Uitwendig oor, middenoor en hoortoesteltoepassingen Flashcards
Onderdelen van oorschelp
Tragus (kraakbeenstukje voor ingang gehoorgang), cavum conchae, helix (buitenste kraakbeenrandje), antihelix (binnen de helix), scapha (tussen helix en antihelix), antitargus en lobulus auriculae (oorlel)
Oorlel is gemaakt van bindweefsel en is niet aangedaan bij perichondritis (dat komt vaakst voor bij piercings en oorbellen in kraakbenig deel van het oor).
Waardoor kunnen aandoeningen van de oorschelp komen
Congenitale afwijkingen, trauma, ontstekingen (perichondritis en chondrodermatitis nodularis helicis (chirurgisch behandelen met bijv wigexcisie maar weghalen is niet noodzakelijk)) en tumoren.
Diagnose doe je door excisiebiopt met krappe marge.
Stappen die je moet ondernemen als het toch om carcinoom blijkt te gaan
Re-excisie met ruime marge, dan histologisch onderzoek. Als plaveiselcelcarcinoom of melanoom moet je lymfeklieren checken (pre- en retro-auriculair in de hals). Dan rest van de huid van het gezicht nakijken op afwijkingen en indien verder gevorderd (controleren op metastasen elders in het lichaam met scan).
Als plaveiselcelcarcinoom blijkt moet ook behandelen met radiotherapie
Differentiaaldiagnose van aandoeningen van uitwendige gehoorgang
Aangeboren afwijkingen, corpus alienum, oorsmeerprop, ontsteking en trauma
Cerumen
Bestaat uit afgeschilferd epitheel, haartjes, stofpartikels, zuur met bacterice werking, lipiden, aminozuren en mineralen.
Functie: afvoeren andere stoffen om ontsteking te voorkomen, beschermen tegen infecties, afvoer en afstoot van water.
Cerumen verwijderen
Wattendrager of cerumenoogje of aspiratie (stofzuigertje) kan door KNO-arts worden gedaan. Uitspuiten kan door de HA (mag niet bij trommelvliesperforatie in VG)
Witte verdikkingen op het trommelvlies
Wijzen op myringosclerose, trommelvliescalcifactie. Oorzaak is chronische ontsteking, blijft verder vaak asymptomatisch. En wordt ook wel gezien bij buisjes in trommelvlies in VG.
2 vormen otitis externa
Infectieus en eczemateus
Infectieuze otitis externa
- Door ziekteverwekker, meestal acuut, nat
- Presentatie: licht erythemateuze huis en soms gezwollen, mogelijk vocht en viezigheid secretie, vaak erg pijnlijk, jeuk en blaasjes zichtbaar in oor.
- Oorzaken: vaak door infectie (mogelijk secundair aan droge vorm), bacteriën hierbij zijn vaak pseudomonas en S. aureus
Eczemateuze otitis externa
- Meestal chronisch en droog en vooral door gevoelige huid ter plaatse.
- Presentatie: vaak niet pijnlijk, wel jeuk, variabele verdikking en zwelling van gehoorganghuid (die is vernauwd), vaak droge schilfers en kan gehoorverlies optreden.
- Oorzaken: allergische reactie voor bijv. oorbel
Behandeling infectieuze otitis externa
Eerst gehoorgang goed reinigen (dan pas medicatie voorschrijven). Ook kijken of geen perforatie in trommelvlies zit (anders is lokale behandeling niet effectief en kunnen gehoorgang en trommelvlies niet goed worden geïnspecteerd).
Topicaal behandelen: vochtige tampon met oordruppels gedurende 24h, water mag dan niet in oor komen. Dan 6-10dagen oordruppels. Maar kan wel altijd resistentie geven, gunstig milieu creëren voor schimmels of huidreactie opwekken.
Eerst zure oordruppels geven, als die niet werken dan met antibiotica en corticosteroïden. Als koorts en ziek voelen-> oraal flucloxacilline toevoegen.
Doorverwijzen naar KNO-arts bij veel recidieven of persisterende klachten
Myringitis bullosa
Als rood trommelvlies met blaren erop en forse otalgie (pijn in het oor). En perceptief gehoorverlies. Trommelvliesontsteking. Oorzaak is acute virusinfectie, vaak na bovenste luchtweginfectie.
Behandelen met pijnbestrijding (lokaal: lidocaïne hydrochloride, evt. systemisch). Niet blaasjes doorprikken.
Otitis media met effusie
Vocht achter trommelvlies, maar geen roodheid, pijn of koorts. Trommelvlies is intact, geen symptomen van acute infectie. Slijm uit middenoor kan niet goed door buis van Eustachius naar neus-keelholte, hoopt op. Dan geleidingsverlies door slijmprop.
Symptomen otitis media met effusie
Vaak asymptomatisch, aspecifiek, geleidingsgehoorverlies (30dB), vertraagde spraak/taalontwikkeling en gedrag/concentratie/schoolprestaties.
Gehoortest; test van Weber
Maakt onderscheid tussen perceptief en conductief gehoorverlies. Geleidingsverlies gaat fout in gehele geleidingsproces. Perceptief probleem is gelokaliseerd in cochlea, conductief in middenoor of buitenste gehoorgang.
Stemvork trillend op midden van het hoofd plaatsen, bij normaal gehoor hoor je midden in de schedel.
Als geleidingsverlies-> hoor je beter aan aangedane oor (geen verstoring door geluiden van buitenaf)
Als perceptieverlies-> juist beter horen aan gezonde oor (minder trillingen doorgeven bij aangetaste oor).