Paksu- & peräsuoli ja anaalikanava Flashcards
Peräpukamat
tyypillisin oire on ulostamiseen liittyvä kirkas verenvuoto.
Runsas verisuonitus sekä valtimo-laskimoanastomoosit saavat aikaan sen, että kudoksella on ominaisuus painua kokoon ja laajeta. Valtimo-laskimoyhteydet selittänevät sen, että peräpukamista tulee kirkasta verenvuotoa eikä tummaa laskimoverenvuotoa. Nämä fysiologiset rakenteet muuttuvat oireisiksi, kun limakalvoa tukeva ja sitä sisempään sulkijalihakseen ankkuroiva sidekudos heikkenee, jolloin limakalvon luistamistaipumus lisääntyy ja pukamakudos palautuu ulostamisen jälkeen heikommin takaisin anaalikanavaan.
Alun perin sisäinen pukamakudos voi laajentua ja aiheuttaa siten ulkoisia pukamia. Ulkoinen pukama voi myös olla pukamakomplikaation (pukamatromboosi) jäljiltä oleva ihopoimu ja se voi syntyä, kun ulompi peräsuolen laskimopunos menettää sidekudoksisen tukensa ja laajenee.
Sisäiset peräpukamat aiheuttavat verenvuotoa ulostaessa. Toinen keskeinen oire on pukamakudoksen prolaboituminen, minkä seurauksena voi esiintyä tuhrimista, kutinaa ja kirvelyä. Prolaboituvien pukamien kivulias komplikaatio on ns. pukamainkarseraatio, jossa ulosluistanut pukamakudos hirttyy ja trombosoituu peräaukolle, mikä aiheuttaa voimakkaan kudosturvotuksen ja säryn.
Peräpukamat diagnosointi
Sisäisten peräpukamien diagnoosi perustuu proktoskopiaan. Peräsuolen distaaliosa ja anaalikanava tunnustellaan kuitenkin aina ennen proktoskopiaa. Proktoskopian yhteydessä potilas ponnistaa ja samalla tuodaan tähystintä hiljaa ulospäin. Näin pystytään arvioimaan pukamien prolaboitumisen aste ja nähdään, vuotavatko peräpukamat verta.
Vaikka peräpukamien diagnoosi vaikuttaa selvältä tyypillisen oirekuvan ja kliinisen tutkimisen jälkeen, kaikille potilaille tulee tehdä vähintään sigmoidoskopia, jonka avulla suljetaan pois pahanlaatuiset kasvaimet ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Yli 50-vuotiaille suositellaan kolonoskopiaa. Vaikka peräpukamista tuleva verenvuoto saattaa johtaa anemiaan, muut ruoansulatuskanavan verenvuodon syyt on aina kuitenkin suljettava pois.
Peräpukamien Konservatiivinen hoito
paikallishoitovalmisteita, voiteita tai peräpuikkoja, mutta ei ole näyttöä näiden valmisteiden paremmuudesta mihin tahansa perusvoiteeseen verrattuna. Konservatiivista hoitoa voi suositella ensimmäisen asteen peräpukamiin ja varauksella vähäoireisiin toisen asteen pukamiin.
Peräpukamien kajoava hoito
Kumirengashoidossa imetään tarkoitukseen kehitetyllä erityisinstrumentilla limakalvoa instrumentin sisään ja laukaistaan kumirengas limakalvon tyveen. Kumirengas asetetaan pukamakudoksen yläreunaan, vähintään 5 mm dentatalinjan yläpuolelle tunnottomalle alueelle. Liian alas asetettu kumirengas aiheuttaa voimakkaan, jopa viikkoja kestävän kiputilan. Samalla hoitokerralla laitetaan yleensä kolme kumirengasta. Hoidon voi uusia noin kuukauden välein 3–4 kertaa.
Yksittäisiä ulkoisia ihohetuloita voi leikata paikallispuudutuksessa avoterveydenhuollossa.
Peräpukamien leikkaushoito
Mikäli oireet jatkuvat toistetun kumirengashoidon jälkeen.
avallisimpia menetelmiä ovat Milligan–Morganin peräpukamakudoksen poistoleikkaus, dopplerohjattu valtimoiden ligeeraushoito yhdessä limakalvon suturaation kanssa (kuva 2) sekä limakalvon poisto rengassulkuinstrumentilla
Limakalvon poistoa rengassulkuinstrumentilla (PPH) suositellaan, jos pukamiin liittyy limakalvon pullistuminen. Dopplerohjattu valtimoiden ligeeraushoito yhdistettynä limakalvon suturaatioon on mahdollisesti oikein tehtynä kivuttomampi kuin kultaisena standardina pidetty Milligan–Morganin leikkaus.
Milligan–Morganin leikkauksessa on syytä olla tarkkana, että pukamien poistokohtiin jää ainakin sormen levyinen limakalvokaistale, jotta potilaalle ei kehity leikkauksen jälkeen arven myötä ahtaumaa.
Peräpukamien komplikaatioiden hoito
Pukaman tromboosi on akuutti kivulias tilanne, joka paranee ilman hoitoa parin kolmen viikon kuluessa. Jos potilas on kovin kipeä, pukaman tromboosin hoidoksi suositellaan leikkausta. Resistenssi aukaistaan veitsellä paikallispuudutuksessa (insisio) ja hyytymä puristetaan tai kauhotaan pois. Haava jätetään auki, ja jatkohoitona on suihkuttelu.
Pukamien hirttyminen eli inkarseraatio tarkoittaa ulos pullistuneita pukamia, joita ei saa reponoitua –> konservatiivinen hoito paitsi nekroosin tai suurien kipujen tapauksessa leikkaus.
Peräaukon haavauma
Anaalifissuura (fissura ani) on peräaukon haavauma, jonka pääoireina ovat kipu ja yleensä vähäinen ulostamiseen liittyvä kirkas verenvuoto.
Todennäköisimmin haava saa alkunsa mekaanisesta vauriosta. Tällaisia tekijöitä voivat olla kova ulostus, peräaukon puhdistus ulostamisen jälkeen pyyhkimällä tai ripuli ja sen vaatimat tiheät ulostamiskerrat.
Haava diagnosoidaan inspektiolla ja varovaisella tuseerauksella. Valtaosa eli 80–85 % fissuuroista sijaitsee takana keskiviivassa ja noin 10 % edessä keskiviivassa –> jos muualla, mahdollisesti Chronin tauti
Peräaukon haavauman hoito
Akuutin fissuuran oireet kestävät 0–8 viikkoa, ja tätä pidempään jatkuvat oireet liittyvät fissuuran kroonistumiseen. Lämpimät istumakylvyt (noin 37 °C, 15 minuuttia kerrallaan) vähentävät sisemmän sulkijalihaksen tonusta.
Haavan hoidossa käytetään kalsiuminestäjävoidetta (diltiatseemi, nifedipiini) tai typpiyhdisteitä (glyseryylinitraatti). Kalsiuminestäjiltä puuttuu typpiyhdisteiden haittavaikutus eli päänsärky. Myös botuliinia käytetään haavan hoitoon. Noin 60–70 % haavoista paranee voidehoidolla ja botuliinilla.
Jos haava ei parane konservatiivisilla toimenpiteillä 8 viikossa tai fissuura uusii, sisempi sulkijalihas halkaistaan osittain (sfinkterotomia. Jos ei apua, liukuläppäleikkaus, anoplastiassa käännetään peräaukon vierestä ihoa haavan päälle.
Anaaliabsessi
Anaalirauhaset sijaitsevat anaalikanavassa sulkijalihasten välitilassa eli ns. intersfinkteerisessä tilassa. Anaalirauhasten tiehyet laskevat linea dentatan seutuun anaalikryptiin. Rauhasten tulehduksen seurauksena syntyy primaarisesti intersfinkteerinen absessi eli tulehdus kulkeutuu pienimmän vastuksen suuntaan perianaalisiin kudostiloihin
Iskiorektaalinen, pelvirektaalitilan ja intersfinkteritilan absessitvoivat tuntua tuseerauksessa kivuliaina resistensseinä anaalikanavassa. Jos absessi puhkeaa ja dreneerautuu anaalikanavaan, sieltä voi valua märkää ja samalla kipu helpottuu.
Hoitona on insisio päivystysluontoisesti. Absessi aukaistaan leikkaussalissa anestesiassa, jolloin pystytään selvittämään absessin sijainti tarkemmin ja samalla hoitamaan mahdollisesti löytyvä fisteli.
Pelkkä mikrobilääkehoito ei koskaan riitä yksin hoidoksi, koska absessi ei parane ja tila voi vain entisestään komplisoitua.
jälkeen hoitona on suihkuttelu. On tärkeä huolehtia siitä, että ihon reunat eivät sulkeudu ennenaikaisesti. Seuranta lopetetaan vasta, kun insisiohaava on parantunut kokonaan. Absessin uusiutuminen hoidon jälkeen viittaa hoitamattomaan fisteliin.
Pahanlaatuisiin verisairauksiin ja muihin immuunivajaustiloihin (solunsalpaajalääkitys, HIV-infektio) liittyy myös perianaalisia akuutteja infektioita.
Anaalifisteli
Parksin mukaan fistelit luokitellaan neljään tyyppiin: intersfinkteerinen, transsfinkteerinen, suprasfinkteerinen ja ekstrasfinkteerinen fisteli.
Naisten rektovaginaalinen fisteli voi johtua synnytysvauriosta, gynekologisesta tai peräsuolen pahanlaatuisesta kasvaimesta, sädehoidosta tai Crohnin taudista. Se voi olla myös kryptoglandulaarista alkuperää. Muita anaalialueen fistelöiviä sairauksia voivat olla märkivä hikirauhastulehdus, sinus pilonidalis, tuberkuloosi ja aids.
Fistelin ulkoaukko on nähtävissä yleensä perianaalisella iholla pienenä aukkona tai kohoumana, jossa voi olla märkää. Mitä kauempana fistelin ulkoaukko on peräaukosta, sen todennäköisemmin kyseessä on korkea tai komplisoitunut fisteli.
Fistelipotilaan tutkimuksiin kuuluu kolonoskopia, jos hänellä on fistelin lisäksi muita vatsan tai suoliston oireita.
Lantion ja anaalikanavan alueen magneettikuvauksella ja 3D-endoanaalisella kaikututkimuksella vetyperoksidin avulla voidaan selvittää fistelin kulkua. Näillä tutkimuksilla selvitetään ennen leikkausta, kuinka paljon fisteli kiertää sulkijalihaksia.
Anaalifisteli hoito
vaatii aina leikkaushoidon. Suurin osa fisteleistä (70–80 %) on intersfinkteerisiä tai kulultaan sulkijalihaksiin nähden matalia ja transsfinkteerisiä. Tällöin hoitona on fistelin avaus eli dissisio (nudaatio, lay-open), minkä lisäksi myös mahdolliset sivukäytävät on löydettävä ja avattava.
naisten anteriorisesti sijaitsevien fistelien hoidossa sulkijalihasta voi halkaista vain vähän. Haavapinta jätetään avoimeksi. Jatkohoitona on suihkuttelu sekä siteen vaihdot, kunnes haava on parantunut. Matalankin fistelin pinnan paraneminen kestää melko pitkään, yleensä 3–4 viikkoa. Mitä suurempi haavapinta on, sitä kauemmin sen paraneminen kestää.
Uusia hoitomahdollisuuksia mm. LIFT-leikkaus, fistelikanavan liimaus ja erilaiset fistelikäytävään asetettavat tulpat. Fistelin liimahoidosta ja tulpista on kirjallisuudessa varsin vaihtelevia tuloksia, eikä niitä voi vielä suositella rutiinikäyttöön. LIFT-leikkauksessa fistelikanava preparoidaan sisemmän ja ulomman sulkijalihaksen välistä, suljetaan molemmin puolin ompeleilla ja katkaistaan. Toimenpiteeseen liitetään usein myös fistelinkäytävän poisto ulompaan sulkijalihakseen saakka tai käytävän puhdistus kauhomalla.
komplisoituneet fistelit
Tärkeä kuvata ennen leikkausta, ja niiden hoidossa käytetään liukuläppäleikkausta (advancement flap plastia
Liukuläppäleikkauksessa fistelikäytävä poistetaan ulkoaukosta sisäaukkoon katkaisematta sulkijalihasta, fistelin sisäaukko eksisoidaan limakalvolta ja submukoosasta ja pinta suljetaan ompeleilla. Suolen limakalvolta mobilisoitu läppä vedetään ommellun sisäaukon kohdan yli ikään kuin paikaksi päälle. Tärkeää on, että limakalvoläpässä on mukana osa sisemmän sulkijan lihaskerrosta.
Löysää seton-lankaa käytetään joskus pysyvänä hoitona, jos fisteli on hyvin komplisoitunut. Esimerkiksi Crohnin taudissa sitä käytetään estämään akuutit absessivaiheet. Jos leikkauksessa ei löydetä sisäaukkoa, fisteliä ei pidä avata anaalikanavaan asti, koska tällöin voidaan luoda väärä reitti ja oireiden jatkuessa tilanne on alkuperäistä monimutkaisempi.
Jopa kolmannekselle leikatuista tulee leikkauksen jälkeen lievää sosiaalisesti haittaamatonta tuhrimista, mikä johtuu mahdollisesti arpikudoksen aiheuttamasta deformiteetista.
Koolonin tietokonetomografia
Koolonin TT-tutkimuksen ensisijainen aihe on paksusuolen syövän epäily tai poissulku oireiselta potilaalta, jonka tähystys on jäänyt epätäydelliseksi esimerkiksi kasvaimen tai tulehduksen aiheuttaman kaventuman, vaikean divertikuloosin, suolen mutkaisuuden tai potilaan kivuliaisuuden vuoksi. Kasvaimen aiheuttamassa tukoksessa tutkimuksella voidaan selvittää kasvaimen tarkka sijainti sekä mahdolliset synkroniset kasvaimet ja levinneisyys ennen leikkaushoitoa.
Endoskooppisen resektion, esimerkiksi polypektomian, jälkeen koolonin TT-tutkimus suositellaan tehtäväksi vasta kahden viikon kuluttua suurentuneen suolen puhkeamariskin vuoksi.
Tutkimusta ei voida käyttää, jos potilaalla on akuutti divertikuliitti, tulehduksellinen suolistotauti tai vastikään tehty koolonin toimenpide.
Kuvaus tehdään monileike-TT-tutkimuksena niin, että potilaalta otetaan alle 1 mm:n leikkeet vatsallaan ilman varjoainetehostusta ja selällään varjoainetehosteisena. Näin suoleen mahdollisesti jäänyt neste ja sisältö vaihtavat paikkaa ja suurempi osa suolen pinnasta saadaan näkyviin. Kuvat tulkitaan kaksi- ja kolmiulotteisesti. Lisäksi apuna voidaan käyttää tietokoneavusteista polyypin hakuohjelmaa, joka helpottaa erityisesti pienten polyyppien havaitsemista
Onnistuneen tutkimuksen edellytyksenä on huolellisesti tyhjennetty ja laajennettu paksusuoli, sillä suolen kiinteä tai nestemäinen sisältö voi vaikuttaa polyypilta tai syövältä tai peittää alleen pieniä muutoksia. Tyhjennykseen kuuluu vähintään 1–3 vrk:n vähäkuituinen dieetti ja farmakologinen suolentyhjennys ulostuslääkkeillä samalla tavalla kuin kolonoskopiassa. Mahdollisesti suoleen jäänyt sisältö merkataan suun kautta nautitulla jodi- tai bariumvarjoaineella, mikä auttaa erottamaan todelliset polyypit ja kasvaimet suolen sisällöstä. paksusuoli laajennetaan ohuen rektaalikatetrin kautta joko hiilidioksidilla automaattisen pumpun avulla tai huoneilmalla käsin pumppaamalla. + spasmaatti laajenemisen edistämiseksi.
Suoliavanteet
Suoliavanteella eli stomialla tarkoitetaan maha-suolikanavan yhteyttä iholle
Tavalliset paksusuolen avannetyypit:
1) päätesigmoidostomia
- Divertikkeliperforaation tai muun akuutin tilanteen takia tehdyn Hartmannin leikkauksen yhteydessä väliaikaiseksi aiottu jää usein pysyväksi
2) keventävä 2-piippuinen sigmoidostomia,
3) keventävä transversostomia,
-> Tavallisin suojaava ja väliaikainen kolostomia
4) sekostomia,
5) pääteileostomia
- Tavallisimmat pysyvää ileostomiaa vaativat sairaudet ovat haavainen koliitti, Crohnin taudin koliitti ja joskus suvuittainen adenomatoottinen polyyppitauti tai multippeli paksusuolen syöpä
6) keventävä kaksipiippuinen ileostomia
- Myös rektumin ja perineumin hankalat infektio- ja fisteliongelmat saattavat vaatia ulostediversiota suoja-avanteella. Väliaikainen ohutsuoliavanne voidaan tehdä joko kaksipiippuisena lenkkiavanteena tai joskus pääteavanteena.
Lenkkiavanteita tehtäessä käytetään avannetta tukevaa siltaa, jota pidetään noin viikon ajan.
Pysyvää avannetta tarvitaan, jos suoliston yhteys anukseen ei ole enää mahdollinen, kuten esimerkiksi paksusuolen poiston jälkeen. Tilapäisiä avanteita käytetään siihen, jos uloste halutaan johtaa pois vatsaontelosta esimerkiksi suolisauman paranemisen ajaksi.
pysyvä kolostomia
yleisin aihe on rektumin tai anaalikanavan karsinooma. Muita aiheita voivat olla anaali-inkontinenssi, rektumin Crohnin tauti tai vaikea sädeproktiitti