rörelseorganens sjukdomar Flashcards

1
Q

.En patient kommer in till vårdcentralen och har sedan en tid känt sig allmänpåverkad, trött och har ont i händerna. Hon misstänker själv att hon har Reumatoid Artrit (RA).
1. Förklara för henne vad RA innebär
2. vilka symtom som är typiska för RA,
3. redogör även patofysiologin bakom de symtom du anger.

A
  1. RA är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper synovialmembranet, det som inkapslar leden för en smärtfri och mjukrörelseförmåga.
  2. Smärta i leder, svullnad, trötthet, deformering av fingrar, knogar, leder. Stelhet, minskad rörelseförmåga.
  3. RA startar med synovit, där kroppens immunförsvar skickar cytokiner och prostaglandiner för en underhållande inflammationsprocess. Immunologiska ämnen bryter ned synovialleden och skapar destruktion. Den kroniska inflammationen leder till ärrbildning och svullnad vilket ses genom felställningar i händer/fötter/leder/ krogar. Dessa felställningar smärtar och minskar rörelseförmågan. Den konstanta inflammationsprocessen orsakar trötthet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ange fyra olika diagnostiska metoder/undersökningar som utförs för att ställa diagnosen RA.

A

1.Klinisk bedömning: Läkaren kommer att utföra en noggrann fysisk undersökning av patienten för att utvärdera symtom som svullnad, smärta, rodnad och rörelsebegränsning i lederna.
2.Blodprov: Det finns flera blodprov som kan vara användbara vid diagnos vid RA. De vanligaste inkluderar:Reumatoid faktor (RF): Ett antikroppstest som ofta är förhöjt hos personer med RA. Anti-CCP-antikroppar (cyklisk citrullinerad peptid): En annan typ av antikropp som ofta är närvarande hos personer med RA. Sänka (SR) och C-reaktivt protein (CRP): Dessa markörer för inflammation kan vara förhöjda vid RA. Fullständig blodstatus (FBC): Ett blodprov som kan visa anemi, vilket är vanligt vid RA.
3.Röntgen, ultraljud och magnetisk resonanstomografi (MRT) kan användas för att bedöma ledskador och följa sjukdomsutvecklingen över tid.
4.Ledpunktion (artroskopi): Vid ledpunktion tar läkaren en provbit av ledvätska från en påverkad led och analyserar den för tecken på inflammation och eventuell kristallin avlagring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för fyra behandlingsalternativ som finns att erbjuda en patient med RA (förutom farmakologisk behandling).

A

Icke- farmakologiska:
-Värme (direkt lindring av smärta), massage (musklerna slappnar av och man får bättre cirkulation som följd som gör lederna mer välfungerande och mindre smärtsamma).
-Ultraljudsbehandling- Ger värme på en mer djupare nivå till strukturer som ledhinnor, brosk och benvävnad (direkt lindring av smärta).
-Fysioterapi eller sjukgymnastik: Sjukgymnastik är viktigt för att förhindra förstelning av leder (kontrakturer). Bassängträning kan verka både smärtlindrande och muskelstärkande.
-Egenbehandling: Det viktigaste man kan göra själv är att ha en sund livsstil och en sund kosthållning. Råd från dietist kan vara aktuellt i början. Att vara fysiskt aktiv är viktigt då träning kan stärka muskulaturen, hindra rörelseinskränkningar och bidra till att dämpa smärtorna. Personer med reumatoid artrit och låg till måttlig sjukdomsgrad rekommenderas regelbunden land- eller vattenbaserad konditions- och styrketräning på måttlig till högintensiv nivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vid VFU på vårdcentral möter du Steinar som nyligen opererats för knäartros.
1. Redogör för vad artros innebär, 2.vilka symtom patienten troligen uppvisar.

A

1.Artros är en degenerativ ledsjukdom där det blir obalans av uppbyggande och nedbrytande av ledbrosk och då får man en successiv förlust av ledbrosk i de leder som är drabbade. Normalt har vi en balans mellan upp och nedbrytning men på grund av olika orsaker ex ålder, ärftlighet och ledtrauma rubbas den där balansen mellan nysyntes och brosknedbrytning och brosknedbrytningen tar över. Broskets kvalité försämras och de kollagena trådarna bryts ner → ledbrosket successivt blir destruerat, uppruggat och ojämnt men även förtunnat så att sprickor uppstår.
2.Symtom är nedsatt funktion och rörlighet i leden (stel) samt svullnad över leden med eventuell värmeökning på grund av inflammation som kommer i senare stadie. Leden kan även i uttalande fall visa tecken på felställning och instabilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv vilken typ av smärta som kan förväntas postoperativt (efter knäoperation) och hur den kan behandlas farmakologiskt. För den läkemedelsgrupp du väljer: inkludera verkningsmekanism, effekt och två (2) biverkningar.

A

Akur smärta- Kommer plötsligt och har en begränsad duration. Viktigt för vår överlevnad.
Opioider (Till exempel morfin eller oxikodon):
Verkningsmekanism: Opioider fungerar genom att binda till opioidreceptorer i centrala nervsystemet. De minskar smärtupplevelsen genom att påverka smärtreceptorer och signalöverföring i hjärnan och ryggmärgen.
Effekt: De ger en kraftig smärtlindring och kan vara särskilt effektiva för svår postoperativ smärta efter en knäoperation.
Biverkningar: Två vanliga biverkningar är illamående och kräkningar, förstoppning och sedering(sömnighet). Det är också viktigt att notera att opioider har ett missbrukspotential och kan leda till beroende, varför de bör användas med försiktighet och enligt läkarens anvisningar.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - (Till exempel ibuprofen eller diklofenak):
Verkningsmekanism: NSAID minskar inflammation och smärta genom att hämma enzymet cyklooxygenas (ffOX), vilket minskar produktionen av prostaglandiner, som är ämnen som orsakar smärta och inflammation.
Effekt: De är effektiva för att minska smärta och inflammation efter en knäoperation.
Biverkningar: Två vanliga biverkningar är magbesvär, såsom magsmärta och sår och ökad risk för blödning. Långvarig användning kan också påverka njurfunktionen negativt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv vad som sker patofysiologiskt i lederna vid reumatoid artrit (RA).

A

Processen startar med synovit- synovialhinnan blir förtjockad, ökat vaskulariserad (histamin) och infiltreras av immunologiskt aktiva celler som makrofager, T- B lymfocyter och plasmaceller. Cytokiner (ex TNF, IL1, IL6) frisätts, driver och underhåller i inflammation och det kan bidra till vävnadsskada i leden-leddestruktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ange hur RA diagnosticeras, vilka olika kriterier ingår? #Ange tre områden (domäner) som ingår för att ge stöd åt diagnosen RA. #Vilka är dessa fyra huvudkategorier?

A

För att diagnosticeras till RA så finns det 4 olika kriterier.
1.Ledengagemang (Antal leder som har drabbats) - 0-5 poäng.
2. Serologi (Ett test att mäta om man har antikroppar IgM eller RF och ACPA- 0-1 poäng.
3. Blodprover systemisk inflammation (SR, CRP)- 0-1 poäng.
4.Symtomduration (Hur länge man har besvär > 6 veckor) 0-1 poäng.
För att få RA diagnos behövs att få 6p eller högre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vid reumatoid artrit (RA) förekommer så kallade extraartikulära manifestationer, vad innebär det och ge två exempel.

A

Det innebär att sjukdomen påverkar andra organer också tex lever, lungorna, hjärtat. På grund av RA är en autoimmun sjukdom och inflammatorisk problemet gör att alltid immunförsvaret frisätter enzymer för att attackera mot inflammation. Detta påverkar tex levern kan inte göra sitt jobb som det ska och det påverkar detta att toxiska ämnen är inte renas klar. På samma sätt hjärtat blir skadad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

TNF-alfa- antagonister tillhör gruppen biologiska läkemedel som många patienter med autoimmuna sjukdomar har haft mycket stor hjälp av. Redogör för biverkningsprofilen vid behandling med denna läkemedelsgrupp.

A

Kroppens immunförsvar hämmas vilket ökar risken för infektioner i både övre och under luftvägar, ökad risk för urinvägsinfektion och hudinfektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ange vilka tre faktorer som vanliga utgör etiologiska faktorer till artros.
Överbelastning av leder
Ärftlighet
Muskelsvaghet
Autoimmunitet
Överkänslighetsreaktion
Malnutrition

A

Överbelastning av leder
Ärftlighet
Muskelsvaghet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv två behandlingsalternativ som finns att erbjuda patienter med artros.

A

1.Farmakologisk behandling för Artros:
Paracetamol
Indikation- Huvudvärk, tandvärk, led och muskelsmärta, feber och förkylning och menssmärtor.
Verkningsmekanism: ej klarlagd, huvudsakligen perifer effekt.
Effekt: Smärtstillande och febernedsättande
Biverkning: Ovanliga
Ex på preparat: Alvedon.

2.NSAID-preparat (Står för Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug)
Indikation- Används för att behandla smärta med inflammation såsom reumatiska smärta, artros
Verkningsmekanism: Hämmar COX-1 och COX-2 vilket minskar produktionen av prostaglandiner och en analgetisk och antiinflammatorisk effekt.
Effekt: Smärtlindrande, febernedsättande, antiinflammatoriska
Biverkning: (magsårsblödningar), hudutslag, njurpåverkan och andningsproblem om man har astma.
Ex på preparat: Voltaren och Ipren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Irenes laboratorieprover visar förhöjda värden av både SR och CRP. Vad tyder det på?

A

SR- Sänkningsreaktion: Blodprov som tas för att se hur mycket inflammation som finns i kroppen.

CRP- C reaktivt protein som finns i blodet och prideras av levern. Tas för att se om kroppen utsätts för inflammation eller infektion.
Förhöjda SR och CRP värden innebär att patienten har en pågående inflammation.
Snabbsänka CRP (C-reaktivt protein). Vid akuta infektioner stiger CRP fortare än SR. Vid behandling av en infektion sjunker CRP snabbt, medan en förhöjd SR kan kvarstå under veckor till månader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vid artros föreskrivs patienten ibland behandling med NSAID-preparat.
9.a)Beskriv verkningsmekanism och effekt för NSAID-preparat samt ange två biverkningar.

A

NSAID- preparat står för icke-steroida antiinflammatoriska preparaten)
Verkningsmekanism: Hämmar COX-enzymer vilket leder till minskad produktion av prostaglandiner. NSAID-preparat ger en analgetisk och inflammationsdämpande effekt. Medlet är symtomlindrande och inte sjukdomshämmade. Medlen är effektiva vid akuta nociceptiva smärtor och används vid akuta smärttillstånd, antingen ensamma eller tillsammans med opioider. Om sjukdomsbilden har en tydlig inflammationskompentent föredras NSAID före paracetamol.

Biverkningar: Kan ge biverkningar från många olika organsystem. Äldre och barn löper större risk för biverkningar, barn ges i få undantagsfall. Kan göra mer skada än nytt.
Vanligaste biverkningar: Eftersom det hämmar prostaglandinbildningen, vilket är slemhinneskyddande är vanliga biverkningar är besvär från matsmältningskanalen: dyspepsi, illamående/kräkningar, magsår, magblödning, perforation, obstruktion, försämrad astma/förvirrad astmaanfall, hypertension, försämrad hjärtsvikt, ovulationshämning, minskad njurfunktion, hypertoni, förvirrad hjärtsvikt och tromboembolisk sjukdom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv hur TENS fungerar som smärtlindrande behandling.

A

TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering) använder elektriska impulser för att blockera smärtsignaler i nervsystemet och främja frisättningen av endorfiner, vilket minskar smärta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vid beskrivning av RA förekommer en rad begrepp. Redogör för vad nedanstående innebär:
-Polyartrit:
-Synovit:
-Symmetrisk utbredning:
-Reumatiska noduli:
-Vaskulit:
-Skovvist förlopp:

A

-Polyartrit: Inflammation i flera än 4 leder.
-Synovit: Är lederna inflammerade och svullna. Detta kallas synovit och involverar en inflammation i artrit. Synovit kan orsaka ledvärk, svullnad och rodnad.
Synovit är smärtsam, speciellt när man flyttar leden. Vid synovit ser man normalt en svullnad i leden på grund av ansamling av vätska (så kallad synovia) och små ansamlingar eller mjuka “kulor” kan bildas. Denna artrit kan förekomma i alla synovialfogar men påverkar oftast viktbärande leder. Den som drabbas av reumatoid artrit har en kronisk inflammation i lederna som innebär att hela leden bryts ned. Ledgångsreumatism drabbar därmed inte enbart brosket. Lederna blir då svullna och ömma, något som kallas för synovit.
-Symmetrisk utbredning: Drabbar både kroppens sidor samtidigt höger och vänster handel. Betyder tex att fingrarna eller tårnas leder drabbas på kroppens båda sidor samtidigt.
-Reumatiska noduli: Reumatisk knutor.
Knutor bestående av inflammationsceller, bildas ofta på ställen som utsätts för mycket tryck.
-Vaskulit: Vaskulit betyder inflammation i blodkärl.
-Skovvist förlopp: Man kan gå ett tag utan symtom/smärta men kan då blossa upp igen liksom bra ett tag och sen sämre ett tag och sen bra.
Att en sjukdom som kommer och går i omgångar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ange etiologin och riskfaktorer till RA:

A

-Autoimmunitet- Antikroppar bildas mot kroppens egna vävnader. Vid RA är det vävnader som innehåller kollagen och hyaluronsyra som attackeras. Kollagen och hyaluronsyra är ämnen som finns mycket i lederna där attackeras de.
Antikroppar som bildas är IgM (även kallad reumatoid faktorn). Antikropparna aktiverar immunförsvaret och håller den aktiverad. Andra antikroppar som bildas är anti citrullinerad peptid antikroppar.
-Genetisk predisposition- Beror på vilka vävnadstyper man har som person.
-Okänt- finns ingen riktig förklaring till varför man drabbas av sjukdomen.

Riskfaktorer:
-Rökning: Förvärrar sjukdomen hos dem som redan är drabbade. Rökning hos generisk predisponerade individ kan leda till sjukdomsdebut. Rökning ökar också risken att antikroppar bildas mot citrullinerade proteiner.
-Hormonell påverkan: Eftersom sjukdomen drabbar lika mycket hos äldre (kvinnor när de passerat klimakteriet) visar det att de har med hormonell påverkan att göra.
-Infektion

16
Q

Förklara patofysiologin bakom symtomen:
-Trötthet:
-Ömhet i leder:
-feber

A

-Trötthet: Beror på att inflammation ämnen som bildas vid inflammation i lederna läcker ut i blodbanan/blodomloppet och ger symtom på andra ställen än inflammationsplatsen.
-Ömhet i leder: Ömmande leder med svullnad beror på att den inflammerade ledhinnan bildar en ökad mängd ledvätska. Svullnaden är i regel värst efter inaktivitet och minskar efter fysisk aktivitet.
-Feber: Feber uppkommer på grund av inflammationsprocesses som ger ökad temperatur. Då sjukdomen går i skov så uppkommer symtomen lika så, som sporadisk feber.

17
Q

Lab visar SR– 96 mm (referens 1-28 mm), CRP 77 mg/L (referens <3 mg/L), RF pos 520 IU/ml (referens <20 IE/ml), anti-CCP 320 (referens <7E/L).
Redogör för innebörden av de blodprover som tagits

A

-CRP 77 mg/L: Det betyder att man har kraftig bakterieinfektioner i kroppen.
-SR 96 mm: Det innebär att man har inflammation i kroppen.

18
Q

Redogör för de karaktäristiska patofysiologiska förändringar som sker i lederna vid reumatoid artrit (RA).

A

När synovit, alltså en inflammation i ledhinna startar, aktiveras flera olika typer av vita blodkroppar på inflammationsplatsen. Cytokiner och TNF (tumör nekros faktor). Inflammationen blir självunderhållande och bidrar till den vävnadsskada som utvecklas i leden, leddestruktionen.

Inflammationen börjar i ledkapselns vävnad. Om inflammation pågår under en längre tid kan den skada olika delar i och kring leden. Rörligheten i leden försämras och leden kan ibland bli felställd, som till exempel att fingrarna pekar snett mot lillfingersidan. Det beror på inflammation och att muskler har kommit i obalans. Små småningom kan ledgångsreumatismen också ge symptom på andra ställen än i lederna.

Den långvariga inflammationen förorsakar förtvining av kroppsvävnader: huden blir tunn, musklerna förtvinar, skelettet blir skört och blodets hemoglobin sjunker. Slemhinnorna i ögon, mun och könsorgan blir torra (sjögrens syndrom). Reumatiska knölar, noduli, kan uppstå på ställen som är utsatta för tryck, främst på armbågar, fingrar och tår. Lungorna kan drabbas av lungsäcksinflammation (pleurit) eller bindvävsbildning i lungorna (lungfibros).

19
Q

Vad är anti CCP och Reumatoid faktor:

A

Anti- CCP: Ett blodprov för reumatism mäter bland annat anti-CCP, ett protein som angriper kroppens egna vävnader och kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Tre av fyra personer med ledgångsreumatism har anti-CCP i blodet. Men du kan ha anti-CCP i blodet även om du är frisk. Och testet kan visa negativt resultat även om du har reumatism.

Reumatoid faktor (RF): Ett annat tecken på reumatism som kan synas på blodprov är reumatoid faktor (RF). Det här är en antikropp som riktar sig mot immunförsvaret, vilket drabbar dina leder. Om RF-antikroppar bildas i ditt blod kan det vara ett tecken på en autoimmun sjukdom som reumatism, men det kan också vara tecken på andra infektioner och sjukdomar

20
Q

Vad är primär och sekundär artros?

A

Primär artros: Vanligaste typen av artros och är den typ av slitage på lederna som utvecklas gradvis med åren. Primär artros drabbar allra vanligast äldre människor.
Sekundär artros: Sekundär artros innebär att man drabbats av artros till följd av en skada. Sekundär artros är allra vanligast bland idrottare och fysiskt aktiva personer.

21
Q

Förklara vad diskbråck innebär samt hur man ställer diagnosen.

A

Ryggraden utgörs av kotor, mellankotskivor (diskar) samt sammanhållande ligament. Mellan kotorna finns diskarna som fungerar som stötdämpare. Diskarna är uppbyggda av en mjukare kärna och ett hårdare hölje. Diskbråck kan uppkomma mellan kotor men vanligaste i nedre delen av ländryggen. Vid diskbråck så har diskens hårda yttre hölje gått sönder och den inre kärnan buktar ut. Om den utbuktande diskmassan skulle trycka på avgående nervrötter som finns bakom kotorna- ischas nerv hamnar ofta i kläm.

Diagnos ställs: Magnetkameraundersökningar av ryggen hos friska personer visar att man kan ha ett diskbråck utan att få symtom. Men ett diskbråck i nedre delen av ryggen kan ge ont i ryggen och ibland så kallad nervrotssmärta som strålar ner i benet, ischias. Läkarundersökning där man tittar efter nerv/muskelnfunktion i ben samt smärtprovokation.

22
Q

Redogör för smärtimpulsens väg från de ömma lederna till att känslan blir medveten.

A

När det ömmar i en led registrerar smärtreceptorer (nociceptorer) det och nervceller stimuleras att skicka iväg en aktionspotential/impuls. När dessa nervceller stimuleras tillräckligt mycket överstigs ett tröskelvärde som gör att nervimpulsen/aktionspotentialen skickas iväg leds via sensoriska nerver via nervbanan perifera nervbanor (nociceptiva banor) till ryggmärgen och via ryggmärgen till hjärnstammen. Påväg mellan hjärnstammen och hjärnbarken passerar smärtimpulserna talamus där smärtimpulsen bearbetas. Därifrån skickas de vidare till hjärnbarkens sensoriska (känslo-) område där de förmedlar information om var i kroppen smärtan finns, smärtans ursprung, styrka mm. Emotionella reaktioner på smärtan styrks av det limbiska systemet i hjärnan som också får impulser från talamus. Den grundläggande smärtupplevelsen registreras och utlöser en rad följdeffekter i kroppen.