BI05 erityselimistö Flashcards
maksa
elimistön suurin rauhanen. sijaitsee pallean alapuolella, suojassa kylkiluiden takana.
maksan tehtävät
- valmistaa albumiineja ja fibrinogeenia (veriplasman proteiini)
- hajottaa hemoglobiinia ja myoglobiinia -> bilirubiini
- puhdistaa verta, verivarasto
- tuottaa sappea
- valmistaa joitakin hormoneja
- valmistaa kolesterolia
- hajottaa myrkyllisiä aineita
- varastoi rasvaliukoisia (A, K) vitamiineja
- glukoneogeneesi (glukoosin valmistus, esim. maitohaposta)
- muokkaa D-vitamiinin esiasteen -> kalsidioliksi -> kalsitrioli -> aktiivinen D-vitamiini
- osallistuu veren glukoosipitoisuuden säätelyyn (glukogeeni)
- tärkeä merkitys ruumiinlämmön tuottajana (siellä tapahtuvat aineenvaihduntareaktiot vapauttavat runsaasti lämpöä)
bilirubiini
ulosteen väriaine
LDL
(low density lipoproteins). rasvat ja kolesteroli kudoksiin (huono)
HDL
rasvat ja kolesteroli maksaan (hyvä). eivät tartu verisuonten seinämiin. Lisäksi ne pystyvät poistamaan kolesterolia verisuonten seinämistä ja kuljettamaan sitä takaisin maksaan, jossa siitä muodostuu muita yhdisteitä.
porttilaskimo
Maksaan tulee noin 1,5 litraa verta minuutissa. Suurin osa siitä, noin 70 %, kulkeutuu ruuansulatuselimistöstä maksaan porttilaskimoa pitkin. Kaikki aineet, jotka ovat imeytyneet vereen ruuansulatuselimistöstä, matkaavat maksan läpi.
maksavaltimo
kulkee porttilaskimon vieressä. tuo happipitoista verta aortasta maksan omille soluille.
veren kierto maksassa
Maksassa risteilee tiheä verisuoniverkko, joka kuljettaa tehokkaasti aineita maksan soluille ja niistä pois. Verisuonten seinämissä on aukkoja, joista suuretkin molekyylit mahtuvat siirtymään maksasoluihin ja päinvastoin. Kun veri on kulkenut maksan läpi, se poistuu maksalaskimoa pitkin alaonttolaskimoon.
pystyykö maksa hajottamaan PAH-aineita?
ei
mitä haitallisia ja tarpeettomia aineita elimistöön voi tulla ravinnon mukana?
ravintokasvien sisältämiä myrkyllisiä aineita, joilla ne pyrkivät suojautumaan kasvinsyöjiä vastaan. myös jotkin ympäristömyrkyt ja elintarvikkeiden lisäaineet. haitallisia aineita pääsee elimistöön myös keuhkojen kautta
alkoholin hajottaminen
maksan solut hajottavat alkoholia. alkoholi imeytyy tehokkaasti mahasta ja ohutsuolesta verenkiertoon -> veren alkoholipitoisuus nousee nopeasti. maksan soluissa alkoholi muuttuu asetaldehydin kautta haitattomaksi etikkahapoksi.
runsas alkoholinkäyttö ja maksa
Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö vaurioittaa maksakudosta. Se lisää rasvan kertymistä maksasoluihin, jolloin maksa turpoaa. Jos alkoholin käytön lopettaa, rasvoittuminen häviää vähitellen ja maksa toipuu.
maksakirroosi
johtuu runsaasta alkoholinkäytöstä. Siinä normaali maksakudos korvautuu sidekudoksella. Seurauksena on maksan toiminnan heikkeneminen.
miten maksan solut muokkaavat aineita vaarattomampaan muotoon?
mm. muuttamalla ne vesiliukoisiksi, jolloin munuaiset pystyvät poistamaan ne virtsan mukana. Osa maksan käsittelemistä aineista, kuten punasolujen hemoglobiinin hajoamistuote bilirubiini, poistuu puolestaan sappinesteessä ulosteiden mukana.
miksi valkokärpässieni on tappava?
Se sisältää amatoksiini-nimistä solumyrkkyä, joka tuhoaa maksan ja munuaisten soluja.
mitä maksa valmistaa hiilihydraateista? entä aminohapoista ja maitohapoista?
hiilihydraatti -> rasva
amino- ja maitohapot -> glukoosi
urea
Aminohappojen hajotuksen seurauksena syntyneistä typpiyhdisteistä maksa valmistaa ureaa, joka kulkee veren mukana munuaisiin, jotka poistavat sen elimistöstä. virtsa-aine
ketoaineet
Nälkiintymisen ja paaston seurauksena veren glukoosi sekä lihas- ja maksasolujen glykogeenivarastot loppuvat. Tällöin maksa muodostaa elimistöön varastoituneista rasvoista ketoaineita solujen energialähteeksi.
kolesteroli
huonosta maineestaan huolimatta elimistölle tarpeellinen aine. Se on esimerkiksi välttämätön solukalvon rakenneosa. Kolesterolia tarvitaan myös steroidihormonien, sapen ja D-vitamiinin valmistamiseen.
kolesterolimittaus
Kolesterolimittauksella selvitetään, kuinka paljon veressä on HDL- ja LDL-kolesterolia. Verestä voidaan mitata myös triglyseridien määrä. Ne ovat veressä kiertäviä rasvoja.
kolesterolin kuljetus veressä
kolesteroli on rasvaliukoinen, se ei pysty kulkemaan verinesteeseen liuenneena. Siksi kolesterolimolekyylit pakataan kuljettajina toimivien proteiinimolekyylien sisälle. Nämä lipoproteiinit siirtyvät sappinesteen mukana ohutsuoleen ja imeytyvät edelleen vereen
lipoproteiinit
voivat olla ”hyviä” tai ”pahoja”. Pahoja ovat VLDL- ja LDL-lipoproteiinit
VLDL- ja LDL-lipoproteiinit
VLDL-lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia maksasta verenkiertoon, josta sitä siirtyy LDL-lipoproteiinien kuljettamana soluihin.
mitä tapahtuu, jos veressä on paljon LDL?
sitä tarttuu verisuonten seinämiin. Verisuonet muuttuvat kapeammiksi ja jäykemmiksi, jolloin verenkierto heikkenee. Kyseessä on valtimonkovettumatauti, johon liittyy lisääntynyt sydän- ja aivoinfarktin riski.