Thema 3.3 Flashcards
Emoties vs gevoelens
Emoties zijn de fysiologische, neurologische en chemische processen die input vanuit de omgeving koppelen aan die gedragsreactie die gedurende onze evolutionaire geschiedenis het meest adaptief was. Dit proces verloopt grotendeels onbewust. Gevoelens zijn de bewuste reacties op dit proces.
Proximate vs ultimate definitie van emoties
Proximate definitie: positieve en negatieve gevoelens mbt fysiologische, cognitieve en gedragsreacties op interne en externe gebeurtenissen. Evolutionisten zijn echter vooral geïnteresseerd in ultimate verklaringen: waarom ontstonden zulke mechanismen?
Definitie van emoties volgens Randolph Nesse
Emoties zijn door natuurlijke selectie tot stand gekomen om onze fysiologische, psychologische en gedragsmatige parameters zodanig in te stellen dat die ons vermogen en onze neiging vergroten om adaptief te reageren op bedreigingen en kansen die kenmerkend zijn voor bepaalde situaties. Emotie is hier gerelateerd aan de specifieke omstandigheden waarmee onze voorouders te maken hadden
Waarom hebben we emoties?
• Cognitieve processen kunnen worden gezien als adaptaties die ons helpen problemen op te lossen (van onze voorouders)
• Emotie is motiverende factor in cognitie en actie. Bv om een doel te bereiken (voedsel of bescherming van onze kinderen)
• Interesse is de meest gevoelde emotie.
• Emotie bestaat zodat we dingen willen doen die onze voorouders succesvol maakten wat betreft hun inclusive fitness, en dingen vermijden die hen minder succesvol maakten
Emoties en motivatie. Overeenkomst en verschil
Emotie en motivatie houden beide verband met activering van doelgericht gedrag. Ross Buck maakte onderscheid door:
• Motivatie: een potentieel voor het activeren en richten van gedrag
• Emoties hebben 3 componenten die niet geassocieerd zijn met motivatie. Emoties betreffen ook gevoelens, Emoties worden geassocieerd met expressief gedrag en Emoties worden geassocieerd met perifere fysiologische reacties (bv verhoogde hartslag)
De vroege studies naar emoties door Darwin
Darwin stelde expliciet dat emoties bij onze voorouders dienden tot overleving en reproductie. Ze zijn cross-cultureel en dus eerder erfelijk dan aangeleerd. Hij zag ook een verband tussen menselijke gezichtsuitdrukkingen en die van primaten. Darwin introduceerde drie principes waarrond volgens hem emoties zijn opgebouwd.
• Serviceable associated habits: in een specifieke toestand neemt de persoon telkens dezelfde uitdrukking en houding aan. Darwin zag hiervoor geen functionele waarde meer, hoewel die er voor onze voorouders wel was.
• Antithesis: uitdrukkingen van emotie gebeuren in tegengestelde paren. Bij het onderdrukken van een emotie nemen we vaak een houding aan van de tegenovergestelde emotie.
• Direct action. In een sterk emotionele toestand verraden onze gezichtsuitdrukking, intonatie en lichaamshouding onze interne toestand
Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat Darwin’s idee van universele menselijke emoties kopt. Tegenwoordig worden emoties steeds meer als adaptaties gezien.
De vroege studies naar emoties door James Lange
James zag emoties als instincten. James dacht: het lichaam reageert op een bepaalde manier en daarna komen emoties. Mensen hebben zich geëvolueerd om zo te reageren op inwendige en uitwendige fysieke tekenen van emotie. Experimenteel onderzoek van Ekman blijkt dat er een kern van waarheid in zit. Bij het maken van een bepaalde gezichtsuitdrukking gaat men zich zo voelen
De vroege studies naar emoties door Freud
Freud ook sterk beïnvloed door Darwin. Hij gebruikte vooral het idee van de antithesis en ontwikkelde daarnaast de theorie dat de mens gedreven wordt door het zoeken naar plezier en vermijden van pijn.
Zes universele emoties
Verbazing, Boosheid, Verdriet, Walging, Angst, Blijdschap. De grotere hoeveelheid gezichtsuitdrukkingen die we kunnen tonen, wordt volgens de meeste theoretici veroorzaakt door het mengen van de basisuitdrukkingen.
Gelijkenissen met primaten bij gezichtsuitdrukkingen
• Darwin: een aantal gelijkenissen tussen mens en primaat mbt emotionele gezichtsuitdrukkingen zijn toe te schrijven aan een gemeenschappelijk voorouder
• Richard Andrew ziet de gezichtsuitdrukking als gevolg van het geluid dat moet worden gemaakt, bv angstkreet met de angstgrimas. We zijn geëvolueerd om dit geluid te maken en langzamerhand gebruiken we de bijbehorende gezichtsuitdrukking ook geluidloos.
• Van Hooff observeerde homologe expressies bij mensen en primaten en ziet 2 dimensies in prosociale gebaren. Vriendelijkheid en speelsheid. De vriendelijke uitdrukking kan zijn ontstaan uit een geruststellend gebaar en de speelse als een uitnodiging om te spelen.
Drie componenten van emoties
• Fysiologisch
• Psychologisch
• Gedrag
Amygdala
• Amandelvormige neuronenbundel in beide hemisferen
• Onderdeel van het limbische systeem
• Schade in dit gebied kan tot ongepaste emotionele reacties leiden, ook kunnen er ernstige problemen met het geheugen optreden.
• Actief bij het waarnemen van emotionele gezichten, vooral als deze angst of verdriet vertonen. Mensen met schade lijken angst bij anderen niet meer te herkennen.
orbitofrontale cortex
• Ligt net boven de oogholtes onder de frontale kwabben die betrokken zijn bij het controleren van gedrag. De orbitofrontale cortex ontvangt info van de frontale kwabben en de zintuigsystemen en communiceert met het limbische systeem.
• Schade leidt tot diepgaande veranderingen in emotionele responsen en in de persoonlijkheid. (aangetaste emoties, spanning, apathie, impulsiviteit en gebrek aan aandacht voor anderen).
• Betrokken bij de integratie van subtiele sociale en emotionele cues. Dit betekent dat beschadigingen mensen niet langer in staat stelt verstandige beslissingen te nemen.
amygdala en orbitofrontale cortex als bewijs voor erfelijkheid
De bevindingen over amygdala en orbitofrontale cortex fungeren als bewijs voor een aangeboren biologische organisatie van emotionele verwerking, tgv evolutionaire selectiedruk.
Lateralisatie
Een assymmetrisch emotioneel brein. De linker- en rechterhemisfeer zijn functioneel nogal verschillend. Links: taalverwerking, Rechts: emotie. Tussen beide hemisferen is er via het corpus callosum een inter-hemispheric transfer.