BI05 immuniteetti Flashcards
immuniteetti
elimistön puolustuskyky mikrobeja vastaan
valkosolutyyppejä
lymfosyytit, monosyytit ja granulosyytit
ulkoinen puolustus
iho, limakalvot, kyynel- ja mahaneste
synnynnäinen puolustus
syöjäsolut, monosyytit, makrofagit, granulosyytit, neutrofiilit, eosinofiilit, basofiilit. käynnistyy nopeasti, jopa muutamien minuuttien sisällä siitä, kun taudinaiheuttajat ovat päässeet elimistöön. Synnynnäisestä immuniteetista vastaavat ne valkosolut, jotka ensimmäisinä kohtaavat elimistöön päässeet mikrobit ja pyrkivät tuhoamaan tunkeutujat syömällä ne.
hankittu immuniteetti
lymfosyytit = imusolut. T- ja B-solut
- perustuu vasta-aineiden tuotantoon
- antigeeni saa aikaan immunologisen reaktion reagoidessaan mikrobiin tai sen valkuaiseen
- lymfosyytti tuottaa vasta-ainetta ja tuhoaa antigeenin
B-solut
-syntyvät luuytimessä ja kypsyvät eri kudoksissa
- plasmasolut, muistisolut
muistisolut
huolehtivat immunologisesta muistista. elävät elimistössä pitkään. Muistisolujen ansiosta tietyn antigeenin tunnistavien B-imusolujen määrä kasvaa ja seuraavalla kerralla elimistö reagoi nopeammin ja tehokkaammin, kun ne kohtaavat saman taudinaiheuttajan.
plasmasolut
tuottavat vasta-aineita
T-solut
syntyvät luuytimessä ja kypsyvät kateenkorvassa
killerit, solventorit, auttajat
killerit
syö mikrobeja. tuhoavat viruksia ja syöpäsoluja. käyvät suoraan kohteensa kimppuun.
auttajat
houkuttelevat paikalle syöjäsoluja. dendriittisolu tai makrofagi ottaa sisälleen mikrobin proteiineja ja esittelee niitä T-auttajasoluille. tunnistaa solun, jonka sisällä on viruksia, tai saa tiedon dendriittisolulta. T-auttajasolut tehostavat immuunijärjestelmän toimintaa kahdella tavalla. Ensinnäkin ne välittävät saamansa viestin B-soluille, minkä seurauksena vasta-ainevälitteinen puolustus käynnistyy. Toiseksi T-auttajasolut alkavat tuottaa sytokiineja, jotka lisäävät imusolujen jakautumista ja erilaistumista sekä tehostavat makrofagien solusyöntiä.
solventorit
säätelevät immunologisen reaktion voimakkuutta
autoimmunisaatiosairaus
immuunijärjestelmä tuhoaa elimistön omia soluja ja kudoksia. Taipumus moniin autoimmuunisairauksiin on periytyvää, mutta vasta jotkin ympäristötekijät laukaisevat immunologisen järjestelmän virheellisen toiminnan. Immuunijärjestelmän tunnistusvirheet voivat johtua useista eri syistä. Monissa tapauksissa autoimmuunisairauksien käynnistymismekanismia ei kuitenkaan tunneta.
immuniteetin aiheuttamia ongelmia
- autoimmunisaatiosairaudet
- kudos- ja elinsiirtojen hylkimisreaktiot
- veriryhmät ja Rh-tekijä
- allergiat
allergia
immuunireaktio, jossa elimistö reagoi liian voimakkaasti johonkin vaarattomaan aineeseen.
allergeeni laukaisee histamiinin erityksen -> allergian oireet
mitä verta voi antaa kellekin?
A: A ja O
AB: A, B ja O
O: O
B: B ja O
Miten Rh-tekijä pitää huomioida?
Rh+ voi antaa Rh- mutta ei toisin päin
mikrobit
esim. bakteereja, viruksia, loisia sekä hiivoja ja homeita
sisäinen puolustus
jaetaan hankittuun ja synnynnäiseen
valkosolut
kulkevat veren mukana siihen elimistön osaan, johon mikrobit ovat tunkeutuneet.
Valkosolut syntyvät luuytimessä kaikille verisoluille yhteisistä kantasoluista, joista ne erilaistuvat eri toimintoihin.
immuunivaste
Eri valkosolutyyppien reaktiot taudinaiheuttajiin
monosyytit
muuttuvat suuriksi syöjäsoluiksi eli makrofageiksi
jyvässolut eli granulosyytit
neutrofiilit (syöjäsoluja), eosinofiilit (tuottavat loisia ja mikrobeja tuhoavia aineita), basofiilit (erittävät histamiinia erityisesti allergisissa reaktioissa)
syöjäsolut
Syöjäsolut reagoivat aikaisemmin kohtaamiinsa ja uusiin taudin aiheuttajiin samalla tavalla. Ne eivät siis valikoi kohdettaan. Syöjäsoluja on kahta päätyyppiä, makrofageja ja neutrofiilejä.
makrofagit
Makrofagit eli suuret syöjäsolut kehittyvät tietyistä veren mukana kulkevista valkosoluista, monosyyteistä. Kudoksissa makrofagit pystyvät ottamaan sisäänsä suuria määriä mikrobeja tai elimistön omia kuolleita tai vaurioituneita soluja. Ne kykenevät poistamaan myös erilaisia hiukkasia, kuten pölyä ja nokea.
tulehdusreaktio
Synnynnäistä puolustusta tehostaa mikrobi-infektion eli -tartunnan aiheuttama tulehdusreaktio. Tulehdusalueen verisuonet laajenevat, ja lisääntyvän verenkierron mukana paikalle saapuu nopeasti toisia syöjäsoluja, neutrofiileja.
sytokiinit
Syöjäsolujen toimintaa tehostavat makrofagien erittämät, viestiaineisiin kuuluvat sytokiinit. Ne lisäävät hiussuonten läpäisevyyttä tulehdusalueella, houkuttelevat sinne uusia syöjäsoluja ja tehostavat näin solusyöntiä.
miten syöjäsolu tuhoaa mikrobin?
Kun syöjäsolu tuhoaa mikrobin, se ottaa tämän sisälleen endosytoosin avulla ja sulkee sen solukalvosta kuroutuvan rakkulan sisään. Syöjäsolun sisällä lysosomit tyhjentävät entsyyminsä mikrobia ympäröivään kalvorakkulaan. Näin entsyymit tuhoavat tunkeilijan vahingoittamatta solun omia rakenteita.