Thema 3 3.5 Humanistische benadering Flashcards
Wat is de humanistische opvatting?
nadruk op het individuele karakter van de mens, het subjectieve ervaren en de menselijke neiging tot zelfactualisering.
Wat zijn de zes gemeenschappelijke kenmerken van de humanistische benadering?
- De mens is van nature goed.
- Aandacht voor de unieke persoon en wat er in die persoon omgaat (gevoelens, gedachten).
- Gericht op het bestuderen van de mens als geheel, niet afzonderlijke aspecten.
- De mens is een ontwikkelend wezen.
- Nadruk op bewuste beleving, zelfreflectie, en het delen van gedachten en gevoelens.
- Beschouwen het individu als een zichzelf regulerend organisme, waarbij activiteiten voortkomen uit eigen zingeving.
Wat stellen humanisten centraal in hun benadering van gedrag?
Humanisten stellen de persoonlijke, bewuste beleving centraal en vinden dat gedrag in het hier-en-nu begrepen moet worden tegen de achtergrond van de subjectieve beleving van de realiteit.
Wat betekent “Essentie” en “Existentie” volgens de humanistische benadering?
Essentie: Het stabiele, vaste eigenschappen en gewoontes van een mens. (Being)
Existentie: Het continu proces van ontwikkeling en verandering. (Becoming)
Essentie staat tegenover verstarde stabiliteit, terwijl Existentie wordt gezien als geestelijke gezondheid.
Welke invloed heeft existentialisme op de humanistische benadering?
De invloed van het existentialisme is dat het leven op zich geen zin heeft en geen algemeen doel kent. Zin ontstaat wanneer de persoon zelf kiest wat hij of zij wil bereiken en betekenis aan het leven geeft.
: Waarom wordt Carl Rogers beschouwd als een vertegenwoordiger van het humanisme?
Carl Rogers wordt gezien als een vertegenwoordiger van het humanisme omdat hij de cliëntgerichte therapie ontwikkelde, waarbij de cliënt als uniek individu met eigen denken en voelen centraal staat. De cliënt moet vanuit zelfontplooiing en ontwikkeling aangeven wat verbeterd moet worden.
Wat is het belangrijkste kenmerk van de cliëntgerichte therapie van Carl Rogers?
Het belangrijkste kenmerk van de cliëntgerichte therapie is dat de cliënt als uniek individu wordt behandeld, waarbij zijn of haar eigen denken, voelen en zelfontplooiing centraal staan. De cliënt geeft zelf aan wat er verbeterd moet worden in de therapie.
Noem de vier uitgangspunten van de theorie van Carl Rogers over de ontwikkeling van het individu.
- De mens heeft van nature de neiging zijn aanleg in aanwezige individuele mogelijkheden te verwezenlijken (zelfverwezenlijking).
- Het begrijpen van een persoon gaat om de werkelijkheid zoals de persoon deze subjectief beleeft (subjectieve realiteit).
- Het gedrag van een individu is de doelgerichte poging om de behoefte aan zelfverwezenlijking te realiseren in een werkelijkheid zoals het die zelf percipieert (persoonlijk waarderingsproces).
- Het individu ontwikkelt als gevolg van zelfverwezenlijking een samenhangend zelfbeeld dat in de eigen beleving op zichzelf staat in de omringende wereld.
Wat is het eerste uitgangspunt van de theorie van Carl Rogers over de ontwikkeling van het individu?
Het eerste uitgangspunt is dat de mens van nature de neiging heeft om zijn aanleg en individuele mogelijkheden te verwezenlijken, wat Rogers zelf zelfverwezenlijking (self-actualizing tendency) noemt. Het is de aangeboren drijvende kracht achter de ontwikkeling en ontplooiing van de mens.
Wat is de betekenis van “subjectieve realiteit” in de theorie van Carl Rogers?
Subjectieve realiteit verwijst naar de persoonlijke waarneming van de ander en de wereld, inclusief zichzelf. Het betekent dat alleen het individu zelf kan vertellen hoe diens werkelijkheid en persoonlijk referentiekader eruitzien.
Wat is het persoonlijk waarderingsproces in de theorie van Carl Rogers?
Het persoonlijk waarderingsproces is de manier waarop een individu de eigen ervaring toetst aan de unieke behoeften voor zelfverwezenlijking. Het kan bestaan uit positieve waardering (die bijdraagt aan het verwezenlijken van mogelijkheden) of negatieve waardering.
Wat ontwikkelt een individu als gevolg van zelfverwezenlijking, volgens Carl Rogers?
Als gevolg van zelfverwezenlijking ontwikkelt het individu een samenhangend zelfbeeld, dat in de eigen beleving op zichzelf staat in de omringende wereld. Het zelfbeeld is dus het resultaat van het proces van zelfverwezenlijking.
Wat is het belang van positieve zelfwaardering en hoe verhoudt het zich tot zelfverwezenlijking volgens de humanistische theorie?
* Positieve zelfwaardering is essentieel voor de ontplooiing van het individu.
* Onvoorwaardelijke positieve waardering van anderen is cruciaal voor zelfverwezenlijking.
* Bij voorwaardelijke positieve waardering (waarbij voorwaarden worden gesteld voor liefde en goedkeuring) kan de authentieke zelfverwezenlijking worden belemmerd.
* Het dilemma ontstaat wanneer het individu zich moet aanpassen aan de voorwaarden van anderen of kiezen voor authentieke zelfverwezenlijking, wat mogelijk leidt tot verlies van waardering van anderen.
* Positieve zelfwaardering wordt ontwikkeld door waardering van anderen, maar moet ook zelf worden onderhouden om als zelfstandig individu te functioneren.
Wat is incongruentie volgens de humanistische theorie?
Incongruentie is het verschil tussen het bewuste zelfbeeld van een persoon en de diepere, vaak negatieve of bedreigende innerlijke ervaringen die buiten het bewustzijn blijven.
Wanneer deze incongruentie onbewust is, leidt dit tot denken, voelen en gedragen zoals anderen verwachten, in plaats van authentiek te zijn.
Hoe beïnvloedt incongruentie de psychische gezondheid?
Congruentie tussen zelfbeeld en ervaringen is een voorwaarde voor psychische gezondheid en zelfverwezenlijking.
Zelfbeeld = hoe iemand zichzelf beleeft.
Ideaalbeeld = het beeld waaraan iemand zou willen voldoen, beïnvloed door externe normen en waarden.
Fully functioning person = wanneer het zelfbeeld en ideaalbeeld samenvallen, wat resulteert in zelfaanvaarding en psychische gezondheid. Dit komt vaak voort uit onvoorwaardelijke positieve waardering tijdens de ontwikkeling.