Maksa & lihavuuskirurgia Flashcards

1
Q

Maksan hyvänlaatuiset kystiset muutokset

A

Maksakysta
Erotusdiagnostiikassa nekroottista etäpesäkettä voi olla vaikea erottaa kystasta ilman magneettikuvausta. Oireettomia, ei hoitoa tarvitsevia, laparotomiassa voidaan kuitenkin.

Kystadenooma
Sappitiehyiden hyvänlaatuiset kasvaimet ovat erittäin harvinaisia. pyritään poistamaan leikkauksella.

Maksavamman seurauksena maksaan voi ilmaantua myös bilooma, serooma tai hematooma. Ne ovat myös kystisiä muutoksia

Paineoireita aiheuttavia kystia voidaan tarvittaessa punktoida, mutta hyöty on usein tilapäinen. Laparoskooppinen fenestraatio saattaa olla hyödyllinen. Maksansiirto on aiheellinen äärimmäisen harvoin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Maksan hyvänlaatuiset pesäkkeet

A

Hemangiooma

  • Kyseessä on synnynnäinen laskimoepämuodostuma, joka on yleensä oireeton.
  • Leikkaus on tarpeen äärimmäisen harvoin, lähinnä paineoireiden vuoksi tai jos hemangioomaan liittyy vaikeita, oireita aiheuttavia verenkuvan muutoksia. Tällöin tehdään enukleaatio tai resektio.

Fokaalinen nodulaarinen hyperplasia (FNH)

  • maksasolujen paikallinen kyhmyinen liikakasvu, jonka syynä katsotaan olevan vaskulaarinen anomalia. Maksasolut kasvavat poikkeavasti tämän epämuodostuman ympärille ja muodostavat pesäkkeitä, joista 60 %:ssa on keskusarpi.
  • FNH aiheuttaa lieviä oireita noin 10 %:lle. Verenkuva on yleensä normaali, mutta potilailta voidaan todeta suurentuneita GT- ja AFOS-pitoisuuksia. Ultraäänitutkimuksella ei pystytä luotettavasti erottamaan FNH:ta adenoomasta, mutta TT:ssä ja MK:ssa pesäke voidaan diagnosoida vakuuttavasti, jos siinä esiintyy keskusarpi. Maksasoluspesifisellä varjoaineella tehty MK voi parhaiten erottaa FNH:n adenoomasta.
  • ei hoideta

Adenooma

  • Noin kolmanneksella adenoomat ovat monipesäkkeisiä. Jos adenoomia on yhteensä yli 10, puhutaan adenomatoosista.
  • estrogeeni ja steroidihoidot lisää riskiä
  • kaikki yli 5 cm:n läpimittaiset adenoomat tulisi poistaa sekä ne pesäkkeet, jotka suurenevat hormonilääkityksen lopettamisen jälkeen. Lisäksi miesten ja yli 50-vuotiaiden naisten adenoomat sekä verta vuotaneet, revenneet tai muuten oireiset adenoomat poistetaan. Syöpäriski on erityisen suuri beetakateniinia aktivoivissa adenoomissa, ja ne tulisi poistaa koosta riippumatta. Muissa alatyypeissä (HNF1a-mutatoitunut, tulehduksellinen ja luokittelematon adenooma) syöpäriskiä ei ole tai se on erittäin vähäinen.

Muut maksan hyvänlaatuiset pesäkkeet

  • sappiteiden hamartooma, joka on synnynnäinen. Se näkyy TT:ssä tai MK:ssa lukuisina pieninä kystisinä muutoksina. Hamartoomat eivät tarvitse hoitoa tai seurantaa.
  • Angiomyolipooma on puolestaan harvinainen mesenkymaalinen kasvain, joka muodostuu sileistä lihassoluista, rasvakudoksesta ja jakautuvista verisuonista. > kookkaat leikataan
  • Maksan tulehduksellinen valekasvain on erittäin harvinainen
  • Nodulaarinen regeneratiivinen hyperplasia tarkoittaa laajaa maksan kyhmyistä uudiskasvua, joka muistuttaa usein etäpesäkkeitä. Syynä on maksan vaskulaarinen tauti, kuten Budd–Chiarin oireyhtymä, perinnöllinen hemorraginen telangiektasia (Oslerin tauti), porttilaskimon synnynnäinen puuttuminen tai porttilaskimon tukos ja kavernoottinen transformaatio. Kaikkiin näihin liittyy huonontunut tai puuttuva porttilaskimovirtaus, jolloin valtimovirtaus voimistuu ja edistää näiden täysin hyvänlaatuisten kasvainten eli paikallisten maksan regeneraationodulusten kehittymistä.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Maksasolusyöpä: HCC hepatosellulaarinen karsinooma

A

Kirroottisessa maksassa HCC kehittyy hitaasti dysplastisesta pesäkkeestä. Kuvantamistutkimuksissa siinä voidaan nähdä HCC:lle tyypillisiä piirteitä (kuva 1) vasta, kun pesäkkeen läpimitta on 1 cm. Mikäli HCC kehittyy terveeseen maksaan, se voi kasvaa hyvinkin suureksi ennen kuin se aiheuttaa oireita.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HCC Hoito

A

Koska HCC lähettää etäpesäkkeitä myöhään maksan ulkopuolelle, sen ensisijainen hoito on leikkaus. Leikkauksessa voidaan poistaa hyvinkin kookkaita pesäkkeitä, jos maksa on terve. Kirroottista maksaa voidaan poistaa turvallisesti enintään 25 %, mutta joskus myös lohkon poisto voi olla mahdollinen. Kasvaimen ympäriltä on poistettava vähintään 1 cm tervettä kudosta.

Pieniä, läpimitaltaan alle 3 cm:n HCC-pesäkkeitä voidaan hoitaa myös kasvaimen lämpökäsittelyllä, tavallisimmin radiotaajuusablaationeulalla. Kookkaampia tai hankalasti sijaitsevia kasvaimia voidaan hoitaa ruiskuttamalla kasvaimeen valtimoteitse embolisaatiomateriaalin ja solunsalpaajan yhdistelmää. Syöpä uusiutuu kuitenkin suhteellisen usein myös toistetun hoidon jälkeen.

Suuren uusimisriskin vuoksi kirroottisen maksan HCC:n tehokkain hoito on maksansiirto.

Leikkaukseen soveltumattomien HCC-pesäkkeiden palliatiivisena hoitona voidaan käyttää sorafenibia, joka on suun kautta annosteltava multikinaasinestäjä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sappitiesyöpä (kolangiokarsinooma, CCA)

A

Suomessa todetaan hieman yli 100 sappitiesyöpää joka vuosi. Niistä 50 % on maksaportin kasvaimia ja 40 % distaalisia.

Maksansisäinen CCA on pitkään oireeton ja ehtii usein edetä pitkälle ennen ensimmäistä kuvantamista. Ensimmäinen oire on tavallisesti laihtuminen, kipu ilmaantuu myöhemmin ja ihon keltaisuus vasta aivan taudin loppuvaiheessa. Maksan ulkopuolisten sappitiehyiden syöpä aiheuttaa 90 %:ssa tapauksista keltaisuutta ilman kipuja ja ilman merkittäviä edeltäviä oireita

Maksansisäisessä sappitiesyövässä plasman alkalinen fosfataasipitoisuus on usein suurentunut, ja tyypillisiä TT-löydöksiä ovat kasvaimen etenevä tehostuminen. Kasvain aiheuttaa usein maksakapselin vetäytymistä, mikä kertoo kasvaimen aiheuttamasta kudosatrofiasta, sekä sappitiehyiden laajentumia kasvaimen läheisyydessä. Diagnoosi on kuitenkin syytä aina varmistaa histologisella näytteellä. Etäpesäkkeiden mahdollisuus suljetaan pois immunohistokemiallisella värjäyksellä.

Maksanulkoisten sappitiehyiden kasvaimet aiheuttavat kaikukuvauksessa todettavaa tiehyiden laajenemista sekä TT:ssä ja MK:ssa näkyvää sappitiehyen seinämän tehostumista. Tukoskohta voidaan nähdä hyvin ERCP:n avulla, mutta harjairtosolunäytteellä päästään diagnoosiin alle puolessa tapauksista. MK-kolangiografia tulisi tehdä aina ennen ERCP:tä, koska sen avulla voidaan arvioida kasvaimen laajuutta ja sen leikkauskelpoisuutta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Sappitiesyöpä (kolangiokarsinooma, CCA) sijainnit

A

Maksanportin CCA (niin sanottu Klatskinin kasvain) tukkii yhteisen sappitiehyen ja voi ulottua toiseen tai molempiin lohkotiehyisiin. Tällöin vain maksansisäiset sappitiehyet ovat laajentuneet. Kasvain voi sijaita myös sappirakkotiehyen tyvessä tai haimansisäisessä tiehyessä. Haimansisäinen kasvain johtaa sappirakon laajentumaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sappitiesyöpä Hoito

A

Maksansisäinen CCA voidaan poistaa leikkauksella 30–40 %:ssa tapauksista. Kasvaimen täydellisen poiston jälkeen noin 40 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua.

Maksaportin kasvaimista vain 30 % soveltuu leikkaukseen, mutta periampullaarisista syövistä jopa 80 % on leikattavissa. Kasvaimen täydellinen poisto vaatii aina maksalohkon ja maksanulkoisten sappiteiden poiston haiman yläreunaan asti sekä maksanportin imusolmukkeiden poiston sisusvaltimon pintaan asti.

Vain alle 3 cm:n kasvain tapauksissa, maksansiirto voi kuitenkin olla kemosädehoidon jälkeen mahdollinen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Maksaetäpesäkkeet

A

yleisimmin paksusuoli-, peräsuoli-, haima- ja mahalaukkusyöpä.

Muita maksaan metastasoivia syöpiä ovat rintarauhasen syöpä, keuhkosyöpä, urogenitaaliset syövät ja melanooma.

oissakin tapauksissa maksassa olevien pesäkkeiden poistosta voi olla hyötyä rintasyöpää, kilpirauhasen syöpää tai sarkoomaa sairastaville, erityisesti leiomyosarkooma- tai GIST-potilaille. Äärimmäisen harvoin pesäkkeiden poistosta on hyötyä melanoomapotilaille, koska heillä on vain harvoin maksassa yksittäisiä etäpesäkkeitä. Monien syöpien onkologiset hoidot ovat parantuneet, ja samalla yhä useampia potilaita voidaan leikata.

Leikkausta voidaan harkita tapauskohtaisesti, jos primaarikasvaimen hoidosta on kulunut pitkään ja etäpesäkkeitä on vain maksassa ja vain muutamia pesäkkeitä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että mikäli maksapesäkkeet ilmaantuvat vuoden kuluessa primaarikasvaimesta, maksaresektio ei paranna eloonjäämisennustetta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Suolistosyövän maksaetäpesäkkeen diagnoosi

A

Maksassa olevat etäpesäkkeet ovat yleensä alkuvaiheessa oireettomia. Vasta pitkälle edenneessä taudissa ne voivat aiheuttaa kipua ja yleiskunnon heikkenemistä.

Suolistosyöpäpotilaista noin 40 %:lle tulee maksaan etäpesäkkeitä. Puolet niistä todetaan samanaikaisesti primaarikasvaimen kanssa ja puolet myöhemmin.

Maksaleikkausta harkittaessa tehdään aina koko vartalon tietokonekuvaus ja ongelmatapauksissa myös maksan magneettikuvaus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Neuroendokriinisten kasvainten maksaetäpesäkkeet

A

Leikkaukseen tulee kuitenkin pyrkiä, koska leikattujen ennuste on selvästi parempi kuin heidän, joita ei ole leikattu. Ongelmana kuitenkin on, ettei asiasta ole tehty satunnaistettuja tutkimuksia.

  • debulking-leikkaus: etäpesäkkeiden kasvainmassasta tulisi saada poistettua 90 %.
  • Jos primaarikasvain on poistettu, kaikki muut hoidot ovat osoittautuneet tehottomiksi ja neuroendokriinista syöpää on jäljellä vain maksassa, joissakin tarkkaan harkituissa tapauksissa voidaan tehdä maksansiirto.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Suolistosyövän maksaetäpesäkkeen hoito

A

Maksaetäpesäkkeiden ensisijainen hoitomuoto on leikkaus, mikäli tauti on rajoittunut maksaan. Potilailla on kuitenkin usein etäpesäkkeitä myös muualla. Maksaan rajoittuneista etäpesäkkeistä noin 10–20 % on mahdollista leikata heti. Onkologisten hoitojen avulla saadaan saman verran lisää potilaita leikattavaksi.

Terveestä maksasta voidaan poistaa jopa 70 %, mutta liitännäishoitoja saaneilta yleensä selvästi vähemmän.

Maksaetäpesäkkeiden hoitoon on käytetty myös paikallisia ablaatiohoitoja joko yksin tai yhdistettynä leikkaukseen. Mikäli leikkaus ei ole mahdollinen, muita hoitovaihtoehtoja ovat maksavaltimon kautta tehtävä kemoembolisaatio tai radioaktiivisen aineen (90yttriym) käyttö (selective internal radiation therapy, SIRT).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

P-AFOS

A

Maksassa on pienen pieniä sappitiehyitä, jotka yhtyvät suuremmiksi putkiksi, kunnes ne muodostavat yhden ison tiehyen, joka johtaa pohjukaissuoleen. Sappirakko on yhteydessä tähän isoon päätiehyeeseen. Jos sapen kulku tässä putkistossa estyy, AFOS-arvo suurenee. Samoin jotkin maksan kasvaimet suurentavat arvoa.

AFOS luetaan yhdeksi maksakokeeksi, mutta sillä on myös toinen maksasta täysin erillinen päämerkitys: alkalista fosfataasia tarvitaan luun rakentamiseen. Lasten viitearvot ovatkin huomattavasti suuremmat kuin aikuisilla, sillä kasvun aikana luuta rakentuu jatkuvasti.

AFOS-arvo voi suurentua myös joissakin luusairauksissa. Näitä ovat D-vitamiinin puutteesta johtuvat lasten riisitauti ja aikuisten “luun pehmenemistauti” eli osteomalasia, Pagetin tauti «Pagetin tauti luustossa»2 ja syöpäkasvaimet luussa. Joskus kohonnut AFOS-arvo voi olla peräisin keuhkoista tai munuaisista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

P-GT

A

GT on lyhenne sanasta glutamyylitransferaasi. Se on entsyymi, jota on runsaasti maksan sappitiehyiden seinämäsoluissa. Arvo suurenee samoissa tiloissa kuin AFOS eli maksan kasvaimien yhteydessä ja silloin, kun sapen kulku on estynyt. GT-arvo suurenee myös jonkin verran maksatulehduksissa.

GT:llä ja AFOS:lla on kuitenkin yksi merkittävä ero. GT reagoi alkoholin käyttöön mutta AFOS ei. Alkoholi lisää GT:n tuotantoa maksasoluissa. Yhden illan runsaskaan alkoholin nauttiminen ei vielä GT-arvoa heilauta, vaan siihen tarvitaan jatkuvampaa käyttöä. Alkoholin käytön lopettamisen jälkeen kuluu muutama viikko ennen kuin GT-arvo palaa normaaliksi. GT:tä käytetään alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittarina.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Lihavuuskirurgia

A

Lihavuuskirurgian hyödyt ovat kuitenkin pelkkää painonlaskua merkittävästi laajempia. Sen merkittäviä hyötyjä ovat myös sekä dramaattiset parannukset lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja hyperlipidemiaan, että vaikutus kokonaiskuolleisuuteen. Tältä pohjalta lihavuuskirurgiasta käytetään myös termiä metabolinen kirurgia.

Lihavuuden kirurginen hoito on aiheellista, jos vaikeaan tai sairaalloiseen lihavuuteen liittyy selvä lääketieteellinen tai elämänlaadullinen haitta eikä lihavuuden muu hoito ole tuottanut pysyvää tulosta tai laihtuminen on ollut riittämätöntä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Lihavuuskirurgiset menetelmät

A

Restriktiiviset leikkaukset rajoittavat ruoan pääsyä maha-suolikanavaan.

  • vertikaalinen tuettu gastroplastia (jäänyt kokonaan pois käytöstä),
  • mahapantaleikkaus (jäänyt pitkälti pois käytöstä) ja
  • mahalaukun kavennus eli sleeve-gastrektomia (SG).

Malabsorptiiviset leikkaukset perustuvat puolestaan siihen, että vähennetään ravintoaineiden imeytymistä.

  • sappi- ja haimanestevirtauksen uudelleenohjaus eli biliopankreaattinen diversio (BPD) ja
  • pohjukaissuolen uudelleenkytkeminen eli duodenal switch (DS).

Mahalaukun ohitusleikkauksella (gastric bypass, RYGB) on sekä restriktiivinen että malabsorptiivinen vaikutus

  • tehostaa myös kylläisyyshormonien eritystä (esim. glukagonin kaltainen peptidi) ja vähentää nälkähormonin (greliini) erittymistä samalla tavalla kuin mahalaukun kavennusleikkaus
  • Ohitusleikkauksessa suolistopeptidien eritys muuttuu, ja sen tärkeimpänä seurauksena on insuliinierityksen lisääntyminen aterian jälkeen eli ns. inkretiinivaikutus.
  • Muita vaikutusmekanismeja ovat ruoan kulkureitin muuttuminen (esim. pohjukaissuolen ohitus) ja ruoan nopeutunut kulkeutuminen muuntuneen suolistoanatomian seurauksena.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mahapantaleikkaus (gastric banding)

A

Mahapantaleikkauksessa asetetaan ruokatorven ja mahalaukun liitoskohdan alueelle panta, jonka sisäläpimittaa voidaan säätää yksilöllisesti ihonalaisen rintalastan alueelle kiinnitetyn säiliön kautta (kuva 3). Mahapantaleikkaus on vähiten kajoava lihavuuskirurginen leikkausmenetelmä, ja panta on useimmiten helposti poistettavissa.

Hyvä laihtumistulos vaatii kuitenkin jatkuvaa ja riittävän tiheää pitkäaikaisseurantaa, koska pantaa pitää säätää säännöllisesti. Viime vuosina mahapantaleikkauksista on luovuttu lähes kokonaan kaikissa Pohjoismaissa sekä pitkälti myös maailmalla tehokkaampien leikkausmenetelmien takia.

17
Q

Mahalaukun kavennus (sleeve gastrektomia)

A

Mahalaukun antrumista suurin osa jätetään jäljelle tehostamaan korkeapaineisen ja kapean mahalaukkusäiliön tyhjenemistä.

Mahalaukun fundusosan poistaminen pienentää ruokahaluun vaikuttavan greliinihormonin pitoisuutta.

Sleeve-leikkaus mahdollistaa jatkossakin mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystystoimenpiteet (esim. ERCP), siihen ei liity sisäisten tyrien riskiä (vrt. bypass), mikä vähentää uusintaleikkausten tarvetta, eikä potilas tarvitse yhtä kattava imeytymishäiriöiden pitkäaikaisseurantaa.

ei suositella kohtalaista tai vaikeaa refluksitautia sairastaville potilaille, koska refluksioireet saattavat merkittävästi hankaloitua leikkauksen jälkeen.

18
Q

Mahalaukun ohitusleikkaus (gastric bypass)

A

Mahalaukun ohitusleikkauksen restriktiivinen osuus on pieni mahalaukun yläosasta muotoiltu 20–50 ml:n vetoinen mahalaukkusäiliö. Säiliön nopea täyttyminen ja ruoan kulku suoraan siihen yhdistettyyn jejunumiin (ns. vievä, alimentaarinen haara) aiheuttaa kylläisyyden tunteen. Malabsorptiivinen osuus on lievä ja perustuu ohutsuolen alkuosan ohittamiseen, mikä vähentää rasva-aineiden imeytymistä (noin 20 %) ja voimistaa suolistohormonien erittymistä.

YLEISIN, ENDOSKOPISESTI MAHD.

19
Q

duodenal switch -leikkaus (BPD-DS)

A

duodenal switch -leikkaus (BPD-DS), jossa tehdään sleeve-leikkausta vastaava mahalaukun osittainen poisto mutta säästetään pylorus. Pohjukaissuoli katkaistaan pyloruksen jälkeen. Distaalinen ohutsuoli liitetään pohjukaissuolen alkuosaan alimentaariseksi haaraksi ja biliopankreaattinen suolihaara yhdistetään ileumiin biliopankreaattista diversiota vastaavasti. Tällöin rasva- ja tärkkelysaineet imeytyvät vasta tässä lyhyen yhteisen haaran (ns. common channel, 100–150 cm) matkalla

20
Q

Lihavuuskirurgian vaikutukset.

A

Kymmenen vuoden kuluttua leikkauksessa olleiden potilaiden paino oli keskimäärin 16 % (vaihteluväli eri leikkauksilla 13–25 %) lähtötasoa pienempi, kun vertailuryhmään kuuluneiden paino nousi samassa ajassa keskimäärin 1,6 %. Leikkausmenetelmistä tehokkain oli mahalaukun ohitusleikkaus. Mainittavaa on se, että pitkäaikaisseurannassa osa vertailuryhmän potilaista oli myös leikattu eli konservatiivisen hoidon saaneiden painonnousu saattaa olla todellisuudessa vielä suurempi

Lihavuuskirurgian on todettu vähentävän syöpäkuolleisuutta sekä syöpien ilmaantuvuutta. Laajassa rekisteritutkimuksessa leikattujen potilaiden syöpäkuolleisuus oli 46 % pienempi kuin vertailuryhmän leikkaamattomien sairaalloisesti lihavien potilaiden. Vastaavasti syöpien kokonaisilmaantuvuus oli leikatuilla potilailla merkittävästi pienempi.

SOS-tutkimuksen 18 vuoden seuranta-aikana lihavuuskirurgia pienensi merkittävästi potilaiden kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Leikatuista potilaista 28 kuoli sydän- ja verisuonitauteihin, vertailuryhmän potilaista 49.

Lihavuuskirurgia vähentää diabeteksen ilmaantuvuutta myös ihmisillä, jotka eivät ole aiemmin sitä sairastaneet, mutta ainakaan toistaiseksi diabeteksen ehkäisy ei ole leikkauksen hyväksytty indikaatio. Leikkaushoidon suotuisa vaikutus glukoosiaineenvaihduntaan johtuu siitä, että leikkauksen aikana ja heti sen jälkeen kalorivaje pienentää maksan rasvapitoisuutta ja maksan insuliiniresistenssia. Ohittavat leikkaukset lisäävät myös inkretiinien eritystä suolesta ja vähentävät todennäköisesti insuliiniresistenssiä.

Pitkällä aikavälillä laihtuminen parantaa myös ääreiskudosten insuliiniherkkyyttä.

Lihavuuskirurgia saattaa vähentää myös lihavuuteen liittyvän munasarjojen monirakkulataudin aiheuttamaa hedelmättömyyttä ja lihavuuteen liittyviä raskauskomplikaatioita. Helpottaa uniapneaa.

Dyslipidemioiden osalta kahden ja vielä kymmenen vuoden seurannassa leikatuilla potilailla oli vertailuryhmää paremmat kokonaiskolesteroli-, triglyseridi- ja HDL-pitoisuudet.

21
Q

Lihavuuskirurgian jälkeinen plastiikkakirurgia

A

Käytännössä korjauksia tehdään noin 10 %:lle lihavuusleikkauksessa olleista. Tavallisimmin haittaa aiheuttaa vatsan ihopoimu, jonka alla iho voi infektoitua tai jonka roikkuminen aiheuttaa merkittävää haittaa. Vatsan ihopoimu voidaan hoitaa joko abdominoplastialla, jossa ihopoimun poistamisen lisäksi kiristetään vatsanpeitteiden lihaksia, tai pelkällä ihopoimun poistolla (pannikulektomia) . Leikkauksesta täytyy olla 1,5v.

22
Q

Seuranta lihavuusleikkauksen jälkeen

A

seurataan erikoissairaanhoidossa 1–2 vuotta, minkä jälkeen seurantaa jatketaan vuosittain perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoidossa seuranta järjestetään yhteistyössä ravitsemusterapeutin, sisätautilääkärin, kirurgin ja mahdollisesti lihavuuskirurgiaan perehtyneen sairaanhoitajan kanssa.

Potilaalta tutkitaan vuosittain pieni verenkuva, seerumin albumiini, B12- ja D3-vitamiini, plasman natrium, kalium ja glukoosi, punasolujen folaatti sekä harkinnan mukaan seerumin maksa-arvot, kreatiniini ja lipidit.

23
Q

Varhaisvaiheen lihavuusleikkauskomplikaatiot

A

Suolistosaumojen paranemisen häiriöön ja pettämiseen tai leikkauksessa syntyneeseen suolistoperforaatioon liittyviä oireita ovat takykardia, vatsakipu ja kuume. –> TT, suun kautta annettavalla varjoaineella ja/tai relaparoskopia.

Lihavuuskirurgian tavallisimpia varhaisvaiheen komplikaatioita ovat leikkauksenjälkeinen verenvuoto ja intra-abdominaaliset infektiot, jotka liittyvät tavallisimmin suolistosaumojen pettämiseen tai suoliston puhkeamiin. Ei-kirurgisista komplikaatioista yleisimpiä ovat keuhkoinfektiot ja laskimoveritulpat. Leikkauksen jälkeinen verenvuoto näkyy yleensä ensimmäisten tuntien aikana leikkauksen jälkeen joko verenvuotona vatsaonteloon tai maha-suolikanavaan. - potilaalle tehdään vuotokohdan hoitamiseksi ensisijaisesti relaparoskopia tai maha-suolikanavan verenvuodossa varovainen gastroskopia.