Ruokatorvi Flashcards

1
Q

Pallean synnynnäiset epämuodostumat

A

Pallea kehittyy neljännen ja kahdeksannen raskausviikon aikana erottamaan vatsaontelon ja rintaontelon toisistaan. Posterolateraalinen pleuroperitoneaalinen poimu yhtyy tiiviimpään sentraaliseen kehittyvän pallean seinämään ja eristää näin pleuratilan ja vatsaontelon toisistaan. Mikäli tässä kehitysvaiheessa tapahtuu jokin häiriö, seurauksena on synnynnäinen palleatyrä.

  1. posterolateraalinen Bochdalekin tyrä
  2. anteriorinen Morgagnin tyrä

Noin 85–90 % oireita aiheuttavista synnynnäisistä palleatyristä on vasemmanpuoleisia, koska siellä suolisto ja perna pääsevät helposti kulkeutumaan rintaonteloon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bochdalekin tyrä

A

Defektin koko vaihtelee 1–2 cm:n suuruisesta aukosta tilaan, jossa koko pallean puolisko puuttuu.

Vatsaontelon elimien siirtyminen rintaonteloon aiheuttaa keuhkojen hypoplasian ja suurentaa keuhkoverenkierron vastusta. Yhdessä ne aiheuttavat vastasyntyneelle akuutin vaikean hengitysvajeen (insuffisienssi).

Leikkaus ensimmäisellä elinviikolla.

Diagnoosiin voidaan päästä jo pelkän keuhkojen röntgenkuvauksen perusteella, sillä normaalisti suolikaasuja ei näy palleatason yläpuolella.

Tähystysleikkaus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Morgagnin tyrä

A

Harvinainen. Mahdolliset oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin Bochdalekin tyrässä.

Joskus suolenmutka voi kureutua tyräaukkoon ja aiheuttaa akuutin suolitukoksen. Morgagnin tyräpussissa voi olla myös vatsapaita, mahalaukku ja maksan vasen lohko. Näissä edellä kuvatuissa tapauksissa leikkaus on välttämätön, ja se tehdään samalla tavalla kuin Bochdalekin tyrässä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Refluksitauti

A

Refluksitauti on yleinen vaiva. Jopa 15 %:lla länsimaisista aikuisista on viikoittain refluksin aiheuttamia oireita (närästys tai regurgitaatio) ja kolmanneksella kuukausittain. Erityisesti keski-ikäiset ja ylipainoiset miehet kuuluvat riskiryhmään.

Barrettin metaplasiassa ruokatorven limakalvo on muuntunut refluksin seurauksena levyepiteelistä lieriöepiteeliksi.

Vaikeassa LES:n vajaatoiminnassa keskeisenä tekijänä on liukutyyppinen palleatyrä ja sen koko. Kun tyrä suurenee, myös refluksin määrä lisääntyy. Isoissa palleatyrissä alasulkijan paine voi olla koko ajan matala, jolloin refluksia esiintyy pahimmillaan lähes jatkuvasti, esimerkiksi asennon muutoksissa ja kumartuessa.

Erosiivinen (haavainen) ja non-erosiivinen (oireinen)
- Oireiden muodostuksen kannalta haavainen esofagiitti on selkeämpi. Haavaisessa esofagiitissa happo- ja sappirefluksin määrä korreloi oireisiin ja limakalvovaurion asteeseen. Oireisessa non-erosiivisessa refluksitaudissa yhteys on epäselvempi. Refluksaatti on useammin ei-hapanta ja aistimiseen liittyvät tekijät ovat enemmän esillä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Refluksin diagnoosi

A

Tärkeimmät refluksiin liittyvät oireet ovat perinteiset närästys (rintalastan takainen poltto), karvasveden nousu (regurgitaatio), nielemisvaiva (dysfagia) ja nielemiskipu (odynofagia).

Limakalvolta aina ottaa kattavat koepalat striktuuran alueelta tai jos epäillään Barrettin metaplasiaa. Esofagiitin diagnoosissa histologialla ei ole merkitystä.

Haavaisen tulehduksen vaikeusaste luokitellaan ns. Los Angelesin luokituksen mukaan neljään luokkaan (kuva 1). Luokat A ja B katsotaan lieväksi ja C ja D vaikeaksi esofagiitiksi. Lisäksi kuvataan erikseen mahdollinen ahtauma tai Barretin metaplasia.

Gradus A: Limakalvovaurio(t) enintään 5 mm. Gradus B: Limakalvovaurio(t) yli 5 mm. Gradus C: Limakalvovaurio yhtenäinen ja ylittää kaksi limakalvopoimua. Gradus D: Limakalvovaurio vähintään 75 % ruokatorven ympärysmitasta.

Refluksin yleisyyden vuoksi avohoidossa käytetään usein kuurimuotoista protonipumpun estäjälääkitystä diagnostisena kokeena. Tähystystä ei saa unohtaa, jos oireet ovat hälyttäviä, ne vaativat jatkuvampaa hoitoa tai lääkitys ei auta. Hälyttävissä oireissa (dysfagia, painonlasku) kiireellinen gastroskopia on välttämätön. Laryngeaalisissa oireissa tarvitaan usein korvalääkärin konsultaatio. Laryngoskopiassa voi olla refluksidiagnoosia tukevia havaintoja, mutta nämä löydökset ovat sangen epäspesifisiä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Refluksitaudin hoito

A

Refluksi on krooninen vaiva, joten hoidon pitää kestää riittävän pitkään. Pysyvä PPI-lääkitys on käypä hoito, mutta lievän esofagiitin ja oireisen refluksitaudin hoidossa kannattaa etsiä pienin lääkeannos, joka tuo riittävän oireettomuuden. Toisaalta vaikeammissa vaivoissa noin joka kolmas tarvitsee ajoittain päivittäisen annoksen kaksinkertaistamista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ruokatorven striktuurat

A

Ahtauma syntyy, kun haavaumat aiheuttavat tulehdusreaktioita. Ahtauman johtava oire on dysfagia. Kun potilaalla esiintyy dysfagiaa, hänelle tehdään kiireellinen tähystys. Samalla on aina otettava koepalat, joiden avulla suljetaan pois ruokatorven syövän mahdollisuus.

Harvinaisempia ruokatorven ahtauman syitä ovat korroosiovammat ja muut ruokatorven seinämän vammat, kuten perforaatio, vierasesine tai sen poisto, nenä-mahaletku, ruokatorven seinämään kiinni jäänyt hapan lääkeainepilleri tai vaahtohoito (skleroterapia) tai leikkauksessa tullut ruokatorven tai sen verenkierron vaurio.

Myös ihosairaudet, kuten pemphigus vulgaris, epidermolysis bullosa tai erythema multiforme voivat aiheuttaa pinnallisen, mutta välillä laajuutensa ja nopean uusiutumisensa takia hankalahoitoisen ahtauman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ruokatorven striktuurat hoito

A

Tähystimen läpi tai johtolankaa pitkin asetettavat, kontrolloidusti laajenevat ballonkidilataattorit (kuva 1) ovat syrjäyttäneet työnnettävät metalliset (Eder–Puestow) tai muoviset (Savary–Gilliard) dilataattorit. Ballonkidilataatiossa ei yleensä tarvita läpivalaisua, eikä aina edes sedaatiota. Komplikaatioriski on myös pienempi, sillä ruokatorveen kohdistuu ainoastaan radiaalinen voima.

Nopeasti uusiutuvan ahtauman hoidossa voidaan käyttää laajennuksen lisäksi ahtauman arpeen injisoitavaa kortisonia tai stenttiä. Ahtaumaan voidaan asettaa joko muutamaksi viikoksi yhtäjaksoisen laajennusefektin tuottava, poistettavaksi suunniteltu metallinen ruokatorviproteesi (stentti) tai itsestään muutamassa kuukaudessa hajoava stentti. Joskus harvoin ahtauma on niin hankala, että sen hoidoksi tarvitaan ruokatorven resektio.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hiatusherniat

A

Ruokatorvi laskeutuu vatsaontelon puolelle pallean läpi ns. hiatusaukosta, joka muodostuu pallean lihassäikeistä. Ruokatorven ja mahalaukun liitoskohta sijaitsee normaalisti pallean alla tai juuri pallean tasossa.

Ajatellaan, että hiatushernia kehittyy, kun frenoesofageaalinen ligamentti ja muut tukirakenteet venyvät iän, ylipainon, hengitysliikkeen ja joskus myös fyysisen ponnistelun seurauksena.

Refluksioireita tai oireettomia.

4 tyyppiä:

  1. Tyypin 1 tyrässä (aksiaaliset tyrät, liukutyrä, sliding hernia) junktio ja osa mahalaukkua on suoraan liukunut ylöspäin
    - Ainoastaan massiivinen liukutyrä, jos siihen liittyy paineoireita tai verenvuotoa ja anemisoitumista, on itsessään leikkausaihe.
  2. Tyyppi 2 on puhdas paraesofageaalinen tyrä, jossa mahalaukun ja ruokatorven junktio säilyvät paikallaan, mutta fundus tai joskus isompikin mahalaukun osa kiertyy pallean yläpuolelle. Puhtaat paraesofageaaliset tyrät ovat suhteellisen harvinaisia.
  3. Tyypin 3 tyrässä (liukutyrän ja puhtaan paraesofageaalityrän yhdistelmä) junktio on noussut palleatason yläpuolelle, kuten tyypin 1 tyrässä, mutta lisäksi mahalaukku on kiertynyt ylös. Tämä tyrätyyppi on yleisin varsinaisista paraesofageaalityristä.
  4. Tyyppi 4 on puolestaan jättityrä, jossa pallean yläpuolella on mahalaukun osien lisäksi jokin muukin intra-abdominaalinen elin, tyypillisesti poikittainen paksusuoli. Joskus myös haima voi olla jättityrässä rintaontelon puolella.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hiatushernian diagnoosi ja hoito

A

Tähystys on hyvä tutkimus myös akuutissa tilanteessa, ja sillä voidaan yleensä todeta mahalaukun mahdollinen iskemia. Varjoainekuvaus selvittää hyvin tyrän anatomisen tilanteen, mutta moderni TT-kuvaus on paras kuvantamistutkimus ja päivystystilanteessa jopa ainoa mahdollinen tutkimus (kuva 2). Tarvittaessa funktiotutkimuksilla voidaan varmistaa ruokatorven motiliteetti ja refluksin olemassaolo leikkaustekniikan valinnan tueksi.

Paraesofageaalisen tyrään voi pahimmillaan liittyä hernioituneen mahalaukun osan kureutuminen (strangulaatio) ja nekroosi, joka voi kehittyä aiemmin täysin oireettomallekin potilaalle.

Paraesofageaalisen tyrän leikkaushoito voidaan yleensä tehdä laparoskooppisesti. Komplisoituneissa tilanteissa voidaan joskus tarvita laparotomiaa tai torakotomiaa.

Leikkauksessa mediastinumiin liukunut mahalaukku ja muut mahdolliset vatsaontelon elimet palautetaan vatsaontelon puolelle, tyräpussi irrotellaan mediastinumista kauttaaltaan ja pallean crus-lihakset paljastetaan. Joskus ruokatorvea voidaan joutua pidentämään (Collis–Nissen), jos se ei palaudu vapautuksen jälkeen kunnolla vatsaontelon puolelle. Jos hiatusaukko on suuri, sitä pienennetään tarvittaessa tukiverkon avulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Barrettin metaplasia

A

Barrettin metaplasiassa ruokatorven levyepiteeli on korvautunut lieriöepiteelillä, jossa on intestinaalista metaplasiaa. Diagnoosi on histologinen, eikä edellytä makroskooppiselta muutokselta mitään tiettyä mittaa. Biopsiaa otettaessa on katsottava tarkkaan, että koepalat tulevat ruokatorven puolelta, sillä näillä potilailla on usein kookas palleatyrä, joka hankaloittaa oikean tason määritystä. Mahalaukun poimujen loppuminen on selkein merkki todellisesta anatomisesta rajakohdasta.

Intestinaalinen metaplasia syntynee siten, että vaikean refluksin tuhoama levyepiteeli paranee limakalvon tyvikerroksen monikykyisistä soluista syntyvällä lieriöepiteelillä. Ylempänä ruokatorvessa voi olla jo sikiökehityksen aikana väärään paikkaan jäänyttä mahalaukkutyyppistä limakalvoa (inlet patch). Jos ruokatorvesta ei todeta intestinaalista metaplasiaa, kyseessä ei ole Barrettin metaplasia.

Valikoituneiden tutkimusaineistojen vuoksi Barrettin metaplasiaa sairastavien potilaiden syöpäriskiä on aiemmin yliarvioitu. Nykykäsityksen mukaan riski näyttää olevan enintään 0,5 % per seurantavuosi. Suurin osa Barrett-potilaista kuolee ikänsä ja perussairauksiensa vuoksi aivan muuhun kuin ruokatorven adenokarsinoomaan. Seurannassa löytyneiden syöpien ennuste on kuitenkin parempi kuin oireiden perusteella löydettyjen.

Vaikean dysplasian hoitona voidaan nykyisin käyttää joskus myös ruokatorven resektiota kevyempiä endoskooppisia menetelmiä. Tavoitteena on löytää Barrett-potilaiden joukosta varsinaiset riskipotilaat ja seurata vain heitä. Hoitoina voi riittää myös lääkehoito lievimmissä tapauksissa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Barrettin metaplasia hoito

A

Jos dysplasiaa on vain yhdellä alueella ja muutos on makroskooppisesti nähtävissä, se voidaan poistaa endoskooppisella limakalvon poistolla. Pinnallisessa invaasiossa (varhaisvaiheen syöpä) mukoosaresektio voi riittää (patologi arvioi tilanteen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ruokatorven syöpä

A

Ruokatorven alaosan syöpä (Siewert I) ja EG-junktion syöpä (Siewert II) hoidetaan samoilla periaatteilla. Siewert III -syövät hoidetaan samoilla kirurgisilla periaatteilla kuin mahalaukun syöpä . Luokittelu perustuu hoitolinjauksiin eikä anatomiaan, jossa kardiaksi kutsutaan mahalaukun yläosaa 5 cm:n matkalla.

Diagnostiikka ja hoitolinjat
Riittävä energiansaanti on turvattava tarvittaessa erikoisravintovalmisteilla ja endoskooppisilla toimenpiteillä (ruokatorven stenttaus). Diagnoosi varmistetaan tähystyksessä otettavilla koepaloilla.

Levinneisyyden kuvaamiseen käytetään TNM-luokitusta. Kasvaimen levinneisyyden perusteella hoito jakautuu neljään osaan: 1) vaikea dysplasia ja limakalvoon rajautunut syöpä (HGD–T1a), 2) limakalvon alaisen kerroksen ja lihaskerroksen syöpä (T1b–T2), 3) paikallisesti levinnyt syöpä (T3–4/N+) ja 4) metastaattinen tauti (M1)

RFA = radiofrekvenssiablaatio, MIE = mini-invasiivinen esofagektomia (ruokatorven poisto). Liitännäishoitona voi olla joko solusalpaaja- tai kemosädehoito. Riskipotilas on potilas, jolla on selkeästi suuremmat leikkaukseen liittyvät riskit korkean iän, huonon suorituskyvyn tai muiden sairauksien vuoksi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ruokatorven syöpähoito

A

Usein palliatiivinen eikä kuratiivinen, kemosädehoito helpottamaan. Stentti ja kirurgiset toimenpiteet harkittavissa.

Poistetun pinnallisen syövän tai syöpien ympäröivät lieriöepiteelialueet käsitellään termoablaatiotekniikalla (radiofrekvenssiablaatio, RFA), jolla pystytään tuhoamaan koko lieriöepiteelialue ja sen mahdollisesti sisältämät dysplastiset alueet. Tavoitteena on saada muuntunut lieriöepiteeli korvautumaan normaalilla ruokatorven levyepiteelillä. Jos potilaalla on ns. litteä HGD eli ruokatorven lieriöepiteelialueen HGD ilman kohoumia tai näkyviä muutoksia, koko alue tulee tuhota RFA-menetelmällä.

Endoskooppisesti hoidettu HGD tai limakalvon syöpä vaatii säännöllistä seurantaa ja tähystyksiä. Taudin uusiutuminen tai jo alkuvaiheessa oleva monen pesäkkeen laaja-alainen pinnallinen syöpä edellyttää ruokatorven poistoa.

Limakalvon alaiseen kerrokseen eli submukoosaan (T1b) ja lihaskerrokseen (T2) rajautuneen taudin ensisijainen hoito on leikkaus eli ruokatorven resektio. Submukoosa voidaan jakaa kolmeen syvyystasoon (sm1–3).

Valtaosa potilaista ei kuitenkaan sovellu kirurgiseen hoitoon taudin levinneisyyden tai kuntonsa puolesta. Tällöin on arvioitava onkologisten hoitojen mahdollisuudet, turvattava potilaan syömiskyky ja optimoitava elämänlaatu palliatiivisilla keinoilla. Potilaiden ennuste on kuitenkin edelleen huono. Suomen Syöpärekisterin mukaan 13 % miehistä ja 11 % naisista on elossa viiden vuoden kuluttua ruokatorven syövän toteamisesta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ruokatorven hyvänlaatuiset kasvaimet

A

1%.

Varsinkin isot GIST-kasvaimet voivat olla pahanlaatuisia. Tavallisten leiomyoomien määrä suhteessa GIST-kasvaimiin on ruokatorvessa suurempi kuin muualla ruoansulatuskanavassa. Muita limakalvon alaisten kerrosten hyvänlaatuisia kasvaimia ovat lipoomat, hemangioomat ja neurogeeniset kasvaimet, joista tavallisimpana on granulaarisolukasvain. Limakalvon harvinaisia hyvänlaatuisia kasvaimia ovat fibroomat, levyepiteelipapilloomat (premaligni muutos) ja lamina muscularis mucosaen leiomyoomat. Lisäksi ruokatorvessa voi esiintyä retentiokystia ja syvemmissä kerroksissa duplikaatiokystia.

Oireettomat eivät välttämättä tarvitse hoitoa, mikäli ollaan varmoja hyvänlaatuisuudesta. Lihaskerroksesta luumeniin päin olevat muutokset voidaan poistaa endoskooppisella mukoosaresektiolla. Aivan pinnalliset muutokset voidaan puolestaan tuhota tähystimen kautta laserilla tai argonkaasukoagulaatiolla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Akalasia

A

Määritelmän mukaan akalasiaan liittyy ruokatorven alasulkijan epätäydellinen relaksaatio sekä ruokatorven runko-osan puuttuva peristaltiikka.

Akalasian syntyyn vaikuttaviksi tekijöiksi on esitetty geneettistä taipumusta, infektioita ja autoimmuunisairauksia. Syntymekanismista tiedetään, että ruokatorven toimintaa säätelevät hermorakenteet (myenteerinen pleksus) vaurioituvat tuntemattomasta syystä johtuvasta T-lymfosyyttien infiltraatiosta.

Ruokatorveen retentoituu ruokaa ja nestettä, ja niiden regurgitoituminen on yleistä. Joskus regurgitaatio on pääoire, ja siihen voi liittyä kroonista aspiraatiota sekä yskää ja toistuvia keuhkokuumeita. Regurgitaatio voidaan sekoittaa refluksitautiin, koska molempiin voi liittyä närästystä. Myös nielemisen jälkeistä retrosternaalista kipua voi esiintyä.

Akalasiaan liittyvät tähystyslöydökset ovat yleensä vain viitteellisiä, mutta ruokatorven tähystys tarvitaan muiden syiden poissulkemiseksi.

Akalasian hoito on palliatiivista, koska peristaltiikka ei normalisoidu hoidon jälkeen. Hoidossa pyritään parantamaan ruokatorven tyhjenemistä alasulkijaa löysentämällä. Dilataatio eli laajennus on akalasian perinteinen hoitokeino, minkä lisäksi nykyään voidaan käyttää myös botuliini-injektioita (vaikutus 3-6kk) tai leikkausta. Sileää lihasta relaksoivalla lääkehoidolla (kalsiumkanavan salpaajat, nitrovalmisteet) on vain rajallinen merkitys. Muuhun hoitoon vastaamattomat ruokatorven motiliteettihäiriöiden aiheuttamat kramppikivut ovat näiden lääkkeiden selkein käyttöaihe.

Laajennushoidossa alasulkija rikotaan hallitusti 30–40 mm:n läpimittaisilla ballonkidilataattoreilla (pneumaattinen dilataatio) endoskooppisesti tai fluoroskooppisesti läpivalaisussa.

17
Q

Akalasia leikkaushoito

A

Laajennuksen lyhyen tähtäimen teho on hyvä (70–80 %), mutta vuosien myötä laajennushoidon teho useimmiten hiipuu ja etenkin nuorille potilaille kannattaa harkita myös suoraan leikkausta. Leikkausta kannattaa harkita myös, jos laajennushoito ei tuota 2–3 ensimmäisen kerran jälkeen riittävää ja pysyvää tulosta.

Akalasian tehokkain hoito on alasulkijalihaksen katkaisu eli Hellerin myotomia. Tähystystekniikalla laparoskopiateitse tehtävässä leikkauksessa lihaskerrokset avataan ruokatorven alaosan ja alasulkijan sekä mahalaukun yläosan kohdalta anteriorisesti limakalvoa avaamatta. Leikkaukseen yhdistetään aina myös osittainen fundoplikaatio, joka estää liiallisen refluksin - osa leikatuista potilaista tarvitsee jatkossa protonipumpun estäjälääkitystä hoidon aiheuttamien refluksioireiden vuoksi.

Uutena hoitona on esitelty gastroskopian kautta tehtävä limakalvon alainen ruokatorven distaaliosan sirkulaarisen lihaskerroksen halkaisu (POEM), mutta siitä ei ole vielä pitkäaikaistuloksia.

Jos akalasia on edennyt niin pitkälle, että ruokatorvi on venynyt sigmoidaaliseksi säkiksi (megaesofagus), myotomia ei enää riitä, vaan sen sijaan saatetaan tarvita ruokatorviresektiota. Joskus sitä tarvitaan myös myotomialeikkauksen jälkeen, sillä mikään hoito ei palauta peristaltiikkaa ja myotomialla hoidetun potilaan ruokatorvi saattaa venyä vuosien aikana pilalle.

18
Q

Muut akalasian kaltaiset tilat ja motiliteettiongelmat

A

Muita sekundaarisen ruokatorven motiliteettihäiriön taustalla olevia sairauksia ovat sidekudossairaudet (esim. skleroderma), infektiot (mm. Trypanosoma cruzin aiheuttama infektio eli Chagasin tauti tai hiivainfektio), metaboliset sairaudet (esim. diabetes, amyloidoosi), neurologiset sairaudet (esim. Parkinsonin tauti, amyotrofinen lateraaliskleroosi), lihassairaudet (esim. myasthenia gravis) ja leikkaukset (esim. vagotomia).

Sidekudossairauksissa ruokatorven seinämän fibrotisoituminen aiheuttaa motiliteettihäiriön, joka voi heikentää alasulkijan toimintaa ja pienentää sen lepopaineen olemattomiin. Seurauksena voi olla täysin ilman motiliteettia oleva putki, jossa on erittäin runsas refluksi, mikä voi johtaa ruokatorven strikturoitumiseen.

Pysyvä protonipumpun estäjälääkitys on motiliteettihäiriön ensisijainen hoito. Jos lääkityksestä huolimatta liiallinen regurgitaatio häiritsee, potilaalle voidaan harkita osittaista fundoplikaatiota.

19
Q

Ruokatorven divertikkelit

A

Yleensä karinan tasolla sijaitsevat traktiodivertikkelit syntyvät ulkopuolisen infektion aiheuttaman arpeutumisen seurauksena. Traktiodivertikkelit ovatkin yleisimpiä maissa, joissa on runsaasti tuberkuloosia tai muita kroonisia tulehdussairauksia.

  1. Zenkerin divertikkeli eli faryngoesofageaalinen divertikkeli
    - pulsiodivertikkeli. Se on ruokatorven umpipusseista yleisin, ja se syntynee nielun lihasten toimintahäiriön seurauksena. Nielemisen aikana yläsulkija ei relaksoidu tarpeeksi tai oikeaan aikaan, jolloin paine venyttää krikofaryngeuslihaksen yläpuolella ja takana keskiviivassa olevaa lihaksistoltaan heikompaa kohtaa.
  2. Parabronkiaaliset divertikkelit.
    - Leikkaus on kuitenkin tarpeen, jos parabronkiaalinen divertikkeli kasvaa niin suureksi, että ruoka retentoituu ja regurgitoituu tai divertikkeli puhkeaa. Leikkaus tehdään oikeanpuoleisesta torakotomiasta tai torakoskopiasta poistamalla divertikkeli ja peittämällä eksisioalue mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi pleuralla.
  3. Epifreeniset divertikkelit
    - Epifreeniset divertikkelit sijaitsevat 10 cm:n alueella ruokatorven distaalisessa osassa, nimensä mukaisesti pallean päällä. Ne ovat pulsiodivertikkeleitä, ja niihin liittyy yleensä motiliteettihäiriö.

Diagnostiikassa käytetään gastroskopiaa, manometriaa ja 24 tunnin pH-mittausta tai impedanssi-pH-mittausta (ks. «Akalasia»), jonka avulla selvitetään taustalla vaikuttavia syitä.

Osa potilaista hyötyy selvästi pysyvästä protonipumpun estäjälääkityksestä. Ruokatorven distaalisen osan botuliini-injektio tai varovainen (divertikkelitapauksissa perforaatioriski on isompi) dilataatio voi auttaa niitä potilaita, joiden leikkausriskit ovat liian suuret tai jotka eivät halua leikkausta. Leikkauksessa poistetaan divertikkeli sekä tehdään myotomia ja osittainen fundoplikaatio.

20
Q

Ruokatorven puhkeama

A

Kuolleisuus lisääntyy selvästi, jos diagnostinen viive on yli 24 tuntia.

Yleisin ruokatorven puhkeamisen syy on ruokatorven tähystys ja sen yhteydessä tehtävä toimenpide, kuten ahtauman dilataatio, endoproteesin asennus tai vierasesineen poisto. Harvinaisempia syitä ovat rajun oksentamisen yhteydessä syntyvä Boerhaaven oireyhtymä eli spontaani ruokatorven repeämä. Boerhaaven oireyhtymässä ruokatorven sisäinen paine kasvaa voimakkaan oksentamisen takia, mikä johtaa ruokatorven repeämiseen. Myös ruokatorven syöpä, ulkus ja divertikkelit voivat puhjeta spontaanisti.

Kun ruokatorvi puhkeaa, bakteerit ja ruoansulatusnesteet pääsevät välikarsinaan ja keuhkopussiin. Rintaontelon negatiivinen paine tehostaa näiden leviämistä.

Terve välikarsina on löyhää kudosta, jossa tulehdus etenee nopeasti. Mediastiniitti on edelleen hengenvaarallinen tilanne, joka voi johtaa tehohoidosta huolimatta monielinvaurioon ja kuolemaan. Tulehdusarvojen suureneminen, rintakipu ja keuhkojen röntgenkuvassa nähtävä pleuraneste voivat johtaa virheellisesti keuhkokuumeen diagnoosiin. Muita erotusdiagnostisia sairauksia ovat ilmarinta, haimatulehdus, sydäninfarkti sekä aortan dissekoituma.

Kipu voi liittyä nielemiseen, ja mukana voi olla oksentelua ja yökkäilyä. Selviä kliinisiä perforaatioon viittaavia löydöksiä on vähän. Joskus kaulalle voi ilmaantua ilmaa eli ns. subkutaaninen emfyseema, mikä on yleisimmin havaittavissa ruokatorven tähystyksen yhteydessä syntyneen repeämän jälkeen.

21
Q

Ruokatorven puhkeama diagnosointi

A

Keuhkojen röntgenkuvaus on rintakipuisen potilaan perustutkimus. Välikarsinan leviämisen, pleuranesteen, ilmarinnan tai keuhkoinfiltraatin taustalla voi olla ruokatorven puhkeaminen, mutta mediastinumissa oleva ilma tai keuhkopussissa oleva ilma-nestekertymä viittaavat selvemmin ruokatorven puhkeamaan. Normaali keuhkojen röntgenkuvaus ei sulje pois ruokatorven puhkeamaa, koska välittömästi perforaation jälkeen otettu keuhkokuva on tavallisesti normaali.

Ensisijainen tutkimus on sekä suonensisäisellä varjoaineella että vasta tutkimuspöydällä suun kautta otetulla vesiliukoisella varjoaineella tehostettu tietokonetomografia (TT). Tutkimuksessa potilas juo tutkimuspöydällä laimentamatonta vesiliukoista varjoainetta, jolloin varjoaineen karkaaminen ruokatorven ulkopuolelle näkyy parhaiten (kuva 1). Ruokatorven ympärillä oleva ilma viittaa repeämään.

Jos keuhkopussissa on epäselvää nesteilyä, pleuradreeni voi auttaa paljastamaan ruokatorven puhkeaman. Repeämä on selvä, jos pleuradreenistä tulee ruoan kappaleita tai juotua nestettä. Metyleenisinen juominen voi myös paljastaa perforaation, mutta vain jos löydös on positiivinen.

Ruokatorven tähystys voi auttaa sekä diagnoosin tekemisessä että hoitolinjan suunnittelussa. Tähystys paljastaa repeämän laajuuden, paikan sekä ruokatorven limakalvon kunnon ja taustalla mahdollisesti olevat ruokatorven sairaudet

22
Q

Ruokatorven puhkeaman hoito

A

Varsinaisen puhkeaman hoidossa perusperiaatteina ovat lisäkontaminaation estäminen sekä tulehduskertymien saneeraus. Yleisimmät hoitovaihtoehdot ovat ompelu ja ompelukohdan vahvistaminen terveellä kudoksella, ruokatorven stenttaus ja ruokatorven poisto.

suonensisäinen laajakirjoinen mikrobilääkehoito (meropeneemi tai imipeneemi 1 g × 3 i.v.), i.v.-nesteytys sekä tehokas haponestolääkitys. Potilas ei saa nauttia mitään suun kautta.

Usein konservatiivinen hoito riittää, jos perforaatioaukko on pieni (läpimitta vain muutamia millimetrejä), varjoainelekaasi paikallinen ja rajautunut, eikä potilaalla ole sepsisoireita.

Kaulan alueella tarvittava leikkaus on pieni, ja leikkauksessa märkäkertymät kanavoidaan ulos. Reikä voidaan yrittää sulkea, mutta kaulalla se ei ole paranemisen kannalta välttämätöntä.

Jos ruokatorven keski- tai alaosan puhkeamasta on laaja yhteys välikarsinaan, keuhkopussiin tai vatsaonteloon, onnistunut hoito edellyttää reiän sulkemista. Hyväkuntoisille potilaille leikkaus on varmin menetelmä. Leikkauksessa poistetaan välikarsinan ja keuhkopussin tulehdusmuutokset. Ruokatorven korjaaminen etenee niin, että ensimmäiseksi poistetaan huono kudos vauriokohdan ympäriltä. Limakalvossa oleva vaurio on usein pidempi kuin lihaskerroksen vaurio, minkä takia lihaskerrosta on aina avattava limakalvovaurion laajuuden varmistamiseksi. Terveeksi todettu limakalvo suljetaan jatkuvalla ompeleella ja lihaskerros yksittäisillä ompeleilla. Pitävässä korjauksessa on keskeistä vahvistaa ompelusauma terveellä, hyvän verenkierron omaavalla kudoksella (pallea, fundus, omentti).

Stenttihoidon lisäksi rintaontelon sisäiset tulehduskertymät on kanavoitava joko pleuradreenillä tai radiologin asettamilla letkuilla. Tutkimusten mukaan onnistunut stenttihoito on usein vaatinut tähystysleikkauksessa tehtävän keuhkopussin ja välikarsinan puhdistuksen.

Resektiossa kaulan ruokatorvi nostetaan avanteeksi eli sylkifisteliksi ja ravitsemus hoidetaan joko mahalaukkuun tai ohutsuoleen asetetun syöttöletkuavanteen kautta. Korjausleikkaus tehdään tavallisimmin noin kuuden kuukauden kuluttua, kun tulehdus on rauhoittunut ja potilaan kunto

23
Q

Ruokatorven korroosiovammat

A

Aikuisten ruokatorven korroosiovammojen yleisimmät syyt ovat alkoholistien vahingossa nauttimat tai itsemurhatarkoituksessa niellyt syövyttävät aineet.

Emäksiset korroosiovauriot ovat hankalimpia. Ne alkavat jo suun limakalvolta ja jatkuvat nieluun, ruokatorveen ja mahalaukkuun. Happovauriot näkyvät ennen kaikkea mahalaukussa.

Emäsvaurio ulottuu syvemmälle ruokatorven seinämässä ja voi johtaa happoa herkemmin kaikkien ruokatorven ja mahalaukun seinämien tuhoutumiseen ja perforaatioon. Yleisin korroosiovamman seuraus on kuitenkin ruokatorven arpeutuminen, joka voi johtaa hankalaan strikturoitumiseen.

Akuutissa vaiheessa kortisonihoito ei pienennä ahtauman riskiä, mutta haponestäjälääkitys kannattaa aloittaa heti.

Seuraava tähystys kannattaa tehdä noin viikon kuluttua akuutista vammasta, jolloin ensimmäiset dilataatiohoidot voidaan aloittaa. Poistettava ruokatorvistentti on käypä vaihtoehto usein toistuville dilataatioille. Mikäli vuoden jatkuneen seurannan ja hoidon jälkeen striktuuran muodostus ei lopu, potilaan kanssa on syytä keskustella ruokatorven resektiosta. Jos resektiota ei tarvita, potilaalle tehdään tähystystutkimuksia noin 3 vuoden välein suurentuneen syöpäriskin takia.