EHBO Flashcards
Wat zijn belangrijke stappen in de eerste hulpverlening
1Zorg voor veiligheid. 2 Beoordeel de toestand van het slachtoffer. 3 Bel de hulpdiensten. 4 verleen eerste hulp.
Waarom zorg je eerst voor veiligheid? Hoe doe je dat?
Dit doe je voor jezelf, omstanders en slachtoffer.
Wanneer verplaats je een slachtoffer?
alleen als het noodzakelijk is en het echt niet anders kan.
Met welke greep moet je het slachtoffer verplaatsen?
De rautekgreep.
Wat doe je als de rautekgreep niet lukt?
Het slachtoffer aan de armen of enkels trekken en let op hoofd. Eventueel omstanders om hulp vragen.
Welke stappen moet je volgen om de noodgreep van Rautek uit te voeren?
1.Kniel op 1 been aan de linkerkant van het slachtoffer ter hoogte van schouder 2. Plaats je rechtervoet achter het hoofd. 3. Ga met je rechterhand onder de nek door en breng je vingers onder de rechteroksel. 4. Leg je linkerhand vanaf de rugzijde in de linkeroksel. 5. breng het slachtoffer in vloeiende beweging in een zittende houding. 6. Schuif je armen onder de oksels door en pak 1 van de onderarmen van het slachtoffer horizontaal voor de borst. 7. Leg je handen met gesloten vingers en duimen over deze onderarm. 8Ga in hurkhouding zo dicht mogelijk tegen het slachtoffer aan zitten, met je voeten achter hem en je knieen aan beide kanten van het hoofd. 9. Til het slachtoffer op door je benen te strekken, denk daarbij aan je eigen rug.. 10 versleep het slachtoffer uit de gevarenzone. 11. Leg het slachtoffer voorzichtig neer op dezelfde manier als je hem hebt opgetild.
Op welke andere manieren kun je een slachtoffer verplaatsen in een inrichting?
Glijzeil en tillift
In welke volgorde beoordeel je de toestand van het slachtoffer.
1beoordeel het bewustzijn en de ademhaling.-2Beoordeel of het slachtoffer braakt. -3Beoordeel of het slachtoffer uitwendig bloedverlies heeft of in shock is. 4. Beoordeel de plaatselijke letsels en verzorg ze.
Hoe beoordeel je het bewustzijn en de ademhaling?
-Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is. Als je het niet zeker weet, stel een simpele vraag bv. Doe u ogen eens open. -Als het slachtoffer bij bewustzijn is, vraag dan wat er is gebeurd. Of vraag dat aan de omstanders, als het slachtoffer niet aanspreekbaar is.- Bij bewusteloosheid met geen of geringe ademhaling. Meteen reanimeren en iemand een AED laten halen. -Bij bewusteloosheid met ademhaling, blijf bij het slachtoffer tot de ambulance er is. Leg hem eventueel in stabiele zijligging.
Wat doe je als het slachtoffer braakt?
In stabiele zijligging leggen.
Wat moet je doen bij een grote uitwendige bloeding?
De bloeding stelpen door druk uit te oefenen.
Hoe beoordeel je plaatselijke letsels en verzorg je ze?
Een wond afdekken met steriel gaas of eventueel een kledingstuk of handdoek. vraag waar het slachtoffer pijn heeft en of hij zijn ledematen normaal kan bewegen. Let ook op geur: alcohol, braaksel, urine of ontlasting.
Hoe alarmeer je de hulpdiensten?
Als je niet alleen bent vraag dan iemand anders om de hulpdiensten te alarmeren. Volg het protocol van de zorgorganisatie. Op straat of thuis bel je 112. Als iemand gaat alarmeren vraag dan of deze persoon daarna terugkomt, zodat je zeker weet dat hulp onderweg is. Misschien moet hij assisteren of nog een keer bellen als het lang duurt.
Wat doet de telefonist van 112 als je gebeld hebt?
Ze vraagt eerst het adres. Vervolgens vraagt zij om de mobiele telefoon op luidspreker te zetten en naast het slachtoffer neer te leggen, zodat zij instructies kan geven over de eerste hulp. Blijf in contact met telefonist totdat deze aangeeft dat het contact kan worden verbroken.
Wat is belangrijk om aan te denken als je eerste hulp verleent?
Het slachtoffer gerust stellen. -door oogcontact te maken, -Je naam te noemen en aan te geven dat je er bent om te helpen. -Naast het slachtoffer plaats te nemen.- Een arm op de schouder leggen of hand vasthouden. -eventueel een deken omslaan of een wond afdekken. -rustig tegen hem te praten.
Wat moet je doen als er geen verbandmiddelen aanwezig zijn?
Theedoeken, zakdoeken dekens en kleding gebruiken.
Noem de meest gebruikte verbandmiddelen?
pleisters, gazen, koompressen, watten, absorberende verbanden, zalfverbanden en snelverbanden., driekante doek.
Waarvoor worden verbanden gebruikt?
Afdekken van wonden, waardoor het slachtoffer wordt beschermd tegen besmetting. 2. Beperken van bloedverlies door wonden met enige druk te verbinden. 3. bieden van steun bij kneuzing of verstuiking.
Waarvoor worden gazen en kompressen gebruikt?
Om wonden schoon te maken en te bedekken.
Wat voor soort gazen en kompressen bestaan er?
Hydrofiele gazen, zalfgaas, metalline gaas en siliconen wondverband.