Eerste hulp verlenen. Flashcards
Wat voor een infecties kunnen er ontstaan bij huidbeschadiging?
een plaatselijke wondinfectie, algemene infecties, bloedvergiftiging en tetanus.
Hoe maak je een wond zo schoon mogelijk?
Laat de wond even bloeden voor zelfreiniging. - spoel de wond uit met water. - Gebruik een desinfecterend middel, bv. sterilon, betadine
Wanneer mag je desinfecterende middelen bij wonden niet gebruiken?
1Bij diepe wonden. 2als een wond behandeld moet worden bij de eerste hulp. Desinfectans maakt het beoordelen moeilijker voor arts. 3schaafwonden. desinfectans kan beschadigde huidcellen aantasten.
Wanneer moet een slachtoffer met een wond naar een arts?
Diepe wond en vuil in de wond.
noem de belangrijkste huidwonden
blaren, schaafwonden, snijwonden, steekwonden, bijtwonden en brandwonden.
hoe ontstaan blaren?
Door wrijving
wat bevat een blaar?
weefselvloeistof
Hoe behandel je een blaar?
Als de blaar geen overlast geeft niet behandelen. Bij overlast doorprikken. De huid van de blaar en eromheen desinfecteren. Doorprikken met steriele naald. en daarna afdekken met een pleister of verbandje.
wat zijn schaafwonden?
ontvellingen met weinig bloedverlies. Ze zijn pijnlijk en reinigen zichzelf niet vanwege het geringe bloedverlies.
Hoe behandel je een schaafwond?
Goed schoonmaken. Zand afspoelen met stromend water, zonder zeep. Eventueel borsteltje of spons gebruiken om al het vuil weg te vegen. Genezen in openlucht. Alleen onder kleding afdekken met steriel verband. Bij verdere behandeling eventueel ontsmetten met niet prikkend ontsmettings middel, betadine zalf.
Hoe zien snijwonden eruit?
Snijwonden hebben gladde en vaak gapende wondranden. De diepte kan varieren. De wonden reinigen zichzelf door bloedverlies.
Hoe behandel je een snijwond?
Alleen bij een oppervlakkige snijwond is desinfectie toegestaan. Behandel een ondiepe snijwond met dekverband. Bij een diepe flink bloedende snijwond is een wonddrukverband nodig. Bij flink bloedverlies moet lichaamsdeel hoog liggen en is doorverwijzing naar een arts meestal noodzakelijk.
Wat zijn steekwonden?
Veroorzaakt door scherpe voorwerpen die diep het lichaam kunnen binnendringen.
Hoe behandel je een slachtoffer met steekwond?
Voorwerp laten zitten en proberen te fixeren met rolletje verband. professionele hulp inschakelen.
hoe behandel je een bijtwond?
Leg bij een hevig bloedende wond een wonddrukverband aan. Schakel de huisartsenpost in.
Waardoor kunnen brandwonden veroorzaakt worden?
Vuur, kokend water, electriciteit en chemische stoffen.
Wat moet je doen bij een slachtoffer met een brandwond?
Wond koelen met water, liefst leidingwater wat net niet koud is, anders ander water. Minstens 10 minuten koelen in water. Geen brandzalf!
Waarom moet je brandwonden altijd koelen met water?
Bestrijdt pijn en beperkt eventuele weefselschade.
beschrijf de gradaties van verbranding.
1e graads- Buitenste laag huid is beschadigd. Huid is rood en gezwollen en slachtoffer heeft pijn. 1e hulp: koelen met lauw warm water.
2e graads-Niet alleen de oppervlakte maar ook diepere delen huid zijn beschadigd. Roodheid en blaarvorming en pijn. 1e hulp: koelen en aanleggen droog, steriel,licht drukkend verband. Blaren niet stuk maken. 3e graads- Huid en onderliggende weefsels zijn ernstig beschadigd. De huid is totaal verbrand, zwart of gekookt wit. Het slachtoffer heeft geen pijn op de plekken waar de huid totaal verbrand is. 1e hulp: koelen, droog en steriel verbinden, kleren niet verwijderen. Naar arts.
Hoe……..de getroffen ader hoe……..het bloedverlies
groter
Hoe ziet een aderlijke bloeding eruit?
Bloed stroomt gelijkmatig uit wond en is donkerrood (zuurstofarm).
Hoe ziet de eerste hulp er uit bij een aderlijke bloeding?
Leg steriel gaas of opengevouwen snelverband op wond. -Druk 10 minuten met de hand op de plaats van de wond. (draag handschoenen of iets anders)- Leg vervolgens een wonddrukverband aan. - Verwijder geen vreemde voorwerpen bv glas die uit wond steken. Oefen dan druk uit op weerszijden van voorwerp.
Wat is een slagaderlijke bloeding?
Het bloed komt stootsgewijs uit de wond en het heeft een lichtrode kleur (zuurstofrijk) Zeer veel bloedverlies. Meestal zijn het snijwonden.
Hoe behandel je een slagaderlijke bloeding?
Druk de wond dicht met steriel verband (mits geen voorwerp erin) -Leg indien mogelijk het getroffen lichaamsdeel hoog. -Leg indien mogelijk een wonddrukverband aan. Schakel arts in.
Wat is er bij een neusbloeding aan de hand?
Weefsel aan de binnenkant van de neus (neusslijmvlies) is beschadigd. Door slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo’n bloedvaatje stukgaat kan dat een bloedneus geven. Soms met veel bloed.
Is een neusbloeding ernstig?
Meestal niet.
Hoe verleen je 1e hulp bij bloedneus?
-Laat het slachtoffer zitten en flink de neus snuiten -Knijp daarna de neus 10 minuten dicht, vlak onder neusbeen. -Laat het slachtoffer hierbij het hoofd licht voorover buigen. -Waarschuw een arts als het bloeden doorgaat nadat de neus 10 minuten dichtgeknepen is geweest. Na uitsnuiten otrivin geven helpt Hierdoor trekken kleine vaatjes in neus zich samen.
Hoe verleen je eerste hulp bij tand door de lip?
Leg een steriel gaasje met daarop een koud nat washandje eventueel met ijs op de wond. Druk de wondrandjes wat naar elkaar toe. Gaat vanzelf over.
Wanneer waarschuw je een arts bij tand door de lip.
Bloeding na 10 minuten niet gestelpt. -lip volledig doorboord. - Er ontbreekt stukje lip. -De wond loopt door in de huid rondom de lip
Wat moet je doen als een tand uit de mond is gevallen?
-zoek de tand snel op. -Pak de tand bij de kroon vast en niet bij wortel. - Spoel de tand af met melk. Als er geen melk is laat de tand dan schoonlikken of zuigen door het slachtoffer. Geen water, borstel, of reinigingsmiddelen gebruiken. -Plaats hem daarna terug. - Houd vervolgens de tanden op elkaar met ertussen een papieren zakdoekje of gaasje. - Direct naar tandarts. Die controleert teruggeplaatste tand en zet hem vast.
Wat is een shock?
Een levensbedreigende situatie. ontstaat als er te weinig bloed in het lichaam rondstroomt.
Waardoor kan een shock ontstaan?
Ernstig bloedverlies, slechte hartfunctie, brandwonden en uitdroging.
Wat zijn de verschijnselen van een shock?
hartslag is week en snel, -de gelaatskleur is bleek en grauw, de huid voelt klam en koud aan, Ademhaling is snel en oppervlakkig, het slachtoffer is onrustig en heeft dorst, het slachtoffer kan slaperig worden en geleidelijk het bewustzijn verliezen.
Welke eerste hulp moet je geven bij een shock?
1Probeer de oorzaak weg te nemen (stop bijvoorbeeld uitwendig bloedverlies door druk te geven op de wond. 2Leg het slachtoffer plat op de rug met benen omhoog, zodat bloed naar de hersenen stroomt. 3Probeer het slachtoffer wakker te houden door te praten. 4 controleer de pols en ademhaling en noteer die. 5 geef het slachtoffer niet te drinken. Het maag darmkanaal trekt dan het bloed aan 6 Voorkom afkoeling. 7 Houd zonodig de ademweg vrij. 8 Waarschuw deskundige hulp maar laat het slachtoffer niet alleen.
Hoe ontstaat een verstuiking in een gewricht?
als in een gewricht door een verkeerde beweging de gewrichtsbanden te ver zijn uitgerekt. Er ontstaat meestal een inwendige bloeding. Vooral pols en enkel.
Wat zijn de verschijnselen van een verstuiking?
Pijn en zwelling van het gewricht.
Hoe verleen je eerste hulp bij een verstuiking?
Het gewricht 15 minuten koelen met koud water, ijs of een cold pack. IJs en Cold pack mogen niet tegen huid aankomen. Wikkel eerst in een doek. Leg na het koelen een drukverband aan. Daarna moet het lichaamsdeel hoog liggen. Voet op stoel. Arm in mitella.
Wat is een kneuzing?
Bij een kneuzing zijn door uitwendig geweld. (bijvoorbeeld val) onderhuidse weke delen beschadigd. De verschijnselen zijn vrijwel gelijk aan die van een verstuiking.
Hoe verleen je 1e hulp bij kneuzing?
Immobilisatie, cold pack