Aldringsmønstre og helse i kognitiv aldring Flashcards

1
Q

Hva er aldringsmønstre?

A

Forsøk på å organisere heterogeniteten i meningsfulle kategorier som beskriver tempo og grad av svekkelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tradisjonelt skille i aldringsmønstre

A

Man har hatt et tradisjonelt skille helt til 90-tallet, men etter hvert som mer forskning kom på normal aldring innså man det var veldig store forskjeller mellom folk i denne gruppa. Problematisk da man overser heterogeniteten blant friske eldre.

Patologisk aldring
 fysisk og kognitivt funksjonstap,
 kroniske sykdommer (hjerte-kar, diabetes, skrøpelighet),
 mild kognitiv svikt, demens,
 depresjon.

Normal aldring:
 noe svekkelse i fysisk og kognitiv funksjon,
 sansetap høyt blodtrykk,
 svekkelse i flytende kognitive evner (prosessering, arbeidshukommelse),
 fravær av patologiske tilstander, men risikofaktorer tilstede

På 90-tallet begynte man å se mer på hvilke faktorer som bidrar for å opprettholde god funksjon hos eldre. “Successfull aging” artikkelen foreslo et nytt mønster, vellykket aldring. Mente man burde fokusere mer på denne gruppa, for å lære om hvordan man kan forebygge svekkelse og funksjonstap. Bidro til fokus på forebygging og forbedring av liv til eldre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vellykket aldring

A

o god kognitiv, fysisk og psykisk funksjon,
o relativt fravær av fysisk og kognitiv svekkelse,
o høyt aktivitetsnivå,
o høy livskvalitet,
o god tilpasningsevne, fleksibilitet og motstandsdyktighet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Row & Kahn’s modell om vellykket aldring

A

Består av tre komponenter:

  1. Minimere risiko for sykdom/funksjonstap - riktig livsstil over lang tid med tanke på kosthold og fysisk aktivitet
  2. Opprettholde fysisk og kognitiv funksjon - kognitive stimulerende aktiviteter, og fysisk aktivitet, gode sosiale relasjoner som gir emosjonell støtte som holder personen aktiv
  3. Opprettholdelse av engasjement hele livet, at man gjør noe produktivt og aktivt – hobbyer, gode interaksjoner med venner og familier, aktiviteter som er produktive
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke faktorer påvirker hvilket aldringsmønster man har?

A

o Genetikk: denne kan ikke endres, er man disponert for sykdommer er det mer sannsynlig at man får somatiske sykdommer/kognitiv svikt og demens
o Livsstil: denne kan endres, vi kan gjøre noe ved kosthold (visse typer kosthold kan redusere risiko for sykdommer), kognitiv aktivitet (kan redusere kognitiv svekkelse) og fysisk aktivitet (kan hjelpe å forebygge muskeltap som kommer med alderen)
o Sosiale nettverk og sosial støtte: høyere livskvalitet, bedre fysisk og psykisk helse (viktig med emosjonell og sosial støtte)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan kan vi fremme vellykket aldring?

A

Intervensjon med kosttilskudd:
Fra mange studier på kosttilskudd vises motstridende evidens, effektene er ikke etablert, finnes ikke “en magisk ingrediens”

Intervensjoner med kosthold:
Middelhavskost har vist konsistent effekt. En studie med middelhavskost som intervensjon over 4 år viste at de som hadde gjennomført hadde bedre hukommelse, eksekutiv funksjon og global kognitiv fungering.

Intervensjon med kognitiv trening:
Mentalt stimulerende aktiviteter er assosiert med bedre kognitiv funksjon og nedsatt demensrisiko.
ACTIVE trial studien viste at kognitiv trening har en effekt, men kun på evnen som trenes, effekten holdes i 5-10 år, en liten effekt på IADL. (Prosessering 10 år, de andre 5år).
Effekter av kognitiv trening på hjernen er lokal økning i hjernevolum for områder som er viktige for den trente evnen, e.g. trening av hukommelsesstrategier gir 2% økning i hippocampusvolum. Økt funksjonell konnektivitet mellom områder som er viktige for den trente evnen.

Intervensjoner med fysisk trening:
Generelt sett har fysisk trening effekt på kognitiv funksjon pga økt blodflyt i hjernen (bedre oksygentilførsel, bedre konnektivitet - mer effektiv informasjonsprosessering), utskillelse av BDNF som beskytter mot celledød og hjelper dannelsen av nye celler som fører til økt plastisitet og dannelse av nye synapser. Reduserer risiko for hjerte kar og diabetes. Forbedrer humør og livskvalitet, mer motivasjon og høyere aktivitetsnivå

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly