Ten 4 Metabola och endokrina ( Diabetes 1 & 2) Flashcards

1
Q

Redogör för hur diabetes typ 2 diagnostiseras. Skiljer sig diagnostiken något om det vore diabetes typ 1 som misstänktes, i så fall hur?

A

Typ 1-diabetes:
Vid typ 1-diabetes ser man normal/ låg kroppsvikt, kraftig viktnedgång, uttorkning och påtagliga diabetessymtom och ketoner i urin och blod. Patienterna har ofta haft ett snabbt sjukdomsförlopp och mår ofta sämre när de anländer till sjukhuset. De har även låg C-peptid trots att blodsockervärdet ofta är skyhögt och oftast finns autoantikroppar mot de insulinproducerande cellerna.

-Typ 2-diabetes:
För typ 2-diabetes talar ärftlighet, liksom övervikt/fetma, högt blodtryck och blodfettsrubbningar. Debuten är smygande med lättare symtom och förlopp. Oftast finns det inte ketoner i blod och urin. Autoantikropparna mot insulinproducerande celler finns inte och C-peptidvärdet är högt tillsammans med högt blodsocker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ange och beskriv patofysiologen till två följdsjukdomar (senkomplikationer) som kan uppstå vid långvarig diabetes.

A

Diabeteskomplikationer är starkt kopplade till angiopati, som är skada på blodkärlen. Det finns två huvudtyper av angiopati:
1.Makroangiopati: Skada på stora blodkärl, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

2.Mikroangiopati: Skada på små blodkärl, påverkar organ som ögon, njurar och nervsystem. Det är kopplat till många diabeteskomplikationer. Förebyggande av blodkärleskador är viktigt i diabetesvård.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ange namn på och beskriv verkningsmekanismen för två olika grupper av orala antidiabetika.

A

> Biguanider (till exempel Metformin): Dessa läkemedel ökar insulinkänsligheten i kroppens vävnader, minskar leverns produktion av ny glukos och hämmar nedbrytningen av lagrat glykogen i levern. Detta hjälper till att sänka blodsockernivåerna genom att förbättra glukosanvändningen och minska glukosfrisättningen från levern.

> Sulfonylurea (till exempel Glibenklamid) och glinder: Dessa läkemedel stimulerar bukspottkörteln att öka frisättningen av insulin. Genom att öka mängden insulin i blodet hjälper de till att sänka blodsockernivåerna genom att underlätta glukosupptaget i kroppens celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Du vårdar en patient med diabetes mellitus typ 1 som vårdas efter frekventa hypoglykemiepisoder den senaste tiden.

Vad menas med hypoglykemi? Ange även två olika orsaker till att det kan uppstå.

A

Lågt blodsockerhalt. De innebär att cellerna inte får tillräckligt med energi och insulinhalten i kroppen blir för hög. T.ex. kan vara pga för hög dos av insulin eller för hög muskelarbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara hur fysisk aktivitet påverkar insulinbehovet?

A

Fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten, hjälper till vid reglering/kontrollering av glukos och blodsockret sänks → jämnare glukoshalt i kroppen, dessutom minskar det riskfaktorer såsom livsstilsfaktorer ex: övervikt, högt blodtryck och hjärt kärlsjukdomar som kan leda till sena komplikationer som kopplas till diabetes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Som nästa patient får ni besök av en man i 50 års ålder som har diabetes mellitus typ 2.
Sjukdomen är kopplad till insulinresistens, förklara vad det innebär.

A

Nedsatt insulinkänslighet, cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt och sämre
I början kompenserar insulinproducerande betacellerna med att utsöndra mer insulin för att ha blodsockret i nivå men med tiden orkar betacellerna inte producera, insulinutsöndringen minskar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ronden går vidare till Mia som insjuknande i diabetes mellitus typ 1 vid 14 års ålder.
Beskriv etiologin till diabetes typ 1.

A

Diabetes typ 1 har en viss ärftlighet, immunförsvaret angriper betacellerna i pankreas →insulinproducerande cellerna gradvis förstörs.

Ett annat svar för etiologin till diabetes typ 1:
-Autoimmun sjukdom: Att diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom innebär att en immunologisk reaktion förstör betacellerna genom en inflammationsprocess. En typ av vita blodkroppar (cytotoxiska T-lymfocyter) är betydelsefulla i sjukdomsprocessen. Dessa aktiverade T-lymfocyter inducerar frisättning av cytokiner och skapar den inflammation som förstör betacellerna. När betacellerna förstörs kan bukspottkörteln inte längre producera tillräckligt med insulin, vilket leder till en brist på insulin och höga blodsockernivåer hos personer med diabetes typ 1.
Etiologin är ofullständig men har en autoimmun präger. Sjukdomen bryter ut därför att de insulin producernade betacellerna går i apoptos, vilket leder till att insulinproduktionen blir otillräcklig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ange fyra typiska symtom som Mia troligen uppvisade vid insjuknandet och förklara patofysiologin (uppkomstmekanismerna) bakom respektive av de fyra symtomen.

A

> törst : pga förlorad vätska →hög partikel koncentration i blodet som signalerar till törstcentrum att späda ut blodet.
viktnedgång: kroppen använder sig istället av fetter , proteiner som är lagrad
trötthet: lite glukos kommer in i cellerna ingen energi - trötta, svaga
Stora urinmängder:beror på den höga glukoshalter i blodet, glukos drar med sig vätska och vi får en ökad urin mäng
Acetondoftande andedräkt: cellerna går i svält in i cellen då det sura restprodukter (ketoner),förbränning av fett, aminosyror istället för glukos.
muskeltrötthet: vid låg insulin använder kroppen muskelvävnad till energi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mia, som idag är 20 år inkom idag med ambulans till sjukhuset, efter att ha påträffats medvetslös med ett plasmaglukosvärde på 1,8 mmol/l.
A) Ge exempel på två tänkbara orsaker till Mias aktuella glukosvärde.

B)Några månader senare (oktober-22) tas blodprovet HbA1c som visar 50 mmol/mol. Förklara vad HbA1c innebär och mäter.

A

A) Hennes p-Gukos är låg.
P-Glukos - glukos tillförs blodet via kosten. Överskott av glukos lagras som glukogen i levern och musklerna eller som fett i fettvävnad. Glukosnivån i blod regleras av hormoner. Insulin har en blodglukossänkande effekt medan glukagon, adrenalin, kortisol och tillväxthormon höjer glukosnivån i blodet. Referensvärden fP-Glukos 4,0 – 6,0 mmol/L.
Ett annat svar: 1.Hon kan ha tränat hårt, samtidigt som hon tagit sin normala insulin dos. Fysisk aktivitet sänker blodsockret. Insulin sänker också.
2.Hon kan ha druckit mycket alkohol, tagit sitt insulin dos, och samtidigt som detta inte ätit något. (Alkohol+ insulin + ingen mat).

B) B-HbA1c (glykerat hemoglobin) - HbA1c koncentrationen speglar medelnivån för blodglukos under de senaste 2-3 månaderna före provtagningen
Referensvärden < 50 år: 27 - 42 mmol/mol; ≥ 50 år: 31 - 46 mmol/mol.

Ett annat svar: HbA1c mäter hur blodsockret har legat de senaste 1-3 månaderna innan blodprovet tagits. Det är antalet socker molekyler som sitter på erytrocyterna man mäter. Detta kräver en normal erytrocyt omsättning i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Personer med diabetes mellitus är utsatta för en rad senkomplikationer, som hjärt- och kärlsjukdom samt skador på ögon, njurar och fötter.
Redogör för vad det beror på patofysiologiskt och vad patienten själv kan göra för att förebygga dem?

A

Åderförkalkning i de stora blodkärlen som försörjer hjärtat, hjärnan och fötterna med blod är också vanliga komplikationer hos personer med diabetes. En åderförkalkning i sådana viktiga blodkärl kan få allvarliga följder som blodpropp, stroke, hjärtinfarkt och angina pectoris (kärlkramp). Ett vanligt symtom på hjärtinfarkt och kärlkramp är smärtor mitt i eller till vänster i bröstkorgen. Vanliga symtom på stroke (slaganfall) kan vara ensidig förlamning i ansikte, arm och/eller ben, påverkad talförmåga och synbortfall.

Retinopati: Diabetesretinopati är den vanligaste ögonkomplikationen vid typ 2-diabetes. Diabetesretinopati är samlingsnamnet på alla näthinnestörningar som orsakas av typ 2-diabetes. Vid diabetesretinopati kan det uppstå små blödningar i ögat. Blödningarna beror på att höga halter av blodsocker och högt blodtryck påverkar kroppens blodkärl. De små blodkärlen i ögats näthinna är särskilt känsliga för högt blodsocker. Skadorna brukar kallas för icke proliferativ diabetesretinopati.

När näthinnans blodkärl proteinglykeras (Glukos binder till proteinet = Hyperglykemi) ökar frisättningen tillväxtfaktorer lokalt i kärlväggen. Detta medför ökad tillväxt av omgivande vävnad kring kärlen vilket leder till kärlförträngning. Detta bidrar till att blodkärl som är mycket sköra lätt brister och orsakar blödningar och ödem i retina

Neuropati: Höga nivåer av blodsocker kan skada de små blodkärlen som försörjer nerverna, vilket leder till att viktiga näringsämnen inte når nerverna. Detta kan leda till skadade nervfibrer eller i värsta fall försvunna nervfibrer.

Neuropati innebär skada i nervfibrer orsakad av mikroangiopati. Det sker en förtjockning av basalmembranen i nervernas små kapillärer (som försörjer nerverna med blod) och dessa blodkärls endotelceller tillväxer och svullnar. Nervfibrernas funktion blir därmed nedsatt och således försämrad nervfunktion.

Nefropati: Njursjukdom är vanligare hos personer med diabetes än hos personer som inte har diabetes. Sjukdomen orsakas av skador på blodkärl i njurarna, vilket leder till försämrad funktion i njurarna. I njurarna finns det små hål som fungerar som filter. Medan blodet rinner genom njuren passerar små molekyler, t.ex. avfallsprodukter, igenom hålen och kommer ut i urinen. Nyttiga substanser, t.ex. protein och röda blodkroppar, är för stora för att kunna passera genom hålen och stannar kvar i blodet. Höga blodsockernivåer gör att njurarna, efter en lång tids extra arbete, börjar läcka och förlora små mängder protein till urinen. Detta kallas mikroalbuminuri. När njurarna börjar förlora stora mängder protein i urinen talar vi om makroalbuminuri.

Angiopati (kapillärskada) i njurarna som först drabbar glomerulus små kapillärer genom att den tillförande arteriolen till glomerulus dilateras (vidgas) så att högre filtrationstryck uppkommer i glomerulus. Diabetes Nefropati är en mikroangiopati som drabbar glomereulus små kapillärer. Den tillförande arteriolen dilaterar. Då uppkommer högre tryck i glomereulus med ökad filtration. Filtrationsbarriären skadas och albumin läcker ut i urinen. Skador och ärrbildningar uppstår som försämrar filtrationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Var och en av komponenterna i metabola syndromet ökar risken för kardiovaskulär sjukdom.
5.Redogör för vad metabola syndromet innebär och vilka komponenter/ faktorer som ska finnas med för att fastställa diagnosen.

A

Metabola syndromet är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att drabbas av livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och även vissa vanliga cancerformer.

Definition för metabola syndromet :
-Central fetma (midjemått > 80 cm hos kvinnor och > 94 cm hos män)
-Dessutom krävs minst 2 av följande ;
>Triglycerider >1,7 mmol/l
>HDL < 1,3 mmol/l för kvinnor och <1,0 mmol/l för män
>Blodtryck > 130/85 mmHg eller antihypertensiv behandling
>Fast- P- glukos > 5,6 mmol/l eller diabetes mellitus typ 2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

För att diagnostisera diabetes görs en del prover, förklara vad följande innebär och hur de kan hjälpa till i diagnostiseringen av diabetes mellitus.

A

-HbA1c: HbA1c är ett blodprov som visar nivån av blodsocker under de senaste 2-3 månaderna innan provtagningen. Provet kallas därför ibland långtidssocker. Ett förhöjt värde innebär därför således att patient kan ha drabbats av diabetes mellitus typ 2.
2 prover tas och bägge ska överstiga 48 mmol/mol.

-C-peptid: Insulin bildas i pankreas ß-celler som proinsulin. Vid insöndringen spjälkas proinsulinet i två delar – insulinet och C-peptiden. Då insulin omsätts snabbare vid bland annat upptag i levern till skillnad från C-peptid är det ett bra mått på insulininsöndringen från pankreas. Exogent tillfört insulin innehåller inte c-peptid- Låga koncentrationer av C-peptid i plasma/serum ses vid typ 1 diabetes medan halterna kan vara normala eller t.o.m. förhöjda vid diabetes typ 2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Välj tre typiska symtom vid nydebuterad diabetes mellitus typ 1 och beskriv bakomliggande patofysiologi till dem symtom du valt.

A

Vid nyupptäckt diabetes mellitus typ 1 ses symtom som viktnedgång , stora urinmängder och acetondoftande andedräkt.

Viktnedgång: cellerna kan inte ta upp energin i form av glukos pga insulinbrist och förbränner istället fett vilket leder till viktnedgång

Stora urinmängder; beror på förhöjt plasmaglukos när de stora mängderna glukos utsöndras via urin dras vätska med

Acetondoftande: acetondoftande beror på keriocisa , cellerna har ingen möjlighet att ta upp glukos utan infusion börjar förbränna fett istället, var på det bildas syror som ger en acetondoftande reflektion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Redogör för vad patienter och anhöriga måste känna till om biverkningar vid behandling av diabetes mellitus typ 1?

A

Insulinkänning, även kallad hypoglykemi, är en medicinsk tillstånd som uppstår när blodsockernivån sjunker till låga värden. Det kan orsakas av att patienten har tagit för mycket insulin eller har ätit för lite mat. Insulinkänningar kan vara allvarliga om de inte behandlas snabbt eftersom de kan leda till medvetslöshet och i värsta fall till koma

Patienten och patientens närstående bör känna till följande om tecken på insulinkänning:
-Huvudvärk
-Trötthet
-Hunger
-Svettningar
-Skakningar
-Irritabilitet
-Svaghet
-Känsla av omtöckning eller dåsighet

Om patienten upplever dessa symtom, bör de äta ett snabbverkande kolhydrat, till exempel en banan, läsk eller godis, för att öka blodsockernivån snabbt. Patienten bör sedan mäta sin blodsockernivå för att se om den har återgått till normala värden.
Om blodsockernivån fortfarande är låg efter 15-20 minuter, bör patienten äta ytterligare kolhydrater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Stina har diagnostiserats med diabetes mellitus typ 1. Hon undrar hur detta kan uppstå och vad som händer i kroppen.
8. a) Förklara för henne hur sjukdomen kan uppstå och redogöra för vad som händer i metabolismen vid diabetes mellitus typ 1.

A

Diabetes typ 1:
-Genetiska anlag- ärftlighet men inte “vanligast”.
-Immunologiska förändringar - autoimmun
-Omgivningsfaktorer

Diabetes typ 1 uppstår när kroppens eget immunsystem felaktigt attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Det är inte helt klart varför detta händer, men det anses vara en kombination av genetiska faktorer och miljöpåverkan, tex en infektion som kan utlösa den autoimmuna reaktionen. När de insulinproducerande cellerna (kallade betaceller) är skadade eller förstörda, kan bukspottkörteln inte längre producera tillräckligt med insulin.

Detta resulterar i en brist på insulin, ett hormon som behövs för att reglera blodsockernivåerna. Utan tillräckligt med insulin kan glukos (socker) inte tas upp kroppens celler, vilket leder till höga blodsockernivåer. De höga sockernivåerna kan orsaka symtom som ökad törst, ökad urinproduktion, trötthet och viktminskning.
Personer med diabetes typ 1 behöver ta insulin regelbundet för att kompensera för bristen och kontrollera blodsockernivåerna, vilket är nödvändigt för att undvika komplikationer och bibehålla god hälsa.

Detta leder till höga blodsockernivåerna då glukos inte tas upp av cellerna. Kroppen bryter då ned fett och muskler för energi, vilket kan leda till viktminskning. Insulinbehandling krävs för att återställa normal metabolism och kontrollera blodsockernivåerna.

Ett annat svar som fick för 4/4 poäng på denna fråga som är 8a:
Svar: Sjukdomen är autoimmun vilket betyder att immunförsvaret reagerar på kropps egen vävnad och ser den som ett hot. I diabetes typ 1 angriper immunförsvaret de insulinproducerande betacellerna i pankreas, tills pankreas inte längre kan producera insulin. Insulin behövs för att fästa sig på cellerna insulinreceptorer och aktivera GLUT4 kanalen för att släppa in glukos i cellen och utvinna energi. När insulin saknas letar cellerna alternativa lösningar att få energi. Istället förbränns fett och muskelvävnad och det visar sig genom muskelsvaghet, viktnedgång, trötthet vid en nydebuterad diabetes mellitus typ 1.
Andra symptom som ökade urinmängder ses också pga det ökade glukoshalten i blodet som signalerar till njurarna, höjer tröskel värdet, släpper igenom mer vätska och glukos för att eliminera glukos via urinen. Vid förbränning av fett bildas även ketonkroppar och andra toxiner som stannar i blodet och når hjärnan och lungor. Ketonkroppar (aceton) ger en karakteristisk lukt av aceton genom ventilation (andning)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

I undervisningen för Stina, med sin nyupptäckta diabetes mellitus, ingår bland annat att förmedla kunskaper om insulinkänning. Vad behöver patienten och patientens närstående känna till om tecken på insulinkänning?

A

På grund av cellerna inte får tillräckligt med energi är typiska symtom på insulinkänning: darrighet, yrsel, hunger, trötthet och irritation. P-glukos har nått så låga nivåer att det krävs snabb tillförsel av glukos. Med en vaken och talbar person kan man exempelvis ge ett glas mjölk och en smörgås. Hos en person som inte är medgörlig kan man genom en pvk (perifer venkateter) ge glukos genom intravenös vätska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad har skett i cellen vid insulinresistens och hur kan insulinkänsligheten öka?

A

Cellen har exponerats för snabba kolhydrater (mycket mer och/eller ofta) än vad den behöver. Cellen svällen vilket gör det svårare för insulin att fästa på insulinreceptorerna och aktivera GLUT4 (kanalen). Insulinresistensen ökar genom balanserad kost med mycket grönsaker och långsamma kolhydrater samt fysisk aktivitet, gärna minst 30 min.
Farmakologisk behandling finns också för att öka insulinkänsligheten ( Biguanider, SGLT).

18
Q

Du får frågan av en patient vad metabola syndromet innebär. Redogör för det.

A

Att hon kan bränna mycket av det glukos som är tillgänglig i kroppen i samband med träning och behovet av energi till det, detta kan leda den akuta komplikation insulinkänningar och patienten kan vara i hotande tillstånd om hon inte får glukos snabbt.

19
Q

Ange fyra vanliga riskfaktorer för utvecklande av typ 2-diabetes.

A

övervikt- rökning - ohälsosam kost- fysisk inaktivitet

20
Q

Du ska hjälpa till på ett träningsläger i fotboll under en vecka.
11.En av flickorna är insulinbehandlad diabetiker och dagarna ägnas mycket åt fysisk träning. Vad bör du ha i åtanke i samband med detta?

A

Att hon kan bränna mycket av det glukos som är tillgänglig i kroppen i samband med träning och behovet av energi till det, detta kan leda den akuta komplikation insulinkänningar och patienten kan vara i hotande tillstånd om hon inte får glukos snabbt.

21
Q

Ange tre följdsjukdomar (senkomplikationer) som kan uppstå om man drabbas av diabetes mellitus typ 1. Förklara även patofysiologin (uppkomstmekanismer) bakom de komplikationer du angett.

#Redogör för patofysiologin till senkomplikationerna retinopati, neuropati och nefropati vid diabetes och vad de kan ge för symtom hos personen.

A

-Retinopati: Förändringar i ögats näthinna som yttrar sig oftast som små punktformiga blödningar. Även fläckformade förändringar kan uppkomma. Vid omfattande förändring ses nybildning av blodkärl som är sköra och lättblödande och tidigare var vanlig orsak för synnedsättning vid diabetes. Nu får alla diabetiker ögonbottenfoto på rutin. Därav blindhet som följd av diabetes nästan borta i Sverige.
-Neuropati: Förändringar i perifera nerver som kan ge känselbortfall och smärtor perifert framförallt fötter. Vanlig orsak till sår på fötter.
-Nefropati: Innebär att njurarnas funktion påverkas. Njurarna spelar en viktig roll i kroppens glukosomsättning. Vid hög plastmaglukos överskrids njurens återabsorberande förmåga och glukos läcker ut i urinen. Första tecknet på påverkan är en ökad genomblödning och ökad filtration och därefter kan läckage av albumin (äggvita) i urinen uppträda (mikroalbuminuri).

22
Q

Ange tre undersökningar och/eller provtagningar som kan göras för att ställa diagnosen diabetes mellitus typ 1?

A

-P-glukos prov: Det är blodprov som visar höga halter av glukos i blodet.
-HbA1c prov: höga halter av blodglukos under en viss tid ex: 1-3 månader.
-C- peptid prov: mäter insulinproduktionen som är kvar i kroppen, låga värden tyder på diabetes typ 1.
-Blodprover för antikroppar: mäter om det finns antikroppar mot cellerna i bukspottkörteln som bildar insulin.
-Urinprov: för att mäta om det finns ketoner i urinet.

23
Q

Vad menas hypoglykemi och hur behandlas det?

A

Att man har för lågt blodsocker. <3,9 mmol (men det kan variera från person till person. Det behandlas med genom att äta eller dricka något sött. Tex druvsockertabletter. Obs, inga lightprodukter då de inte innehåller något socker.

24
Q

Hur skiljer sig patofysiologin mellan diabetes mellitus typ 1 och typ 2?

A

Diabetes mellitus typ 1 patofysiologi:
-Vid diabetes typ 1 så har kroppen slutat producera insulin, ett hormon som bildas i pankreas- bukspottkörteln. Insulinet behövs för att överföra glukos (socker) från blodet till kroppens celler. När insulinproduktionen inte fungerar så blir resultatet att blodsockret stiger. Har du diabetes typ 1 behöver du tillsätta insulin hela livet. Sjukdomen kan debutera i alla åldrar men insjuknandet är vanligare hos yngre.

Diabetes Mellitus typ 2 patofysiologi:
-Vid diabetes typ 2 så kan kroppen bilda insulin i bukspottkörteln, men produktionen är otillräcklig. Samtidigt så har kroppens celler inte samma känslighet för insulin, vilket gör att en mindre mängd glukos kan passera över till cellerna. Följden blir att blodsockervärdet stiger.
Risken att få typ 2-diabetes ökar med stigande ålder men allt fler unga personer insjunker. Kända livsstilsfaktorer såsom ökad vikt och stillasittande, samt både rökning och stress har ett samband med typ 2-diabetes.

25
Q

Ange tre orsaker till att hypoglykemi kan uppkomma hos patient med diabetes mellitus?

A

1.Tagit för mycket insulin, 2.Ätit för lite mat/försenad måltid, 3.Ökad fysisk aktivitet.

26
Q

Beskriv etiologin till diabetes mellitus typ 2.

A

Kronisk hyperglykemi. Insulinresistens, det vill säga nedsatt känslighet för kroppens eget insulin i muskelvävnad, lever och fettvävnad. Ärftlighet är en stor orsak och även livsstilsrelaterad. Bukfetma och motionsbrist är de vanligaste orsakerna till ökad insulinresistens.

27
Q

Välj tre typiska symtom vid nydebuterad diabetes mellitus typ 2 och beskriv bakomliggande patofysiologi till dem symtom du valt.

A
  1. Muskeltrötthet - Musklerna bryter ned aminosyror istället för glukos, vilket leder till muskeltrötthet.

Insulinbrist medför glukosbrist för de insulinberoende vävnaderna (framförallt muskulatur då dessa vävnader tvingas tillgodose energibehovet genom att öka förbränningen av fria fettsyror)

  1. Kissar ofta - Det finns för mycket socker i blodet så sockret drar med sig vätska, vilket gör att man kissar ofta.

Stora Urinmängder polyuri, ökad urinmängd pga socker inte kan tas upp från blodet. Kroppen har angripit sina egna beta celler i pankreas som tillverkar insulin. Insulin tar upp sockret vi äter. Detta (förbrukas?) vid typ 1, elimineras istället via njurarna med urinen. Socker drar till sig vätska 🡪 ökad mängd urin.

  1. Ökad Törst/dehydrering: Insulinbristen orsakar ett glukosöverskott i blodet. I njurarna kommer då blodets glukoshalt att överstiga den sk njurtröskeln för utsöndring av glukos och följden blir glukos i urin. Glukos höjer urinens koncentration och detta binder vatten.
28
Q

Redogör för vad HbA1c mäter och vad ett förhöjt värde innebär.

A

HbA1c är ett blodprov som visar nivån av blodsocker under de senaste 2-3 månaderna innan provtagningen. Provet kallas därför ibland långtidssocker. Ett förhöjt värde innebär därför således att patient kan ha drabbats av diabetes mellitus typ 2. Provet tas och bägge ska överstiga 48 mmol/mol.

29
Q

Vid diabetes mellitus typ 2 väljs oftast inledningsvis peroral läkemedelsbehandling.
d) Välj tre läkemedelsgrupper som är aktuella vid diabetes mellitus typ 2 och beskriv respektive grupps verkningsmekanism.

A

> Sulfonylurea-preparat & Glinider: Stimulerar pankreas till att producera och utsöndra mer insulin.

Verkningsmekanism:
Binder till receptorer på bukspottkörtelns betaceller, stänger Na+ K+ (Natrium-kalium) kanalerna i cellmembranen. Ökar inströmning av kalcium 🡪 insulinfrisättning. Sulfonylurea tas 1-2 gånger per dag. Glinider kan tas efter varje måltid.

> Inkretiner (GLP-1-analoger & DDP-hämmare):
Verkningsmekanism:
● Ökar insulinutsöndringen och sänker glukagonutsöndringen från bukspottskörteln.

När vi äter så frisätts ett tarmhormon (GLP-1) från tunntarmen. Detta hormon ökar frisättningen av insulin och hämmar frisättningen av glukagon, på så sätt sänks blodsockret. Tarmhormonet verkar bara en kort stund pga att det bryts ner av ett enzym (DPP4). Effekten är helt beroende av aktuell blodsockernivå, vid högt blodsocker mer effekt. Ger inte hypoglykemi i monoterapi. Ger ej upphov till några allvarliga insulinkänningar.

GLP-1 leder till att hormonet insulin frisätts samtidigt som det bromsar utsöndringen av ett annat hormon (glukagon) som har i uppgift höja blodsockernivåerna

Resultatet: Större insulinfrisättning efter måltid och lägre blodglukosnivåer. Varken DDP-4-hämmare eller GLP-1-analogerna ger hypoglykemi.

30
Q

Redogör för patofysiologin till tre valfria symtom på insulinbrist.

A

Kraftig urinproduktion/stora urinmängder- Då njurtröskelvädret -> 14 mmol/l med plasmaglukos överskrider kan njurarna ej ta tillbaka glucosen i njurtubuli. Glucosemolekylen är stor och binder till mycket vatten. Om njurarna då släpper igenom glucose tas vätskan med och urinen ökar.

Trötthet- Då det inte finns något insulin som kan binda till receptorer och “öppna dörren” för glucose, kommer musklerna inte att få in någon energi som kan metaboliseras och det blir ingen ATP och aerob förbränning.

Acetondoftande andedräkt- Då glucose inte kan ta sig in i cellen på grund av ingen insulin, blir det en kataboleffekt genom nedbrytning av fett och protein. Restprodukten blir ketoner och surt som kommer att lukta i andning.

31
Q

Beskriv verkningsmekanismen och effekten av insulin.

A

Insulin produceras i pancreas av betaceller. Insulin binder sig på cellen så att den “öppnas”, blir mottaglig för att få in glukos in i cellen. Effekten blir att plasmaglukosen minskar då glukos kommer in i cellen och detta leder till att glukosen kan då metaboliseras aerob och ombildas till energi som tex musklerna använder sig av sen.

32
Q

Vilka risker finns med insulinbehandling och vilken information behöver patienten med diabetes mellitus typ 1 för att minska risken att de uppstår.

A

Två risker är Hypoglykemi & Hyperglykemi (lågt och högt blodsocker). Patient ska ha en god complience i sin vård och vara uppmärksam på symtom.
Hypoglykemi = irriterad, blek, kallsvettig. Informera om att fysisk aktivitet i sig sänker blodsockret och viktigt att tillföra kolhydrater vid symtom eller efter träning.
Hyperglykemi= Trött, illamående. Uppstår om patienten äter och glömmer insulin, eller äter mycket godsaker utan att ändra dosen.

33
Q

Du läser i journalen att Anna har diabetes typ 2 sedan 5 år som kontinuerligt följs upp via vårdcentral. I samband med sjukdomen har Anna blivit mer stilla, p-glucoset svårare att förutse och behandlingen behöver justeras oftare.
19. Ange hur diabetes mellitus diagnostiseras. (typ 2)

A

HbA1c: Är ett blodprov som visar nivå av blodsocker under de senaste 2-3 månaderna innan provtagningen. Provet kallas därför ibland långtidssocker. Ett förhöjt värde innebär att patienten kan ha drabbats av diabetes typ 2. Två prover tas och bägge ska överstiga 48 mmol/mol

C-peptid i blodet: mått på egen insulinproduktion. Om det finns C-Peptid, innebär att det har bildas insulin. vid typ 1 upphör produktionen helt.

Plasmaglukos: Över 6.1 mmol vid fasta resp. 11 mmol efter måltid indikerar diabetes.

urinanalys: Glukos, ketonkroppar, albumin, mikroalbumin

glukosbelastning: OGTT: oral glukostoleranstest

34
Q

Hur kan bestämning göras om det rör sig om diabetes typ 1 eller typ 2?

A

Vid typ 1-diabetes är det brist på insulin. Diabetes typ 1 har en viss ärftlighet, immunförsvaret angriper betacellerna i pankreas →insulinproducerande cellerna gradvis förstörs.
- Insjukningen sker snabbt
- Analys av C-peptid i blod (ett fragment av ursprungsinsulinmolekylen) kan hjälpa till att skilja ut om man har typ 1- eller typ 2-diabetes, med låga nivåer vid typ 1 diabetes och höga nivåer vid typ 2 diabetes.

Vid typ 2-diabetes föreligger höga insulinnivåer till följd av en nedsatt känslighet för insulin.
- Diabetes typ 2 kan själv uppkomma vid .tex. övervikt/ fetma, inaktivitet samt genetisk till ett visst slag. Många personer med typ 2-diabetes är överviktiga med ett överskott av fettvävnad på ogynnsamma ställen, som i levern och bukspottkörteln, vilket medför minskad insulinkänslighet och därmed förhöjt blodsocker.
- Långsam insjuknande

Ett annat svar som fick 1/1 poäng på denna fråga:
Diabetes Typ 2: Förekomst av C-peptid i blodet visar att produktionen av insulinet finns.
Diabetes Typ 1: Ingen eller väldigt lågt värde förekomst tyder på typ 1 där betacellerna är förstörda.

35
Q

I ditt arbete som sjuksköterska möter du dock oftare patienter med typ- 2 diabetes som orsakas av insulinresistens.
21. Vad har skett i cellen vid insulinresistens och hur kan insulinresistens minskas?

A

Pankreas betaceller har då kraftigt minskat sin produktion av insulin eller har insulinproduktionen upphört.
Nedsatt glukostolerans innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare. Det beror framför allt på att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det kallas för insulinresistens.
Insulinresistensen gör att blodsockervärdet stiger mycket efter att du har ätit, och att det tar längre tid för värdet att sjunka. Bukspottkörteln behöver då tillverka mer insulin för att cellerna ska kunna ta in sockret.
-Fysisk aktivitet gör att cellerna kan ta in blodsockret utan insulin. Det är därför fysisk aktivitet är bra vid nedsatt glukostolerans och diabetes.

36
Q

Beskriv hur etiologin skiljer sig mellan diabetes typ 1 och typ 2?

A

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom med en oklar utlösande faktor som leder till betacellsförstörelse och brist på insulin. Diabetes typ 2 är i hög grad kopplad till livsstilsfaktorer, särskilt övervikt och brist på fysisk aktivitet som resulterar i insulinresistens och nedsatt insulinproduktion.

Ett annat svar som fick 2/2 poäng:
Diabetes typ 1:
-Autoimmun. Insulinproducerande betaceller i pankreas angrips och dör.
-Ingen insulinproduktion
-Debuterar i låg ålder

Diabetes typ 2:
- Livsstilsrelaterad sjukdom pga stillasittande, snabbmat, stress,rökning
-Nedsatt insulinproduktion
-Debuterar i hög ålder
-Nedsatt insulinkänslighet.

37
Q

(typ1)En eftermiddag, efter en intensiv dag med långa föreläsningar, sticker ni ut på er vanliga joggingtur. Tillbaka i korridoren tycker du att Johan är lite konstig, han sluddrar, vinglar lite och verkar arg. 23. Vilket tillstånd kan ha drabbats Johan och förklara patofysiologin bakom det inträffade.

A

Johan har fått insulinkänning alltså hypoglykemi, eftersom han har diabetes typ 1 kan betacellerna i bukspottskörteln/pankreas inte producera insulin och måste tillföras med injektion subkutant och vid fysisk aktivitet blir det för mycket insulin kontra glukos i Johans kropp. Insulindosen hade behövt justeras att äta extra innan fysisk aktivitet.

Ett annat svar: Hypoglykemi = Lågt blodsocker
Hypoglykemi innebär för låg blodglukoshalt på grund av för mycket insulin i blodet. Hypoglykemi kan uppträda i olika svårighetsgrader från lättare “insulinkänning” till djup medvetslöshet (insulinkoma). Speciellt vid typ 1-diabetes är huvudbarriären för att nå en bra blodsockernivå hypoglykemi.

När en person med diabetes typ 1 upplever hypoglykemi, sjunker blodsockernivån farligt lågt. Hjärnan får inte tillräckligt med glukos, vilket leder till symtom som sluddrande, förvirring och svettningar. Kroppen aktiverar kompensationsmekanismer genom att frisätta hormoner som höjer blodsockret och personen kan känna hjärtklappning och hunger.

38
Q

Redogör för hur ovanstående tillstånd behandlas. (hypoglykemi)

A

Johan behöver fylla på med snabb energi genom att äta något alternativt druvsockertabletter.

39
Q

Vid nyupptäckt diabetes mellitus typ 1 ses symtom som viktnedgång, stora urinmängder, acetondoftande andedräkt, klåda i underlivet och muskeltrötthet. Förklara patofysiologin till att respektive symtom uppstår.

A

-Viktnedgång: Cellerna kan inte ta upp energin i form av glukos pga insulinbrist och förbränner istället fett (och muskulatur) vilket leder till viktnedgång.
Ett annat svar för viktnedgång: När en person har diabetes typ 1 angriper kroppens eget immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket resulterar i brist eller frånvaro av insulin. Insulin behövs för att hjälpa cellerna att ta upp glukos från blodet. Utan tillräckligt med insulin, blir cellerna svältfödda på energi och kroppen bryter ned fett och muskler för att kompensera. Viktnedgång uppstår som ett resultat av detta katabola tillstånd där kroppen tappar i vikt.

-Stora urinmängder: Beror på förhöjt plasmaglukos, när dom stora mängderna glukos utsöndras via urinen “dras” vätska med.
Ett annat svar för stora urinmängder: När blodsockernivån är mycket hög på grund av insulinbrist, försöker njurarna eliminera överflödig glukos genom urinen. Eftersom glukos drar med sig vatten, leder detta till ökad urinproduktion och stora urinmängder.

-Acetondoftande andedräkt: Acetondoften beror på ketoacidos, cellerna har ingen möjlighet att ta upp glukos utan insulin och börjar förbränna fett istället, varpå det bildas syror som ger en acetondoftande andedräkt.
Ett annat svar för acetondoftande andedräkt: Vid obehandlad diabetes typ 1, när cellerna inte kan använda glukos som bränsle, bryts fett ned och omvandlas till ketonkroppar i levern. Ketonkroppar ackumuleras i blodet, vilket leder till ett farligt tillstånd som kallas ketoacidos. Ett av ketonkropparna, aceton, utsöndras delvis genom lungorna och ger andedräkten en karakteristisk doft som kan liknas vid aceton eller frukt.

-Muskeltrötthet: Då det inte finns något insulin som kan binda till receptorer och “öppna dörren” för glucose, kommer musklerna inte att få in någon energi som kan metaboliseras och det blir ingen ATP och aerob förbränning.
Ett annat svar på muskeltrötthet är musklerna bryter ned av aminosyror istället för glukos, vilket leder till muskeltrötthet. Insulinbrist medför glukosbrist för de insulinberoende vävnaderna (framförallt muskulatur då dessa vävnader tvingas tillgodose energibehovet genom att öka förbränningen av fria fettsyror).

Klåda i underlivet: Orsaken till det är att sockret i urinen påverkar urinens och underlivets ph-värde. Det skapar i sin tur en obalans i underlivets och slidans miljö, vilket orsakar klåda samt försämrar kroppens naturliga försvar mot infektioner.

40
Q

Redogör för patofysiologin till de förhöjda blodglukosvärdena hos personer med diabetes typ 2.

A

Vid diabetes typ 2 har kroppen utvecklat resistens mot insulin och det kan ha sin förklaring i ett stillasittande liv, arbetande muskler kräver mindre insulin, insulinbehovet ökar, tillslut finns inte tillräckligt med insulin kontra glukos och p-glukos ökar. Ökat bukomfång (fetma) kan också leda till insulin resistens. Diabetes typ 2 har också ärftliga orsaker.

Ett annat svar:
Förhöjda blodsockervärden hos personer med diabetes typ 2 är en följd av två huvudsakliga mekanismer, vilka är relativ eller absolut insulinbrist och nedsatt känslighet för insulin (insulinresistens). Här är en förklaring till patofysiologin bakom dessa mekanismer:

Insulinbrist: Insulin är ett hormon som normalt produceras av bukspottkörteln och är nödvändigt för att hjälpa cellerna att ta upp glukos från blodet. Vid diabetes typ 2 kan bukspottkörteln gradvis minska sin förmåga att producera tillräckligt med insulin, vilket leder till absolut eller relativ insulinbrist. Absolut insulinbrist innebär att mängden producerat insulin är otillräcklig för att reglera blodsockret. Relativ insulinbrist innebär att insulinet är tillräckligt, men cellerna svara inte ordentligt på dess signaler, vilket kräver mer insulin för att uppnå samma effekt.

Insulinresistens: Insulinresistens är en störning där kroppens celler, särskilt muskel- och fettceller, reagerar svagare på insulinets signaler. Detta innebär att de inte kan effektivt ta upp glukos från blodet. Som ett resultat krävs högre nivåer av insulin för att överbrygga denna resistens och sänka blodsockret. Insulinresistens kan ofta vara kopplad till övervikt och bristande fysisk aktivitet, vilket är vanliga faktorer hos personer med diabetes typ 2.

41
Q

Ange de tre påstående som är korrekta gällande det metabola syndromet.

A

(-Tillståndet är kraftig ökande i hela världen.)
(-Tillståndet var kraftig ökande under 1990-talet men har nu avstannat i incidens. )
-Tillståndet är starkt kopplat till ökad ejektionsfraktion.
(-Tillståndet är starkt kopplat till den epidemiska ökningen av övervikt och diabetes)
-Tillståndet innebär ingen ökad risk för andra sjukdomar
-Tillståndet är kopplats till insulinresistens
- Tillståndet är kopplat till autoimmunitet

42
Q
A