og konkurrenter.

Organisasjoner med et eksternt fokus legger vekt på forholdene utenfor organisasjonen, som markedstrender, konkurrenter og kundebehov. En slik kultur vil ofte være opptatt av å tilpasse seg eksterne krav og å være konkurransedyktig. Eksternt fokus betyr at organisasjonen er orientert mot tilpasning til markedsbehov og forhold i omgivelsene for å sikre sin plass og posisjon. En slik organisasjon kan være mer dynamisk og markedsdrevet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Hva kan ofte være med å forme subkulturer i organisasjoner?

A

Subkulturer i organisasjoner formes ofte av faktorer som profesjonell bakgrunn, avdelinger, hierarkiske nivåer, geografisk plassering, sosiale relasjoner, organisasjonens historie, uformelle ledere og endringer. Profesjonell kompetanse kan skape fellesskap blant ansatte med lik fagbakgrunn, mens ulike avdelinger utvikler subkulturer ut fra sine egne mål og arbeidsoppgaver. Hierarkiske nivåer bidrar også, siden ledere og ansatte kan ha ulike verdier og perspektiver. Geografisk spredning kan føre til regionale forskjeller, mens sterke sosiale relasjoner, historiske tradisjoner og innflytelsesrike personer kan forsterke særtrekk innen visse grupper. Organisatoriske endringer kan også fremme subkulturer, særlig hvis endringene møter motstand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hvilke tre hovedtyper finnes det artefakter og hvilke funksjoner kan de ha

A

De tre hovedtyper artefakter som finnes er:
Det mennesker sier, I talespråk griper man ofte til symbolske fortellinger får å få frem en mening. Eksempelvis, En historie om sjefen som kastet dressjakken og hjalp til da maskinene stoppet, kan fortelle at alle er i samme båt og at alle må ta i sitt tak for å få det til å fungere.
Det mennesker gjør (atferd), I menneskers adferd beskrives mye som ikke blir sakt høyt. Eksempelvis, En leder som går mye rundt på «gulvet» i en organisasjon, kan bety at det er liten avstand mellom lederne og arbeiderne.
Fysiske utrykk og gjenstander, dette kan omhandle utforming av bygg, innredning, kunstnerisk utsmykking, skriftlig materiell, organisasjonens logo, bruk av uniformer, o.l. slike fysiske artefakter er lett å observere i organisasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Hvordan utvikles organisasjonskultur?

A

Organisasjonskultur utvikles over tid gjennom en kombinasjon av formelle og uformelle faktorer som former ansattes holdninger, verdier og atferd innen en organisasjon. Eksempler på dette er: grunnleggende verdier og visjoner, ledelse og ledelsesstil, normer og verdier, organisasjons struktur og rutiner, belønningssystemer og insentiver, rekruttering og opplæring, historier og ritualer, eksterne påvirkninger, kommunikasjon og deling av historier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Hva innebærer det at kulturen kan defineres utfra A) Fleksibilitet versus stabilitet og B) internt versus eksternt fokus?

A

Når vi snakker om kultur innenfor rammene av fleksibilitet versus stabilitet og internt versus eksternt fokus, refererer vi til to sentraler dimensjoner som kan brukes til å beskrive organisasjonskulturen. Disse dimensjonene skaper et rammeverk som kan hjelpe oss å forstå hvilken type kultur som dominerer i en organisasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hva kan ofte være med å forme subkulturer i organisasjoner?

A

Mennesker og eller grupper fra samme plass eller med like synspunkter finner sammen og kan danne subkulturer i organisasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q
  1. Åpne maktformer:
A
  • Tvangsmakt: Tvangsmakt innebærer at en person eller enhet påfører en annen negative konsekvenser eller straff dersom de ikke følger ordre eller utfører visse handlinger. Dette kan være gjennom trusler om oppsigelse, advarsler, eller bruk av regler og reguleringer som gjør at folk “må” følge bestemte direktiver. Eksempel: en leder som truer en ansatt med disiplinære tiltak dersom vedkommende ikke overholder retningslinjer.
  • Overtalelse: Denne formen for makt innebærer å påvirke andres handlinger eller beslutninger gjennom argumentasjon, logikk, eller appell til verdier og interesser. Overtalelse bygger ofte på å vinne tillit og overbevise uten tvang. Eksempel: en leder som overbeviser ansatte om at en bestemt strategi vil være fordelaktig for hele organisasjonen.
  • Byttemakt: Byttemakt er en form for makt basert på gjensidig bytte av ressurser, fordeler, eller tjenester. Denne typen makt oppstår når to parter har noe den andre ønsker, og de inngår en avtale om å utveksle disse fordelene. Byttemakt bygger på prinsippet om gjensidighet og er vanlig i forhandlinger, der begge parter må gi noe for å få noe tilbake. Eksempel: en ansatt kan tilby å jobbe overtid hvis lederen gir dem mer fleksibilitet i arbeidstiden på et senere tidspunkt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q
  1. Skjulte maktformer:
A
  • Manipulering: Dette innebærer å kontrollere eller påvirke en situasjon på en subtil måte uten at de andre involverte nødvendigvis er klar over det. Eksempler kan være å bruke informasjon selektivt eller fremme visse personer over andre for å oppnå fordeler.
  • Systemisk makt: Refererer til strukturelle eller kulturelle mekanismer i en organisasjon som gir enkelte grupper makt uten å være synlig. For eksempel kan en bestemt avdeling ha mer innflytelse på grunn av hvordan organisasjonen er bygd opp, selv om det ikke er uttalt
  • Kontroll over dagsordenen: Å bestemme hvilke saker som blir diskutert, og hvilke som ikke blir det. Dette kan brukes til å skjule visse temaer eller forhindre at visse interesser blir adressert.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q
  1. Eksterne og interne interesser:
A
  • Interne press: Kan komme fra ansatte, ledelsen eller andre interessenter innen organisasjonen. Intern ressurskamp kan skape spenninger mellom avdelinger eller individer som kjemper om budsjett, støtte eller beslutningsmyndighet.
  • Eksterne press: Kan komme fra kunder, leverandører, konkurrenter eller regulerende myndigheter. Ifølge Cyert og March vil organisasjoner ofte balansere disse eksterne og interne kravene for å overleve og opprettholde legitimitet.
  • Ressurskamp: Når ressurser er begrensede, kan dette føre til konkurranse mellom ulike deler av organisasjonen. For eksempel kan to avdelinger kjempe om midler til sine prosjekter, noe som kan skape spenninger.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q
  1. Maktbaser: Jacobsen og Thorsvik skiller mellom flere maktbaser som kan finnes i organisasjoner:
A
  • Belønningsmakt: Evnen til å gi belønninger, som lønnsøkning, bonuser eller anerkjennelse, for å motivere til ønsket adferd. Effektiv, men kan skape konkurranse eller avhengighet.
  • Tvangsmakt: Bruk av trusler om straff eller negative konsekvenser for å sikre lydighet, som oppsigelse eller advarsler. Kan være effektivt på kort sikt, men kan svekke tillit og motivasjon.
  • Legitim makt: Autoritet basert på en formell posisjon i organisasjonen, som en lederrolle. Aksepteres når rollen anerkjennes av ansatte, men kan svekkes ved misbruk.
  • Ekspertmakt: Bygger på spesialisert kunnskap eller ferdigheter som gir respekt og innflytelse. Viktig i kunnskapsintensive felt, men kan skape avhengighet.
  • Referansemakt: Makten som kommer fra personlig tiltrekning eller karisma. Ansatte følger lederen fordi de liker eller respekterer dem. Bygger på tillit, men kan raskt forsvinne hvis tilliten brytes.
  • Informasjonsmakt: Kontroll over kritisk informasjon. Å ha tilgang til viktige data gir innflytelse, men kan føre til «informasjonsmonopol» der noen bevisst holder tilbake informasjon.
  • Relasjonsmakt (nettverksmakt): Bygger på gode forbindelser og allianser, både internt og eksternt. Sterk makt i organisasjoner med mye samarbeid, men kan skape klikker som ekskluderer andre.
29
Q

Kvaliteter i konfliktløsning:

A
  • Sekvensiell løsning: En prosess hvor man tar ett steg av gangen, vurderer konsekvensene, og deretter tilpasser strategien. Denne metoden er nyttig i komplekse konflikter der løsningen kan endres underveis.
  • Kompromissløsning: Her søker man en mellomløsning hvor begge parter gir avkall på noen av sine krav. Kompromiss kan være en effektiv måte å løse konflikter på dersom begge parter er villige til å gi og ta.
  • Rasjonell løsning: Denne metoden baserer seg på en logisk og systematisk analyse av problemet. Ofte brukes fakta og data for å finne en løsning som er objektivt mest fordelaktig.
30
Q
  1. Bemyndiggjøring (Empowerment):
A
  • Avmakt er en følelse av å ikke ha kontroll eller innflytelse. I en organisasjon kan avmakt oppstå dersom ansatte føler at de ikke blir hørt eller har liten mulighet til å påvirke beslutninger. Avmakt kan føre til lav motivasjon, økt frustrasjon og i verste fall høyere turnover.
31
Q

Hvilke fire grunner er det til at det ikke er en automatikk mellom trekk ved tekniske omgivelser og organisasjonsstruktur

A
  1. Beslutningsprosesser påvirket av interne dynamikker:
    Strategier og strukturer er ofte resultatet av komplekse beslutningsprosesser som kan være påvirket av maktkamp, forhandlinger, kompromisser, manipulasjon, organisasjonskultur og ulike oppfatninger av omgivelsene. Dette medfører at avgjørelsene ikke nødvendigvis reflekterer de beste valgene for organisasjonen. Dermed kan organisatoriske strukturer bli preget av interne hensyn snarere enn ytre tekniske krav som påvirker strategiske valg.
  2. Begrenset frihet til å tilpasse seg omgivelsene:
    Organisasjoner er ofte ikke helt frie til å tilpasse seg omgivelsene slik de måtte ønske. Når organisasjoner er avhengige av visse eksterne aktører, som f.eks leverandører, kan de måtte innordne seg etter krav og forventninger fra disse. Jo større avhengigheten til en bestemt aktør er, desto mer må organisasjonen tilpasse seg denne aktørens krav, selv om det kanskje ikke er optimalt for den totale organisasjonsstrukturen.
  3. Behovet for å tilpasse seg interne forhold:
    For å være effektiv må en organisasjon også tilpasse seg interne forhold som størrelse, teknologi og krav fra ansatte. Ofte oppstår det konflikter mellom disse interne situasjonsfaktorene og de eksterne tekniske omgivelsene. For eksempel kan interne krav fra ansatte eller teknologiske begrensninger stå i motsetning til eksterne krav, noe som gjør at en enkelt strukturell løsning ikke kan løse alle behov.
  4. Flere tekniske omgivelser samtidig:
    Mange organisasjoner opererer i flere tekniske omgivelser på samme tid. For eksempel kan en bedrift produsere både for et stabilt og et dynamisk marked, eller ha ulike avdelinger med forskjellige mål og strukturer. Dette gjør at en enkelt strukturell tilpasning ikke vil være tilstrekkelig, siden de tekniske omgivelsene kan kreve ulike tilnærminger. Et mediehus som både utgir papirutgaver og tilbyr digitale løsninger, må forholde seg til ulike markedsdynamikker, noe som krever en mer fleksibel og sammensatt organisasjonsstruktur.
32
Q

Hvilke strategier har organisasjoner for å mestre tekniske omgivelser?

A

Organisasjoner kan iverksette 9 ulike tiltak for å redusere den usikkerheten som omgivelsene representerer:
1) Opprette buffere mot omgivelsene:
Organisasjoner kan skape “slakk” ved å ha mer ressurser tilgjengelig enn det som strengt tatt er nødvendig. Dette kan inkludere å opprettholde lager av råvarer eller ekstra arbeidskraft, slik at de er bedre rustet mot forstyrrelser i forsyningskjeden. Selv om det gir økte kostnader, kan denne strategien sikre kontinuitet i produksjonen og redusere avhengigheten av eksterne leveranser.
2) Glatte ut topper i arbeidsbelastningen:
Ved å regulere priser eller tilby rabatter når etterspørselen er lav, kan organisasjoner forsøke å jevne ut svingninger i arbeidsbelastningen. “Happy hour” på barer eller lavsesongpriser på hoteller er eksempler på dette. Dette bidrar til en mer stabil kundestrøm og jevnere ressursbruk over tid.
I tider hvor etterspørselen er lav kan en minke prisen, mens i tider hvor etterspørselen er høy kan man øke den, dette sørger ikke bare for ideell fortjeneste, men også at en får en jevn strøm av kunder.
3) Forutse svingninger i belastningen:
Gjennom analyser og prognoser kan organisasjoner forutse perioder med høy eller lav etterspørsel. Ved å være forberedt, som for eksempel å ansette flere ansatte i høysesong, kan de håndtere økt etterspørsel uten store flaskehalser. Dette gjør organisasjonen bedre rustet til å møte markedsbehovene effektivt.
4) Forsøke å vokse:
Større organisasjoner har ofte større makt og kontroll over sine omgivelser. Ved å vokse reduserer de sin avhengighet av andre aktører og oppnår større stabilitet. Vekst kan gi en sterkere posisjon i markedet og redusere usikkerheten knyttet til eksterne forhold.
5) Integrere vertikalt:
Vertikal integrasjon innebærer å innlemme leverandører eller distribusjonsledd i egen organisasjon. Ved å gjøre dette kan organisasjoner redusere avhengigheten av andre aktører og sikre en mer forutsigbar tilgang til kritiske ressurser, noe som øker kontrollen over hele produksjonskjeden.
6) Integrere horisontalt:
Horisontal integrasjon innebærer å samarbeide eller slå seg sammen med konkurrenter for å redusere usikkerhet knyttet til konkurranse. Dette kan bidra til å redusere markedspresset og skape mer stabile forhold. Ved å slå sammen f.eks. flere banker reduserer man konkurransen, og usikkerheten avtar. For en organisasjon er det ofte ønskelig å bli monopolist, men de fleste land har lovgivning mot dette fordi det kan føre til at de øker fortjenesten på bekostning av forbrukerne ved å ta ut det man i økonomien kaller monopolgevinst.
7) Diversifisere:
Ved å spre risikoen og ikke være avhengig av en leverandør eller et marked, kan organisasjoner redusere sårbarheten. Dette innebærer å skape flere “ben å stå på” ved å ekspandere til nye markeder eller utvikle flere produkter, noe som gjør organisasjonen mindre utsatt for svingninger i spesifikke markeder.

  1. 6
  2. fortjeneste, men også at en får en jevn strøm av kunder, fremfor mye kunder i
  3. én periode og få kunder i neste.
    1. Forsøke å forutse svingninger i belastningene
  4. Gjennom analyser og prognoser lar deg seg gjøre å forutse når etterspørselen
  5. vil være høy og når den vil være lav. Med dette kan organisasjonen ikke kun
  6. jevne ut toppene på arbeidsbelastningen, men være beredt på det i forkant.
    1. Forsøke å vokse
  7. Større organisasjoner har større makt over sine aktører. Ved å vokse minker
  8. organisasjonens avhengighet til andre aktører og usikkerheten avtar.
    1. Integrere vertikalt
  9. Organisasjoner står ofte i et avhengighetsforhold til hverandre. Med dette kan
  10. en minke usikkerheten og øke forutsigbarheten ved å innlemme andre
  11. organisasjoner inn i ens egen struktur.
    1. Integrere horisontalt
  12. Organisasjoner kan også være konkurransemessig avhengig av hverandre.
  13. Konkurranse øker usikkerhet drastisk, men en måte å motvirke dette er ved å
  14. slå konkurrentene sammen. På denne måten avtar konkurransen og
  15. usikkerheten forsvinner.
    1. Diversifisere
  16. En organisasjon som kun har én leverandør eller kun ett marked burde skaffe
  17. seg flere å lene seg på. Ved å satse alt på ett kort risikerer en store
  18. konsekvenser dersom kortet ikke leverer.
    1. Samarbeide
  19. Ved å samarbeide med andre organisasjoner man er avhengig av kan en
  20. minske usikkerhete
    8) Samarbeide:
    Gjennom samarbeid kan organisasjoner inngå avtaler med andre aktører som de er avhengige av. Dette reduserer usikkerheten og kan skape gjensidig støtte, som i interorganisatoriske nettverk, hvor organisasjoner kan samarbeide om ressurser, kompetanse og markedstilgang.
    9) Kooptere:
    Kooptering innebærer å inkludere representanter fra andre viktige aktører, som myndigheter eller store kunder, i organisasjonens styrende organer. Dette skaper tettere bånd og kan sikre støtte og stabilitet, samt redusere potensielle konflikter med aktører som har stor innflytelse på organisasjonen. Eksempelvis kan en frivillig organisasjon inkludere en representant fra en finansieringspartner i sitt styre for å sikre finansiell støtte og felles mål.
33
Q

Hva menes med de tre søylene i institusjonelle omgivelsene og som organisasjoner må tilpasse seg for å bli oppfattet som legitime?

A

Det grunnleggende antakelsen i et «institusjonelt perspektiv på omgivelsene» er følgende: For å overleve må organisasjoner oppfattes som legitime. Det institusjonelle perspektivet på omgivelser setter legitimitet i fokus. Begrepet «institusjonelle omgivelser» viser til forventninger omgivelser som preger hvordan man mener at ulike organisasjoner bør organiseres, koordineres og ledes. Omgivelsene deles inn i tre ulike søyler som organisasjonen må tilpasse seg for å bli fattet som legitime.

  1. Den regulative søylen viser til nasjonale og internasjonale regulerings- og kontrolltiltak som organisasjoner må tilpasse seg for å oppnå legitimitet. Det er lover og bestemmelser som presiserer hva man ikke kan gjøre, og hvordan ulike oppgaver skal gjennomføres. Hvis ikke det blir tatt hensyn til slike bestemmelser, svekkes omdømmet og kan ende med straffeforfølgelse.
  2. Den normative søylen viser til normer og verdier i samfunnet som angir mål og oppgaver som er viktige, og hvordan man bør gå frem for å oppnå det man ønsker. Her er man opptatt av å klarlegge hvordan verdier og normer i omgivelsene påvirker organisasjoner ved å presisere hvordan ulike typer av virksomheter bør etableres, organiseres, styres og koordineres, og hvordan ledelsen bør være innenfor de ulike typer av virksomheter.
  3. Den kognitive søylen viser til hvordan ulike grupper som virker innenfor samme handlingsmiljø, for eks. innenfor en bransje, ofte utvikler felles meninger om hva som skjer og hva som er god eller passende måter å gjøre ting på. Den kognitive søylen skiller seg fra den normative ved at her er fokuset på sosiale grupper hvor individene har internalisert bestemte oppfatninger om hva som må gjøres, slik at det blir tatt for gitt at dette er den beste eller mest hensiktsmessige måten å gjøre tingene på. Dessuten blir organisasjoner her betraktet som meningsbærende enheter som blir fortolket av sine omgivelser i forhold til innhold i den kognitive søylen.

Innenfor den regulative søylen betraktes lovgivning som et kulturelt fenomen som ved tvang får organisasjoner til enten å avstå fra å gjøre bestemte ting eller får dem til å gjøre de på en spesifisert måte.
Den normative søylen presiser hvordan en form for sosial forpliktelse i organisasjon som grunnlaget for at organisasjonen tilpasser seg verdier og forventninger i omgivelsene. Dette bygger legitimitet omkring organisasjonen hvis den får moralsk aksept for hva den gjør. Den kognitive søylen erkjenner man at en organisasjonens legitimitet er bestemt av i hvilken grad andre oppfatter at den samsvarer med hva som er allment akseptert oppfatninger og forventninger om hvordan den «bør se ut». Hvis en ikke bøyer seg etter forventningene kan organisasjonen få legitimitetsproblem i relasjon til omgivelsene.

34
Q

Hva menes med interorganisatorisk samarbeid?

A

Interorganisatoriske relasjoner handler om samarbeidet mellom selvstendige organisasjoner, både formelle og uformelle. Siden verden blir stadig mer uforutsigbar, har mange organisasjoner valgt å utvikle stabile partnerskap for å oppnå felles mål og møte utfordringer. Disse partnerskapene er ofte langvarige og dannes for å dele ressurser og utvikle felles mål som ikke kan oppnås alene.
Drivkraft – Ressursusikkerhet
En hovedårsak til at organisasjoner velger samarbeid fremfor konkurranse er ressursusikkerhet. Dette innebærer usikkerhet om tilgjengeligheten av nødvendige ressurser for å opprettholde eller utvikle organisasjonen. Når organisasjoner er usikre på sin evne til å sikre ressurser som kapital, teknologi eller ekspertise, ser de på samarbeid som en løsning for å dekke disse behovene.
Effekt av internasjonal konkurranse
Globaliseringen har ført til økt internasjonal konkurranse, og dermed økt behov for samarbeid på tvers av landegrenser. Økt konkurranse kan presse organisasjoner til å inngå mer omfattende samarbeid enn opprinnelig avtalt. Organisasjoner danner strategiske partnerskap for å dele ressurser, teknologi og ekspertise som hjelper dem med å møte globale utfordringer.
Utfordringer ved internasjonalt samarbeid
Selv om internasjonalt samarbeid kan gi tilgang til nye markeder og ressurser, medfører det også utfordringer. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og ulike forretningsnormer kan føre til misforståelser og hindre utviklingen av tillitsfulle relasjoner. For å lykkes i internasjonale partnerskap, må organisasjoner være i stand til å håndtere disse utfordringene på tvers av kulturelle og operative forskjeller.
Nettverksanalyser i interorganisatoriske relasjoner
Nettverksanalyser er et viktig verktøy for å vurdere effektiviteten i samarbeidet mellom organisasjoner. Formålet med nettverksanalyser er å evaluere styrken og effektiviteten i relasjonene mellom samarbeidspartnere, og å identifisere områder for forbedring. Selv om metodene som brukes i disse analysene kan variere, er de sjelden tilpasset internasjonale faktorer som geopolitisk kontekst, som kan ha stor innvirkning på partnerskapets suksess.
Internasjonale faktorer og partnerskapstyper
Det finnes ulike typer interorganisatoriske partnerskap, som joint ventures og strategiske allianser. Joint ventures er formelle avtaler mellom organisasjoner for å dele ressurser og risiko i et felles prosjekt. Strategiske allianser, selv om de er veldig uformelle, er likevel viktige som en måte å sikre tilgang til nødvendige ressurser som kapital og teknologi for å støtte målene til hver organisasjon som deltar i alliansen.
Offentlig-privat samarbeid (OPS)
Offentlig-privat partnerskap: samarbeid mellom offentlige og private aktører for gjennomføring av prosjekt til samfunnets nytte. OPS-modellen kombinerer offentlige og private ressurser på en måte som gir fleksibilitet i prosjektgjennomføringen. Eksempler inkluderer infrastrukturprosjekter eller regionale spesialiseringer som sjømatklynger.
Fordeler og ulemper ved partnerskap
Samarbeid åpner for ressurser som ikke er i egen besittelse, men kan også være en effektiv måte å utnytte ressurser på, nærmere bestemt gjennom kostnadsdeling og risikofordeling. Et partnerskap kan redusere økonomisk gevinst for hver part, fordi gevinstene må deles. Det er også mulighet for konflikter eller tap av kontroll hvis partnernes mål og forventninger ikke er klare fra starten av.
Måling av nettverksstyrke
Nettverksstyrke måles ved faktorer som tetthet og avstand. Tetthet handler om hvor tett sammen relasjonene mellom partnerne har vært, mens avstand handler om faktorer som tillit, maktforhold og kommunikasjon. Sterke nettverk gir tilgang til nye markeder, ressurser og kompetanse som er nødvendige for å opprettholde konkurransedyktighet.

35
Q

Hva er forskjellen på ytre motivasjon, indre motivasjon og prososial motivasjon og hvilke tiltak kan fremme motivasjon?

A
  • Ytre motivasjon: Man utfører oppgaver/ arbeid med utsikt for å motta belønning. Slike belønninger kan være f.eks lønn, ros og gode karakterer). Kan også være motivert av å unngå sanksjoner.
  • Indre motivasjon: Oppgavene/ arbeidet i seg selv gir glede, mestring og tilfredshet. Er ofte lystbetont.
  • Prososial motivasjon: Også kalt altruistisk motivasjon. Ønsket om å gjøre godt eller nyttig for andre.
    Tiltak for å fremme ytre motivasjon:
  • Lønns- og karrieresystemer (materiell belønning)
  • Ros for godt utført arbeid (symbolsk belønning)
  • Berømmelse/ oppmerksomhet for gode prestasjoner i plenum (symbolsk belønning)
  • For at belønningen skal virke motiverende er det viktig at den er knyttet til klare mål, er realistiske og viktige. Må være fremtidsrettet.
    Tiltak for å fremme indre motivasjon:
  • Interessante og utfordrende arbeidsoppgaver
  • Utviklingsmuligheter
  • Ansvar for eget arbeid/ Autonomi
  • Variasjon i oppgaver
  • Kompetanse
  • Tilhørighet
  • Tilbakemelding
  • Betydningsfulle oppgaver
    Tiltak for å fremme prososial motivasjon:
  • Tilbakemelding
  • Likeverdig dialog
  • Åpenhet
  • God internkommunikasjon
  • Hjelpe hverandre
36
Q

Hva menes med forventningsteori og hvordan kan den forklare motivasjonsforhold?

A

I forventningsteori kan det antas at motivasjon og vilje til å yte oppstår når det kan forventes å oppnå noe man ønsker seg, f. eks belønning. Belønningen må være noe man ønsker seg (valens), man må tro at det er sammenheng mellom innsats og resultat, og at man faktisk når resultater som gir belønning (forventning). Denne sammenhengen kan være problematisk og påvirket av den enkeltes evne, ressurser og rolleforståelse. Personen må tro at det å oppnå et spesielt resultat faktisk fører til ønsket belønning (instrumentalitet). Forventningsteori bygger på en enkel motivasjonsformel der valens og instrumentalitet står i et multiplikativt forhold til hverandre. Det vil si at man være sikker på at man kan utføre arbeidet/ oppgavene som kreves, men dersom det ikke er verdi i belønningen så vil motivasjonen være lik null.

37
Q

Hva menes med den skandinaviske modellen for arbeidsorganisering?

A

Den skandinaviske modellen for arbeidsorganisering, også kalt “den nordiske modellen,” er en tilnærming som vektlegger samarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og staten for å sikre gode arbeidsforhold, produktivitet og sosial trygghet. Kjennetegnene er demokratiske arbeidsprosesser, en aktiv velferdsstat, og en balansert maktfordeling i arbeidslivet. Denne modellen, ofte kalt “arbeidslivsdemokrati,” skaper et sunt arbeidsmiljø og høy trivsel, og tilpasser seg effektivt til endringer i arbeidsmarkedet. Slik fremstår den som et eksempel på hvordan organisasjonsstrukturer kan stimulere produktivitet og stabilitet.

38
Q

Hva menes med ferdigheter- motivasjon- muligheter- modellen og hvordan kan den være relevant i arbeidet med motivasjon på arbeidsplasser?

A

Hva menes med ferdigheter-motivasjon-muligheter-modellen, og hvordan kan den være relevant for motivasjon på arbeidsplasser?
Ferdigheter-motivasjon-muligheter-modellen (FMM) er et rammeverk som viser hvordan man kan styrke ansattes motivasjon gjennom tre elementer: ferdigheter, motivasjon og muligheter. Ifølge Jacobsen og Thorsvik er denne modellen nyttig for å skape effektive og motiverende arbeidsmiljøer.
- Ferdigheter: Ansatte må ha kompetanse til å mestre arbeidsoppgaver. Ledelsen kan støtte dette ved å tilby opplæring og utviklingsmuligheter, slik at ansatte føler mestring i arbeidet.
- Motivasjon: Motivasjon innebærer psykologiske faktorer som driver ansatte til innsats, både ytre faktorer (som lønn og fordeler) og indre faktorer (som personlig interesse og anerkjennelse). Vrooms forventningsteori viser at motivasjon styrkes når ansatte ser klare sammenhenger mellom innsats, resultater og belønning. Maslows behovshierarki viser at ansatte motiveres når jobben dekker grunnleggende og høyere behov.
- Muligheter: Dette handler om arbeidsbetingelser som gir rom for initiativ, ansvar og selvstendighet. Når ansatte har slike muligheter, opplever de større kontroll over sin arbeidshverdag, noe som styrker både motivasjon og ytelse.

39
Q

Hvordan kan psykologiske kontrakter påvirker motivasjon og relasjoner på en arbeidsplass?

A

I de senere årene har det vært en økende interesse for hvordan man kan knytte medarbeiderne følelsesmessig til organisasjonen ved at det skapes en «psykologisk kontrakt» mellom den enkelte ansatte og organisasjonen. Begrepet brukes for å beskrive relasjonen mellom organisasjonen og de ansatte, sett fra den enkelte medarbeideren. Et viktig grunnlag for en god psykologisk kontrakt er tillit og gjensidighet. Når det oppleves tillit fra medarbeidernes side, vil man bli i organisasjonen.

40
Q

Hva menes med begrepet karrieresystem og hvilke tre hoveddimensjoner inngår i begrepet?

A

I et karrieresystem omfatter alle tiltak for å rekruttere, utvikle og motivere en ansatt. Lønnssystemer er viktig i ethvert karrieresystem, men et karrieresystem omfatter flere forhold enn bare lønn. Det består nemlig av 3 hovedelement:
1) Hvordan organisasjonen rekrutterer til ledige stillinger. Hovedskillet her er organisasjoner som rekrutterer eksternt og internt. Skillet mellom karrieresystemer blir først synlig i rekruttering til lederstillinger på ulike nivåer. Et sterkt fokus på det man kan kalle et internt arbeidsmarked, finner man i organisasjoner som ikke lyser ut ledige stillinger eksternt, men som vurderer interne søkere.

2) Hvordan organisasjonen kvalifiserer sine ansatte. Dette går på i hvilken grad organisasjonen legger til rette for at ansatte skal kunne gå inn i andre stillinger og funksjoner i organisasjonen.

3) Hva slags karriereveier det legges til rette for. Med en karrierevei mened den måten, eller de måtene en ansatt kan bevege seg «oppover i systemet» på. Ulike organisasjoner har ulike veier som dette.

41
Q

Hva består en kommunikasjonsprosess av?

A

Kommunikasjon påvirker alt som skjer i organisasjoner, derfor kan en definere kommunikasjon som en kompleks og kontinuerlig prosess hvor informasjon bli formidlet både verbalt og ikke-verbalt.
Kommunikasjonsprosessen i organisasjoner er vanligvis beskrevet som en bestemt rekke av handlinger hvor informasjon blir overført fra en sender til en mottaker. Noe en kan se i illustrasjonen ovenfor. Ut ifra illustrasjonen kan en tenke seg at all kommunikasjon består av to aktører: en sender som ønsker å formidle et budskap og en mottaker som mottar informasjonen. I kommunikasjonsprosesser må en identifisere hvem som kommuniserer med hvem, og hvordan deltakerne fungerer som henholdsvis sender og mottaker. Ved bruk av illustrasjonen av kommunikasjonsprosessmodellen er det dermed enklere å kartlegge de roller som den enkelte person har over tid. Modellen illustrere fem hovedpunkter i kommunikasjonsprosessen:
1. Koding av budskapet:
- Kommunikasjon starter når senderen formidler budskapet ved å kode informasjonen. Det innebærer å velge passende symboler, ord eller utrykk som formidler hensikten til mottakeren.
-
2. Valg av kanal:
- Videre må senderen velge en kanal for å overføre budskapet. Det kan være enten skriftlig, muntlig, formelt eller uformelt, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig. Ønsker man en formell kommunikasjon, må man ofte gjennom en formell prosedyre hvordan det skal skje i en organisasjon. Ønsker en derimot en uformell kommunikasjon velger en ofte en kanal som er egnet for ansikt-til-ansikt-kontakt mellom sender og mottaker.

  1. Dekoding:
    - Mottakeren må dekode budskapet ved å tolke informasjonen og danne seg en forståelse av senderens hensikt. Det er mange forhold som påvirker meningsdannelsen i kommunikasjonsprosesser, som lett gjør at det kan oppstå misforståelser.
  2. Tilbakemelding:
    - Mottakeren gir respons tilbake til senderen på informasjonen som er mottatt. Dette bekrefter om budskapet ble forstått og gir mulighet for avklaringer og videre dialog.
  3. Kontekst:
    - All kommunikasjon skjer innenfor en bestemt kontekst, som kan påvirker både sender og mottaker. I tradisjonell kommunikasjonsteori omtales slike faktorer ofte som «støy», mens nyere forskning viser ikke til dette som «støy», men tar for gitt at muligheten for å lykkes med å formidle et budskap slik det blir oppfattet slik intensjonen var, vil variere fra situasjon til situasjon.

Kommunikasjon er en dynamisk prosess der forholdet mellom sender og mottaker endres hele tiden. Når mottaker reagerer på informasjon ved å melde tilbake til sender hva vedkommende tenker, mener eller føler blir kommunikasjonen endret fra å være enveis- til toveiskommunikasjon. Gjennom tilbakemeldingsprosessen blir det uttrykt i modellen hvordan toveiskommunikasjon blir en dynamisk prosess som utvikler seg over tid, hvor mottaker kan legge til informasjon eller meninger.

42
Q

Hva kan avgjøre valget av kommunikasjonskanal og hva kan gi kanalstøy?

A

Utvikling av informasjons- og kommunikasjonsteknologi gir bedre og raskere kommunikasjonsmuligheter. Internett, datamaskiner, smarttelefoner, sosiale medier, nettskyer for lagring av informasjon og utbredelse av infrastruktur gjør at man kan kommunisere og samarbeide uavhengig av hvor man er. En skifter mellom å bruke ulike kommunikasjonskanaler avhengig av situasjonen og hva kommunikasjonen omhandler og det som kjennetegner relasjonen mellom sender og mottaker.

Gjennom å utvikle relasjoner og kommunisere slik at man får et godt omdømme, bygger man sosial kapital. Desto mer sosial kapital en har, jo lettere kan man nå ut med informasjon og meninger i ulike kommunikasjonskanaler. Før IKT-revolusjonen med internett og sosiale medier skilte man mellom kommunikasjonskanaler for muntlig og skriftlig informasjon. Det var fordi avstand spilte en roller når det gjald valg av kommunikasjonskanal. Muntlig kunne man enten møtes og ha en samtale ansikt-til-ansikt eller bruke telefonen.
Skriftlig informasjon var tekst, tall og figurer på papir som ble formidlet i fysisk form av brev, notater og rapporter. Ulempen ved skiftelig kommunikasjon er at det er begrenset hvor mye informasjon som kan overføres i en melding. All muntlig kommunikasjon gir derimot mulighet for både å formidle rik informasjon og få rask og direkte tilbakemelding. Flere studier før IKT-revolusjonen viser at de fleste hvis de kunne velge fritt, syntes at muntlig ansikt-til-ansikt kommunikasjon var den mest effektive.

Når en skal velge kommunikasjonskanal er det flere forhold som må tas i betraktning:
- Behov for raks tilbakemelding (tidspress, velger ofte kanaler som gir umiddelbar respons)
- Behov for personlig kontakt (budskap med innslag av følelsesladet innhold, formidles ofte via ansikt-til-ansikt)
- Behov for konfidensialitet (informasjon må ikke lekkes ut til uvedkommende, velger derfor kanal med høy sikkerhet)
- Etterprøvbarhet (at informasjon kan hentes fram igjen i tilfelle noen skal holdes ansvarlig, det vil si at kommunikasjonen dokumenters for ansvarlughet)

Det er flere faktorer som kan gi kanalstøy og dermed svekker klarheten i budskapet.
- En faktor er teknologiske feil eller signalproblemer i kanaler til telefon eller andre teknologiske verktøy kan forstyrre budskapet og skape misforståelser.
- En annen faktor er fysiske forstyrrelser som bakgrunnsstøy, lyd fra trafikk eller anleggsmaskiner. De fysiske forstyrrelsene kan reduserer mottakernes evner til å forstå budskapet.
- Språk er en annen faktor som gjør det vanskelig for mottakeren å oppfatte hva som blir formidlet. Kan ha ulikt morsmål eller dialekt.
- Psykologisk støy er en annen faktor som gir kanalstøy. Stress, distraksjoner hos en avsender eller mottaker kan påvirker hvordan budskapet tolkes.
- Dersom budskapet inneholder for mye informasjon på en gang, kan det bli vanskelig for mottakerne å skille ut essensen. Dette gjør at for mye informasjon kan bli sett på som kanalstøy.
- Til slutt har vi kulturelle forskjeller. Kulturforskjeller kan gjøre slik at symboler og uttrykksmåter tolkes ulikt og dermed skape misforståelser.

43
Q

Hva innebærer effektiv kommunikasjon sett gjennom en kommunikasjonsprosess?

A

Effektiv kommunikasjon i en kommunikasjonsprosess innebærer at informasjonen som overføres fra sender til mottaker blir forstått slik som senderen hadde til hensikt. Uten misforståelser eller forstyrrelser. Her er noen nøkkelpunkter som kan styrke effektiv kommunikasjon;
- Klar og tydelig melding. Budskapet må væreklart og tydelig, slik at det ikke kan misforstås.
- Koding og dekoding. Senderen må bruke språk og symboler som mottakeren kan forstå. Mottakeren må kunne tolke (dekode) budskapet korrekt for å oppnå effektiv kommunikasjon.
- Tilbakemelding. Mottakeren bør ha mulighet til å gi senderen en tilbakemelding for å bekrefte at budskapet er forstått riktig.
- Fjerning av støy. Alle former for støy som kan forstyrre kommunikasjonen som bakgrunnsstøy eller dårlige forbindelser bør minimeres.
- Aktiv lytting. Mottakeren bør lytte aktivt og vise at de forstår budskapet, noe som kan inkludere å stille oppklarende spørsmål til sender for å minimere misforståelser.
Effektiv kommunikasjon krever at man er åpen, tydelig og at man lytter like mye som man snakker.

44
Q

Hvordan skiller vertikal og horisontal kommunikasjon seg fra hverandre og hvilke utfordringer kan det være til de to ulike typene kommunikasjon?

A

Vertikal kommunikasjon skjer mellom ulike nivåer i en organisasjon, enten oppover (fra underordnede til ledere) eller nedover (fra ledere til underordnede).
Oppadgående kommunikasjon kan være for eksempel;
- Rapporter
- Tilbakemeldinger
- Forslag fra ansatte til ledelsen
Nedgående kommunikasjon kan være for eksempel;
- Instruksjoner
- Retningslinjer
- Beslutninger fra ledelsen til dens ansatte
Utfordringer med vertikal kommunikasjon kan være;
- Misforståelser. Informasjon kan bli forvrengt når den går gjennom flere nivåer.
- Forsinkelser. Beskjeder kan bruke tid på å nå frem, spesielt i store organisasjoner.
- Mangel på åpenhet. Ansatte kan være tilbakeholdene med å gi ærlig tilbakemelding til ledelsen.

Horisontal kommunikasjon skjer mellom personer på samme hierarkiske nivå i en organisasjon. Dette kan for eksempel være kollegaer i samme avdleing, eller på tvers av avdelinger.
Eksempler på horisontal kommunikasjon kan være;
- Samarbeid. Det brukes ofte for å koordinere aktiviteter, løse problemer og dele informasjon.
- Teamarbeid. Viktig for å sikre at alle teammedlemmer er på samme side og jobber sammen mot et felles mål.
Utfordringer med horisontal kommunikasjon kan være;
- Konkurranse. Det kan oppstå en rivalisering mellom avdelinger eller team, som kan hindre effektiv kommunikasjon.
- Kommunikasjonsbarrierer. Ulike avdelinger kan ha forskjellige terminologier og arbeidsmetoder, som kan skape misforståelser.
Effektiv kommunikasjon, både vertikal og horisontal, er avgjørende for en organisasjons suksess. Det er viktig å vær bevisst på disse utfordringene og jobbe aktivt for å overkomme de.

45
Q

Hvilke funksjoner har uformell kommunikasjon (rykter, småprat og sladder) i en organisasjon?

A

Kommunikasjon foregår kontinuerlig der medarbeidere møtes. Det prates over en kopp kaffe, når en møtes ved kopimaskinen, i korridorer, når en skal gå inn til møter og etter møter. Innholdet i denne kommunikasjonen er ofte om det alle har til felles – forhold på arbeidsplassen, arbeidsoppgaver, leder og kollegaer. Spesielt ledere er et sentralt tema i den uformelle kommunikasjonen, hva de gjør og hva de formidler til medarbeiderne berøre alle i organisasjonen.
Chester Barnard har gjort oss oppmerksomme på at rykter, småprat og sladder er noen som alltid vil prege organisasjoner. Han advarte om at forsøk på å prøve å hindre småpraten vil føre til motreaksjoner. I stedet må leder benytte uformelle kommunikasjonsnettverk og småprat i organisasjonen som et supplement til den formelle kommunikasjonen. Forskning viser ikke bare at småprat fungerer som en ryktebørs, og at den er en viktig kilde til informasjon, men at et flertall av de ansatte først får informasjon gjennom småprat.
Betydningen av småprat er mye større i moderne organisasjoner, sammenlignet med tidligere hvor vareproduksjon in forbi industribedrifter var den vanlige arbeidsplassen for de fleste. Med tjenesteproduksjon som den vanligste arbeidsplassen, hvor medarbeidere har høye kvalifikasjoner og er gitt betydelig myndighet over eget arbeid, og hvor arbeidet i team blir stadig vanligere, er behovet for kommunikasjon betydelig større.
Småpraten har følgende viktige funksjoner:
 Småpraten medvirker sterkt til å skape samhold i grupper, til å skape tillitt mellom dem som deltar i småpraten, og til å sosialisere nyansatte inn i den eksisterende kulturen.
 Gjennom småpraten utvikler deltakende over tid et felles kognitivt rammeverk etter hvert som man deler erfaringer, oppfatninger og meninger. Slike kognitive rammeverk fremmer en fellelse forståelse i gruppen av hva man erfarer og hva som er sant.
 Den supplerer den formelle kommunikasjonen gjennom at ansatte prøver ut ulike tolkninger mot hverandre. Slik skjer det en kollektiv fortolkning omkring spørsmål og hva man skal mene.
 Den både fremmer læring og er samtidig læring i organisasjoner. Når ansatte prater med hverandre om hva de har erfart, stimuleres den enkelte til å reflektere omkring hva det som han eller hun forteller til kollegaer, egentlig betyr. Dette fremmer læring hos den enkelte. Etter hvert som praten går omkring hverandres erfaringer, settes informasjon fra flere personer sammen. På denne måten bidrar uformell kommunikasjon til at ansattes læring kobles slik at personenes erfaringer og læring samlet gir grunnlag for å vurdere på kollektivt nivå i organisasjonen hvordan man kan gjøre ting bedre.

I småpraten kan en skille mellom sladder og rykter. Sladder kan defineres som kommunikasjon som er basert på en kjerne av sannhet, eks. knytt til hva en leder har gjort. Rykter er bevisst satt ut av noen, gjerne for å skade andre, og trenge rikke ha en kjerne av sannhet i seg.
Positive og negative sider ved rykter og sladder.

Rykter kan ha en sterk mobiliserende og meningsdannende effekt på de ansatte. Det er viktig å forstå hvordan de oppstår, og hva ledere kan gjøre for å redusere eventuelle negative effekter av dem. Rykter skyldes ofte en kombinasjon av usikkerhet og angst blant underordnede. Dette kan komme av at den formelle kommunikasjonen er utilstrekkelig eller tvetydig.

46
Q

Hvordan kan virksomheter arbeide med sitt omdømme og sin omdømmekapital?

A

Jo mer avhengig en organisasjon er av sine omgivelser, desto viktigere er det å kommunisere godt med omgivelsene. Hvis organisasjonen vil at omgivelsene skal oppfatte dem på en bestemt måte, må det bevisst skapes et bilde utad, det som ofte kalles et omdømme.
Et godt omdømme kan for eksempel være at arbeidsplassen har et godt arbeidsmiljø. Det kan være viktig for å potensielt tiltrekke seg gode søkere til stillinger. Et omdømme om at organisasjonen er til å stole på og behandler sine aksjonærer godt, kan være viktig for å tiltrekke seg investorer og kapital. Empirist er det mye som tyder på at det er en klar sammenheng mellom organisasjonens omdømme og dets operasjonelle resultater registrert som omsetning, inntjening og overskudd. Derfor virker det også fornuftig å snakke om omdømmekapital.
Omdømme bygges gjennom kommunikasjon med omgivelsene og kan omfatte:
 Tradisjonell markedsføring av produkter eller tjenester gjennom tradisjonelle kanaler (avis, tv, film), men med en vekt på å i tillegg fremstille organisasjonen som noe spesielt. Eks. å fremme organisasjonens innovasjonsevne eller kommunisere at et overskudd går til forskning.
 Organisatorisk markedsføring med hensikt at skape et bilde av organisasjonen, ikke å selge en tjeneste eller et produkt. Sentralt står organisasjonens evne til å lage historien om seg selv og få oppmerksomhet i omgivelsene.
 Organisatoriske handlinger som får oppmerksomhet i ulike medier. Det kan være filantropologiske handlinger som å donere penger, eller ha en profil at man bevisst ansetter mennesker som har vansker med å komme inn i arbeidsmarkedet. Det kan være klare signaler om at en ikke investerer i land som bryter med menneskerettighetene, men det kan også være rene tiltak for å få oppmerksomhet, som å knytte til seg kjendiser.
 Aktiv bruk av sosiale medier. Sosiale medier kjennetegnes ved at det i liten grad kan kontrolleres, og at diskusjonen på nett ofte tar helt uventede vendinger. Gode omdømmebyggere bruker mye ressurser på å påvirke diskusjonen i sosiale medier, til å fortelle historier og til aktivt å inngå i dialog med ulike grupper.

Også i ekstern kommunikasjon er det slik at organisasjonens formelle kommunikasjon kommer til kort i forhold til småprat og rykter. Organisasjonens omdømme drives frem av medarbeider gjennom sosiale nettverk, og rykter fra småprat er viktig for om potensielle søkere velger organisasjonen som arbeidsgivere. En særlig utfordring er bruk av sosiale medier.

47
Q

Hva er det som begrenser beslutningstaking fra å være full rasjonell?

A

Ideelt sett skulle beslutningstakere være i stand til å analysere all tilgjengelige alternativer og velge det som er best for organisasjonen. Dette kalles perfekt rasjonalitet, som innebærer at beslutningstakere: har klare mål, har full tilgang til all relevant informasjon, kan rangere alle alternativer etter nytte og konsekvenser, velger det beste alternativet for å nå målene (s. 302).

Perfekt rasjonalitet er sjeldent et ideal som kan oppnås i praksis. I stedet er beslutningstaking i organisasjoner ofte påvirket av begrenset rasjonalitet, et begrep introdusert av Herbert Simon (s. 306). Begrenset rasjonalitet innebærer at beslutningstakere må ta valg som er «tilfredsstillende» heller enn perfekt. Dette skyldes flere faktorer:

Begrenset informasjonstilgang: Organisasjoner har ofte ikke tilgang til all informasjon som trengs for å ta best mulige beslutninger. Å samle inn, behandle og analysere all mulig informasjon kan være kostbart og tidkrevende. Derfor må beslutningstakere ofte handle på bakgrunn av ufullstendig informasjon. (s. 303). Kognitive begrensninger: Menneskelig evne til å bearbeide informasjon er begrenset, og vi kan ikke analysere alle mulige alternativer grundig. Dette fører til at beslutningene blir basert på det som oppleves som «god nok» i stedet for å være fullstendig rasjonelle (s. 303). Tidsbegrensninger: Mange beslutninger må tas innenfor stramme tidsrammer, noe som gjør det vanskelig å undersøke og analysere alle mulige alternativer grundig. Dette kan bety at man må handle raskt uten å ha vurdert alle mulige konsekvenser (s.303). Usikkerhet og komplekse problemer: Beslutninger innebærer ofte utsikkerhet, der fremtidige konsekvenser ikke alltid er klare. Kompleksiteten i mange beslutninger gjør at det er vanskelig å si hvordan ulike valg vil påvirke organisasjonen (s. 304). Organisatorisk strukturer og kultur: Organisasjonenes struktur, regler, normer og maktforhold påvirker hvordan beslutninger tas. Disse faktorene kan skape press eller forventninger som begrenser beslutningstakeres mulighet til å handle helt rasjonelt (s. 305-306)

Begrenset rasjonalitet i praksis: Teknologiselskaper som Apple eller Samsung må ofte lansere nye produkter for å holde seg konkurransedyktige. Men de har begrenset informasjon om fremtidige kundepreferanser og trender. Det kan være vanskelig å forutsi om en ny funksjon vil slå an hos kundene. På grunn av tidspress må de ta beslutninger basert på ufullstendig informasjon og lansere produkter som de mener er «gode nok» for markedet. Etter lansering kan tilbakemeldinger fra kunder hjelpe dem med å forbedre produktet, men den opprinnelige beslutningen ble tatt under begrenset rasjonalitet.

48
Q

Hva menes med en regelmodell for beslutninge

A

Regelmodellen for beslutninger er en tilnærming der organisasjoner benytter faste regler og prosedyrer for beslutningstaking, særlig i tilfeller der situasjoner kan klassifiseres i forhåndsdefinerte kategorier. Dette bidrar til en standardisert og konsekvent beslutningsprosess, som minimerer avvik og øker effektiviteten (s. 318).

Kjennetegn ved regelmodellen inkluderer: Organisasjonen fastsetter klare kategorier for ulike typer beslutninger, og knytter spesifikke regler til hver kategori. Når en situasjon oppstår, blir den klassifisert og de relevante reglene brukes. Beslutningstaking følger forhåndsbestemte prosedyrer for å sikre konsistens og effektivitet, standardiserte prosedyrer. Regelmodellen reduserer individuell variasjon ved å la beslutninger styres av regler snarere enn personlige vurderinger. Gjennom faste regler kan beslutningsprosesser bli både mer effektive og forutsigbare, noe som er viktig for komplekse organisasjoner.

Regelmodellen er nyttig i situasjoner der det er viktig at beslutningene tas på en konsekvent måte, slik som i banker, offentlig forvaltning og andre steder der like behandling er et viktig prinsipp.

49
Q

Hva menes med en forhandlingsmodell for beslutninger

A

En forhandlingsmodell for beslutninger er en strukturert tilnærming til å forstå og analysere forhandlingsprosesser, der flere aktører med ulike interesser og mål søker enighet. En forutsetning for å bruke modellen er at grupper kan være uenige om mål og virkemidler for å oppnå målene i organisasjonen. Individer kan bruke sin makt strategisk for å påvirke grupper og fremme sine interesser.
Det skilles mellom to typer forhandlinger:
(1) Fordelingsforhandlinger, kjent som nullsumspill, der det er en viss mengde ressurser, og den ene partens gevinst er den andres tap, og (
2) integrasjonsforhandlinger som åpner for vinn-vinn-situasjoner. Her kan begge parter oppnå bedre resultater ved å vurdere felles interesser.
I organisasjoner som er strukturelt differensierte med flere enheter vil det være mange forskjellige interesser. Lik makt mellom de ulike enhetene er en forutsetning for at forhandlinger i det hele tatt kan finne sted. Dersom en gruppe får uforholdsmessig stor makt, kan de enkelt tvinge gjennom beslutninger uten reell enighet. Dette kan hindre effektiv beslutningstaking og svekke relasjonene mellom enhetene.

50
Q

Hva menes med kommunikativ rasjonalitet som beslutningsmodell?

A

Kommunikativ rasjonalitet som beslutningsmodell markerer et brudd med tradisjonell tenkning om rasjonalitet ved å fokusere på felles forståelse og samarbeid mellom individer i beslutningsprosesser. I motsetning til formell rasjonalitet, som søker den mest fornuftige handlingen basert på objektive kriterier, vektlegger kommunikativ rasjonalitet hvordan deltakerne kan oppnå gjensidig forståelse, identifisere utfordringer, bli enige om handlingsalternativer og koordinere sine handlinger.
Eriksen og Weigard fremhever at effektiv beslutningstaking i organisasjoner avhenger av et miljø der medlemmer kan diskutere åpent og uttrykke sine synspunkter. For å legge til rette for kommunikativ rasjonalitet må fem forhold være oppfylt: (1)det må finnes møteplasser for diskusjon, (2)deltakerne må ha et felles språk, (3)argumentene må baseres på korrekt informasjon, (4)ingen skal kunne presse andre, og (5)deltakerne må være åpne for å endre mening ved bedre argumenter.
Når disse betingelsene er på plass, kan organisasjoner utvikle gjensidige forventninger og en delt forståelse. Modellen antyder at mindre hierarkiske strukturer og stabile sosiale relasjoner fremmer kommunikasjon og forståelse, til tross for at det kan være utfordrende å oppnå i praksis.

51
Q

Hva er forskjellen på beslutningsmodellen inkrementell handling (løs koblet) og beslutningsmodellen organisert anarki (Garbage Can modellen)?

A

Inkrementell handling beslutningsmodellen har følgende kjennetegn;
* Målene kommer som en konsekvens av analyser.
* Man analyserer det man har gjort tidligere og vurderer hvordan det har funket.
* Man velger ikke det beste tiltaket, men det som flest er enige i.
* Analysen av tiltak og konsekvenser knyttet til målrealisering er svært ufullstendig.
* Bruker “de små skritts metode” som betyr at det tas beslutninger som har begrenset rekkevidde og som kan endres på forholdsvis kort sikt.

Vi kan da oppsummere med at denne beslutningsmodellen har de kjennetegn at man analyserer markeder og det man har gjort før, før man beslutter eventuelle mål. Beslutningene man pleier å ta er også inkrementelle som betyr at de skjer med små steg om gangen. Modellen er godt egnet til å fange opp vesentlige aspekter ved f.eks. bevilgningsbeslutninger. I tilleg kan man kjennetegne denne modellen med at det er mange aktører som er med på mang beslutninger over tid.

Organisert anarki eller garbage can teorien er beslutningsmodellen som kjennetegnes med at det skjer så mye samtidig, at mulighetene for å skaffe seg oversikt og styre eller påvirke beslutningsprosessens forløp og utfall er sterkt begrenset. I det organiserte anarki vil alt som skjer være helt ustrukturert. Problemer kan oppstå som ingen har svar på, og som ikke kan løses i et beslutningsforum. Deltakelsesrettighetene er uklare som fører til at deltakere flyter inn og ut av beslutningsarenaene.

Beslutningsanledningene blir dermed en “søppelbøtte” hvor folk kan komme og tømme sine problemer og løsninger, derav navnet “garbage can”. Sammenkoblingen mellom problem og løsning kan kommet av at tilfeldige personer møtes etter hvert på et beslutningsforum, eller det kan skje av på grunn av læring, eller det kan være et resultat av strukturelle eller administrative arrangementer.

Vi kan se at det er noen likheter mellom “inkrementelle handling” modellen og “garbage can” modellen, men det er også mange ulikheter. Fundamentalt er situasjonsbeskrivelsen på disse modellene relativt like da det er mange beslutningsdeltakere og de har frihet til å handle autonomt. Etter dette er det relativt få likheter.

Når inkrementelle-handlinger.modellen analyserer både markedet og tidligere erfaringer og derfra finner beslutninger og nye mål, bruker heller garbage can teorien beslutningsforumer der mange kan delta og komme med problemer og løsninger som kan lede til beslutninger og løsninger. Garbage can teorien vil også forme strukturen til organisasjonen til å bli mer organisk, og inkrementelle handlinger modellen vil heller ha en stor grad av vertikal differensiering.

52
Q

Hva er de viktigste forskjellene mellom sosial læringsteori og kognitiv læringsteori?

A
  1. Læringsmetode: Sosial læring skjer gjennom observasjon og imitasjon, mens kognitiv læring er basert på intern behandling av informasjon og aktiv problemløsning.
  2. Kontekstens rolle: Sosial læring understreker påvirkningen av ytre sosiale rammer og kulturell kontekst (hva som anses som passende), mens kognitiv læring handler om individets mentale prosesser og rasjonelle evaluering.
  3. Formål og fokus: Sosial læring fokuserer på å forstå hvordan atferd tilpasses gjennom sosial interaksjon, mens kognitiv læring legger mer vekt på hvordan individer tar beslutninger basert på logisk analyse og tidligere erfaringer.
53
Q

Hva menes med systemtenkning og hvorfor er det nødvendig for å utvikle en lærende organisasjon?

A

Systemtenkning handler om å se på organisasjonen som et helhetlig system, der ulike deler henger sammen og påvirker hverandre. I en lærende organisasjon er dette viktig fordi det hjelper til å forstå hvordan læring og innovasjon skjer på tvers av hele organisasjonen, ikke bare i enkelte deler.

Det gjør det lettere å identifisere problemer, finne løsninger og tilpasse seg endringer. Systemtenkning hjelper også organisasjonen med å balansere mellom å bruke eksisterende kunnskap og utforske nye ideer, noe som er nødvendig for både læring og innovasjon.

54
Q

Hva menes kunnskapsproduserende systemer og hva fremmer organisatorisk kunnskapsproduksjon?

A

Kunnskapsproduserende systemer
Kunnskapsproduserende systemer vektlegger taus kunnskap og omgjøring av den til organisatorisk viten. Målet er deling av både taus og eksplisitt kunnskap for å både lære nytt og se egen praksis på ny måte i organisasjonen.

Organisatorisk kunnskapsproduksjon
Organisatorisk kunnskapsproduksjon er dermed «prosessen der individuell kunnskap blir tilgjengelig og forsterker, samt som kunnskapen knyttes til det organisatoriske kunnskapssystemet.

Fokuserer på kunnskap er noe som er forbundet med organisatorisk konteksten. Ulike trekk ved konteksten påvirker kunnskap og læring. Noen eksempler på det som fremmer organisatorisk kunnskapsproduksjon er:
* Overlappende møteplasser mellom ulike hierarkiske nivå og spesialiserte funksjoner.
* Samarbeid med mentorer og erfaringsutvikling.
* Desentralisering, digitale løsninger, systematisk trening og opplæringsaktiviteter samt kultur preget av tillit og omtanke og tilhørighet.
* Bruk av kunnskapsaktivister som skal utfordre vante forestillinger og få fram nye innsikter eller tolkningsmuligheter.

Målet for denne typen teorier er å skape en organisasjon der medlemmene systematisk utvikler både taus og eksplisitt kunnskap, og på denne måten øker organisasjonens evne til å se nye ting og oppfatte gamle ting på nye måter.

55
Q

Hva menes med absorptiv kapasitet og hva kjennetegner organisasjoner som har høy absorptiv kapasitet?

A

Absorptive kapasitet er et begrep som handler om en organisasjons evne til å gjenkjenne, forstå, og utnytte ny kunnskap og informasjon som kommer utenfra. Dette betyr at en organisasjon med høy absorptiv kapasitet er flink til å ta til seg ny kunnskap, integrere den med sin eksisterende kunnskap, og bruke denne kombinasjonen til å innovere og forbedre sine produkter, tjenester, eller interne prosesser.

Absorptiv kapasitet er definert som organisasjonens evne til å
a) fange opp ny kunnskap som utvikles utenfor organisasjonen,
b) vurdere hvorvidt kunnskap er nyttig for organisasjonen eller ikke,
c) tilegne seg denne nye kunnskapen, det vil si starte en diskusjon om hvordan den kan anvendes, d) enten innpasse kunnskapen i eksisterende virksomhet eller endre virksomheten slik at den stemmer overens med ny kunnskap (omforming), og
e) ta kunnskapen i bruk.

56
Q

Hva menes med ambidekstre organisasjoner?

A

Amidekstre organisasjoner er organisasjoner som klarer å kombinere stabilitet og fleksibilitet ved å balansere mellom eksplorative og eksplikative strategier. Eksplorative strategier innebærer å utforske nye muligheter og eksperimentere med innovasjon, mens eksplikative strategier fokuserer på å utnytte eksisterende ressurser og optimalisere drift.

Foe eksempel kan en bedrift investere i forskning og utvikling for å skape nye produkter (eksplorasjon), samtidig som de forbedrer og effektiviserer produksjonen av eksisterende produkter (eksploitering). Denne balansen gjør dem bedre i stand å håndtere kortsiktige og langsiktige utfordringer.

57
Q

Hva menes med at planlagte endringer kan beskrives som rasjonelle beslutningsprosesser?

A

Planlagt endring er som ide om hvordan ting kan gjøres bedre. Slike ideer utvikles når man forsøker å finne ut hvordan organisasjonen ikke fungerer så bra som man hadde forventet. Planlagt endring er ofte knyttet til strategisk ledelse hvor man er opptatt av å tilpasse organisasjonen til forandringen i omgivelsene. Forandringer i omgivelsene kan for eksempel være nye forretningsmodeller, ny informasjon og kommunikasjonsteknologi som gjør at man kan kommunisere, produsere eller distribuere bedre, raskere og mer fleksibelt enn tidligere. I dette perspektivet betraktes organisasjonsendring som en rasjonell beslutningsprosess som inkluderer 4 faser:

a) Det skjer en endring, eller man forventer at det vil skje en endring, ofte utenfor organisasjonen, som organisasjon må forholde seg til.
b) Organisasjonen analyserer de endringer som er skjedd eller som man forventer vil skje, hva slags konsekvenser det vil ha for virksomheter, og setter opp mål for hvordan man skal forholde seg til dem.
c) Nå målene er satt, analyserer man hvordan organisasjonen utformes for å møte de nye utfordringene.
d) Endringen iverksettes ved hjelp av ulike strategier

58
Q

Hvordan skapes det et opplevd behov for endringer?

A

For at planlagt endring skal lykkes, er det helt sentralt at endringsagentene klarer å skape en opplevelse i store deler av organisasjonen av at det er nødvendig å endre seg.
Med andre ord må skape et opplevd press. Endringspress oppstår ofte gjennom strategiske analyser av økonomiske forhold og konkurransesituasjonen, som har direkte relevans for organisasjonen.

Et viktig element er konkurranseanalyser som kartlegger risikoen for nye aktører og mulige substitutter i markedet. Slike analyser inkluderer gjerne markedsundersøkelser og tilbakemeldinger på organisasjonens produkter og tjenester fra kundene. Disse analysene hjelper organisasjonen med å forstå sin egen markedsposisjon, samtidig som de avdekker muligheter for å forbedre produkter for å møte kundebehov og identifisere nye vekstmuligheter.

Når man utvider perspektivet til også å omfatte samfunnsmessige forhold, kan man identifisere nye muligheter og utfordringer, som for eksempel utvikling i arbeidsmarkedet, kompetansekrav og teknologisk utvikling. Dette kan være spesielt verdifullt for organisasjoner som ønsker å være proaktive og langsiktige i møte med omgivelsenes krav.

59
Q

Hva er årsakene til endringsmotstand i organisasjoner?

A
  • Motstand mot endring går ut på at man beskytter noe som man syns er trygt og kjent, eller noe man mener er riktig. Det foregår i ulike faser hvor man først blir sjokkert eller overasket. Dermed kommer benektelse, og videre depresjon. Man opplever også motvillig aksept hvor man bare er nødt til å gjøre det, før man så har utprøvingsfasen og konsolideringsfasen. Der befattes endringene som fungerer best. Til slutt har vi tilpasning hvor endringene blir akseptert. Det er 10 ulike grunner til motstand mot endring;

Årsak 1: Frykten for det ukjente – All endring betyr at man blir eksponert for ting som er nytt og usikkert, noe som kan føles skummelt ut. Man føler seg tryggest med det man kan fra før og sikre tilstander. Slik usikkerhet og misnøye kan gjøre at det i senere tid fører til motstand mot nye endringer

Årsak 2: Brudd på psykologisk kontrakt – I et ansettelsesforhold har man en ansettelseskontrakt (regler og rutiner man må følge, og er bindende for begge parter). Endring i organisasjon kan ofte bety endring av denne. Brudd på psykologisk kontrakt (de uskrevne forventningene mellom medlemmer i organisasjonen og leder), oppleves ofte som verre enn brudd på den første. Dette kan gjøre at man føler seg lurt, og dermed bidra til motstand.

Årsak 3: Tap av identitet – Man identifiserer seg gjerne med det man arbeider med etter som tiden går og innsats man legger ned i arbeidet. Man skaper en mening med arbeidet man gjør. Når en organisasjon endres og dette meningsmønsteret brytes er det lett å føle at det man har utgjort har vært meningsløst, og at ens egen identitet endres sammen med organisasjonen.

Årsak 4: Symbolsk orden endres – Alt i en organisasjon blir tildelt en mening, eksempler på dette er hvordan lederen snakker på eller hvor man har kontoret sitt plassert. Endring i organisasjonen kan medføre at slike symbolske ordner endres, noe som kan oppleves som tungt for mange, og vil dermed ikke skje uten en «kamp».

Årsak 5: Maktforhold endres – Enhver endring av organisasjonen kan påvirke maktforholdene, som gjør at noen motsetter seg disse endringene grunnet minsket mulighet for innflytelse. Dersom man mister makt og beslutningsmyndighet vil de fleste motsette seg endringene.

Årsak 6: Krav om nyinvesteringer – Dersom man har investert i en spesiell kunnskap og kompetanse innenfor et fagfelt, vil motstanden mot endringen øke fordi endring av stillingen kan bety at man også må revurdere den kunnskapen man har fra før av, eller til å skaffe seg ny kunnskap.

Årsak 7: Dobbeltarbeid (i en periode) – Endring i organisasjoner vil ofte kreve ekstra ressurser da man også må holde de «gamle» aktivitetene gående, dermed vil folk kunne påpeke at dette er for krevende og ønsker ikke utføre flere oppgaver innenfor en arbeidssituasjon.

Årsak 8: Sosiale bånd brytes – Endring i organisasjonen kan føre til tap av kontakt med nære kolleger og gjør at man risikerer å må jobbe med nye folk man ikke kjenner. En stor motstand mot endring er frykten for at de tette sosiale båndene skal brytes

Årsak 9: Utsikter til personlig tap – For noen kan endringer i organisasjonen føre til økonomiske tap, eller at ansatte blir arbeidsledige. I slike tilfeller vil motstand være en naturlig reaksjon

Årsak 10: Eksterne aktører ønsker stabilitet – endring i organisasjon vil ofte gi ringvirkninger for andre rundt den også. Dersom et sykehus velger å ta inn mindre pasienter, vil dette gå utover de andre kommunale helsetjenestene. Omorganisering kan bety at ulike parter mister sin «tilgang» som de hadde til organisasjonen. Motstand vil være naturlig dersom grupper føler at de mister noe i følge av endringer.

60
Q

Hvilke trekk har vellykkede planlagte endringer?

A

Vellykkede planlagte endringer har flere kjennetegn som bidrar til deres suksess. Følgende trekk ser ut til å kjennetegne endringsopplegg som er vellykket:
1) Det er skapt en følelse av at noe må gjøres. Endring oppleves som nødvendig og rasjonelt av de fleste medlemmene i organisasjonen.
2) Organisasjonen har kapasitet til å gjennomføre endring. De må ha erfaring fra tidligere i tillegg til at de har ressurser for å arbeide med endring.
3) Tiltak som iverksettes for å gjennomføre endringen, er forskningsbaserte i den forståelse at de har vist seg å virke positivt i andre endringsprosesser. Spesiell vekt bør legges på tiltak som medvirker til å muliggjøre endring blant organisasjonens medlemmer. Slike tiltak knytter seg blant annet til deltakelse, medvirkning i å sette mål, samt utvikling av den enkelte og grupper for å kunne håndtere endringer.
4) Det er utformet en klar visjon for hva man vil oppnå ved endringene, og strategi for hvordan endringsprosessen skal gjennomføres. Det blir kommunisert gjennom hele organisasjonen om hva som bør være slik det var og hva som bør bli endret. Informasjonen bli kommunisert slik at den motiverer ansatte til å slutte opp om endringsprosessen.
5) Prosessen kjennetegnes av prosedural rettferdighet, det vil si at selve endringsprosessen legges opp på en måte slik at alle som berøres, opplever at de har muligheter for å bli hørt og til å kunne påvirke det som skjer.
6) Man endrer strukturelle trekk som hemmer omstilling som er nødvendig for å realiserevisjonen som styrerendringsprosessen.
7) Endringsprosessen åpner for eksperimentering og utforskning slik at ulike tiltak kan testes ut noen steder før man bestemmer om dette er veien hele organisasjonen skal gå. Åpenhet for å prøve og feile ser ut til å øke sannsynligheten for å lykkes.
8) Fremtiden i endringsprosessen følges tett, og det presiseres kortsiktige mål som man med stor sannsynligvis kan nå, og det lages kriterier fro å identifisere forbedringer knyttet til visjonen. Når man oppnår mål, må dette kommuniseres i organisasjonen. Ansatte og grupper som presteres, bør belønnes.
9) Forbedringer konsolideres ved at endringer som fungerer, befestes i nye strukturer og prosesser. Nye måter å tenke og handle på institusjonaliseres ved å utvikle kultur omkring endringene som er gjennomført, og skape avstand til tidligere praksis som hemmer realisering av funksjonen.

61
Q

Hva er ikke – planlagte endringer og hva kan de bli utløst av?

A

Ikke-planlagte endringer er endringer som skjer forutgående planlegging og kan oppstå som følge av ulike faktorer. De kan være både interne og eksterne og kan ha betydelige innvirkninger på organisasjonene.

Utløsere av ikke-planlagte endringer:

Eksterne faktorer:

  • Økonomiske svingninger: Endringer i den økonomiske situasjonen, som resesjon eller inflasjon, kan tvinge organisasjoner til å foreta utforutsette tilpasninger.
  • Teknologiske fremskritt: Innovasjoner kan gjøre eksisterende produkter eller prosesser utdaterte, og presse organisasjoner til å tilpasse seg raskt.
  • Politiske og juridiske endringer: Nye lover, reguleringer eller politiske skifte kan kreve tilpasninger fra organisasjonen.
  • Markedsendringer: Endringen i kundepreferanser, konkurranse og markedstrender kan medføre nødvendige justeringer.

Interne faktorer:
- Uventede hendelser: Ulykker, katastrofer eller tap av kritisk personell kan tvinge organisasjonen til å gjennomføre endringer på kort varsel.
- Organisatoriske problemer: Intern ineffektivitet, konflikter eller misnøye blant ansatte kan kreve umiddelbare intervensjoner og omstrukturering.
- Dynamiske interne prosesser: Naturlig utvikling innenfor organisasjonen, som ny ansattkompetanse, nye samarbeidsformer eller uformelle strukturer, kan også skape behov for endringer.

62
Q

Hva menes med ambidekstre strukturer og hvordan man skal håndtere både drift og best mulig utnyttelse og samtidig drive utvikling og utforskning?

A

Ambidekstre strukturer handler om å balansere det beste fra to verdener: en stabil og effektiv drift, og en utforskende og utviklende side som driver innovasjon. Å lykkes med dette er en utfordring, men også en nødvendighet for organisasjoner som vil holde seg relevante i et marked som stadig endrer seg.
På den ene siden må den operative delen være solid og godt strukturert. Her handler det om å bruke ressursene på en smart måte, få mest mulig ut av arbeidsprosessene og sikre kvalitet og stabilitet i det daglige. Det betyr fokus på effektivitet, forutsigbarhet og kontinuerlige forbedringer. På den andre siden må organisasjonen også ha rom for å eksperimentere, ta risiko og tenke nytt. Her er det viktig å gi folkene som jobber med utvikling frihet til å teste ideer, feile raskt og lære av feilene sine.
For å få dette til å fungere i praksis, er det ikke nok med en god plan. Det trengs en kultur som både verdsetter trygghet og nyskaping, der de ansatte tør å utfordre det etablerte uten å miste grepet om hva som fungerer. Ledere må finne balansen mellom disse behovene ved å gi retning, men også ved å tilrettelegge for fleksible arbeidsformer og samarbeid på tvers. Ambidekstre strukturer krever en forståelse for at drift og utvikling ikke trenger å konkurrere om oppmerksomheten, men kan utfylle hverandre – dersom de gis de rette forutsetningene. På den måten kan man sikre dagens suksess, samtidig som fremtidens muligheter skapes.

63
Q

Hva er forskjellen på de ikke - planlagte endringene knyttet til evolusjon, maktkamp og livssyklus?

A

Forskjellen på de ikke-planlagte endringene knyttet til evolusjon, maktkamp og livssyklus handler om hva som driver dem og hvordan de utspiller seg i en organisasjon. Disse endringene skjer ikke fordi noen har lagt en plan, men fordi omgivelsene, interne krefter eller naturlige prosesser gjør det nødvendig.
* Evolusjon skjer når organisasjonen tilpasser seg endringer rundt seg over tid. Dette kan være fordi teknologi, markedet eller kundenes behov forandrer seg. Tilpasningene skjer ofte gradvis, som små skritt som hjelper organisasjonen med å holde seg relevant og konkurransedyktig. Slike endringer kan påvirke arbeidsmåter, produkter eller tjenester og er viktige for å sikre overlevelse i et stadig skiftende landskap.

  • Maktkamp oppstår når forskjellige grupper eller personer i organisasjonen kjemper om kontroll, innflytelse eller ressurser. Dette kan føre til uventede endringer fordi de som sitter med makten, eller vinner konfliktene, får gjennomslag for sine egne mål. Maktkamp fører ofte til at prioriteringer endres, nye retninger tas eller eksisterende strukturer utfordres, og dette kan gjøre organisasjonen mer uforutsigbar eller urolig.
  • Livssyklus refererer til at organisasjoner, som levende vesener, går gjennom ulike faser fra start til modenhet og eventuelt nedgang. Endringer skjer naturlig etter hvert som organisasjonen utvikler seg. En oppstart vil for eksempel måtte finne struktur og vokse, mens en moden bedrift kanskje må fornye seg for å unngå stagnasjon. Endringene i livssyklusen kommer fordi organisasjonen tilpasser seg sin egen utvikling og de utfordringene og mulighetene som oppstår underveis.

Så, mens evolusjon handler om ytre press og tilpasning, dreier maktkamp seg om interne konflikter og hvem som får gjennomslag, mens livssyklus handler om organisasjonens naturlige utvikling. Til sammen forklarer de hvordan endringer som ikke er planlagt, kan forme retningen en organisasjon tar.

64
Q

Hva er forskjellen på lederteori som vektlegger egenskaper og lederteori som fokuserer på atferd?

A

Lederstil refererer til en leders måte å opptre på, hva de legger vekt på, og hvordan de samhandler med medarbeidere (s.413). Lederstilen er med på å forme miljøet og kulturen på arbeidsplassen, og den kan ha stor innvirkning på medarbeidernes motivasjon og ytelse.
Når vi ser på egenskapsteorier, fokuserer disse på personlige trekk eller egenskaper som anses som typiske gode ledere. Dette kan inkludere personlige egenskaper som karisma, selvtillit, emosjonell stabilitet, besluttsomhet, og visse kognitive evner. Egenskapsteoriene bygger på antakelsen om at noen mennesker har medfødte eller utviklende trekk som gjør dem naturlig mer egnet til å være ledere, og er egenskaper man i liten grad kan endre. Denne teorien tar ikke så mye hensyn til ulike situasjoner eller at man kan lære seg å bli en god leder gjennom erfaring og trening. De tidlige teoriene mente at noen mennesker er “født til å være ledere” fordi de naturlig har de rette egenskapene for å lede godt. Egenskapsteoriene har en slags mentalitet som sier at “så lenge man har disse spesielle egenskapene, er man en god leder”. De antar at enkelte trekk gjør deg egnet til lederskap uansett situasjon.
På den andre siden har vi atferdsteorier, som argumenterer for at ledelsen i større grad handler om lederens konkrete handlinger og atferd enn om medfødte personlighetstrekk. I stedet for å fokusere på hvem lederen er, retter atferdsteoriene seg mot hvordan lederen opptrer i praksis. En styrke ved atferdsteorier er at de tar hensyn til at lederskap kan tilpasses og utvikles. Teorien understreker at ledere kan forbedre seg ved å endre sin atferd, og de kan tilpasse lederstilen etter situasjon og medarbeiderne. Dette har også gjort atferdsteorier til grunnlag for moderne ledelsesteori, der mange ledelseskurs og –programmer har som mål å trene ledere i spesifikke atferdsmønstre som er effektive i ulike sammenhenger.
For å oppsummere, kan vi si at egenskapsteorier vektlegger lederskap som noe som avhenger av hvem lederen er, mens atferdsteorier mener at lederskap handler om hva lederen gjør og at dette kan tilpasses og læres.

65
Q

Hva innebærer at ledelse kan forstås situasjonsavhengig og situasjonsuavhengig?

A

Når vi snakker om at ledelse som kan forstås som situasjonsavhengig eller situasjonsuavhengig, refererer vi til to forskjellige syn på hvordan ledelseseffektivitet oppnås og hva som påvirker en leders suksess.
Situasjonsavhengig ledelse innebærer at effektiviteten av en lederstil er avhengig av spesifikke situasjonsfaktorer. Denne tilnærmingen hevder at det ikke finnes én universell lederstil som er best i alle situasjoner. I stedet må lederstilen tilpasses konteksten for å være effektiv. Her er noen eksempler på teorier og konsepter innen situasjonsavhengig ledelse:
- Fiedlers Kontingensteori: Fiedler hevder at lederens faste stil (enten oppgaveorientert eller relasjonsorientert) må matche situasjonens gunstighet for å være effektiv. Situasjonens gunstighet er avhengig av forhold som leder-medarbeider-relasjoner, oppgavestruktur og lederens posisjonsmakt.
- Hersey og Blanchards Situasjonsbestemt ledelse: Denne teorien foreslår at ledere bør tilpasse sin lederstil basert på medarbeidernes utviklingsnivå (kombinasjonen av kompetanse og engasjement). Ledere skal dynamisk endre sin tilnærming (fra instruerende, veiledende, støttende til delegerende) basert på hva situasjonen krever.
Situasjonsuavhengig ledelse, også kjent som universell tilnærming til ledelse, innebærer at visse ledelsesevner og stiler er effektive uansett situasjon. Denne tilnærmingen foreslår at det finnes spesifikke egenskaper, ferdigheter eller strategier som gjør en leder effektiv uavhengig av konteksten. Noen eksempler inkluderer:
- Trekkteori: Denne tilnærmingen fokuserer på lederens personlige egenskaper eller trekk, som karisma, integritet, selvtillit og intelligens, som gjør dem til gode ledere uansett situasjonen.
- Transformasjonsledelse: Denne teorien foreslår at visse lederskapsstiler, som transformasjonsledelse der lederen inspirerer og motiverer medarbeidere til å oppnå høyere mål, er universelt effektive ved å heve medarbeidernes moral, øke motivasjonen og forbedre ytelsen, uavhengig av situasjonen.
- Atferdsteorier: Atferdsteorier om ledelse, som Michigan-studiene og Ohio State-studiene, antyder at spesifikke adferder, som å fokusere på mennesker (relasjonsorientert) og oppgaver (oppgaveorientert), kan ha universell anvendbarhet og kan være effektive på tvers av ulike situasjoner.
For å konkludere, innebærer situasjonsavhengig ledelse at effektiv ledelse avhenger av tilpasning til spesifikke situasjonsfaktorer som medarbeidernes modenhet, oppgavens natur og konteksten. Ledere må være fleksible og tilpasse sin lederstil etter hva situasjonen krever. På den andre siden antyder situasjonsuavhengig ledelse at effektiv ledelse er uavhengig av situasjonen og baserer seg på visse universelle egenskaper, ferdigheter eller atferder som gjør ledelsen suksessfull. Ledere med spesifikke egenskaper eller som bruker bestemte strategier vil være effektive uansett situasjon.

66
Q

Hva er forskjellen mellom Hersey og Blanchard sin teori om lederstiler og Fiedlers teori om situasjonsbetinget ledelse?

A

Forskjellen mellom Hersey og Blanchard sin teori om lederstiler og Fiedlers teori om situasjonsbetinget ledelse ligger hovedsakelig i hvordan hver teori forstår og foreslår tilpasning av lederstil til situasjonen. Hovedforskjellene ligger i tilnærmingen til fleksibilitet, fokus for tilpasning og anvendelse i praksis.
Fleksibilitet: Hersey og Blanchard foreslår at ledere bør være fleksible og tilpasse sin lederstil i henhold til medarbeidernes utviklingsnivå. I deres modell skal lederens stil endres dynamisk avhengig av hvordan medarbeidere utvikler seg over tid. På den annen side mener Fiedler at lederens stil er fast, og at situasjonene bør matches til lederens stil. Ifølge Fiedler endres ikke lederstilen, men situasjonen tilpasses lederens faste stil for å oppnå effektivitet.
Fokus for Tilpasning: For Hersey og Blanchard ligger fokus på medarbeidernes utviklingsnivå og deres behov for enten mer oppgavefokusert ledelse eller støtte/relasjonsfokusert ledelse. Deres teori vektlegger hvordan ledere kan justere stilen basert på medarbeiderens kompetanse og engasjement. I kontrast fokuserer Fiedler på lederens faste stil og hvordan endringer i situasjonelle faktorer som relasjoner, oppgavestruktur og posisjonsmakt kan øke lederens effektivitet. Hos Fiedler er tilpasningen mer situasjonsbasert enn personbasert.
Anvendelse: Hersey og Blanchards teori brukes ofte i organisasjoner for personlig veiledning og utvikling, ettersom den gir praktiske råd om tilpasning av lederstil over tid basert på medarbeideres behov og utvikling. Denne anvendeligheten gjør den populær i opplæringsprogrammer og lederutviklingskurs. Fiedlers teori anvendes mer teoretisk for å forstå hvilke typer situasjoner som passer best for ulike lederstiler. Den er nyttig for å vurdere og gjøre endringer i organisatoriske kontekster, ved å matche faste lederstiler med de riktige situasjonene for å oppnå effektiv ledelse.
For å oppsummere, vektlegger Hersey og Blanchards teori at ledere bør tilpasse sin stil basert på medarbeidernes utviklingsnivå, med fire fleksible lederstiler som kan endres dynamisk. Fiedlers teori hevder at lederstil er fast, enten oppgaveorientert eller relasjonsorientert, og at situasjonens gunstighet bestemmer effektiviteten. Fiedler fokuserer på å matche situasjonen til lederens faste stil i stedet for å endre lederstil.

67
Q

Hva er det ved situasjonen som kan eller bør påvirke ledelse?

A

Ulike situasjoner krever forskjellige tilnærminger fra lederen. En god leder bør derfor være i stand til å tilpasse lederstilen sin etter hvilken situasjon en befinner seg i for å være mest mulig effektiv. Ifølge Fiedler er det ingen enkelt lederstil som passer alle situasjoner (s.420). Han mente at lederen bør tilpasse stilen sin ut fra tre hovedfaktorer som avgjør hvor effektivt lederskapet vil være:
1. Forholdet mellom ledere og medarbeider – Hvor mye tillit og støtte det er mellom lederen og gruppen.
2. Oppgavestruktur – Hvor klart definerte og strukturerte oppgavene er.
3. Stillingsmakt – Hvor mye autoritet og innflytelse lederen har til å gi belønninger eller sanksjoner.
Fiedlers teori peker på at en leder vil være mest effektiv når lederstilen samsvarer med situasjonsfaktorene. Det betyr at lederen enten må tilpasse sin stil eller finne situasjoner som passer sin naturlige lederstil, avhengig av hvordan disse tre faktorene ser ut. Fiedler fremhever at lederen kan være enten oppgaveorientert eller relasjonsorientert, og at hvilken stil som er mest effektiv avhenger av situasjonen. I situasjoner med høy oppgavestruktur, som når oppgavene er klare og definerte, kan en mer oppgaveorientert lederstil være best, mens i situasjoner med lav oppgavestruktur kan en relasjonsorientert lederstil være mer effektiv for å bygge tillit og støtte blant medarbeiderne.
I tillegg peker Fiedler på at ledere som har en stil som passer godt med situasjonen, vil være mer effektive i å håndtere utfordringer og oppnå resultater. For eksempel, dersom lederen har stor stillingsmakt og en god relasjon med medarbeiderne, kan de bruke sin autoritet til å styre prosesser mer effektivt. I mer utfordrende situasjoner, der disse faktorene er svakere, kan lederen måtte tilpasse seg og ta en mer støttende og tilpasningsdyktig rolle.
For å oppsummere, kan vi, basert på Fiedlers teori, si at en god leder må være i stand til å tilpasse sin lederstil etter faktorer som oppgavens natur, medarbeidernes kompetanse og erfaring, samt eksterne forhold som tidspress eller tilgjengelige ressurser. Ved å forstå og tilpasse seg disse situasjonsbetingelsene kan lederen maksimere teamets prestasjoner og bidra til organisasjonens suksess.

68
Q

Hva er de viktigste forskjellene mellom transaksjonsledelse og transformasjonsledelse?

A

Transaksjonsledelse ser forholdet mellom leder og medarbeidere som bytteforhold, der arbeidstakere selger sin arbeidskraft for belønning eller sanksjoner. Fokus er på materielle egeninteresser og formelle spilleregler, mangler lojalitet og frykt for straff er tydere formalisert. Transaksjonsledelse handler om overvåkning, belønning og sanksjoner for å skape oppslutning i organisasjoner. Transaksjonsledelse kan også ha fokus på kortsiktig mål fremfor langsiktig utvikling og vekst. Det bidrar til transaksjonsledelse kan være sterke begrenset effektiv lederatferd. Det bidrar til transaksjonsledelse kan være en sterkt begrenset effektiv lederatferd
Transformasjonsledelse handler om å motivere, inspirere og utvikle medarbeider for å oppnå felles mål. Transformasjonsledelse vil gi intellektuell stimulering til sine medarbeidere for utvikling, mestring og karriereutviklings muligheter. Ledelse som tar hensyn til den enkelte på en personlig måte slik at hver enkelt får følelsen av å bety noe og være respektert.
Mens transaksjonsledelse fokuserer primært til å sikre at oppgaver er gjort mot belønning, mens transformasjonsledelse har som mål å fremme respekt og meningsfullt engasjement for arbeidet. Transformasjonsledelse inspirere medarbeidere til å oppfatte sin egen utvikling og suksess knyttet til organisasjons mål.

69
Q

Hva er forskjellen på karismatisk ledelse og et institusjonelt lederperspektiv?

A

Forskjellen mellom karismatisk ledelse og et institusjonelt ledelsesperspektiv ligger hovedsakelig i hvordan lederen skaper og utøver innflytelse, samt hvordan autoritet og legitimitet forstås.
Karismatisk ledelse baserer seg på lederens personlige egenskaper og evne til å inspirere og motivere andre. En karismatisk leder:
* Bygger relasjoner og tillit gjennom personlig utstråling og engasjement, og har ofte en sterk visjon som appellerer til følelser og verdier hos andre.
* Skaper lojalitet basert på sin personlighet og tilstedeværelse. Dette kan føre til at ansatte blir motivert til å yte ekstra og støtte lederen i både opp- og nedturer.
* Driver endring ved å være en rollemodell for andre. Den karismatiske lederen har ofte stor tro på sitt eget budskap og kan derfor få ansatte til å følge seg inn i nye retninger.
* Bygger legitimitet gjennom følgere, heller enn gjennom formelle strukturer. Lederen får autoritet fordi folk ønsker å følge ham eller henne, ikke nødvendigvis fordi lederen har en formell stilling eller formell autoritet.
Institusjonelt lederperspektiv legger derimot vekt på lederen som en del av en større institusjon eller organisasjon, og fokuserer på at lederrollen er påvirket av normer, regler og strukturer:
* Legitimitet kommer fra posisjonen og institusjonens regler, snarere enn lederens personlige egenskaper. Lederen forventes å representere organisasjonens verdier og normer.
* Baserer seg på kontinuitet og formelle strukturer. Her er lederen en del av et system og har derfor en begrenset individuell påvirkningskraft. Lederen oppfattes som en forvalter av etablerte praksiser og regler som skal fremme stabilitet.
* Tilpasser seg institusjonelle normer og forventninger. Lederen har et ansvar for å opprettholde organisasjonens struktur og kultur, og beslutninger tas gjerne i tråd med allerede etablerte prosedyrer og normer.
* Fremmer stabilitet og forutsigbarhet gjennom standardiserte prosesser og systemer. Dette står i kontrast til karismatiske ledere, som ofte søker innovasjon og endring.

Mens karismatiske ledere er personfokuserte og bruker sin personlighet og visjon til å motivere andre, legger institusjonelle ledere vekt på å opptre i samsvar med organisasjonens formelle strukturer og retningslinjer. En karismatisk leder utfordrer ofte status quo og søker endring, mens en institusjonell leder primært sikrer kontinuitet og forutsigbarhet i tråd med organisasjonens overordnede struktur og kultur.