BI06 5-11 Flashcards
geenitekniikka
biologisen tutkimustiedon pohjalta kehitetyt menetelmät, joilla eliöiden DNA:ta tai RNA:ta eristetään, analysoidaan, muokataan ja siirretään soluihin. Geenitekniikan kehittäminen on poikkitieteellistä, sillä menetelmät perustuvat solubiologian, molekyylibiologian, molekyyligenetiikan ja biokemian lisäksi muun muassa insinööritieteisiin.
genomi
eliön koko perimä
geeni
DNA-molekyylin toiminnallinen jakso, jotka sisältävät informaation geenituotteiden valmistamiseen. Geeni sisältää myös geenin ilmentymiseen tarvittavat säätelyalueet.
geenituotteet
joko proteiineja tai RNA-molekyylejä, joilla on toiminnallisia vaikutuksia solussa
miten yhdestä geenistä voidaan tuottaa useita geenituotteita?
Yhdestä geenistä voidaan vaihtoehtoisen silmukoinnin tai translaation jälkeen tapahtuvan muokkauksen avulla tuottaa erilaisia versioita samasta geenituotteesta
DNA
ainutlaatuinen molekyyli, johon perinnöllinen informaatio on tallentuneena neljän erilaisen emäksen avulla. Geeneissä kolmen emäksen jakso vastaa yhtä proteiinin rakenneosaa, aminohappoa. Geenien sisältämän informaation perusteella rakentuu lähetti-RNA, joka välittää ohjeen proteiinin valmistamiseen. Osa geeneistä ohjaa erilaisten RNA-molekyylien, kuten mikro-RNA:n ja ribosomi- RNA:n, rakentumista. koostuu kahdesta juosteesta, joiden suunnat ovat vastakkaiset
mitä genomiin kuuluu?
- proteiineja koodaavat geenit
- vain RNA:ta koodaavat geenit (esim. ribosomi-RNA ja siirtäjä-RNA)
- geenien ulkopuolinen alue
DNA:n kahdentuminen
kahdentuu ennen solujen jakautumista. DNA-kaksoisjuoste avautuu, ja kummankin juosteen viereen alkaa kiinnittyä tumassa vapaana olevia DNA-nukleotideja emäsparisäännön mukaan oikeille paikoilleen. Vastinemäkset adeniini ja tymiini sekä sytosiini ja guaniini sitoutuvat toisiinsa. Solussa DNA:n kahdentumiseen osallistuu monia entsyymeitä, jotka aukaisevat kaksoisjuosteen, lukevat DNA:ta, liittävät oikeita nukleotideja syntyvään uuteen juosteeseen sekä liittävät DNA:n kappaleita yhteen.
DNA-polymeraasi
DNA-polymeraasi pystyy liittämään uuden DNA-nukleotidin vain edellisen nukleotidin sokeriosan 3´OH-päähän. Siksi uudet DNA-juosteet rakentuvat eri suuntiin. DNA-polymeraasi tarvitsee aina olemassa olevan vapaan 3´ OH-pään, jonka perään se voi liittää lisää nukleotideja. rakentaa DNA-juostetta
RNA-polymeraasit
Toisin kuin DNA-polymeraasi, RNA-polymeraasit eli RNA-molekyylejä rakentavat entsyymit voivat syntetisoida RNA:ta suoraan vastinjuosteelle. Erikoistunut RNA-polymeraasi, primaasi, valmistaakin ennen DNA:n kahdentumisen alkua lyhyen RNA-alukkeen, jonka OH-päähän DNA-polymeraasi voi alkaa lisätä nukleotideja. RNA-alukkeiden synteesi. rakentavat DNA-mallista RNA-molekyylin
helikaasi
DNA-molekyylin emäsparien välisten vetysidosten katkaisu
ligaasit eli liittäjäentsyymit (DNA-ligaasi)
DNA-palojen liittäminen
korjaajaentsyymit
kahdentumisvirheiden korjaaminen
DNA:n eristäminen
DNA:n eristäminen eri näytteistä tehdään useimmiten erilaisten kaupallisten reagenssien avulla. Tumallisten eliöiden geenit sijaitsevat pääasiassa tuman kromosomeissa. DNA-molekyylit ovat solukalvon ja tumakotelon sisällä tiiviissä paketissa, joten DNA:n käsittelyä varten kudokset ja solut rikotaan mekaanisesti ja solujen lipideistä koostuvat rakenteet, kuten solukalvo ja tumakotelo, hajotetaan kemiallisesti. Tähän käytetään yleensä saippuan kaltaisia polaarisia liuottimia.
Tumallisten eliöiden DNA on sitoutuneena kromosomeissa histoniproteiineihin, jotka hajotetaan proteaasientsyymien avulla.
DNA:n puhdistaminen
Puhdistuksessa käytetyt menetelmät riippuvat sekä tutkittavasta näytteestä että siitä, mihin tarkoitukseen eristettyä DNA:ta tarvitaan. Bakteerien ja arkeonien solulimassa oleva DNA saadaan puhdistettua soluista, kun rikotaan kemikaaleilla ja kuumennuksella solujen soluseinä ja mahdollinen kapseli. histoniproteiinien hajottamisen jälkeen soluissa olevat lipidit ja hajotettujen proteiinien jäänteet puhdistetaan pois. Sitten puhdas DNA saadaan erotettua liuoksesta, kun se sakkautetaan alkoholilla.
millä kahdella tavalla DNA:ta voidaan monistaa?
Ensimmäisessä monistettava DNA:n pätkä siirretään osaksi bakteeriplasmidia, jolloin se monistuu, kun bakteerit jakaantuvat. Toisessa vaihtoehdossa monistaminen on erittäin tehokasta, ja se tehdään koeputkessa käyttämällä polymeraasiketjureaktiota eli PCR-tekniikkaa.
PCR-tekniikka
perustuu kuumien lähteiden bakteereista eristetyn DNA-polymeraasientsyymin käyttöön. entsyymi kykenee rakentamaan uutta DNA-juostetta mallina olevan juosteen mukaan hyvin korkeissa lämpötiloissa ilman että lämpötila hajottaa entsyymin rakenteen. Kahden alukkeen avulla saadaan rajattua monistettava alue, kun toinen alukkeista tarttuu toiseen päähän rajattavaa aluetta ja toinen toiseen päähän.
mitä PCR-tekniikkaan tarvitaan?
DNA-nukleotideja uuden juosteen rakennusaineiksi sekä alukkeita, joihin DNA-polymeraasi kykenee tarttumaan. DNA-polymeraasi, puhdistettu DNA-näyte, puskuriliuos, PCR-putki, PCR-laite
aluke
lyhyt yksijuosteinen DNA:n pätkä, joka tunnistaa emäspariperiaatteen perusteella monistettavasta DNA:sta tarkasti halutun kohdan. PCR-tekniikassa alukkeina käytetään DNA:ta, koska näin PCR:n tuloksena saadaan pelkästä DNA:sta koostuvia PCR-tuotteita. Lisäksi DNA-alukkeet ovat RNA:ta kestävämpiä. Tutkijat voivat tilata tutkimuksiinsa sopivia alukkeita, kun tunnetaan ainakin osa monistettavan DNA-pätkän emäsjärjestyksestä.
PCR:n vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa lämpötilaa nostetaan niin, että vetysidokset DNA:n kaksoisjuosteessa katkeavat ja monistettavan DNA-alueen kaksoisjuoste aukeaa. Kun DNA-juosteet irtoavat toisistaan, muodostuu kaksi yksijuosteista DNA:ta.
PCR:n II vaihe
Toisessa vaiheessa lämpötilaa lasketaan ja alukkeet kiinnittyvät monistettavan alueen molempiin päihin. Alukkeet tarjoavat DNA-polymeraasille kiinnittymiskohdat ja rajaavat samalla monistettavan alueen.
PCR:n III vaihe
Kolmannessa vaiheessa lämpötilaa nostetaan niin, että DNA-polymeraasi aktivoituu ja rakentaa vastinjuosteet DNA-nukleotideista monistettavalle DNA:lle. Kun näitä kolmea vaihetta toistetaan 25–30 kertaa monistettavasta kohteesta saadaan lukuisia DNA-molekyylejä.
PCR hyödyt ja haitat
PCR on menetelmänä herkkä. Pienikin määrä DNA:ta riittää siihen, että sitä saadaan monistettua, kun DNA on ensin eristetty ja puhdistettu näytteestä. PCR-menetelmä on altis virheille, koska näytteeseen voi joutua vierasta DNA:ta esimerkiksi näytteen ottajasta.
bakteerien DNA
koostuu lähes yksinomaan geeneistä, ei laajoja geenien ulkopuolisia alueita kuten tumallisen solun DNA:ssa. Bakteerin geenissä on säätelyalue ja eksoneista muodostuva koodaava alue. Ympäristötekijät säätelevät geenien ilmentymistä bakteerisolussa enemmän kuin tumallisessa solussa.