Bevordering van het slaap-waakritme Flashcards
Wat is slapen?
Een fysiologische toestand van een verlaagde bewustzijnsgraad en verminderde aanspreekbaarheid. Het is een activiteit van de hersenstam die het slaapwaakritme van de mens in evenwicht houdt.
Waarom moet een mens slapen?
Om uit te rusten. Het geeft geestelijke, emotionele en lichamelijke ontspanning.
Wat speelt een belangrijke rol in de behoefte aan slaap en activiteit?
de biologische klok.
Waardoor kan het biologische ritme van slaap verstoord raken?
Wisseling van seizoenen. Wisseling naar zomertijd, jet lag.
Hebben ouderen meer slaap nodig dan andere volwassenen?
Nee. Zij slapen vaker overdag in de vorm van dutjes. Daarom slapen ze in de nacht minder.
Wat is de slaapbehoefte van achtereenvolgens: pasgeborenen, 1-12 maanden, 1-3 jaar, 3-5 jaar, 5-12 jaar, adolescenten, volwassenen en ouderen, zwangere vrouwen?
tot 18 uur, 14-18 uur, 12-15 uur, 11-13 uur, 9-11 uur, 9-10 uur, 7-8 uur, 8+ uur.
Wat is Lewy-Body dementie?
Een vorm van dementie die vaak voorkomt bij mensen met Parkinson en die progressief verloopt.
Wat is een slaapcyclus?
Een slaapcyclus is een opeenvolging van 5 slaapfasen, die in elkaar overlopen, zonder scheiding. Een cyclus duurt 90 minuten en wordt 5- 6 keer per nacht herhaald.
Beschrijf slaapfase 1
fase 1: doezelen, duurt 3 of 4 minuten. Er is gevoel in slaap te vallen zonder het echt bewust te zijn. De ogen beginnen langzaam te draaien en de hersenactiviteit is heel laag. Mensen die in deze fase wakker gemaakt worden, denken nog niet geslapen te hebben en soms komen ze dan moeilijk in slaap.
Beschrijf slaapfase 2
fase 2: lichte slaap. Iemand kan nog gemakkelijk wakker worden van geluiden. Deze fase duurt een halfuur. Men zegt daarvan dat het het eerste echte slaapstadium is. Flarden van gedachten kunnen actief zijn in de hersenen. de spieren verslappen nog meer. Na een tijdje is de slaper moeilijk wakker te krijgen.
Beschrijf slaapfase 3
fase 3: diepe slaap. In deze fase zijn de spieren helemaal ontspannen. Het hartritme en de bloeddruk daalt, de ademhaling is regelmatig en ook de lichaamstemperatuur daalt. Deze slaap heet sws slow wave slaap genoemd, omdat de hersengolven langzaam worden. In de sws rust iemand het meest uit.
beschrijf slaapfase 4
fase 4: diepste slaap. In deze slaap vinden eveneens slow waves plaats. Dus fase 4 heet ook sws. In deze slaap is het moeilijk om iemand wakker te krijgen. Als de zorgvrager toch wakker wordt, kan hij verward en gedesorienteerd zijn. De sws fase 3 +4 duurt ongeveer een uur.
Beschrijf slaapfase 5
fase 5: remslaap (dromen). Rem staat voor rapid eye movements, ofwel snelle oogbewegingen. Aan de oogleden is te zien dat iemand zich in de remslaap bevindt. In deze fase vertonen de hersenen net zoveel activiteit als overdag. Het lijkt haast of er geen sprake is van slaap. Maar de slaper is aan het dromen. In de remfase kun je iemand makkelijk wakker maken.
Wat doen slaapcentra?
Zij houden zich bezig met onderzoek en diagnose van slaapstoornissen. Ze brengen de slaapproblemen in beeld en proberen de oorzaak hiervan te vinden. Verder onderzoekt samen met de zorgvrager die slaapproblemen heeft, wat een goede behandeling kan zijn.
Waarin zijn slaapstoornissen te onderscheiden?
stoornissen naar tijd= primaire slaapstoornissen en stoornissen naar oorzaak=secundaire slaapstoornissen
Noem 7 slaapstoornissen naar tijd.
inslaapstoornissen, doorslaapstoornissen, Zeer vroeg wakker worden, slaapapneu, narcolepsie, nachtmerries, slaapwandelen.
Wat kan inslaapstoornissen veroorzaken?
Emoties en omgevingslawaai.