BI06 5-11 Flashcards
geenitekniikka
biologisen tutkimustiedon pohjalta kehitetyt menetelmät, joilla eliöiden DNA:ta tai RNA:ta eristetään, analysoidaan, muokataan ja siirretään soluihin. Geenitekniikan kehittäminen on poikkitieteellistä, sillä menetelmät perustuvat solubiologian, molekyylibiologian, molekyyligenetiikan ja biokemian lisäksi muun muassa insinööritieteisiin.
genomi
eliön koko perimä
geeni
DNA-molekyylin toiminnallinen jakso, jotka sisältävät informaation geenituotteiden valmistamiseen. Geeni sisältää myös geenin ilmentymiseen tarvittavat säätelyalueet.
geenituotteet
joko proteiineja tai RNA-molekyylejä, joilla on toiminnallisia vaikutuksia solussa
miten yhdestä geenistä voidaan tuottaa useita geenituotteita?
Yhdestä geenistä voidaan vaihtoehtoisen silmukoinnin tai translaation jälkeen tapahtuvan muokkauksen avulla tuottaa erilaisia versioita samasta geenituotteesta
DNA
ainutlaatuinen molekyyli, johon perinnöllinen informaatio on tallentuneena neljän erilaisen emäksen avulla. Geeneissä kolmen emäksen jakso vastaa yhtä proteiinin rakenneosaa, aminohappoa. Geenien sisältämän informaation perusteella rakentuu lähetti-RNA, joka välittää ohjeen proteiinin valmistamiseen. Osa geeneistä ohjaa erilaisten RNA-molekyylien, kuten mikro-RNA:n ja ribosomi- RNA:n, rakentumista. koostuu kahdesta juosteesta, joiden suunnat ovat vastakkaiset
mitä genomiin kuuluu?
- proteiineja koodaavat geenit
- vain RNA:ta koodaavat geenit (esim. ribosomi-RNA ja siirtäjä-RNA)
- geenien ulkopuolinen alue
DNA:n kahdentuminen
kahdentuu ennen solujen jakautumista. DNA-kaksoisjuoste avautuu, ja kummankin juosteen viereen alkaa kiinnittyä tumassa vapaana olevia DNA-nukleotideja emäsparisäännön mukaan oikeille paikoilleen. Vastinemäkset adeniini ja tymiini sekä sytosiini ja guaniini sitoutuvat toisiinsa. Solussa DNA:n kahdentumiseen osallistuu monia entsyymeitä, jotka aukaisevat kaksoisjuosteen, lukevat DNA:ta, liittävät oikeita nukleotideja syntyvään uuteen juosteeseen sekä liittävät DNA:n kappaleita yhteen.
DNA-polymeraasi
DNA-polymeraasi pystyy liittämään uuden DNA-nukleotidin vain edellisen nukleotidin sokeriosan 3´OH-päähän. Siksi uudet DNA-juosteet rakentuvat eri suuntiin. DNA-polymeraasi tarvitsee aina olemassa olevan vapaan 3´ OH-pään, jonka perään se voi liittää lisää nukleotideja. rakentaa DNA-juostetta
RNA-polymeraasit
Toisin kuin DNA-polymeraasi, RNA-polymeraasit eli RNA-molekyylejä rakentavat entsyymit voivat syntetisoida RNA:ta suoraan vastinjuosteelle. Erikoistunut RNA-polymeraasi, primaasi, valmistaakin ennen DNA:n kahdentumisen alkua lyhyen RNA-alukkeen, jonka OH-päähän DNA-polymeraasi voi alkaa lisätä nukleotideja. RNA-alukkeiden synteesi. rakentavat DNA-mallista RNA-molekyylin
helikaasi
DNA-molekyylin emäsparien välisten vetysidosten katkaisu
ligaasit eli liittäjäentsyymit (DNA-ligaasi)
DNA-palojen liittäminen
korjaajaentsyymit
kahdentumisvirheiden korjaaminen
DNA:n eristäminen
DNA:n eristäminen eri näytteistä tehdään useimmiten erilaisten kaupallisten reagenssien avulla. Tumallisten eliöiden geenit sijaitsevat pääasiassa tuman kromosomeissa. DNA-molekyylit ovat solukalvon ja tumakotelon sisällä tiiviissä paketissa, joten DNA:n käsittelyä varten kudokset ja solut rikotaan mekaanisesti ja solujen lipideistä koostuvat rakenteet, kuten solukalvo ja tumakotelo, hajotetaan kemiallisesti. Tähän käytetään yleensä saippuan kaltaisia polaarisia liuottimia.
Tumallisten eliöiden DNA on sitoutuneena kromosomeissa histoniproteiineihin, jotka hajotetaan proteaasientsyymien avulla.
DNA:n puhdistaminen
Puhdistuksessa käytetyt menetelmät riippuvat sekä tutkittavasta näytteestä että siitä, mihin tarkoitukseen eristettyä DNA:ta tarvitaan. Bakteerien ja arkeonien solulimassa oleva DNA saadaan puhdistettua soluista, kun rikotaan kemikaaleilla ja kuumennuksella solujen soluseinä ja mahdollinen kapseli. histoniproteiinien hajottamisen jälkeen soluissa olevat lipidit ja hajotettujen proteiinien jäänteet puhdistetaan pois. Sitten puhdas DNA saadaan erotettua liuoksesta, kun se sakkautetaan alkoholilla.
millä kahdella tavalla DNA:ta voidaan monistaa?
Ensimmäisessä monistettava DNA:n pätkä siirretään osaksi bakteeriplasmidia, jolloin se monistuu, kun bakteerit jakaantuvat. Toisessa vaihtoehdossa monistaminen on erittäin tehokasta, ja se tehdään koeputkessa käyttämällä polymeraasiketjureaktiota eli PCR-tekniikkaa.
PCR-tekniikka
perustuu kuumien lähteiden bakteereista eristetyn DNA-polymeraasientsyymin käyttöön. entsyymi kykenee rakentamaan uutta DNA-juostetta mallina olevan juosteen mukaan hyvin korkeissa lämpötiloissa ilman että lämpötila hajottaa entsyymin rakenteen. Kahden alukkeen avulla saadaan rajattua monistettava alue, kun toinen alukkeista tarttuu toiseen päähän rajattavaa aluetta ja toinen toiseen päähän.
mitä PCR-tekniikkaan tarvitaan?
DNA-nukleotideja uuden juosteen rakennusaineiksi sekä alukkeita, joihin DNA-polymeraasi kykenee tarttumaan. DNA-polymeraasi, puhdistettu DNA-näyte, puskuriliuos, PCR-putki, PCR-laite
aluke
lyhyt yksijuosteinen DNA:n pätkä, joka tunnistaa emäspariperiaatteen perusteella monistettavasta DNA:sta tarkasti halutun kohdan. PCR-tekniikassa alukkeina käytetään DNA:ta, koska näin PCR:n tuloksena saadaan pelkästä DNA:sta koostuvia PCR-tuotteita. Lisäksi DNA-alukkeet ovat RNA:ta kestävämpiä. Tutkijat voivat tilata tutkimuksiinsa sopivia alukkeita, kun tunnetaan ainakin osa monistettavan DNA-pätkän emäsjärjestyksestä.
PCR:n vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa lämpötilaa nostetaan niin, että vetysidokset DNA:n kaksoisjuosteessa katkeavat ja monistettavan DNA-alueen kaksoisjuoste aukeaa. Kun DNA-juosteet irtoavat toisistaan, muodostuu kaksi yksijuosteista DNA:ta.
PCR:n II vaihe
Toisessa vaiheessa lämpötilaa lasketaan ja alukkeet kiinnittyvät monistettavan alueen molempiin päihin. Alukkeet tarjoavat DNA-polymeraasille kiinnittymiskohdat ja rajaavat samalla monistettavan alueen.
PCR:n III vaihe
Kolmannessa vaiheessa lämpötilaa nostetaan niin, että DNA-polymeraasi aktivoituu ja rakentaa vastinjuosteet DNA-nukleotideista monistettavalle DNA:lle. Kun näitä kolmea vaihetta toistetaan 25–30 kertaa monistettavasta kohteesta saadaan lukuisia DNA-molekyylejä.
PCR hyödyt ja haitat
PCR on menetelmänä herkkä. Pienikin määrä DNA:ta riittää siihen, että sitä saadaan monistettua, kun DNA on ensin eristetty ja puhdistettu näytteestä. PCR-menetelmä on altis virheille, koska näytteeseen voi joutua vierasta DNA:ta esimerkiksi näytteen ottajasta.
bakteerien DNA
koostuu lähes yksinomaan geeneistä, ei laajoja geenien ulkopuolisia alueita kuten tumallisen solun DNA:ssa. Bakteerin geenissä on säätelyalue ja eksoneista muodostuva koodaava alue. Ympäristötekijät säätelevät geenien ilmentymistä bakteerisolussa enemmän kuin tumallisessa solussa.
operoni
Yhden säätelyalueen ja monen koodaavan alueen muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan operoniksi. Useimmat bakteerin tarvitsemat aineet rakennetaan vaiheittain peräkkäisissä kemiallisissa reaktioissa. Jokaista reaktiota varten tarvitaan eri entsyymi, jonka valmistusta ohjaa oma geeni. Reaktiosarjaan kuuluvien geenien koodaavat alueet ovat yleensä ryhmittyneet yhteisen säätelyalueen perään muodostaen operonin. Operonit ovat yksinkertainen ja tehokas tapa tuottaa sopiva määrä reaktiosarjaan tarvittavia entsyymeitä.
tumallisen solujen DNA
Geeni muodostuu koodaavasta alueesta, jossa on eksoneita sekä säätelyalueesta. Eksoneissa on proteiinien rakentumiseen tarvittava informaatio. geenissä on eksonien lisäksi introneita, jotka eivät sisällä proteiinien valmistamiseen tarvittavaa informaatiota. Intronit silmukoidaan pois luettaessa geeniä lähetti-RNA:ksi.
eksomi
Eksomilla tarkoitetaan eliön perimän kaikkia eksoneita
DNA-sekvenssi
DNA:n emäsjärjestys
proteiineja koodaavat geenit
sisältävät informaation siitä, mitä aminohappoja syntyvissä proteiineissa on ja missä järjestyksessä ne tulevat valmiiseen proteiiniin. Tästä aminohappojen järjestyksestä muodostuu valmistuvan proteiinin primaarirakenne. Valmiin proteiinin kolmiulotteinen rakenne eli tertiääri- ja kvartaarirakenne vaikuttavat siihen, miten proteiini toimii.
proteiinin valmistus tumallisessa solussa
Geenin säätelyaluetta tarvitaan RNA-synteesin alkamiseen, ja tumassa muodostuu ensin esiaste-RNA. Silmukoinnin jälkeen valmis lähetti-RNA siirtyy soluliman tai solulimakalvoston ribosomeille, jossa tapahtuu translaatio. Koska bakteerien geeneissä ei yleensä ole introneita, niiden soluissa ei myöskään tapahdu silmukointia. Osa proteiineista saa lopullisen, toimivan rakenteensa jatkokäsittelyssä, joka tapahtuu solulimakalvostossa ja Golgin laitteessa. Tästä syystä useita tumallisen solun proteiineja ei voi tuottaa bakteereissa, sillä bakteereilta puuttuvat proteiinien käsittelyyn tarvittavat entsyymit ja soluelimet, kuten solulimakalvosto ja Golgin laite.
proteiinien muodostus bakteerisolussa
transkriptiossa l-RNA molekyyli rakentuu ilman silmukointivaihetta. translaatio käynnistyy ribosomilla välittömästi sen jälkeen, kun l-RNA on alkanut rakentua. sama l-RNA voidaan lukea monella ribosomilla peräkkäin, joten tiettyä proteiinia saadaan tuotettua tehokkaasti
entsyymit
Solujen aineenvaihdunta perustuu entsyymien toimintaan, sillä ne toimivat biokatalyytteinä nopeuttaen soluissa tapahtuvia biokemiallisia reaktioita, eivätkä ne itse muutu reaktioissa. Entsyymin toimintaan vaikuttavat ympäristötekijät. Jos ympäristötekijät eivät ole entsyymin toiminnan kannalta optimaaliset, niiden toiminta hidastuu ja lopulta entsyymin toiminta voi lakata kokonaan kolmiulotteisen rakenteen tuhoutuessa.
katkaisu- eli restriktioentsyymi
katkaisee DNA:n tietyn emäsjärjestyksen kohdalta
liittäjä- eli ligaasientsyymi
liittävät irrallaan olevat DNA-juosteiden päät toisiinsa
Cas-entsyymit
leikkaavat DNA-molekyylin täsmälleen opas-RNA:n osoittamasta kohdasta
käänteiskopioijaentsyymit
kopioivat RNA:n emäsjärjestyksen yksijuosteiseksi vastin-DNA:ksi. Kyseinen entsyymi on eristetty retroviruksista, jotka kykenevät muuttamaan oman virus-RNA:nsa kaksijuosteiseksi DNA:ksi, jotta ne voivat lisääntyä isäntäsolussa.
proteaasit
hajottavat solun proteiinit DNA:ta puhdistettaessa
RNA-nukleaasit
pilkkovat RNA:ta
miten DNA pilkotaan pienempiin osiin?
Pilkkomiseen käytetään bakteereista eristettyjä katkaisu- eli restriktioentsyymejä. Geenitutkimusta tekevissä laboratorioissa on käytössä satoja erilaisia katkaisuentsyymejä. Jokainen katkaisuentsyymi on erikoistunut katkaisemaan DNA:ta vain tietyn emäsjärjestyksen kohdalta, joten käytössä olevat entsyymit määräävät DNA:n mahdolliset katkaisukohdat.
miten DNA:ta liitetään yhteen?
Geenitekniikassa käytetään yleensä sellaisia katkaisuentsyymejä, joiden tekemään katkaisukohtaan jää muutaman parittoman nukleotidin mittainen yksijuosteinen pää, eräänlainen ”tarrapinta”. Kun DNA:ta pilkotaan paloiksi käyttämällä jokaisessa kohdassa samaa katkaisuentsyymiä, kaikki katkaisukohdat ovat samanlaisia. Ne sopivat täsmälleen toisiinsa ja muodostavat kaksijuosteista DNA:ta tarttuessaan emäspariperiaatteen mukaisesti kiinni toisiinsa. Liitos sinetöidään vielä tietyn ligaasi- eli liittäjäentsyymin avulla, joka muodostaa uudelleen DNA:n sokeri- ja fosfaattiosien väliset sidokset. Näin on mahdollista liittää kahdesta eri solusta tai eliöstä peräisin olevaa DNA:ta toisiinsa.
yhdistelmä-DNA-tekniikka
joukko menetelmiä, joissa DNA:ta käsitellään, muokataan, yhdistetään ja siirretään eliöstä toiseen. Vieraan DNA:n siirtäjinä eli vektoreina käytetään plasmideja, bakteriofageja tai jopa keinotekoisia bakteerikromosomeja.
miten yhdistelmä-DNA-tekniikka toimii?
Perinteisessä yhdistelmä-DNA-tekniikassa vieraan geenin siirto plasmidiin tapahtuu siten, että sekä siirrettävä geeni että plasmidi leikataan samoilla katkaisuentsyymeillä. Näin plasmidiin syntyy katkos, johon siirrettävä DNA liitetään liittäjäentsyymillä. Plasmidissa on lisäksi liitettynä antibioottiresistenssigeeni, jonka avulla voidaan myöhemmin valikoida plasmidin saaneet bakteerit.
Kun plasmidivektorit ovat valmiita, ne siirretään koeputkessa olevaan bakteeriviljelmään, jossa plasmideja siirtyy osaan bakteereista. Tämän jälkeen viljelmän bakteereja kasvatetaan antibioottimaljoilla, jolloin vain kyseiselle antibiootille resistentit siirtogeeniset bakteerit säilyvät hengissä. Menetelmää kutsutaan antibioottivalinnaksi, ja sen tuloksena voidaan kasvattaa puhdas klooni bakteereista, joihin siirto on onnistunut. Kun nämä bakteerit jakautuvat, myös niihin siirretty geeni monistuu plasmidin mukana.
klooni (bakteeri
Maljalla kasvaa pesäkkeitä, jotka kukin on lähtöisin yhdestä bakteerista. Tällainen pesäke ja siitä kasvatettu viljelmä on klooni.
mihin cDNA:ta tarvitaan?
Sitä käytetään monissa emäsjärjestyksen tunnistusta vaativissa tekniikoissa, kuten geenien ilmentymisen tutkimisessa tai silloin, kun halutaan siirtää tumallisen eliön geeni bakteeriin ilman introneita esimerkiksi proteiinin tuottamista varten tai kun halutaan tunnistaa RNA-viruksia PCR:n avulla.
miten yksijuosteinen vastin-DNA saadaan kaksijuosteiseksi?
Yksijuosteinen vastin-DNA, joka on valmistettu tumallisen eliön geenin siirtoa varten, muutetaan kaksijuosteiseksi DNA-polymeraasin avulla.
CRISPR-tekniikka
Sen avulla DNA pystytään katkaisemaan täsmälleen halutusta kohdasta kyseisten katkaisuentsyymien ja ohjuri- eli opas-RNA:n avulla.
sekvensointi
DNA:n emäsjärjestyksen selvittäminen, jonka avulla geenin vaihtoehtoisten muotojen eli alleelien tunnistaminen ja genotyypitys eli genotyypin määrittäminen tulevat mahdollisiksi.
geelielektroforeesi
DNA-palojen erottelu tapahtuu sähkökentän avulla, ja menetelmää kutsutaan geelielektroforeesiksi.
Fosfaattitukirankansa takia DNA-palat ovat varaukseltaan negatiivisia, ja siksi sähkövirta saa ne liikkumaan geelimäisessä väliaineessa kohti positiivista napaa. Väliaineena toimiva agaroosigeeli muodostaa verkkomaisen rakenteen, joka hidastaa enemmän pitkien palojen liikettä, joten lyhyet palat liikkuvat nopeammin ja etenevät pitemmälle. Lopputuloksena näytteen sisältämät erikokoiset DNA-palat ovat liikkuneet toisistaan erilleen, ja ne erottuvat väliaineessa värjäyksen ansiosta erillisinä raitoina UV-valossa. Näitä raitoja voidaan verrata tunnetun kokoisia DNA-paloja sisältävään vertailunäytteeseen, jolloin näytteen sisältämien DNA-palojen pituus on määritettävissä.
mitä elektroforeesin jälkeen voidaan tehdä?
Kun elektroforeesiajo on loppunut, haluttu raita voidaan leikata irti geelistä ja puhdistaa siitä DNA. Sen jälkeen siitä pystytään esimerkiksi selvittämään kyseisen DNA-alueen emäsjärjestys. Elektroforeesin avulla saatuja raitoja voidaan myös vertailla keskenään, ja käyttää saatuja tuloksia muun muassa yksilöntunnistuksessa.
kapillaarielektroforeesi
Kapillaarielektrofeerissa käytetään signaalin vastaanottavaa laitetta, joka reagoi väriaineilla merkattuihin DNA-paloihin. Tulos saadaan kulkeutumisnopeutta kuvaavina pylväinä, joiden perusteella tiedetään eri DNA-palojen emäsparien lukumäärä. Kuten geelielektroforeesissa, lyhimmät DNA-palat kulkevat nopeimmin eli ne ovat kuvassa vasemmalla.
mitä eri tapoja on alleelin tunnistamiseen?
1) Alleeli tunnistetaan PCR:n ja elektroforeesin avulla, ja se mahdollisesti sekvensoidaan. 2) Alleeli tunnistetaan koettimeksi kutsutun pienen yksijuosteisen DNA-pätkän avulla. 3) Alleeli tunnistetaan käyttämällä sekä PCR:ää että koetinta yhdessä.
alleelin tunnistaminen PCR + elektroforeesi
Ensin monistetaan tietty alleeli tai useimmiten pieni alleelin osa alukkeiden avulla. Alleelista tulee tuntea sen emäsjärjestys tai osa siitä, jotta monistettava DNA-jakso voidaan rajata kahden alukkeen avulla. PCR monistaa alukkeiden väliin jäävän DNA-jakson ja se on todettavissa geelielektroforeesilla, mikäli näytteen sisältämässä DNA:ssa on tämä alleeli. Elektroforeesissa käytettyä geeliä tarkastellaan UV-valossa tai automaattisilla lukulaitteilla.
koetin
lyhyehkö, yksijuosteinen, tiettyä tarkoitusta varten laboratoriossa tehty DNA:n tai RNA:n pätkä, esimerkiksi tunnettu pätkä etsittävästä tautialleelista. Siihen on liitetty tavallisesti UV-valossa tai värireaktiossa erottuva väriaine, eräänlainen leima.
nukleiinihappojen hybridisaatio
Koettimen käyttö perustuu nukleiinihappojen hybridisaatioon eli juosteiden pariutumiseen emäspariperiaatteen mukaisesti. Siksi koetin pariutuu esimerkiksi yksijuosteiseksi tehdyn DNA:n kanssa, jos juosteiden emäsjärjestykset vastaavat toisiaan. Kiinnittyminen voidaan saada näkyviin värireaktiona.
DNA-sirut
pieniä, ohuita lasi- tai muovilevyjä, joiden pinnalla on säännöllisissä riveissä jopa satoja tuhansia erilaisia yksijuosteisia koettimia. Jokainen koetin sirulla vastaa yksittäistä alleelia, ja siinä on osa kyseisen alleelin emäsjärjestystä. Jos halutaan esimerkiksi selvittää, onko jollain henkilöllä tiettyjä sairauteen liittyviä alleeleja perimässään, voidaan hänestä eristää DNA:ta, pilkkoa se paloiksi, tehdä DNA kuumentamalla yksijuosteiseksi ja tutkia, pariutuuko näyte tutkittavien alleelien koettimien kanssa. Pariutuminen näkyy siruissa värireaktioina.
reaaliaikainen PCR
Alleelit ja tietyt DNA-alueet voidaan tunnistaa reaaliaikaisella PCR-menetelmällä. Uusimmissa reaaliaikaisessa PCR-tunnistusmenetelmässä koeputkeen lisätään monistusta varten tarvittavien alukkeiden lisäksi fluoresoivalla väriaineella varustettu, hyvin spesifinen koetin, joka tunnistaa alukkeiden välissä olevan alueen. Väriaineesta lähtee signaali signaalinlukulaitteelle ja signaalit kyetään lukemaan jo PCRajon aikana. Lisäksi käyttämällä eri väriaineita voidaan useampaa geenialuetta tutkia samanaikaisesti. Näin tunnistus nopeutuu, koska elektroforeesia ei tarvita.
reaaliaikaisen PCR:n vaiheet
- Koeputkeen laitetaan nukleotidien, alukkeiden ja DNA-polymeraasin lisäksi fluerosoivalla väriaineella varustettu koetin, joka tunnistaa alukkeiden välisen kohdan.
- PCR-ajo suoritetaan normaaliin tapaan lämpötiloja vaihtamalla.
- Joka kerta kun alukkeiden välinen DNA-jakso monistuu, koetin irtoaa ja siinä oleva väriaine aktivoituu. Samalla väriaine lähettää signaalin signaalinlukulaitteelle.
- Laite mittaa monistettujen DNA-jaksojen määrää reaaliajassa signaalien perusteella ja piirtää mittauksesta diagrammia. Elektroforeesia ei tarvita.
DNA:n sekvensointi
Sekvensointi tapahtuu sekvensointilaitteilla, jotka tunnistavat tutkittavasta näytteestä kaikki emäkset. Laitteen toimintaperiaate yhdistää PCR:n ja elektroforeesin. DNA-näyte katkaistaan paloihin ja sekvensoidaan. DNA-palat järjestellään päällekkäissekvenssin avulla oikeaan järjestykseen.
rinnakkaissekvensointi
lukuisten sekvensointireaktioiden toteuttaminen yhdestä näytteestä yhdellä kertaa.Menetelmä perustuu siihen, että tutkittava DNA pilkotaan ensin paloiksi. Tämän jälkeen kaikki palat monistetaan samanaikaisesti PCR:n avulla. Menetelmässä käytetään vastinemästen tunnistamiseen värjättyjä nukleotideja, jotka PCR:n edetessä pariutuvat monistettavan DNA:n kanssa. Automaattiset lukulaitteet kykenevät sitten rekisteröimään näiden värjättyjen nukleotidien pariutumisen näytteessä olevien nukleotidien kanssa.
Menetelmä on hyvin tehokas ja eri palojen päällekkäisten emäsjärjestysten perusteella tietokoneohjelma laittaa palat oikeaan järjestykseen
genomitietokanta
Sekvensoinnilla saadaan niin paljon tietoa ihmisen ja muiden lajien perimästä, että tiedot tallennetaan jättimäisiin genomitietokantoihin. Tietokantojen ja bioinformatiikan avulla avulla sekvensoinnista saatua tietoa käytetään alukkeiden ja koettimien valmistamiseen, geenivirheiden etsimiseen ja geenien toiminnan tutkimiseen. sekvensoinnilla saatua tietomäärää voidaan käyttää esimerkiksi geneettisen monimuotoisuuden ja sairauksien mekanismien tuntemiseen. Sen avulla kehitetään uusia diagnosointi- ja hoitomenetelmiä, rokotteita ja saadaan tietoa geenien muokkaamiseen ja geenisiirtojen tekemiseen
miksi eliöiden geenejä muokataan ja siirretään?
saadaan informaatiota siitä, miten geenit toimivat ja ilmenevät eri lajeissa. Eliössä voidaan siirretyn geenin avulla saada ilmentymään sellainen ominaisuus, jollaista siinä ei aiemmin ole ollut. Tällainen on esimerkiksi se, kun eliö saadaan tuottamaan vierasta proteiinia. Geeni voidaan myös tehdä toimimattomaksi poistamalla se osittain tai kokonaan. Geeninsiirtoja ja -poistoja sekä näistä saatavaa uutta tietoa hyödynnetään esimerkiksi lääketieteessä, teollisuudessa sekä kasvien ja eläinten jalostuksessa.
muuntogeeniset eliöt
eliöt, joiden perimää on muokattu geenitekniikan menetelmin. geenejä voidaan siirtää, poistaa ja yksilön omia geenejä pystytään myös muokkaamaan eli editoimaan. Tällöin geeniin lisätään tai siitä poistetaan osia, jolloin sen emäsjärjestys ja ilmentyminen muuttuvat.
siirtogeeninen
Eliö on siirtogeeninen, kun siihen on lisätty jokin uusi geeni tai DNA-sekvenssi. Siirrettävä geeni tai sen osa voi olla peräisin saman lajin toisesta yksilöstä tai toisesta lajista.
poistogeeninen eliö
Geeni voidaan tehdä myös täysin toimintakyvyttömäksi, jolloin eliötä kutsutaan poistogeeniseksi.
mikä rajoittaa muuntogeenisten kasvien ja eläinten käyttöä?
Muuntogeenisiä kasveja ja eläimiä on jo tuotettu runsaasti, mutta niiden tuottamista ja käyttämistä rajoittavat monet säädökset, eettiset kysymykset ja kustannukset.
millaisia muuntogeenisiä eliöitä käytetään?
Sekä tutkimuksessa että teollisuudessa käytetään runsaasti muuntogeenisiä mikrobeja. Bakteerien, homeiden ja hiivojen lisäksi käytetään paljon muuntogeenisiä eläin- ja kasvisoluviljelmiä, sekä ihmisen solu- ja kudosviljelmiä.
siirtogeenisen eliön tuottamisen vaiheet
Haluttu geeni on ensin tunnistettava, eristettävä ja leikattava katkaisuentsyymillä. Sitten se mahdollisesti liitetään liittäjäentsyymeillä sopivaan vektoriin, minkä jälkeen se siirretään solun sisään ja varmistetaan, että siirto on onnistunut.
siirrettävän geenin tunnistaminen
Muuntogeenisiä eliöitä tehtäessä on ensimmäiseksi määritettävä haluttu ominaisuus ja tunnistettava ominaisuuden ilmentymiseen vaikuttava geeni tai muu DNA-sekvenssi. Tämän jälkeen siirrettävää DNA-aluetta monistetaan PCR:n avulla.
geenin siirtäminen
Geeninsiirrossa käytettävä menetelmä riippuu sekä solutyypistä että kohde-eliöstä. Jotta vieras geeni tai esimerkiksi Cas9-entsyymi ja opas-RNA saadaan solun sisään ja sen tumaan, on läpäistävä joko sekä soluseinä että solukalvo, kuten kasvisoluissa tai pelkkä solukalvo, kuten eläinsoluissa.
DNA:n siirtämisessä hyödynnetään DNA-jakson kohdesoluun kuljettavia vektoreita. Ne voivat olla bakteeriplasmideja, muokattuja viruksia tai kokonaisia keinotekoisia bakteerikromosomeja.
geenin siirto bakteerisoluihin
Bakteereilla ja sienillä valmistetaan ensin soluja, joiden soluseinä on heikennetty esimerkiksi kemikaaleilla. Tämän jälkeen siirrettävä DNA saadaan solujen sisään joko lyhyen kuumakäsittelyn tai sähkövirran avulla. Sähkövirta lisää hetkellisesti solukalvon läpäisevyyttä, jolloin siirrettävä DNA pääsee soluun. Kasveilla käytetään erityisesti Agrobacteriumbakteerin mahdollistamaa geeninsiirtoa sekä ”geenipyssyä” eli DNA:lla kuorrutettuja kultapartikkeleja, jotka ammutaan soluihin.
geenin siirto eläinsoluun
Siirrettäessä geenejä eläinsoluihin käytetään yleensä joko liposomien avulla tehtävää siirtämistä, adenovirus- tai lentivirusvektoreita tai mikroinjektiota.
vektorivälitteiset menetelmät
- agrobakteeri
- keinotekoiset bakteerikromosomit
- virusvektorit (adenovirukset tai lentivirukset)
suorat menetelmät
- liposomit
- sähkövirta
- partikkelipommitus geenipyssyllä
- mikroinjektio
- lämpökäsittely
miksi viruksia käytetään vektoreina?
ne pystyvät luonnostaan tunkeutumaan isäntäeliön soluihin ja liittämään oman perimänsä niiden perimän osaksi. Vektoreina käytetään esimerkiksi adeno- ja lentiviruksia, jotka on tehty lisääntymiskyvyttömiksi ja ovat siksi vaarattomia kohdesoluille. Virusvektorien avulla voidaan siirtää eli kuljettaa geenejä useimpiin tumallisiin soluihin. Virusvektorin perimää muokataan siten, että lisääntymistä ohjaavat geenit korvataan muilla geeneillä. Näin virus vie kohdesoluun vieraat geenit, mutta ei itse pysty lisääntymään solussa. Käytetyn vektorin tyypistä riippuen siirretty geeni voi joko toimia solussa määrätyn ajan tai liittyä pysyvästi osaksi solun perimää. Tällöin se periytyy solusukupolvelta toiselle solujen jakautuessa.
mikroinjektio
siirretään useita kopioita haluttua geeniä mikroskoopin avulla erittäin ohuen lasiputken kautta eläimen hedelmöittyneeseen munasoluun, jossa siittiön ja munasolun tumat eli esitumat eivät vielä ole yhtyneet. Siirto tehdään toiseen näistä esitumista, jolloin tumien yhtyessä siirrettävä geeni siirtyy osaksi hedelmöittyneen munasolun perimää. Tämän jälkeen munasolun annetaan jakautua ja muodostaa kasvatusalustalla alkio. Alkio siirretään hormonien avulla valeraskaaksi tehdyn naaraan kohtuun. Jos siirto on onnistunut, alkiosta kasvaa siirtogeeninen jälkeläinen.
miksi mikroinjektio on haasteellinen menetelmä?
geeni ei aina liity osaksi munasolun perimää tai se liittyy väärään kohtaan. Geenistä voi myös liittyä jälkeläisen perimään useampi kopio. Geeninsiirron onnistuminen tarkistetaan ottamalla jälkeläisestä DNA-näyte ja testaamalla siirron onnistuminen reaaliaikaisella PCR:llä.
sähköimpulssimenetelmä
Eläinsoluja kasvatetaan tutkimustarkoituksiin kudos- ja soluviljelmissä. Kun halutaan siirtää geeni soluviljelmässä oleviin soluihin, voidaan käyttää sähköpulssia, joka helpottaa siirrettävän DNA:n pääsyä solun sisään.
geenin siirto liposomin avulla
Myös fosfolipidien muodostamia pieniä kalvorakkuloita, liposomeja, käytetään vieraan DNA:n siirtämiseen eläinsoluviljelmän soluihin. Liposomi, jonka sisällä siirrettävä DNA on, sulautuu solukalvoon ja samalla sen sisältö vapautuu solulimaan tai menee solulimaan ja vapauttaa siellä DNA:n. Siirretty geeni liittyy mahdollisesti tumassa osaksi solun omaa DNA:ta ja siirtyy sitten solunjakautumisten yhteydessä tytärsoluihin.
mihin siirtogeenisiä bakteereja tarvitaan?
Siirtogeenisiä bakteereja tehdään yleensä proteiinien tuottamista tai geenien monistamista varten. Bakteerit lisääntyvät suotuisissa oloissa erittäin nopeasti ja tuottavat suuria määriä proteiineja. Niissä on tuotettu lääkkeitä, kuten ihmisen insuliinia ja interferonia, joka osallistuu solujen puolustautumiseen viruksia vastaan. Lisäksi geenien emäsjärjestystä voidaan muokata, jolloin proteiinin rakenne saadaan juuri halutunlaiseksi. Siirtogeenisiä bakteereja käytetään myös monien teollisuuden tarvitsemien proteiinien valmistukseen.
mitä ongelmia on tumallisen eliön geenien siirtämisessä bakteereihin?
Tumallisen solun geenit eivät toimi sellaisenaan bakteeriin siirrettyinä, koska ne ovat geneettiseltä koodiltaan joiltain osin erilaisia kuin bakteerin geenit sekä rakenteeltaan ja säätelyltään monimutkaisia. Jos tumallisen eliön geeniä halutaan ilmentää bakteerissa, geenin emäskolmikkokoodi pitää muuttaa vastaamaan bakteerien vastaavaa koodia. Eroja on esimerkiksi lopetuskolmikoissa. Tumallisen eliön geenin proteiinia koodaava alue tarvitsee eteensä myös bakteerissa toimivan säätelyalueen. Bakteereissa tuotetut tumallisen eliön proteiinit eivät aina pysty laskostumaan oikein, eivätkä bakteerit kykene tekemään joidenkin proteiinien vaatimia translaation jälkeisiä muokkauksia, koska niiltä puuttuvat siihen tarvittavat soluelimet, kuten Golgin laite.
mitä pitää tehdä kun siirretään tumallinen geeni bakteeriin?
Kun siirrettävä geeni on peräisin tumallisesta solusta, siirtogeeni tehdään aina käänteiskopioijaentsyymin avulla lähetti-RNA:sta vastin-DNA:ksi. Koska suurin osa tumallisen geenin DNA-sekvenssistä on intronijaksoja, cDNA:n käyttö siirtogeeninä on paljon helpompaa kuin koko geenisekvenssin riippumatta siitä, siirretäänkö geeni bakteeriin tai tumalliseen eliöön. Samalla vältytään lähetti-RNA:n silmukoimiseen liittyviltä ongelmilta. Bakteerit eivät pysty poistamaan introneita
agrobakteerin käyttö vektorina
Kasveihin tehtävän geeninsiirron vektorina käytetään tavallisesti agrobakteereja. Agrobakteerissa on vektoriksi sopiva plasmidi, jonka tietty osa siirtyy luonnossa osaksi isäntäkasvin kromosomia ja aiheuttaa kasveille kasvannaisia, äkämiä. Geeninsiirtoa varten agrobakteerin plasmidia muokataan kuitenkin siten, että äkämien muodostuminen estyy. Plasmidiin siirretään haluttu geeni säätelyalueineen, ja yhdistelmäplasmidi siirretään takaisin agrobakteeriin. Tämän jälkeen bakteerien annetaan infektoida kasvatusmaljalla kasvisoluja, joista siirron onnistuessa kasvaa siirtogeeninen kasvi. kasvisoluun on tehty tätä varten mekaaninen vaurio