Tulehdukselliset suolistosairaudet & vatsavammat Flashcards
Vatsavammat
Vatsavammat luokitellaan vammamekanismin mukaisesti tylppiin ja läpäiseviin eli penetroiviin vammoihin, joita ovat pisto- ja ampumavammat. Suomessa pistovammat ovat selvästi yleisempiä kuin ampumavammat, ja yleisin pistovamman aiheuttaja on puukko tai veitsi.
Vatsavammojen hoidossa tulee huomioida potilaan kokonaistilanne ja muut vammat, kuten rintaontelon vammat (esim. paineilmarinta), jotka saattavat edellyttää toimenpiteitä ennen vatsavamman hoitamista.
Jos potilas ei vaadi välitöntä leikkaushoitoa, hänelle tehdään huolellinen kliininen tutkimus. Se on diagnostiikan kulmakivi. Tutkimuksessa kiinnitetään erityistä huomiota potilaan verenkierron tilaan (uhkaava hypovolemia), vatsanpeitteiden aristukseen sekä ulkoisiin vamman merkkeihin, kuten läpäisevien vammojen sijaintiin ja lukumäärään tai turvavyön aiheuttamiin ruhjeisiin.
varaudutaan erityisesti verensiirtojen edellyttämiin tutkimuksiin. Jos potilas vuotaa runsaasti, aktivoidaan massiivisen verensiirron ohjelma
Huomioitavaa ei akuutin vatsavamman diagnisoimisessa
On hyvä muistaa, että hemoglobiinipitoisuus ei isossa vuodossa heti pienene ja se on epäluotettava alkuvaiheen mittari vuodon määrästä.
Vatsan pistovamma tutkiminen
kliinisessä statuksessa kiinnitetään erityisesti huomiota mahdollisen verenvuodon aiheuttamiin löydöksiin, joita ovat kylmänkalpea ja hikinen iho, kylmät raajat, sydämen tiheälyöntisyys ja potilaan levottomuus tai heikentynyt tajunnantaso. Systolinen verenpaine ja hemoglobiinin pitoisuus voivat olla aluksi normaaleja, vaikka potilas olisi vuotanut merkittävästi.
Vatsakalvon ärsytyksen toteamiseksi vatsanpeitteet palpoidaan huolellisesti ja kiinnitetään erityisesti huomiota aristukseen ja lihassuojaan muualla kuin varsinaisessa pistokohdassa. Suoliäänet voivat alkuvaiheessa kuulua, vaikka potilaalla olisi ruoansulatuskanavan perforaatio.
paikallispuudutuksessa niin, että vammaa avataan hieman enemmän. Jos etufaskia on ehjä, voidaan potilas kotiuttaa haavan hoidon jälkeen. Mikäli sormi menee varovasti koettamalla vatsaonteloon tai haavasta pursuaa suolta tai vatsapaidan osa, vamma on läpäissyt vatsanpeitteet ja edellyttää lisätutkimuksia.
toisinaan vatsanpeitteiden valtimo tai lihas voi vuotaa runsaastikin, mikä edellyttää vuodon tyrehdyttämistä kirurgisesti.
Vatsan tai selän yläosien pistovammoissa tulee muistaa rintaontelon vamman mahdollisuus ja auskultoida keuhkot, jotta mahdollinen ilmarinta huomataan
Kuvantamistutkimukset vatsan pistovammassa
TT-tutkimus on luotettavin maksan, pernan ja munuaisten vammoissa, mutta nykyiset kuvantamismenetelmät ovat parantaneet sen luotettavuutta myös haiman, suoliston ja jopa pallean vammoissa.
Oikea-aikainen varjoainetehostus on tärkeä vatsan verisuonivammojen diagnostiikassa. Varjoaineen karkaaminen verenkierron ulkopuolelle (ekstravasaatio, varjoainepyrähdys) viittaa jatkuvaan vuotoon ja voi osoittaa angioembolisaation paikan. Vesiliukoiset ruoansulatuskanavan tai virtsateiden varjoaineet voivat parantaa TT-tutkimuksen osuvuutta näiden elinten perforaatioiden löytämiseksi.
(UÄ) käytetään hemodynaamisesti epävakaan potilaan tutkimisessa. Tutkimuspaareilla nopeasti tehtävällä UÄ-tutkimuksella (FAST, focused assessment with sonography for trauma) voidaan todeta, jos potilaalle on kertynyt verta vatsaonteloon, perikardiumiin tai rintaonteloihin (eFast, extended FAST).
Laparoskopia pistovammassa
Laparoskopiaa (tai pistovamman sijainnista riippuen torakoskopiaa) käytetään etenkin vasemman kyljen läpäisevissä vammoissa. Usein palleassa oleva reikä voidaan myös ommella laparoskooppisesti.
Pallean oikealla puolella hernioitumisriski on maksan takia pienempi, joten näissä vammoissa tyydytään usein tekemään TT-kuvaus.
Muut tutkimukset vatsan pistovammassa
konservatiivisesti hoidettavan potilaan nestekertymän aspiraatio UÄ-ohjauksessa voi johtaa vähäoireisen suoli-, haima- tai virtsatievamman jäljille. Eritteestä tutkitaan bilirubiinin, amylaasin ja kreatiniinin pitoisuudet. Moninkertaisesti veren tason ylittävät pitoisuudet viittaavat kyseisen elimen vammaan.
Endoskooppisia tutkimuksia tarvitaan alkuvaiheessa vain harvoin. Joskus gastro- tai sigmoidoskopia voi olla tarpeen etenkin, kun tutkitaan ruokatorven tai peräsuolen vammaa. Jos TT-löydös on epävarma, arkipäivisin saatavilla oleva ERCP-tutkimus voi olla hyödyllinen haimatiehytvamman poissulkemiseksi.
Magneettikuvaus päivystysaikana.
Vatsan pistovamman hoito
Jos veitsi on edelleen kiinni potilaassa, potilas viedään leikkaussaliin ja veitsi poistetaan vasta leikkauksen yhteydessä. Veistä ei poisteta tätä aikaisemmin, koska se voi olla kiinni esimerkiksi aortassa. Puolet leikkaushoitoon.
Potilaalle tehdään verivaraus, anestesiavalmisteluiden edellyttämät laboratorio- ja muut tutkimukset ja mikrobilääkeprofylaksia sekä hänelle asetetaan nenä-mahaletku ja virtsakatetri. Leikkaus pyritään tekemään mahdollisimman pian ja myös yöaikana
Vatsan ampumavammat
Suuren nopeuden luodit aiheuttavat huomattavasti laajempaa kudostuhoa kuin pienienergiaiset käsiaseet, minkä takia on tärkeä pyrkiä selvittämään, minkälainen ase on aiheuttanut vamman.
Haulikkovammoissa merkittävin tekijä on ampumaetäisyys. Läheltä eli alle 7 metrin päästä ammutun potilaan vammat ovat vaikeammat ja läpäisevät käytännössä aina vatsanpeitteet. Yli 20 metrin etäisyydeltä ammutut haulit eivät yleensä läpäise vatsanpeitteitä, kun taas 7–20 metrin etäisyydeltä läpäisy on mahdollinen ja potilasta tulee tutkia ja seurata sen mukaisesti.
Elimistöön jäänyt luoti voi myös löytyä röntgenkuvissa hyvinkin kaukaa oletetusta kulkusuunnasta. Suureen verisuoneen osunut luoti voi aiheuttaa luotiembolisaation, ja siksi tukosoireita voi olla millä tahansa elimistön alueella.
Vatsan ampumavamman hoito
Vaikka lähes kaikki vatsan ampumavammapotilaat tarvitsevat varhaista leikkaushoitoa, osa hemodynaamisesti vakaista potilaista voidaan hoitaa TT-kuvauksen jälkeen konservatiivisesti. Jos TT-kuvauksessa näkyy esimerkiksi perifeerinen maksavamma, jonka verenvuoto on tyrehtynyt eikä potilaalla ole toista leikkaushoitoa vaativaa vammaa, hänet voidaan hoitaa konservatiivisesti.
Vähänkin isompi haava tulee puhdistaa leikkaussalissa kuolleesta kudoksesta ja vierasesineistä. Haava jätetään puhdistusleikkauksen jälkeen yleensä auki ja suljetaan vasta muutaman päivän kuluttua (viivästetty primaarisulku).
Tylppä vatsavamma
Verenvuotosokissa olevan potilaan sokin syy pyritään selvittämään mahdollisimman pian ja FAST-kaikukuvauksella (focused assessment with sonography for trauma) voidaan todeta merkittävä hemoperitoneum, joka usein johtaa pikaiseen laparotomiaan ilman lisätutkimuksia.
vatsan parenkyymielimet
maksa, perna, munuainen
Tylpän vatsavamman tutkiminen
Kun ensi vaiheen henkeä pelastavat toimenpiteet on tehty, potilas tutkitaan systemaattisesti päästä varpaisiin. Vatsasta etsitään ulkoisia vamman merkkejä (turvavyöruhje) ja vatsanpeitteiden tila arvioidaan mahdollisen traumaattisen tyrän tai nylkeytymisvamman (degloving injury) toteamiseksi. Peritoneaalisen ärsytyksen toteaminen on tärkeää, samoin suoliäänten kuunteleminen ja löydöksen kirjaaminen myöhempää seurantaa varten.
Vartalon TT-tutkimus on paras kuvantamismenetelmä, kun tutkitaan hemodynaamisesti vakaata vatsavammapotilasta. Jos kyseessä on monivammapotilas, samalla tehdään pään ja kaulan alueen TT-tutkimus.
Varjoainetta lataamaton elin viittaa puolestaan valtimovammaan, joka on tyypillinen muun muassa renovaskulaarisissa vammoissa.
Vatsaontelossa näkyvä neste on aina huolestuttavaa ja vaatii lisäselvityksiä, jos potilaalla ei ole sitä selittävää parenkyymielinvammaa. Kyse voi olla suolilievevamman aiheuttamasta verenvuodosta, mutta onteloelimen (ruoansulatuskanava, virtsatiet, sappitiet) perforaation mahdollisuus on myös pidettävä mielessä.
Joskus haimavamma ei näy alkuvaiheen TT-tutkimuksessa, jolloin magneettikuvaus tai virka-aikana tehty ERCP-tutkimus voi johdattaa muuten vähäoireisen haimavamman jäljille.
Tylpän vatsavamman hoito
Leikkaus on tarpeen, jos kuvantamistutkimuksissa nähdään leikkausta vaativa elinvamma, seurannassa todetaan peritoniitti tai epäillään suolen iskemiaa suolilievevamman seurauksena tai jos potilaan vatsansisäinen paine kasvaa liian suureksi.
Mikäli TT-tutkimuksessa näkyy varjoaineen karkaamista aktiivisen vuodon merkkinä, hoitoon liitetään usein kyseisen elimen selektiivinen angioembolisaatio. Konservatiiviseen hoitoon liitetään usein myös muita radiologisia tai endoskooppisia toimenpiteitä, kuten suuren verisuonen stenttigrafti tai haima- tai sappitiehyen stenttaus.
Konservatiivisen hoidon piiriin kuuluvat yleensä haimavammat ilman tiehytvammaa, keräyssysteemiin ulottumaton munuaisvamma, ekstraperitoneaalinen virtsarakon ruptuura ja suolen seinämän verenpurkaumat
Traumalaparotomia
Mitä sairaampi potilas, sitä isompi viilto yleensä tarvitaan. Hankalissa vammoissa voidaan käyttää myös poikittaisia apuviiltoja, joita ei kuitenkaan tehdä liian jyrkässä kulmassa ihonekroosin välttämiseksi.
kyljestä alkava poikkiviilto saattaa olla helpompi aloitusviilto. Vain hyvin harvoin käytetään muita viiltoja. Useamman päivän viiveen jälkeen todetussa isoloituneessa haimavammassa voidaan käyttää esimerkiksi subkostaaliviiltoa.
- Aluksi vatsaontelo tyhjennetään verestä ja hyytymistä kauhomalla, imuilla ja liinoilla, ja suolisto eviskeroidaan leikkaavan kirurgin puolelle.
- Mikäli jostain tulee merkittävä vuoto, se tyrehdytetään tilapäisesti komprimoimalla sormilla, liinoilla tai pihdeillä niin, että varotaan lisävaurioita.Kun vuoto on saatu hallituksi, tilanne rauhoitetaan ja potilaan fysiologisen tilan häiriöaste arvioidaan yhdessä anestesiologin kanssa.
- Kaikki vatsaontelon elimet käydään systemaattisesti läpi ja suolieritteen mahdollinen kontaminaatio hallitaan tilapäisesti esimerkiksi pihdeillä tai ompeleilla.
- aloitetaan vasemmasta palleakupolista ja edetään myötäpäivään ja lopuksi keskelle. Kaikki elimet inspektoidaan ja palpoidaan.
- Toinen tapa on tutkia ensin esimerkiksi parenkyymielimet, sitten ruoansulatuskanava, sappitiet, urogenitaalielimet, retroperitoneum, pallea ja vatsanpeitteet. Tarvittaessa paljastetaan retroperitoneaaliset elimet tai niiden osat käyttämällä mobilisaatiotekniikoita, esimerkiksi Kocherin mobilisaatiota, vasemman tai oikean puolen paksusuolen lateraalista mobilisaatiota, vasenta ja oikeaa viskeraalirotaatiota, Cattell–Braaschin rotaatiota, gastrokolisen tai gastrohepaattisen ligamentin avausta
- Kontaminoitunut vatsaontelo puhdistetaan huuhtelemalla. Dreenejä käytetään ensisijaisesti haiman, duodenumin tai virtsateiden korjauksen jälkeen. Vatsanpeitteet suljetaan, jos sisäelimet eivät ole voimakkaasti turvonneet
- Damage control -taktiikkaan siirrytään yleensä, jos potilaan fysiologinen häiriötila on vakava, jota kuvaavat asidoosi (pH alle 7,2), hypotermia (lämpötila alle 35 °C) ja koagulopatia, tai jos leikkaus on kestänyt yli 1–1,5 tuntia ja potilas on saanut yli 10 yksikköä punasoluja ja vuoto jatkuu.
- Vuodot hallitaan liinatamponaatiolla (erityisesti maksan vuodot), tärkeät päätevaltimoiden vammat hoidetaan tilapäisillä verisuonisunteilla sekä ruoansulatauskanavan ja muiden onteloelinten perforaatiot kontrolloidaan tilapäisesti ompeleilla, kanttinauhoilla tai suorasulkulaitteella (stapler).
- Vatsanpeitteet jätetään aina auki ja sisäelimet suojataan pehmeällä muovikalvolla. Tilapäisenä sulkumenetelmänä käytetään usein ns. alipainesidoksia. Potilas siirretään teho-osastolle ja elinvammat korjataan lopullisesti, kun potilaan fysiologinen häiriötila on korjaantunut 1,5–2,5 päivän kuluttua.
Vatsaontelon ylipaineoireyhtymä
yli 12 mmHg; intra-abdominal hypertension, IAH
- aiheuttaa verenkiertoelimistön, hengityksen, munuaisten ja usean muun elinryhmän toimintahäiriöitä
- Jos selvästi kohonneeseen (yli 20 mmHg) vatsaontelon sisäiseen paineeseen liittyy uusi, muuten selittämätön elinvaurio, tilaa kutsutaan vatsaontelon ylipaineoireyhtymäksi (abdominal compartment syndrome, ACS)
- vatsatrauma, rupturoitunut vatsa-aortan aneurysma, iskeeminen ja revaskularisoitu suoli tai muu tila johon liittyy sisäelinten turvotusta, retroperitoneaalinen hematooma tai runsas askites, joka pienentää vatsaontelon tilavuutta leikkaushaavan primaarisulun jälkeen.
- Vatsaontelon ylipaineoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat pingottunut ja turvonnut vatsa, diureesin heikkeneminen tehostetusta hoidosta huolimatta, hengityksen vaikeutuminen ja epävakaa verenpaine
Kohonnut vatsaontelon sisäinen paine luokitellaan neljään vaikeusasteeseen: gradus I (IAP 12–15 mmHg), gradus II (IAP 16–20 mmHg), gradus III (IAP 21–25 mmHg) ja gradus IV (IAP > 25 mmHg).