Curs 4 Raspunsurile tardive Flashcards
Ce sunt reflexele cu latenta intarziata prelungite si care sunt acestea?
Din considerente anatomice studiile de conducere obisnuite nu pot investiga radacinile nervului spinal. Spre exemplu, in cazul unei transectii complete a radacinii posterioare in segmentul preganglionar (proximal de ganglionul spinal) studiul conducerii senzitive va fi normal in ciuda pierderii complete a functiei.
Ce sunt reflexele cu latenta intarziata prelungite si care sunt acestea?
Care este semnificatia clinica a raspunsurilor tardive?
Raspunsurile tardive sunt rezultatul unei tehnici speciale care permite tehnicianului de EMG sa analizeze cu mai mare acuratete componenta proximala a nervului periferic. Aceasta analiza nu este posibila cu studiile de conducere conventionale.
Care sunt cele mai folosite raspunsuri tardive?
Cele 3 mai bine descrise sunt: unda F, reflexul H si unda A.
Ce sunt raspunsurile electrice ,,reflexe”?
Raspunsurile electrice ,,reflexe” ce pot fi evocate in muschii gambei au fost raportate pt prima data de Hoffman in 1918 si ca urmare au fost numite ,,H”.
Reflexul H a fost mult timp considerat echivalentul electric al Reflexului osteotendinos monosinaptic. Studii recente arata insa ca reflexul H este in fapt un reflex oligosinaptic. Latenta raspunsului H insumeaza astfel timpul conducerii in axonii neuronului senzitiv din ggl spinal (calea aferenta), timpul conducerii motoneuronale (calea eferenta) si excitabilitatea conexiunilor reflexe la nivel medular.
Care este semnul Hoffman?
=semnul Tinel = semn pt sdr de tunel carpian. Presiune asupra trunchiului nervului care a fost lezat sau e in curs de regenerare dupa traumatisme produce o senzatie de furnicatura si durere in teritoriul sau de distributie pana la locul regenerarii.
Cum se obtine reflexul H la muschiul solear?
Exista mai multe metode sa obtii reflexul H la nivelul muschiului solear.
A: Electrodul activ plasat pe ms solear la ½ distantei intre maleola interna si fosa poplitee (sau alternativ tuberculul tibial), la aprox 1-2 cm medial de marginea mediala a tibiei.
R: electrodul de referinta ar trebui sa fie pe maleola mediala sau pe tendonul lui Achile medial sau proximal de maleola interna.
Stimularea se face in fosa poplitee cu catodul proximal.
Pacientul este intins, dar poate si sa stea pe o parte sau in picioare.
Care sunt si cum se aplica electrozii pentru reflexul H la stimularea nervului tibial?
Stimularea
Stimularea de suprafata a nervului tibial se face in fosa poplitee pe mijloc. Catodul trebuie orientat proximal de anod.
Ground
Este plasat intre stimulare si culegere.
Inregistrarea
Electrozii de suprafata sunt plasati imediat sub marginea burtii gastrocnemianului sau pe soleus medial. Referinta trebui pusa usor mai distal.
Valori normale ale reflexului H la stimularea nervului tibial?
Statura mica 147-160cm LT 28,46 +/1-,8 msec
Statura medie 163-175cm LT 29,9+/-2,12msec
Statura inalta 178-193cm LT 31,5+/-1,2msec.
Temperatura pielii >32 grade C.
O diferenta de >1.5msec intre dr/stg e considerata aN.
Indicatii pentru reflexul H:
Radiculopatii (S1) Neuropatia de sciatic Sdr Guillain -Barre Mielopatii PNP H/M ratio in mielopatii Sdr de canal carpian Plexopatii lombosacrate Boala de neuron motor Neuropatie peroneala Neuropatie radiala Stenoza de canal spinal Sdr de tunel tarsal Neuropatie de nerv ulnar
Valori normale pt reflexul H:
Reflexul H latenta <35 msec
Diferenta stg/dr <1.4 msec
Cum se produce Unda F?
Undele F sunt raspunsuri tardive care sunt prezente in multi nervi la adult. Spre deosebire de reflexul H, nu are nici o componenta senzitiva. Reprezinta depolarizarea celulelor coarnelor anterioare cauzata de stimularea antidromica a fibrelor motorii.
Undele F sunt produse prin activarea motoneuronala antidromica. Desi investigheaza doar componenta motorie latenta raspunsului F este comparabila cu cea a reflexului H. Undele F sunt produse printr-o descarcare a unui nr mic de motoneuroni si astfel amplitudinea este cel mult 5% din amplitudinea raspunsului motor maximal.
Ce este si la ce foloseste unda F?
In neurostiinte unde F este cea de-a doua modificare de voltaj observata la stimularea electrica aplicata pe suprafata pielii deasupra regiunii distale a nervului.
Unda F este folosita la masurarea VCN si este utila in evaluarea unor probleme de conducere in regiunea proximala a nervului (langa MS).
La examinarea tipica a undei F, un stimul electric puternic este aplicat pe piele deasupra portiunii distale a nervului ai impulsul circula atat distal=> ortodromic (spre fibra musculara) – evidentiaza un indicativ puternic al contractiei musculare = unda M, cat si proximal => antidromic (inapoi la neuronii motori ai MS) – ajunge la corpul neurinal al neuronilor motori, unde impulsul este reflectat si circula inapoi pe nerv spre muschi = acest stimul reflectat/evocat e reprezentat de o a doua unda mai mica = unda F cand ajunge la muschi.
Circuitul undei F: cand un nerv este stimulat distal (S), depolarizarea apare atat ortodromic cat si antidromic. Raspunsul muscular direct (M) apare din traseul ortodromic. Raspunsul F este derivat din circuitul antidromic spre cornul anterior al MS, apoi descarcare a unor neuroni de acolo, si circuitul ortodromic pe nerv si trece de locul de stimulare a muschiului.
Care sunt si cum se aplica electrozii pentru obtinerea reflexului F?
Stimularea: se stimuleaza la punctele standard cutanate de stimulare a nervului cu catodul orientat proximal de anod. Nervul median este stimulat la pumn, cot si in axila; nervul ulnar la cot, deasupra cotului si in axila; nervul peroneu la glezna, si desupra genunchiului; nervul tibial la glezna si la genunchi. Pt a inregistra un raspuns la stimularea axilara, raspunsul direct este blocat de stimularea axilara precedenta cu o stimulare la pumn care ajunge la 2-12 ms inaintea ei (tehnica de coliziune)
Ground: plasat in pozitie standard intre punctul de stimulare si cel de culegere
Inregistrare: locurile de inregistrare de suprafata de rutina. Pt nv median APB, pt ulnar abductor digiti minimi , pt peroneu EDB, pt tibial abductor halucis.
Care este latenta minima a undei F la picior?
Latenta minima 56 ms (60ms)
Care este latenta minima admisa a undei F la mana?
Latenta minima 31 ms
Care sunt parametrii de inregistrare pt unda F si reflexul H?
Unda F: viteza spotului 5-10 ms/div Amplificarea 200 /500 micro V Reflexul H: Viteza spotului 5-10 ms/div Amplificarea 1-2 mV/cm
Cate stimulari faci pt unda F?
Kimura: 16 stimulari, stimularea distala.
Proprietatile undei F?
Proprietatile undei F include:
-amplitudinea microV – inaltimea undei F
-durata (ms) – lungimea undei F
-latenta (ms) – perioada dintre unda F si stimularea initiala.
Datorita variabilitatii lor, conducerea ,,F” se apreciaza prin parametrii statistici pe minim 7 raspunsuri consecutive.
Limita superioara a latentei F minime este de 31 ms pt ms mainii, 37 ms pt ms gambei si 60 ms pt ms piciorului.
Pt evidentierea radiculopatiilor se prefera latenta medie.
Diferenta maxima admisa intre latenta medie a segmentelor omoloage este de 2 ms pt ms mainii, 3 ms pt ms gambei si 4 ms pt ms piciorului.
Studii recente pledeaza pt folosirea cronodispersiei (diferenta dintre latenta minima si latenta maxima) in diagnosticul radiculopatiei. Limita superioara normala a cronodispersiei este 6,2 ms pt ms mainii, 7 ms pt ms gambei si 8 ms pt ms piciorului.