2011 VT Flashcards

Saknar svar i nuläget.

1
Q

Robert är 5 månader gammal och föräldrarna söker p g a att han har lätt får blåmärken utan säker orsak. Kan hans 3-åriga syster slå honom av ren avundsjuka? Partus och neonatalperiod u a. Inga blåmärken men svullnad efter vaccination. Ingen blödningsrubbning i familjen. Pojken har blmärken på bålen och sin hand. De är upphöjda med ett fast centralt område. Leder u a. Hb 140 g/L. PT normalt. APTT 115 sek (normalt 35-45 s). Trombocyter, blödningstid normala.
A. Vilken diagnos misstänker du i första hand?
B. Hur ärvs den?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nicole, 6 år gammal, delar sovrum med en äldre syster som vaknade på natten p g a konstiga ljud. Hon såg då att Tove ryckte i armar och ben och först inte gick att väcka. Efter några minuter var det hela över och Tove ville sova igen. Efter 3 veckor hände samma sak på natten: Grymtande och konstiga munrörelser – medvetslöshet – ryckningar i armar och ben. Efter c:a 5 min åter normal. På VC framkommer att hon haft en normal neonatalperiod och i status finner du ett normalt neurologstatus samt att flickan är normalt psykosomatiskt utvecklad. EEG visar Rolandic spikes.
A. Vad är detta?
B. Hur är prognosen?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Awais kommer till 4 års kontroll, planerad häsloundersökning på BVC. Mor är i stort nöjd med sin son, och tycker han är duktig och har utvecklats fint. Dock händer det att föräldrarna noterar att han verkar klumpigare i sina rörelser än storasyster. T ex kan det ta litet tid för Awais att resa sig upp, efter att han har satt sig ned för att hämta fram en boll som trillat under soffan. När han reser på sig ”klättrar” han upp på sig själv.
A. Vad misstänker du för tillstånd?
B. Hur utreder du detta vidare?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nyfödd gosse född efter 32 grav veckor. Apgar 5-7-8. Födelsevikt normal. Vid en timmes ålder har han snabb andning, indragningar och kräver 40% O2 för att ha en saturation över 90% i blodet.
A. Nämn fem diffdiagnoser till pojkens symptom.
B. Nämn till var diagnos en undersökning eller ett prov som bör vara positivt vid just den
diagnosen.

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En nyfödd flicka Virginia beter sig på följande sätt: Hjärtfrekvens 110/min enstaka egna andetag, cyanos på händer och fötter, har svag muskeltonus samt reagerar svagt på smärta och vid sugning.
A. Vilken apgarpoäng får denna pojke?
B. Vid vilka tidpunkter bedöms en nyfödd enligt Apgar?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Du blir som barnjour kallad till förlossningsavdelningen där ett nyfött fullgånget barn har en stor rundad förändring i ländryggens medellinje. Förändringen är 2 x 4 cm stor och bryter igenom huden men är täckt av ett tunt membran.
A. Vad är det sannolikt för missbildning?
B. Nämn 3 komplikationer/funktionsstörningar som missbildningen kan leda till.

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vid vissa hjärtfel behövs öppetstående ductus arteriosus för att barnet skall överleva.
A. Nämn två sådana tillstånd.
B. Vilken behandling är nödvändig i nyföddhetsperioden vid dessa tillstånd?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

En 6 veckor gammal gosse har kräkts sprutande i fyra dagar. Kräkningarna ser ut som mjölkklumpar och luktar surt och är som värst en stund efter amningen. Han ter sig intorkad och har ett bekymrat utseende. Han har haft sparsamt med korniga bröstmjölksavföringar, inga diarréer.
A. Vilken är den sannolikaste diagnosen och bekräftar du den?
B. Vilka typiska elektrolyt- och syra-bas-förändringar ses vid detta tillstånd?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Christofer var en frisk 5 månaders baby tills han för 12 tim sedan började kräkas och inte ville äta eller dricka. Ingen feber, normal avföring dagen före. Status: Blek och trött. Skriker till ibland. Buk: något uppspänd, inga säkra resistenser.
A. Vilken diagnos misstänker du?
B. Vilken blir din nästa åtgärd?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

En BVC sköterska ber dig se på en flicka som är 12 mån gammal. Flickan sitter självständigt och drar sig upp stående och går med stöd av en stol. Hon tar upp leksaker och kastar iväg dem. Kan endast säga mamma, dadda.
Är det något i denna flickas utveckling som borde oroa dig?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Barn som föds av diabetiska mödrar är ofta tunga för tiden.
A. Ange den viktigaste förklaringen.
B. Vilken neonatal komplikation drabbar inte sällan dessa barn?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En ÖNH-läkare som har hand om en pojke med herpesgingivostomatit, som vägrar att äta och dricka ringer dig och frågar hur stort pojkens vätskebehov är. Ingen feber, vikt 18 kg.
Hur stort är det basala vätskebehovet?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Du är på barnakuten och till dig kommer Lisa som är 6 år och tidigare frisk. Hon har de senaste två till tre veckorna alltmer hållit sitt huvud lutat åt höger. Mor har sökt med Lisa för detta och flickan har fått diagnosen torticollis. Lisa mår annars bra, möjligen känt sig yr och vinglig. Du finner vid din undersökning att Lisa lutar huvudet åt höger, men kan räta upp det utan hinder. Finger-näs går litet fumligt och gången är något ataktisk. Lätt utåtskelning på höger öga. Inga infektionstecken i luftvägarna. CRP

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Du träffar på vårdcentralen Pia som är 7 år. Mor uppger att Pia sedan flera veckor klagat över ont i benen, skolsyster har talat om ”växtvärk”. Då Pia också varit tröttare än vanligt sista tiden är mor inte riktigt nöjd med växtvärksdiagnosen. När du undersöker Pia finner du till din förvåning både en förstorad lever och mjälte. Hon är också måttligt men tydligt blek. Du ifrågasätter på goda grunder växtvärksdiagnosen och misstänker istället
A. V ad?
B. Vilken blir din åtgärd?
C. Nämn två prover du kan ta för att underbygga misstanken.

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Anna som är 7 mån har haft feber i 6-7 dagar. Hon har ett finprickigt exantem och är ordentligt rödögd samt rodnad i svalg och munslemhinna. Även skorvig och röd på läpparna. Mamma känner inte igen sin flicka som blivit gnällig och tvär, vill inte äta. CRP är 80. LPK 19 (8-12). TPK 750 (150-350) och Hb 108 (105-120). Strep-A test neg, urinprov är u a.
A. Diagnos?
B. En undersökning är viktig att relativt snabbt utföra för att avslöja en allvarlig
komplikation, vilken?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ingrid är 3 mån, 1:a barnet till unga rökande föräldrar. Födelsevikt 2,5 kg, grav v 40. Uppfödd på bröstmjölk i 2 mån, ny Baby Semp. Varit frisk. Det är januari och Ingrid har varit förkyld 3 dagar och har sista dygnet fått allt svårare att andas och orkar nu inte dricka från sin flaska. Andningsfrekvens 60/min (30-50). Påverkad, dyspnoe, saturation 85% (>90). Vid auskultation hörs sekretljud över båda lungfälten. Andningsljuden är svaga och expiriet är förlängt.
A. Vilken blir din första behandlingsåtgärd?
B. Vilken etiologi är sannolikast?
C. Hur ställer du diagnos?

A

-

17
Q

En gosse Blom, 5 dagar gammal, har gått hem från BB. Det kommer larm från PKU-lab att han har förhöjt värde för 17-OH-progesteron.
A. Vilken sjukdom har han sannolikt?
B. Vilken behandling är aktuell?

A

-

18
Q

JK, 7 år gammal, kommer med mor till mottagningen för att han kissar på sig på nätterna. Han har aldrig varit torr nattetid men är sedan två år torr på dagen. JK har normal motorik och normalt beteende. Hans pappa hade samma besvär när han var liten men blev nattorr vid 8 års ålder.
A. Vad kallas tillståndet och nämn något man bör kontrollera i status.
B. Nämn två behandlingsalternativ.

A

-

19
Q

In till barnakuten kommer Christian, 2 år, som haft feber 39-40o sedan ett dygn. Under dagen har han blivit alltmer slö och inte velat äta. I status finner du ett slött barn med blek, snarast gråaktig färg, som svarar dåligt på smärtstimuli. På bröst och bål finns röda utslag som inte går att trycka bort, vissa är små millmeterstora och vissa är litet större. Den kapillära återfyllanden är dålig.
A. Sannolik diagnos?
B. Nämn 4 saker (ej blodprover) som du i första hand kontrollerar vid ankomsten
C. Hur handlar du?

A

-

20
Q

Distriktssköterskan ber dig att titta på en 6 mån gammal gosse som har kraftigt eksem och verkar besvärad av det. Sköterskan berättar att man sedan 2 mån har försökt att behandla det med mycket mjukgörande kräm och nu även i 2 v med en svag steroidkräm, men att det ändå har fortsatt att bli sämre. Gossen är dessutom för det mesta täppt i näsan och nyser mycket. Mamman har bara kunnat amma honom i 2 v, sedan räckte mjölken inte till.
A. Vilka 2 differentialdiagnoser behöver uteslutas för att framgångsrikt kunna behandla pojkens eksem med intensifierad lokalbehandling?
B. Förslag till uppfödning?

A

-

21
Q

En 8-årig pojke med astma sedan 2 års åldern har fått mer hosta och andnöd sedan 3 månader. Han behandlas med lågdosinhalationssteroider och kortverkande betaagonist. Hans symtom kommer dagligen, värre vid fotbollsträning, nattliga besvär 1-2 gånger i veckan. Han är katt- och kvalsterallergisk. Hemmet är sanerat. God inhalationsteknik.
Vilken åtgärd anser du bäst i denna situation?

A

-

22
Q

En 7-årig flicka med svår astma behandlas med högdos inhalationssteroider, långtidsverkande beta-2-agonist och montelukast. Angående kortisonbehandling, undrar pappan om man inte regelbundet skall följa bentäthet, fasteblodsocker och längdtillväxt.
Vilken av dessa parametrar är viktigast att följa vid kontrollbesöken?

A

-

23
Q

En 11 årig tidigare frisk pojke, Rolf, kom hem från scoutläger för 2 veckor sedan. Vid frukostbordet idag har han svårt att äta sina flingor med mjölk, det rinner ur mungipan. Man uppsöker barnmottagningen där man kan konstatera att han har en halvsidig ansiktsförlamning, med hängande mungipa, svårt att blinka med ena ögat och kan inte lyfta ena ögonbrynet. Han har känt sig lite trött och hängig senaste dagarna. Han har ingen feber. I övrigt relativt opåverkad.
A. Vilken diagnos misstänker du? 1p
B. Utredning för konfirmera diagnosen? 1p
C. Behandling (preparat)? 1p
D. Vilken behandling skulle du välja till en 3 årig flicka med samma diagnos och varför?
2p

A

-

24
Q

Björn är snart 2 år. Han har alltid haft illaluktande avföringar 2-3 ggr/dag men viktkurvan som legat på - 1 SD har sista året långsamt sjunkit till – 2 SD. Han har bortsett från täta förkylningar med hosta inte varit sjuk tidigare. Nu kommer han p g a hosta och feber då modern är rädd för lunginflammation.
A. Vilken diagnos bör du i första hand misstänka?
B. Nämn två prover du kan ta för att utreda detta.

A

-

25
Q

En nyfödd pojke har flera stigmata för trisomi-21. Du hör ett tydligt blåsljud och misstänker därför ett vitium.
A. Vilket vitium är starkt förnkippat med trisomi-21?
B. Beskriv minst 3 stigmata som är associerade med Mb Down?

A

-

26
Q

Det är i mitten av juni och Henrik, en 4-årig pojke, har varit på landet med övriga familjen en vecka. Han kommer nu till dig på VC p.g.a. svullnad runt ögon och i ansiktet sedan 2-3 dagar. Vid undersökning finner du att han också har ankelödem. U-stix: Prot 4+, Röda 0. Du önskar skicka pojken till barnkliniken men innan dess bör du besvara mammas frågor:
A. Vad tror du detta är?
B. Vilken behandling ger du om misstanken stämmer och är det stor risk för återfall?

A

-

27
Q

Janica är 2 år och kommer till barnakuten p.g.a. krampanfall efter att ha trillat nedför en trappa hemma. När du kommer till undersökningsrummet har hon fortfarande generella kramper (hållit på 45 min). Du ger Stesolid i v och kramperna viker. Flickan är postiktalt mycket slö. Hon känns ej varm. Du finner i vä tinningsregion ett 3 x 4 cm stort hematom som ser färskt ut. Hon har även två äldre hematom på ryggen och flera på underamen. Fadern säger att Janica alltid haft lätt att få blåmärken och har blött näsblod två gånger. Inga syskon. Föräldrarna vill gärna åka hem med flickan men du övertalar dem att låta flickan läggas in för observation.
A. Nämn två möjliga diagnoser.
B. Nämn 4 åtgärder eller undersökningar som du snabbt vill göra. 2 p

A

-

28
Q

Vilka är de viktigaste två preventiva åtgärderna för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd?

A

-

29
Q

En 4 månaders flicka söker akut pga ryckningar sista 2 veckorna. Hennes armar rycker och nacken böjer sig under några få sekunder. Flest anfall på morgonen då hon vaknar. Mellan episoderna verkar hon må bra. Status: Normalt, hud normal, EEG: Patologisk bakgrund med hög-amplitud vågor oeh multifokala spikes.
A. Vilken diagnos är sannolikast?
B. Hur bedömer du prognosen, allvarlig alternativt sannolikt god?

A

-

30
Q

En 1 månad gammal pojke söker akut pga feber 40° C som började för 2 dagar sedan. Han är tröttare än normalt och har ätit dåligt idag. Inga fokala symtom. Status: Febril, status för övrigt u.a., inga meningittecken. Lab: Vita 23, varav neutrofila 18 x 109/L. CRP 40 rng/L.
A. Hur stor är risken att pojken drabbats av en invasiv bakteriell infektion, 1-3% eller ca 10-20%?
B. Vilka odlingar bör du ta?
C. Vilken bakteriell infektion är sannolikast?

A

-

31
Q

En 3 v gammal gosse utan invandrarbakgrund kommer till dig på BVC pga gulsot. Flickan föddes i 40:e graviditetsveckan, födelsevikt 3300 g. Normal graviditet och partus. Vid 3-4 dagars ålder märker mamma att flickan hade blivit gul. Bröstmjölksuppfödd, nådde födelsevikt vid 5 dagars ålder och har sedan gått upp ca 150 g i veckan i vikt. Ljusgul urin, gul ibland grönaktig avföring 4-5 gånger dagligen. Status: Ikterus, för övrigt status u a.
A. Vilken betydelse/innebörd har följande anamnesuppgifter med tanke på barnets problem, ikterus? 1) Gul/grön avföring, ljusgul urin; 2) 4-5 avföringar dagligen; 3) Ammas fullt.
B. Vilken diagnos misstänker du i första hand? 4p

A

-

32
Q

Ange vid vilken åldrar och vilka vaccinationer som ges till alla barn enligt nationella vaccininationprogrammet.
A. Under spädbarnsåret.
B. Efter spädbarnsåret.

A

-

33
Q

En tidigare frisk 5-årig flicka kommer akut strax efter att hon stuckits av ett bi. Hon har ett flertal upphöjda vit/röda fläckar på bålen, svullna ögonlock och läppar. Enstaka sibilanta ronki när du lyssnar pa lungorna. Det kliar lite också i handflatorna och under fotsulorna.
A. Vliket akut tillstånd misstänker du i första hand? 2p
B. Beskriv en lämplig behandlingsplan. 2p
C. Varför bör hon läggas in även om hon mår bättre efter några timmar? 1p

A

-

34
Q
Tidigare helt frisk 4-årig pojke vaknar mitt i natten med torr skällande hosta, heshet och inspiratorisk stridor. Har feber 38 grader. Modern blir mycket rädd och ringer efter ambulans. Vid ankomst till barnakuten mår barnet något bättre.
A. Vilken diagnos misstänker du?
B. Var sitter andningshindret?
C. Etiologi?
D. Behandling?
A

-

35
Q

Av de 4 symtom som kan förekomma vid appendicit, vilket är pålitligast dvs mest specifikt för akut appendicit? Gall-kräkning, diarré, hög feber eller periumbilical smärta som vandrar till nedre delen av buken.

A

-

36
Q

En 13 månaders flicka söker för “failure to thrive”, lös avföring och kräkning av och till. Hon fick bröstmjölk 4 månader, sedan Babysemp i 2 månader och mådde bra. Problemen startade då hon fått fast föda några månader. Status: Irriterad, avmagrad flicka med smala extremiteter och utstående mage.
A. Vilken är den sannolikaste orsaken till flickans tillstånd?
B. Hur bekräftar du denna diagnos?

A

-