Σχιζοφρένεια Flashcards
Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει κάποιος στην σχιζοφρένεια;
Παραληρητικές ιδέες
Ψευδαισθήσεις
Αποδιοργανωμένος λόγος
Έντονη αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά
Αρνητικά συμπτώματα : επίπεδο συναίσθημα, αλογία ή αβουλησία
Ποιοι είναι οι 4 τύποι σχιζοφρένειας σύμφωνα με το DSM ;
Αποδιοργανωμένος τύπος
Χαρακτηριστικά αυτού είναι ο αποδιοργανωμένος λόγος και συμπεριφορά καθώς και επίπεδο και απρόσφορο συναίσθημα
Παρανοειδής τύπος
Είναι πιο σύνηθες τύπος συμπεριφοράς και συνοδεύεται από παραληρητικές ιδέες και συχνά από ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν μας νοιάζει τόσο η διαταραχή του συναισθήματος ή της ομιλίας δεν είναι αυτό που μας καίει δηλαδή
Κατατονικός τύπος
Έντονες ψυχοκινητικές διαταραχές που κυμαίνονται από υπεβολική κίνηση μέχρι εμβροντησία ή ευκαμψία που το άτομο μπορεί να μείνει ακίνητο για αρκετές ώρες στο σημείο που το έχουν τοποθετήσει. Επίσης είναι υπερβολικά αρνητικός. Σπάνια παρατηρείται σε βιομηχανικές χώρες συνήθως όμως σε άλλες χώρες.
Υπολειμματικός τύπος
Ουσιαστικά δεν παρουσιάζει τα βασικά συμπτώματα που έχουν οι παραπάνω τύποι ή υπάρχουν αλλά σε ύφεση.
Ποιες ερμηνείες δίνουν για το γεγονός οι διαφορετικές προσεγγίσεις ;
Μέσα από τις έρευνες απορρίφθηκε η θεωρία που θέλει την σχιζοφρένεια μία ενιαία ψυχολογική κατάσταση αλλά ως μη συσχετιζόμενες και ξεχωριστές μεταξύ τους καταστάσεις. Δεν έχει εντοπιστεί ένας βασικός παράγοντας που είναι αιτία της σχιζοφρένειας δηλαδή έχουμε καταλήξει σε βιολογικούς, γενετικούς, κοινωνικούς κτλ.
Βιολογικά, εξηγείται σαν διαταραχή του συστήματος της ντοπαμίνης και στον νευρωνικό εκφυλισμό
Ψυχολογικά, δεν τους ενδιαφέρει να βρουν την αιτία όσο την εμπειρία των ατόμων με σχιζοφρένεια.
Η θεωρία του νου μελετά το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων των ανθρώπων με σχιζοφρένεια με το βασικότερο την ανικανότητα του ατόμου να παρακολουθήσει τις σκέψεις τις δικές του και των άλλων.
Εάν το δούμε από γνωστικής πλευράς, ίσως το πρόβλημα να δημιουργείται από διεργασία απόδοσης αιτιών που βοηθούν το άτομο να διαχειριστεί την αρνητική αυτοεικόνα του.
Ποιοι είναι οι συνιστώμενοι τρόποι θεραπείας ;
Φαρμακολογικά χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα όπως φαινοθειαζίνες και κλοζαπίνη. Υπάρχει όμως μία αντίδραση όσον αφορά τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων καθώς και την σημασία να χρησιμοποιούνται με σύνεση και απλά για να προλαμβάνουν τα πρώιμα συμπτώματα. Από θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουμε την CBT και την συστημική εάν το άτομο είναι μέλος οικογένειας που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κατάσταση του