Aldring SNS Flashcards

1
Q

Endringer i SNS ved normal aldring: strukturelle endringer - apoptose og myelindegenerering

A

(1) Apoptose: programmert celledød. En normal mekanisme som finner sted i tidligste utviklingsfaser og i aldringsprosessen.

Apoptose i tidlig utvikling er en generell prosess, der massiv celledød skjer i alle områder, celler blir “ødelagte” og forsvinner, dette skjer i foser og neonalstadier.

Apoptose i aldring: spesifikk prosess, celletap er fokusert i noen hjerneområder, celler krymper og blir erstattet av gliaceller, starter i 60 års alder. Områdene som er mest utsatt er: frontallapp, bakre parientallapp, cerebellum, hippocampus. Dette fører til større ventrikler og forstørrelse av sulci, hjernens vekt og størrelse blir betydelig redusert, gråsubstans nedgang med 20% hvert 10 år.

(2): Myelindegenerering: Nedgang i antall synapser i normal aldring er relatert til myelin degenerering og reduksjon i kortikal tykkelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Endringer i SNS ved normal aldring: kjemiske forandringer

A

Reduksjon i bestemte transmittersubstanser: acetylkolin, dopamin og noradrenalin.
- Acetylkolin: involvert i læring og hukommelse, nedsatt produksjon pga endringer i cellefunksjoner, også viktig for bevegelse (muskulær signaloverføringer)
- Dopamin: involvert i motorisk funksjon, og ulike kognitive funksjoner (arbeidsminne, episodisk hukommelse, informasjonsprosessering. Reduksjon i antall reseptorer samt celletap av dopaminceller i frontale områder
- Noradrenalin er involvert i oppmerksomhet, søvn, læring, opphisselse, og følelser. Antall nevroner som produserer NA senker etter 60 års alder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Aldersforandringer utenfor SNS som påvirker hjernen

A
  • Karsystem: smalere og stivere pulsårer pga forminskelse i elastisitet -> økning av blodtrykket og reduksjon av blodgjennomstrømming
  • Høyere permeabilitet i blodhjernebarriæren
  • Blodkar og pulsårene blir fylt med kollagen (protein)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hjerneaktivitet hos eldre

A
  • Underaktivering og/eller bilateral aktivering hos eldre der yngre har en større aktivering og/eller lateralisert effekt i en hjernehalvdel-> synapsedød etc fører til omorganisering i hjernen. Finnes også overaktivering, men ikke forsket så mye på dette.

Hos unde er aktivering lateralisert på et nøyaktig område - mens hos eldre ser man ofte bilateral aktivering som er spredt. Lateralisering av funksjoner blir mindre spesifikk i aldring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly