BI06 1-4 Flashcards
perustutkimus
tavoitteena on tuottaa uutta tietoa tarkasteltavasta asiasta
soveltava tutkimus
tutkimus, joka tuottaa käytännön sovellukseen johtavaa tietoa.
biotalous
uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamisessa
biotekniikka
tekniikka, jossa käytetään apuna eliöitä, soluja, solujen osia tai orgaanisia molekyylejä
solubiologia
tutkitaan solujen rakennetta ja toimintaa
mikrobiologia
tutkitaan mikrobien rakennetta, elintoimintoja ja niiden hyödyntämismahdollisuuksia. Mikrobeja ovat mikroskooppisen pienet eliöt, esimerkiksi bakteerit.
molekyylibiologia
tärkeimpiä tutkimuskohteita ovat DNA:n rakenne, geenien toiminta ja proteiinit.
genetiikka
tutkitaan geenien rakennetta, toimintaa, muuntelua ja periytymistä
synteettinen biologia
soveltavaa biologiaa, jossa suunnitellaan ja rakennetaan biologisia systeemejä, kuten eliöitä, soluja tai solun osia, joita ei esiinny luonnossa
geenitekniikka
kartoitetaan eliöiden perimää sekä tutkitaan, siirretään ja muokataan geenejä. Sen avulla voidaan esimerkiksi selvittää sairauksien geneettisiä taustoja ja saada tietoa eliöiden välisistä sukulaisuussuhteista.
geeni
DNA-molekyylin jakso, jotka sisältää informaatiota proteiinien tai RNA-molekyylien valmistamiseen
genomi
eliön koko perimä
DNA-sekvenssi
emäsjärjestys
bioinformatiikka
perustuu matematiikkaan, tietojenkäsittelyoppiin ja tilastotieteeseen.
bioteollisuus
kaikki teollisuuden alat, jotka käyttävät tuotteissaan tai niiden valmistuksessa biotekniikkaa.
bioreaktori
laite, jossa tuotanto-olosuhteita, kuten happipitoisuutta, lämpötilaa ja eri ravintoaineiden määriä, pystytään tehokkaasti säätelemään. Bioreaktori on steriloitu ja suljettu niin tiiviisti, ettei sinne pääse ulkopuolisia mikrobeja. Bioreaktoreissa mikrobit tuottavat entsyymejä tai muita proteiineja solujensa sisälle tai erittävät niitä kasvatusliuokseen. kasvatusliuos vettä ja siihen lisättyjä ravintoaineita
mikromuovi
alle 5mm kokoinen muovipartikkeli
mikrobi
yleisnimitys kaikille mikroskooppisen pienille eliöille ja viruksille. Mikrobeja ovat esimerkiksi bakteerit, arkeonit, hiiva- ja homesieniet sekä yksisoluiset levät
domeeni
Eliöt jaetaan geeni- ja molekyylibiologisten tutkimusten perusteella kahteen domeeniin. Yhden domeenin muodostavat bakteerit ja toiseen domeeniin kuuluvat arkeonit sekä arkeoneista kehittyneet tumalliset eliöt.
bakteerien ja arkeonien solurakenne
tumattomia eliöitä. Niillä ei ole tumakoteloa eikä kalvollisia soluelimiä, ja ne ovat kooltaan paljon pienempiä kuin tumallisten eliöiden solut.
syanobakteerien merkitys
ensimmäisiä eliöitä, jotka kykenivät fotosynteesiin. Yhteyttämisen tuloksena kaasukehään vapautunut happi reagoi myrkyllisten kaasujen, kuten metaanin, kanssa. Sen seurauksena kaasut hävisivät ja nykyisenkaltainen ilmakehä alkoi vähitellen kehittyä. Hapesta alkoi myös kehittyä yläilmakehään otsonikerros, mikä suojaa eliöitä haitalliselta UV-säteilyltä.
endosymbioosi
Ensin askardarkeoni nielaisi sisälleen bakteerin, ja siitä muodostui suurempi, tumallinen solu. Solujen yhdistyessä perintöaineksen, DNA:n, määrä kasvoi aiempaa suuremmaksi ja kromosomien ympärille muodostyi tumakotelo. Tumallisten solujen tuman DNA on peräisin arkeoneilta. Osa soluhengitykseen kykenevistä bakteereista jäi muodostuneeseen soluun kokonaisina, ja niistä kehittyivät mitokondriot. Endosymbioosin toisessa vaiheessa fotosynteesiin kykenevät syanobakteerit päätyivät osaksi muodostunutta solua, ja niistä kehittyivät viherhiukkaset.
bakteerien rakenne
- puuttuu solulimakalvosto ja muut kalvolliset soluelimet, kuten mitokondriot, viherhiukkaset ja Golgin laite.
- aerobisilla solukalvosta poimuttunut soluhengityskalvosto, omavaraisilla solukalvosta poimuttunut yhteyttämiskalvosto
- soluseinä mureiinia (mykoplasmoilla ei soluseinää)
- Joillakin bakteereilla on soluseinän ulkopuolella limamainen kapseli, joka suojaa bakteeria ja jonka avulla se pystyy kiinnittymään kohteeseensa.
- Bakteerilla voi olla ripsiä tai siimoja, jotka auttavat sen liikkumista ja alustaan kiinnittymistä.
bakteerin kromosomi
vain yksi kromosomi. Se on rengasmainen ja osittain kiinnittynyt solukalvoon. Kromosomin DNA ei ole pakkautunut läheskään niin tehokkaasti kuin tumallisen solun DNA-molekyylit, jotka ovat kietoutuneet histoniproteiinien ympärille. Bakteerin kromosomissa on kuitenkin DNA:n lisäksi pieniä määriä proteiineja, jotka auttavat kromosomin pakkautumisessa.