Vaccin Flashcards

1
Q

Vaccination

A

Vaccination
* Immunologiskt skydd mot infektion genom tillförsel (nästan alltid parenteralt) av ofarligt antigen från patogen.
* Vaccinering = Aktiv immunisering
* Passiv immunisering = tillförsel av antikroppar: Tillförsel av färdiga antikroppar, istället för att immunsystemet själv ska producera dem.

Antigenet som används i vaccinet måste vara ofarligt. Tidigare använde man ibland farliga former av bakterier eller virus.

Vaccination tränar kroppens immunförsvar att känna igen och bekämpa specifika patogener (sjukdomsframkallande organismer som bakterier, virus eller parasiter). När kroppen sedan stöter på den riktiga infektionen i framtiden kan immunsystemet reagera snabbare och starkare

Antigen är något av bakterier eller virus som känns igen av immunförsvaret och startar immunreaktion. Ett antigen är en substans från ett smittämne (t.ex. en del av ett virus eller en bakterie) som immunsystemet kan identifiera som främmande. När immunsystemet upptäcker ett antigen startas en immunreaktion, där kroppen bildar antikroppar och andra försvarsmekanismer.

Fokuset är ej på vaccin mot cancer eller rökning (Antikroppar mot nikotin), utan bara bakterier, virus och parasiter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nedgång i infektionsjukdomar (USA)

A

Nedgång i infektionsjukdomar (USA)
Vaccination har haft en enormt stor effekt på att minska förekomsten och antal patienter av infektionssjukdomar i USA och i resten av världen. Faktum är att vacciner räknas som en av de största medicinska framstegen i historien, ofta jämförbara – och i vissa fall mer effektiva – än antibiotika när det gäller att förebygga sjukdomar.

Det mest framgångsrika exemplet. Tack vare ett globalt vaccinationsprogram är smittkoppor helt utrotad sedan 1980. Det finns inga fall kvar i världen.

Nästa stora mål för global utrotning. Polio finns kvar i några få länder, men tack vare vaccin är det helt utrotat i USA. Utmaningar för utrotning globalt inkluderar brist på vaccinationstäckning och ibland motstånd mot vaccination i vissa regioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vaccination: Bygger på immunförsvarets egenskaper:

A

Vaccination: Bygger på immunförsvarets egenskaper:
Principen för vaccination baseras på två egenskaper hos immunsystemet:
– Specificitet: Reagerar på just denna antigen som infekterar kroppen. Denna förmåga gör att immunsystemet riktar sitt försvar exakt mot den mikroorganism som orsakar infektionen, utan att skada kroppens egna celler.

– Minne: När immunsystemet har bekämpat en infektion för första gången, bildas minnesceller. Dessa celler "kommer ihåg" det specifika antigenet och kan reagera mycket snabbare och starkare om kroppen utsätts för samma smittämne igen. Det är detta som gör att vi blir immuna mot vissa sjukdomar efter att vi har haft dem – eller efter att vi vaccinerats.

* Målet för vaccinproduktion: ofarligt antigen – ge immunitet men inte sjukdom. Vaccin produktionen går ut på att tillverka en ofarlig antigen, genom att omvandla bakterie eller virus till en ofarlig antigen men kan kännas igen av immunförsvaret. 
Man tillverkar ett ofarligt antigen, som kan aktivera immunsystemet utan att orsaka sjukdom.

Vaccinet “tränar” immunförsvaret genom att efterlikna en infektion. Immunsystemet bildar antikroppar och minnesceller mot antigenet. När kroppen sedan stöter på det riktiga smittämnet, kan immunsystemet reagera direkt och skydda oss från att bli sjuka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vacccinhistoria

A

Vacccinhistoria
* Variolisation (Kina och Indien): Man tog torkat material från smittkoppor. Smittkoppor torkades och gavs i lagom dos på kroppen eller inandas. Den vaccinerade blev sjuk i en mildare form av smittkoppor, efteråt var de immuna. Det var farligt eftersom vissa ändå dog av infektionen eller spred den vidare till andra.

* Vaccination med kokoppor - Jenner: På landsbygden observerade man mindre fall av smittkoppor, särskilt bland bonde som var omgivna av kor, då de hade färre ärr. Man tog koppor från kor, då kokoppor kan man bli immun av. Kokoppor användes alltså för att infektera och få immunitet av smittkoppor. Kokoppor har liknande antigen som smittkoppor virus. Detta anses vara det första vaccin som man använde. (Detta var ett levande vaccin, vilket innebär att det innehöll ett levande virus, men i en mycket mildare form, så att immunförsvaret kunde tränas utan att orsaka allvarlig sjukdom). 

* Levande försvagade vacciner – Pasteur: Bakterier eller virus försvagas genom mutationer och odlas under lång tid i en lösning. Detta gör att de förlorar sin förmåga att orsaka sjukdom, men kan fortfarande aktivera immunsystemet och ge immunitet.

* Inaktiverade bakterievaccin: Här dödas bakterier eller virus så att de inte kan orsaka sjukdom. Dock behålls deras antigener, som stimulerar immunsystemet och ger skydd. De ger alltså upphov till immunsvar, men inte till sjukdom. 

* Adjuvans, toxoider: 
Adjuvans: Ett ämne som tillsätts till ett vaccin för att förstärka immunsvaret. Adjuvansen i sig framkallar inte ett immunsvar men hjälper till att aktivera immunsystemet när det kombineras med antigenet.

Toxoider: Bakterier kan producera toxiner (giftiga ämnen). Toxoider är inaktiverade toxiner som fortfarande har sina antigenegenskaper. Där bakterier odlas så att de kan tillverka sin toxiner, som sedan renas, men har kvar sin antigen som ger immunsvar. 

* Första rDNA-framställda vaccinet (Hep B): Hepatit B-vaccinet, det första rDNA-framställda vaccinet, använder rekombinant DNA-teknik för att framställa ett specifikt protein från viruset. Detta protein används som antigen i vaccinet för att stimulera immunsystemet och ge skydd mot Hepatit B-infektion utan att behöva använda levande virus eller bakterier.

* mRNA-vaccin: 2020: mRNA vaccin, innehåller vaccin DNA eller mRNA som kroppen omvandlar till proteinet, där proteinet är antigenet. 
mRNA-vacciner använder messenger-RNA (mRNA) för att instruera kroppens celler att producera ett protein (vanligtvis ett ytprotein från ett virus) som sedan blir ett antigen. Immunsystemet känner igen detta protein och skapar ett försvar mot viruset om det skulle komma i kontakt med det i framtiden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vaccingenerationer

A

Vaccingenerationer
Första generation: Hela virus eller bakterie
- Levande försvagade
- Avdödade virus/bakterie

Andra generation: Framrenade komponenter
- Renat antigen (Subunit)
- rDNA framställda vaccin

Tredje generation:
- DNA och RNA – vaccin
- Virala vektorvaccin

Ökande renhet - ökande säkerhet (och ibland sämre immunsvar)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Immunsvar:

A

Immunsvar:
Toxoider som vaccin fungerar genom att stimulera immunsystemet och ge ett antikroppssvar.

Toxoider är inaktiverade toxiner som produceras av vissa bakterier. Dessa toxiner, om de inte inaktiveras, kan orsaka allvarliga sjukdomar. Men när toxinerna modifieras blir dem ofarliga, kan de användas i vaccin för att trigga immunförsvaret utan att orsaka sjukdom.

Primärt immunsvar: När du får vaccin första gången (t.ex. ett toxoidvaccin) reagerar ditt immunsystem långsamt och producerar antikroppar mot antigenet.

Sekundärt immunsvar: Efter det primära svaret finns minnesceller som gör att kroppen kan reagera mycket snabbare och kraftigare om samma antigen träffar kroppen igen. Därefter får man immunitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Behövs för immunsvar:

A

Behövs för immunsvar:
* Främmande protein eller polysackarid: Alltid av virus eller bakterier. Polysackarider ger sämre minnes egenskaper.

* Minst ca 50 aminosyror stort. 

* Nedbrytbart: I immunsvaret, måste antigener (T.ex. Protein eller polysackarid) kunna bryts upp och presenteras på cellytan och kännas igen av T-hjälpar cellen. 

* Polysackarider ger sämre svar, särskilt hos barn: Därför kan man modifiera dessa polysackarider.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Immunsvaret

A

Immunsvaret
⚫ Anpassat svar
– Klonal selektion: När en specifik B-cell eller T-cell känner igen ett antigen (t.ex. ett virusprotein eller toxoid) aktiveras den och börjar dela sig, där en stor mängd identiska celler (alla med samma receptor för antigenet) produceras.
– Affinitetsmognad: Under klonal expansion sker en process där B-celler gradvis förbättrar affiniteten (bindningsstyrkan) av sina antikroppar för antigenet.

⚫ Specifikt svar
– Antikroppar
– T-cellsreceptor

⚫ Minne
– Immunitet

⚫ Två armar:
– Antikroppssvar (B-celler): B-celler producerar antikroppar som binder till specifika antigen på patogenens yta. Antikropparna kan neutralisera patogener, blockera deras förmåga att infektera celler, eller märka dem för att bli upptagna och förstörda av andra immunceller.

– Cellulärt svar (Cytotoxiska T-lymfocyter): Cytotoxiska T-celler (eller CD8+ T-celler) är specialiserade på att känna igen och döda infekterade celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Antigenpresentation MHC klass ll

A

Antigenpresentation MHC klass ll
Partikulära antigen: En bakterie kommer in i makrofagen i en vesikel, där bakterien producerar peptid fragment. De nedbrutna (Nedbarhet!!) peptid fragment binder till MHC-II i vesikeln. De presenterade peptider på MHC-II presenteras sedan på makrofagens yta.

Lösliga antigen: Antigen binder till B-cellens yta på en receptor. Därefter bryts antigenet upp. De nedbrutna (Nedbarhet!!) fragmenten binder sedan till MHC-II och transporteras på cellytan.

* Partikulära antigen är fasta och tas upp via fagocytos, medan lösliga antigen är små molekyler som tas upp via endocytos.
* Partikulära antigen aktiverar både T-celler och B-celler, medan lösliga antigen huvudsakligen stimulerar B-celler för att producera antikroppar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Antigenpresentation MHC klass l

A

Antigenpresentation MHC klass l
Det cellulära immunförsvaret hör ihop med antigenpresentationen på MHC-I. När virus och bakterier infekterar en cell, tas patogenen av cellen, där syntetiseras virala proteiner som binder till MHC-I och kommer att presenteras på ytan, där binder cytotoxiska T-celler som dödar cellen.
De vaccin vi har idag kan inte fungera på detta sätt genom cellulär immunitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vaccintillverkning och formulering

A

Vaccintillverkning och formulering
Unikt för vacciner (traditionella)
⚫ Vid helcells- eller helvirusvaccin: Man har hela organismer, döda eller levande, ingår.

⚫ Adjuvans - ökar immunsvaret

⚫ Ofta komplicerad kvalitetskontroll i slutet av tillverkningen, för att kontrollera att viruset är avdödat, och undersöka att levande vaccin inte ha återgått till sin patogena (sjukdomsframkallande) form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Tillverkningssteg (exempel) för traditionella vaccin

A

Tillverkningssteg (exempel) för traditionella vaccin
⚫ Ymp (Master seed eller Working seed)
Master seed: Det första steget i produktionen är att man skapar en “Master seed”, vilket är en ren, noggrant kontrollerad kultur av mikroorganismer (bakterier eller virus) som kommer att användas för att producera vaccinet.

Working seed: Från master seed kan ett Working seed skapas, som används för att inokulera större odlingskulturer och producerar det vaccinantigen som behövs.

⚫ Odling
– Bakterier
– Virus

⚫ Avdödning
⚫ Sönderdelning
⚫ Rening
⚫ Konjugering: I vissa vaccin, som konjugatvacciner, binds antigenet till ett bärarprotein för att förbättra immunsvaret.
⚫ Tillsats av hjälpämnen
⚫ Fyllning
⚫ Eventuell frystorkning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Traditionella vacciner: 1:a och 2:a generation

A

Traditionella vacciner: 1:a och 2:a generation
⚫ Vaccin mot bakteriella infektioner
⚫ Vaccin mot virusinfektioner

Olika typer av vaccin:
⚫ Levande försvagade (attenuerade)
⚫ Inaktiverade (Avdöd) hela bakterier/virus
⚫ Komponentvaccin (subunit-vaccin): Tillverkat en del av rekombinant DNA.
⚫ Toxoider

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Levande försvagade vaccin - allmänt
Jämfört med inaktiverade vaccin

A

Levande försvagade vaccin - allmänt
Jämfört med inaktiverade vaccin

Fördelar:
⚫ Mer immunogent - mer CMI (Cellmedierade immunitet): Levande vaccin är mer immunogenta. Ju mer lik patogenen vaccinen är desto bättre immunsvar får man.

⚫ Få doser: För att de är mer immunogenta. Immunförsvaret får bättre minne.

⚫ Adjuvans behövs inte: Med levande vaccin behöver man inte adjuvans för att den är immunogenta. Ju längre mer man kommer ifrån patogenen desto mer behov av adjuvans. T.ex. Protein antigen som vaccin måste alltid ha adjuvans för att kroppen kan reagera på den.

Nackdelar:
⚫ Dålig stabilitet

⚫ Kräver frystorkning - viabilitet minskar: Under frystorkningsprocessen kan en del av de levande mikroorganismerna förlora sin viabilitet (överlevnadsförmåga). Detta innebär att flera mikroorganismer dör eftersom de är känsliga för extrema temperaturförändringar och uttorkning.

⚫ Värmekänsliga - kylkedja krävs

⚫ Tidskrävande och komplexa kontroller för att bekräfta säkerhet hos vaccinet: Kontroll krävs för att undersöka att de är avdödade och ej i sin patogena form.

⚫ Kan förändras och bli virulent: Bli sjukdomsgivande igen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Metoder för försvagning (attenuering)

A

Metoder för försvagning (attenuering)
⚫ Odling i andra värddjur eller cellkultur, ”passeras”. Viruset adapteras och muterar: Cellkultur av bakterier eller virus som adapterar i sin omgivning och därmed kastar ut sina gener som ger upphov till sjukdom. Man vill att de ska mutera och gener som är farliga försvinner. Ovan sker genom odling.
När viruset anpassar sig till omgivningen och bli av med gener. Detta kan också ske med mutationer.

⚫ Användning av naturligt förekommande försvagad (avirulent) stam: Detta gör man inte nu. Man ska kontroller att de inte går tillbaka till sin virala och sjukdomsgivande form.

Levande försvagade ger:
⚫ Långvarig immunitet
⚫ Generellt få biverkningar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

rDNA-tekniker för attenuering
Tre principer:

A

rDNA-tekniker för attenuering
Tre principer:
⚫ Virala gener isoleras och muteras in vitro, och ersätter sedan vildtyps- genen. Virala gener som är viktiga för virusets förmåga att orsaka sjukdom isoleras i laboratoriet. Dessa gener förändras (muteras). Genom mutationen förlorar viruset sin förmåga att effektivt orsaka sjukdom, den kan stimulera ett immunsvar.

⚫ Virulensgener identifieras och deleteras: Virulens effekten har den och man kan ta bort denna del och då har deleteras. Utan dessa gener kan patogenen inte längre orsaka sjukdom, men den kan fortfarande aktivera immunsystemet och skapa immunologiskt minne.

⚫ Gener som kodar för antigen som ger skydd klonas och överförs till etablerad avirulent vaccinstam t.ex. vaccinia. Resultat: rekombinant virus. Gener som kodar för antigener (proteiner som utlöser immunsvar) tas från en patogen och överförs till en säker, avirulent (icke-sjukdomsframkallande) vaccinstam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Levande försvagade vaccin - exempel: Är godkända

A

Levande försvagade vaccin - exempel: Är godkända

Virus:
⚫ Gula febern
⚫ Polio (OPV, Sabin): Det finns 2 poliovaccin, oralt (OPV) användes i USA. Är en billig vaccin att tillverka och lätt att använda och ingen spruta behövs. Nackdelar är att varje år 3-4 individer får poliosymtom och det beror på att det har förändras sin den virulenta formen och blev sjukdomsframkallande i patienten och förökar sig i kroppen, men detta är sällsynt. Det har man slutat med och nu använder man avdödad vaccin.
⚫ Mässling
⚫ Påssjuka
⚫ Röda hund
⚫ Influensa (Fluenz®): Är nässpray och viruset muteras och ger ej upphov till sjukdom, men är känslig för värmen, då i lungorna blir det för varmt för vaccinet att verka.
⚫ Rotavirus
⚫ Vattkoppor: Ej ingår i barn vaccin programmet i Sverige.

Bakterier:
⚫ BCG: Tuberkulos. Är ej bra. Har dålig effekt och mindre skydd hos barn. Det behövs bättre vaccin.
⚫ Tyfoidvaccin (oralt)

18
Q

Inaktiverade vaccin:

A

Inaktiverade vaccin: Man inaktiverar bakterier, virus eller toxin med:
Metoder för inaktivering:
⚫ Formaldehyd: Kemikalier där en mild behandling sker och antigen inte förstörs.
⚫ Värme.
⚫ Glutaraldehyd: Korsbindning mellan proteiner som inaktiverar dem.
⚫ Beta-Propiolakton

19
Q

Inaktiverade hela bakterier/virus - exempel

A

Inaktiverade hela bakterier/virus - exempel

Virus:
⚫ Polio IPV: 3 stammar
⚫ Hepatit A-vaccin
⚫ TBE (Fästingburen encefalit)
⚫ Rabies

Bakterier:
⚫ Koleravaccin (oralt): Är oralt. Är mot kolera och har effekt mot resande diarré. Har resistens mot E.coli. Har en speciell rekombinant kolera toxin, där man får immunitet. Man har 4 stammar av kolera bakterier.

20
Q

Komponentvaccin:

A

Komponentvaccin: Där man tagit död på bakterie eller virus och använder:
⚫ Ytantigen från virus

⚫ Polysackarider från bakterier

⚫ Polysackarid-proteinkonjugat: Polysackarider ger dålig immunsvar hos barn, men om man modifierar dem och kopplar nikotin till dem, då får man en bättre vaccin. Alltså om man kopplar de till ett protein får man bättre svar.
De flesta polysackarid vacciner är alltså konjugerade.

⚫ Toxoider

⚫ Rekombinanta antigen

Komponentvaccin, även kallat subenhetsvaccin, innehåller utvalda delar (antigener) av en patogen, oftast proteiner eller polysackarider, som är tillräckliga för att stimulera ett immunsvar utan att orsaka sjukdom.

21
Q

Komponentvaccin - exempel

A

Komponentvaccin - exempel

Virus:
⚫ Influensavaccin: Man har renat fram yt-antigen på virus. Influensa virus förändras över varje säsong.

⚫ Hepatit B: Rekombinat protein.
⚫ Humant papillomvirus (HPV): Effektiv vaccin, kan utrota livmoderhalscancer hos kvinnor. Ingår i barn vaccinations program i Sverige. De bildar virus liknade partiklar.
⚫ Bältosvaccin
Sista 3 är rekombinat med adjuvans för ett bättre svar.

Bakterier:
⚫ Pneumokockvaccin
⚫ H. Influenzae typ b (Hib)
⚫ Pertussis (acellulär): Kikhosta, ingår i barn program.
⚫ Difteri och tetanus

22
Q

Konjugatvaccin

A

Konjugatvaccin
Barn svarar dåligt på polysackarider - H. influenzae polysackarid (PRP) har konjugerats till bärarprotein:

⚫ PRP-T: PRP är ett polysackaridantigen som finns i kapseln hos Haemophilus influenzae typ b (Hib). Bärarprotein: Tetanustoxoid

⚫ PRP-D: PRP är ett polysackaridantigen som finns i kapseln hos Haemophilus influenzae typ b (Hib). Bärarprotein: Difteritoxoid

Även konjugerat pneumokockvaccin finns – 7 polysackarider från S. pneumonia konjugerat till difteritoxin-mutant (CRM197): Man har ändrat på en aminosyra och den fungerar inte nu som toxin.

Pneumokockvaccinet innehåller polysackarider från S. pneumoniae som är konjugerade till CRM197, en icke-toxisk variant av difteritoxin.

23
Q

Tillverkning av toxoidvaccin:

A

Tillverkning av toxoidvaccin: Toxoidvacciner är vacciner som baseras på bakteriella toxiner som har inaktiverats (detoxifierats) så att de inte längre är farliga.
1. Bakterier odlas i fermentor - toxin utsöndras
2. Centrifugering eller filtrering av bakterier, de ska ha rätt miljö.
3. Eventuell upprening
4. Formaldehyd 4 - 6 veckor i 37°C (detoxifiering): Behandling för detoxifiering.
5. Ultrafiltrering (koncentration)
6. Upprening (utfällning, dialys, gelfiltrering etc.)
7. Adsorption till Al-salter: Med Al partiklar får man bättre immunsvar för att man får inflammatorisk svar. I detta fall har Al-salter adjuvans som funktion, de ska ge ett kontrollerande immunsvar.

24
Q

Kombinationsvaccin:

A

Kombinationsvaccin: Kombinera flera vaccin på en samma spruta:

Enkla kombinationer: Enkel kombination ger skydd mot en sjukdom, orsakad av fler stammar:
⚫ 23-valent pneumokockvaccin: 23 olika stammar i samma vaccin.
⚫ Trivalent poliovaccin: Ett vaccin (polivaccin) mot 3 st stammar.

Komplexa kombinationer: Ger skydd mot flera sjukdomar
⚫ DTP
⚫ MPR: Röd hund
⚫ DTP + IPV + Hib
⚫ DTP + IPV + Hib + HepB

När man blandar dessa vaccin, måste man kontrollera stabilitet, pH i vaccin. T.ex. En komponent måste vara frystorkat och andra är i länsning. Man måste tänka på stabilitet och miljö.

25
Q

Reseprofylax:

A

Reseprofylax: Vaccin för resor:
⚫ Hepatit A, Hepatit B, tyfoidfeber, gula febern, kolera, rabies
⚫ BCG: längre tids bosättning i U-länder: Tuberkalus,

26
Q

Andra generationens vaccin:

A

Andra generationens vaccin: rDNA framställda vascin.
⚫ Antigen producerat med rDNA-teknik
⚫ Odlas i bakterier, jäst, insektceller, mammalieceller (Vanligast nu) och växtceller: DNA som kodar för proteinet (Antigen) stoppas i en värdcell.
⚫ rDNA framställda vaccin har oftast låg immunogenicitet – adjuvans behövs: Kroppens immunsystem kan inte reagera på det ofarliga. Man måste lura kroppen på att det är någon fara, man behöver inflammatorisk reaktion med adjuvans (T.ex. Al salter).
⚫ Virala kapsidprotein kan uttrycks – bildar spontant virusliknande partiklar (VLP). Exempel HPV och hepatit B vaccin

Virusliknande partiklar (VLPs) är strukturer som liknar riktiga virus men saknar genetiskt material (DNA eller RNA). Detta gör dem icke-infektiösa, vilket innebär att de inte kan orsaka sjukdom. VLPs tillverkas genom att använda rekombinant DNA-teknik för att producera virusproteiner (monomerer) i cellkulturer.

27
Q

Tredje generationen

A

Tredje generationen
⚫ Ny princip: Nukleotidsekvens kodar för antigenet, det låter man kroppens egna celler producera ett protein (Det intressanta antigenet).
⚫ Antigenet produceras i kroppens egna celler

⚫ Typer:
– DNA-vaccin
– mRNA-vaccin
– Virala vektorvaccin

28
Q

DNA-vaccin

A

DNA-vaccin
1992: Visades i musförsök att plasmider gav immunsvar mot det kodade proteinet.
⚫ Billiga att producera
⚫ Mycket stabila - behöver ej kylförvaras
⚫ Behöver tas upp i cellkärnan: En nackdel med DNA-vaccin är för att DNA ska omvandlas till ett protein måste DNA komma in cellen och cellkärna. Denna teknik kunde fungera bra i möss, men inte hos människor. Man tänkte testa RNA-vaccin, men den är ostabil.
⚫ Inget humant vaccin godkänt: Det finns inget DNA vaccin godkänt.

Formulering:
1. Koksaltlösning - i.m. injektion
2. På guldpartiklar - intradermalt med gene gun: DNA-vaccinet (plasmid-DNA) är bundet till små guldpartiklar. Guld kan hjälpa till att transportera DNA inuti celler. Gene gun-metoden använder guldpartiklar för att leverera DNA-vacciner till cellerna genom ett intradermalt eller intramuskulärt tillvägagångssätt.

29
Q

DNA-vaccin - princip

A

DNA-vaccin - princip
1- En gen som kodar för ett viralt protein går in i en plasmid.
2- Plasmiden kommer in i patientens hud eller muskelcell.
3- Patientens celler börjar producera virala proteiner, som efterliknar den virala infektionen och inducerar ett immunsvar.

30
Q

mRNA-vaccin

A

mRNA-vaccin
⚫ In-vitro transkription av pDNA-templat
⚫ Behöver inte komma in i cellkärnan
⚫ Formuleras ofta i lipidpartiklar: Lipidpartiklarna skyddar RNA mot nedbrytning och de hjälper mRNA-vaccinet att tas upp av kroppens celler.
⚫ Frysförvaring ofta nödvändig: Stabilitet problematiken.

⚫ Två godkända vaccin finns (covid)
⚫ Modifierade nukleosider, t.ex. pseudouridin, ger:
– Ökad stabilitet
– Minskat immunsvar mot RNA

Fördelen med mRNA-vaccin jämfört med DNA-vaccin är att mRNA-vaccin behöver inte komma in i cellkärna, istället kan den omvandlas till protein utanför cellkärna.

31
Q

mRNA

A

mRNA i lipidpartikel: Det är viktigt att välja vilka lipider och dess laddningar man använder. mRNA omges av lipiderna.

32
Q

RNA-vaccin mekanism (?)

A

RNA-vaccin mekanism (?)
Icke-replikerande mRNA (NRM) vaccin levererar mRNA som används för att producera antigen, men mRNA:t replikerar sig inte i cellen.

Självförstärkande mRNA (SAM) vaccin innehåller mRNA som kan replikera sig självt inuti cellen. Cellen replicerar mRNA:t för att producera fler kopior av antigenet, och dessa kopior kan spridas till andra celler och skapa ett större immunsvar.

33
Q

Virala vektorvaccin:

A

Virala vektorvaccin: Ett viralt vektorvaccin är ett vaccin som använder en viral vektor för att leverera genetiskt material (DNA) som kan transkriberas av värdceller hos mottagaren till mRNA som kodar för ett önskat protein, eller antigen, för att framkalla ett immunsvar.

⚫ DNA kodande för antigenet levereras av försvagat virus
⚫ Inget adjuvans behövs
⚫ Risk för immunsvar mot vektorn: Kan vara en nackdel.
⚫ Risk för integrering i genomet: Men det har man inte sett, bara teoretisk risk.
⚫ Instabilt – frysförvaring krävs ofta
⚫ Vaccin mot Ebola: Är ett exempel.
⚫ Astra Zenecas covid-vaccin

34
Q

Adjuvans:

A

Adjuvans: Ämne som i kombination med antigen ökar immunsvaret mot antigenet, men ger inte immunsvar.
⚫ Immunsvar snabbare och starkare
⚫ Påverkar balansen mellan humoral och cellmedierad immunitet (ak och CTL)
⚫ Påverkar balansen mellan Th1 och Th2 celler
⚫ Kan ge bredare immunsvar: Täcker liknande antigen.

Viktigt framför allt vid primärimmunisering

Olika typer av adjuvans har utvecklats, förut hade man enda godkända adjuvans Al-salter.

Primär immunsimulering (eller primär immunsvar) är den första gången immunsystemet exponeras för ett främmande ämne, såsom ett virus, en bakterie eller ett vaccin.

35
Q

Adjuvans - mekanismer

A

Adjuvans - mekanismer
⚫ Lokal depå av antigen - längre tid för interaktion med APC
⚫ Omvandlar lösligt protein till partikulärt → ökat upptag i makrofager
⚫ Stimulerar inflöde och tillväxt av makrofager
⚫ Direkt interaktion med receptorer på APC: Toll like receptors (TLR). Många adjuvans integrerar med RC som TLR som har effekt på immunsvaret.

36
Q

Toll like receptors (TLR)

A

Toll like receptors (TLR)
⚫ Del av det medfödda immunsystemet
⚫ Känner igen konserverade strukturer på mikroorganismer: PAMP (Pathogen-associated molecular patterns)
⚫ LPS: LPS är ett känt adjuvans.
⚫ Aktiverar immunsystemet

37
Q

Aluminiumsalter:

A

Aluminiumsalter: Godkänt för humant bruk. Har olika laddningar, man måste därför tänka på vilken antigen man har för att välja vilken aluminium salt man ska använda.

Formuleringsmetod:
⚫ Antigenet blandas med färdig suspension av saltet → adsorption.

⚫ Viktigt att kontrollera graden av adsorption i stabilitet studier
⚫ Adsorption påverkas av pH, jonstyrka, temp
⚫ Kan ej frysas eller frystorkas
⚫ Ger framför allt antikroppssvar, ej cellmedierat

38
Q

LPS-derivat

A

LPS-derivat
Lipopolysackarid (LPS, endotoxin) huvudbeståndsdel i yttre lagret av cellväggen på gram-negativa bakterier
⚫ Aktiverar makrofager
⚫ Interagerar med TLR 4

LBS är ett känt adjuvans.

39
Q

Bakterie-DNA

A

Bakterie-DNA
⚫ Bakterie-DNA är effektivt adjuvant, särskilt CpG sekvenser.
⚫ Innehåller ometylerade CpG-sekvenser - ovanligt i mammalie-DNA, därför uppfattas som främmande.
⚫ Ger mest Th1 svar
⚫ Ingår i hepatit-B vaccin (Heplisav)

40
Q

Orala vaccin
Fördelar:
Nackdelar:

A

Orala vaccin
Fördelar:
⚫ Ger lokalt antikroppsvar i tarmen (som ej erhålles vid i.m eller s.c. vaccination): Vilket intramuskulära eller subkutana vacciner inte gör i samma utsträckning.
⚫ Hög säkerhet
⚫ Lätt att administrera

Nackdelar:
⚫ Proteiner kan brytas ned
⚫ Tolerans? Eftersom immunsystemet i tarmen är designat för att tolerera ofarliga ämnen som mat och tarmbakterier, finns en risk att vaccinet betraktas som “ofarligt” och därför inte utlöser ett starkt immunsvar.