Διαταραχές διάθεσης Flashcards
Ποιες είναι οι διαταραχές διάθεσης;
- Κατάθλιψη
- Αυτοκτονία
- Εποχική συναισθηματική διαταραχή
- Διπολική διαταραχή
Κατάθλιψη
Η μείζουσα κατάθλιψη είναι η επιβάρυνση με μεγάλο ψυχολογικό βάρος και διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Τα άτομα που βιώνουν αυτήν την κατάσταση παραμένουν έτσι για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Σύμφωνα με ψυχοδυναμικές ερμηνείες, η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της συμβολικής απώλειας της αγάπης ή της εκτίμησης. Αυτό το αρνητικό συναίσθημα που δημιουργείται από ένα υπεύθυνο άτομο εσωτερικεύεται και οδηγεί στην κατάθλιψη.
Οι κοινωνικο-πολιτικές ερμηνείες εξετάζουν τις ανισότητες που υπάρχουν στα επίπεδα του στρες και στους μηχανισμούς αντιμετώπισης σε διάφορες κοινωνίες. Η γενετική προσέγγιση μελετά τον κίνδυνο (ή αλλιώς την πιθανότητα εμφάνισης) της κατάθλιψης. Η συμπεριφοριστική προσέγγιση πιστεύει ότι είναι έλλειψη κοινωνικής ενίσχυσης ενώ η γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση ότι είναι αυτόματες αρνητικές σκέψεις και δυσλειτουργικά γνωστικά συστήματα.
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη , καθώς αυτά αφορούν τον έλεγχο κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την νορεπινεφρίνη και την ντοπαμίνη.
Πάλι οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε μικρό βάθος χρόνου ενώ οι γνωσιακές συμπεριφοριστικές σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Από φυσικές προελεύσεις, είναι θαυματουργό το βαλσαμόχορτο ενώ από φαρμακολογικές έχουμε το SSRI και τα τρίκυκλα. Επίσης σε περιπτώσεις που είναι ανθεκτικό το άτομο στην θεραπεία με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους , χορηγούμε ηλεκτροσπασμοθεραπεία που ουσιαστικά είναι η διέγερση του εγκεφάλου του ατόμου με ηλεκτρικά ρεύματα ήπιας συχνότητας ενώ το άτομο βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και μυοχαλαρωτικά επομένως δεν αισθάνεται πόνο.
Αυτοκτονία
Τα άτομα που διατρέχουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα έχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας αλλά το ίδιο ισχύει και για άτομα που δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα.
Συνήθως τα άτομα οδηγούνται στην αυτοκτονία λόγω διαπροσωπικών προβλημάτων.
Ψυχαναλυτικά, το ερμηνεύουν κυρίως ο Freud ως εκδίκηση ενός μισητού προσώπου.
Γνωσιακά , αναφέρουν ότι ο κίνδυνος της αυτοκτονίας αυξάνεται με :
- φτωχές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (εάν το φτιάξουμε αυτό μειώνεται και ο κίνδυνος της αυτοκτονίας)
- αισθήματα αναξιότητας και απόρριψης
- στρες
- συναισθηματική σύγχυση
- υψηλά επίπεδα σωματικής διέγερσης
Εποχική συναισθηματική διαταραχή
Όσον αφορά την συναισθηματική διαταραχή, μπορεί να υπάρχει εποχική και να οφείλεται σε απορρύθμιση της μελατονίνης και των κιρκάδιων ρυθμών (που πρόκειται για οποιαδήποτε βιολογική διεργασία που μεταβάλλει περιοδικά τον ρυθμό της για 24 ώρες). Η θεραπεία με έντονο φως (φωτοθεραπεία) δείχνει να είναι η πιο αποτελεσματική.
Διπολική διαταραχή
Διπολική διαταραχή είναι η εναλλαγή μεταξύ της κατάθλιψης και της μανίας. Μανία είναι η υπέρμετρη κινητικότητα και ψυχική διέγερση , έπαρση και υπερβολική αυτοπεποίθηση. Τα άτομα αισθάνονται ότι τα υπόλοιπα άτομα του περιβάλλοντος τους θέλουν να τους αποπροσανατολίσουν από τον στόχο τους. Πολλές φορές εμφανίζουν και υπομανία που είναι υπερβολικό συναίσθημα χαράς.
Έχει παρατηρηθεί μία γενετική προδιάθεση καθώς εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ομοζυγωτικά δίδυμα από ότι σε ετεροζυγωτικά. Όσον αφορά το βιολογικό κομμάτι έχουν γίνει μελέτες σε σχέση με την νορεπινεφρίνη και την σεροτονίνη στην εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων και της μανίας αλλά δεν είναι σαφή ακόμη τα αποτελέσματα.
Ψυχαναλυτικά, αναφέρουν ότι η μανία ουσιαστικά χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός άμυνας από αυτά τα άτομα για να αντιμετωπίσουν μία δυσάρεστη πραγματική ή φανταστική απώλεια.
Γνωστικά, υπάρχουν 2 ζεύγη διπόλων που οδηγούν στην διπολική διαταραχή :
- όλοι με αγαπούν , δεν με αγαπά κανείς
- εάν προσπαθήσω θα τα καταφέρω, δεν χρειάζομαι την απόδοση των άλλων για να είμαι ευτυχισμένος
Θεραπευτικά το αντιμετωπίζουμε με λίθιο ή με γνωσιακές συμπεριφοριστικές και οικογενειακές θεραπείες.