Ten 4 Cancer Flashcards

1
Q

Redogör för vad som hänt i Jonas celler som gör att cancer uppkommit

A

Genen kodar för att bilda ett nytt protein. Det är i denna process det kan bli fel och det påbörjas en cancerutveckling. Cancer uppstår som följd av en genetisk skada i normala celler (det sker en mutation). Detta leder till att den påverkas annorlunda av nervsignaler, hormoner och cellernas egna inre regleringsprocesser. cellen svarar inte som normala celler gör.

Svar: Genetisk skada i
Proto Onkogener: Kodar protein för celltillväxt/reglering
Suppressorgener: Kodar protein som hämmar celltillväxt
Reparationsgener: Kodar protein som reparerar DNA
Apoptos Gener: som kodar för proteiner som indikerar programmerad celldöd
Påverkas annorlunda av nervsignaler/ hormoner. Delar sig okontrollerat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär cancer metastaser, och på vilka sätt kan det ske?

A

Den har spridit sig. Oftast då via lymfsystemet eller via blodkärlen och startar med en lymfogen spridning. Man kan bli botad från denna genom olika behandlingar (kirurgi, cytostatika, strålning etc.)
Lymfogen metastasering– Lymfogen spridning är vanligast, finns mycket immunförsvarsceller men cancerceller överlever. cancercellerna kan fastna i en lymfkörtel och där skapas knölarna.

Hematogen metastasering– Via blodet så finns dem fritt, men tar sig via blodsystemet och tillbaka till basalmembranet och in i en annan vävnad. Blodcancer exempelvis är inte metastaser, utan cancern har då börjat skapats i blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv varför många som behandlas med cytostatika drabbas av biverkningar, håravfall, slemhinnepåverkan och lågt antal leukocyter.

A

Biverkningarna av cytostatika- och strålbehandling beror på att även de friska cellerna drabbas av behandlingen och skadas eller dör, speciellt de celler som delar sig ofta ex, hud, slemhinnor, hårsäckar och benmärg.
Vid anagent håravfall sker det ett avbrott i hårets tillväxtfas. Detta orsakas av cytostatika. Håret faller av i tussar och leder till snabbt totalt håravfall på grund av att celldelningen i hårsäcken drabbas. De nybildade hårstråna blir för tunna i hårsäckarna → faller av när den når hudytan.
Slemhinnorna i kroppen är känsliga för cytostatika och blir ofta torra under en behandling. Det beror på att slemhinnornas celler inte hinner nybilda sig tillräckligt snabbt under en behandling. Slemhinnor finns bland annat i munnen, matsmältningskanalen, ögonen, urinvägar och underlivet. Besvär som muntorr- het, torra ögon, illamående, diarré och ändtarmsbesvär är vanliga.
Slemhin- norna i underlivet kan bli sköra och lättblödande och det kan göra ont vid samlag. Urinvägarnas slemhinna kan också påverkas och du kan få ett ökat behov av att kissa. Det kan göra ont att kissa och ibland kommer det blod i urinen.

Cytostatika minskar antalet vita blodkroppar → infektionsrisk. Låg värde av leukocyter kan bero på försämrad benmärgs produktion = Benmärgssuppression

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär palliativ strålbehandling?

A

Att man strålar symtomlindring– lindra– dämpa symtom för att göra livet “drägligare” för patienten samt i viss mån eventuellt förlänga livet. Strålningen är inte kurativ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär TPN-behandling och vad ingår i den?

A

TPN = total parenteral nutrition. Täcker patientens totala behov av energi och näring, men extra vätska kan behövas. Total parenteral nutrition innefattar vätska, glukos, fett, aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Jonas har tidigare behandlats med cytostatika som används för att döda cancerceller. Cytostatika har smal terapeutisk bredd med risk för biverkningar.
f)Para ihop begreppet till vänster med det påstående om cytostatika till höger som hör samman.

A

-Benmärgssuppression – Försvagat immunrespons, blödningsbenägenhet och anemi orsakad av cytostatikabehandling.
-Sekundär cancer– Cancer orsakad av cytostatikabehandling.
-Mukosit, stomatit, diarré – Slemhinneskador orsakad av cytostatika
-Nedsatt hjärtmuskelfunktion – Potentiellt sen biverkan av cytostatikabehandling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara vad som hänt i Majas celler som gör att cancern uppkommit och beskriv även skillnaden mellan en godartad och en elakartad tumör.

A

Cancer uppkommer när celler delar sig okontrollerat & obegränsad pga en cellskada. Cellerna skapar egen blodförsörjning och de har förmåga att undvika celldöd & immunförsvaret. Cellerna ansamlas och bildar en elakartad tumör.
Godartad tumör blir inte cancer samt det sprider sig inte till andra organ och smittar dem. Elakartad tumör kan sprida sig till andra organ och infektera dem med cancer. Godartad är ofarligt, elakartad är farliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara vad som menas med TNM - klassificeringssystemet inom cancerdiagnostik

A

TNM: stadieindelning av cancer:
Tumör: storlek på tumör
Node: engagemang på regionala lymfkörtlar
Metastas: om den har spridit sig till andra organ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ange fyra typiska symtom på lungcancer.

A

andfåddhet
Viktnedgång
Trötthet
syra-bas-balansrubbningar
Lungemboli
Aptitlöshet
Högt CRP
Hosta
Feber

Annat Svar:
blodiga upphostningar
Dyspne
upprepade pneumonier och bronker
svullna lymfkörtlar
smärta i bröskorg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Redogör för hur cytostatika verkar på tumörmassa.

A

Dessa läkemedel stör celldelning och tillväxt, vilket är särskilt viktigt eftersom cancerceller delar sig snabbt. De kan också inducera celldöd (apoptos) och blockera blodtillförsel till tumören, vilket minskar dess tillväxt och storlek.
-Cytostatika kan påverka celldelningsprocessen genom att störa replikationen av DNA eller förhindra bildandet av nya DNA-trådar. Detta gör det svårt för cancerceller att dela sig och reproducera sig, vilket minskar tumörens storlek.
-Induktion av apoptos: Vissa cytostatika har förmågan att aktivera apoptos, som är en naturlig process för celldöd. Genom att påverka specifika signalmolekyler och proteiner inom cancercellen kan dessa läkemedel få cellen att dö av sig själv. Det är en viktig mekanism för att minska tumörmassan.
-Blockering av blodtillförsel: Vissa cytostatika kan även störa blodtillförseln till tumören. De kan påverka tumörblodkärlen och minska deras förmåga att leverera näring och syre till cancercellerna. Detta kan göra det svårare för tumören att växa och spridas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklara vad det innebär att Majas sjukdom är i palliativ fas.

A

När en sjukdom är i palliativ fas betyder det att sjukdomen är avancerad och att läkemedicinsk behandling i huvudsak inriktas på att lindra patientens symtom och förbättra livskvaliteten istället för att försöka bota sjukdomen. Palliativ vård syftar till att ge komfort och stöd till patienter som lider av allvarliga, ofta livshotande sjukdomar, och som inte längre svarar på kurativ behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ange fyra undersökningar som görs för att ställa/ utesluta diagnosen prostatacancer.

A
  • Ultraljud - för att se vart tumören sitter och om det har förstorad eller minskad.
    -PSA-prov
    -Rektalpalpation,
    -MRT.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ange två olika grupper av cytostatika och redogör för hur respektive grupp verkar på tumörmassa.

A

Platinaföreningar: Binder DNA irreversibelt så dessa ej kan bidra till celldelning.

Antimetabolit: Folsyreantagonist sätter sig som en falsk byggsten i cellutvecklingen. Bidrar till att ingen celldelning kan ske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ange vad begreppen betyder.

A

-Cancer in situ: Innan cancern utvecklat förmåga att sprida sig kallas den cancer in situ.
-Apoptos: betyder ”programmerad celldöd”
Invasiv cancer: när cancercellerna växt in i närliggande vävnad kallas den invasiv cancer.
- Metastas: eller dottertumörer innebär att en tumör har spritt sig utanför den vävnad där den först uppstod. Det lossnar cancerceller från primärtumören som kan sprida sig till andra delar av kroppen via lymfvätskan eller blodet.
- Suppressorgener: celler som producerar proteiner som hämmar cellväxt. Cell som normalt förhindrar att en cell omvandlas till en cancercell.
- Malign tumör: Elakartad tumör som kan bilda metastaser. Alltså har förmågan att växa in i andra vävnader.
- Carcinogener: Cancerframkallande ämnen. Ämnen som skyndar på uppkomsten av cancer.
- Protoonkogen: Protein som kodar för gener som tar hand om reglering/ tillväxt av celler.
- Adenocarcinom: vanligaste formen av lungcancer. Den kallas också körtelcancer eftersom den växer från körtelceller i lungorna.
- Benign tumör: godartade tumörer är, till skillnad från malign tumör, en godartad tumör har inte förmåga att växa i andra vävnader i kroppen samt inga förmåga att sprida sig.
- Lymfogen metastasering: Är när cancer sprider sig via lymfkärl. Lymfogen spridning är karaktäristiskt för malignt melanom och carcinom.
-Dysplasi: Är förändring i en vävnad där cellerna har ett förändrat utseende och växtsätt. Cellförändringarna kan graderas från lätta till svåra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka riskfaktorer kan kopplas samman med bröstcancer?

A

Vid operation av bröstcancer kan orsaka svullna armar pga lymfödem. Borttagning av lymfkörtlar → störning i lymfvätska cirkulationen→ ansamlas vätska i vävnaden.
Lymfknutor är viktigt för immunförsvaret då det samlar in och förstör bakterier och virus
(fel svar)?

Ett annat svar för riskfaktorer vid bröstcancer:
-Hereditet (Ärftlighet- BRCA1, BRCA2, familjär förekomst)
-Hormonella förändringar
-Hög ålder
- Livsstilsfaktorer/levnadsvanor: hög alkoholkonsumtion, rökning, övervikt och fysisk inaktivitet.
- Miljöfaktorer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka kliniska undersökningar- (diagnostiska) metoder används för att säkerställa diagnosen bröstcancer?

A

-Palpation av området - för att känna efter knölar i bröstet
Mammografi / ultraljud (även screening) - röntgen som visar tumörer i bröstet
-Finnålspunktion/ grovnålbiopsi där man undersöker cellen om det är malign eller benign

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vilka behandlingsmetoder kan komma att användas vid bröstcancer?

A

> Kirurgi
Icke bröstbevarande:
-Mastektomi
-Radikal mastektomi med axillarutrymning

> Bröstbevarande:
-Partiell mastektomi/sektorresektion
-Sentinel node

> Strålbehandling

> Läkemedelsbehandling
-Cytostatika (ex. FEC – fluouracil, epirubicin och cyklofosfamid)
-Endokrin terapi (antihormoner) ex. tamoxifen vid Er o/e PgR positiv tumör
-Immunterapi monoklonal antikropp ex.trastuzumab (Herceptin) vid HER2 positiv tumör

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hur uppstår metastaser?

A

Är en dottertumör till en primärtumör genom spridning till;
närliggande organ, vävnader eller lymfknutor- regional spridning.
sprida sig längre bort i kroppen via lymfvätskan eller blodet - fjärrmetastaser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Ange fyra egenskaper som är karakteristiska för en malign tumör?

A
  • Invadera vävnader
  • Okontrollerat celldelning och tillväxkontroll
  • Bilda egen blodkärl system (angiogenes)
  • Kan skydda sig från immunförsvaret.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vad innebär malignt melanom? Ange även vanliga riskfaktorer för utvecklande av sjukdomen.

A

Hudcancer. Malignt melanom startar i de pigmentbildande melanocyterna längst ner i överhuden - kan metasteras.

> Symtom
-nevi (födelsemärke/leverfläck) börjar växa, klia eller ändra färg och form
-nya förändringar

> Malign
-Asymmetrisk
-Oregelbundna kanter
-varierande färger
-en diameter över 6 mm
-en utveckling som skiljer sig från andra leverfläckar

> Riskfaktorer
Ultraviolett strålning (solen)
-Brännskador av solljus eller solarium (ffa barndom)
Nevus (födelsemärken/leverfläckar) – ffa dysplastiska nevus
Ärftlighet
-Familjär anhopning
Nedsatt immunförsvar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vid vilka fall kan portvaktskirurgi användas och vad är det som är den stora vinsten med denna operationsteknik?

A

Före operationen får du en spruta med ett läkemedel som är radioaktivt/blå färg.
Med hjälp av läkemedlet går det att spåra vilken lymfkörtel som påverkas först om cancern sprider sig. Den lymfkörteln kallas portvaktskörteln.
Portvaktskörtlarna som har opererats undersöks. Det vanligaste är att cancern bara har spridit sig lite grann, eller inte alls. Då behöver man inte operera bort ytterligare lymfkörtlar på det sätt man gjorde tidigare.- kvinnor slipper de besvär som kan uppstå vid avlägsnandet av lymfkörtlarna i armhålan som orsakar biverkningarna: domningar, svårigheter att röra armen och lymfödem, armsvullnad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Provet visar att patienten har HER2 positivt adenocarcinom som växer in situ. Vad kan du få ut av den informationen?

A

HER2-positiv bröstcancer karaktäriseras av att det finns en ökad mängd HER2-protein på cancercellernas yta, vilket leder till ökad celldelning och tumörtillväxt
Adenocarcinom är en malign tumör och uppkommer i körtelvävnad(adenom). Cancercellerna vid adenocarcinom är bildade av epitelceller, och tumörerna som de bildar är körtel artade.
Samt att den icke invasiv (sitter enbart i slemhinnan och inga tecken på spridning)

23
Q

Vad innebär adjuvant behandling som används vid till exempel bröstcancer?

A

Adjuvant behandling: förebyggande behandling motverka återfall. Är även som en tilläggsbehandling ex efter operation .

24
Q

Förklara vad det innebär att bröstcancern är HER-2 positiv.

A

HER2 står för Human epidermal growth factor receptor 2 och är ett protein som kan finnas i en större mängd på cancercellernas yta. Proteinet hjälper cancercellerna att dela sig oftare.
Vid HER2-positiv bröstcancer finns en ökning av tillväxtfaktorreceptorn HER2 som gör att cancercellerna delar sig oftare, vilket gör att tumören växer snabbare.

Ett annat svar som fick 1/1 poäng på frågan:
Det blir en okontrollerad produktion av proteinet (Human Epidermal Growth Factor receptor 2) som styr cancercellers tillväxt och delning.

25
Q

Beskriv hur strålbehandling verkar på tumörmassa.

A

Skadar arvsmassa, reproduktionssystemet o krympa tumören → ges i serier;
Extern strålbehandling: apparaten står en bit bort
Intern Strålbehandling: behandlas inuti kroppen fokuserar mer på cancertumören och inte vävnader runt om

26
Q

Inom cancerbehandling används följande begrepp, ange dess betydelse:

A

-Kurativ behandling: Botande behandling
-Palliativ behandling: Symtomlindrande behandling i vård i livets slut.
-Adjuvant behandling: Tilläggsbehandling som ges efter huvudbehandlingen för att minska risken för återfall. Det kan till exempel vara strålning och/eller cytostatika efter en operation.

27
Q

Vilka tre påstående är korrekta gällande allmän cancerutveckling.
Om fler än tre alternativ markerats blir det 0 poäng på frågan.

A

> -cancersjukdom uppstår som följd av en genetisk skada i normala celler som förändras så att de påverkas annorlunda.
-p53 är en receptor som tar emot hormoner så att en tumör växer till.
-all cancer är ärftlig eftersom det blir genetiska skador.
-vid många cancerformer är tumörsuppressorgenerna utslagna.
-benigna tumörer har utvecklat förmåga att metastasera.
-cancer är ett samlingsnamn på olika elakartade tumörsjukdomar.

28
Q

För att ställa diagnosen bröstcancer används trippeldiagnostik, vilka undersökningar ingår i den?

A

Trippeldiagnostik:
-Klinisk undersökning (Palpation av området - för att känna efter knölar i bröstet)
-Mammografi/ultraljud (även screening)
-Finnålspunktion (cytologi) eller grovnålsbiopsi (histologi)

29
Q

Vad menas med en partiell resektion även kallas sektorresektion?

A

En typ av behandling (bröstbevarande), enbart den del av bröstet som innehåller tumören med närliggande vävnad, opereras bort och att den så kallade portvaktskörteln (sentinel node) identifieras och tas bort för analys.

30
Q

Postoperativt efter bröstkirurgi finns risk att patienten utvecklar lymfödem, förklara mekanismen bakom att det tillståndet utvecklas.

A

Lymfödem kan uppstå då lymfkärlen vid axillen, armhålan, skadas i samband med operation eller strålbehandling. Den proteinrika lymfvätskan kan då inte längre dräneras normalt utan ansamlas i den interstitiella vävnaden i armen, det vill säga i utrymmet mellan cellerna.

30
Q

Kvinnas cancer bedöms enligt TNM-systemet: hon visar sig ha T1N1M0.
17.Förklara vad detta innebär.

A

Tumor Node Metastas: beskriver tumörens stadium och spridningsgrad
T = primär tumörens storlek
N = spridning till närliggande lymfkörtlar
M = har den metastaserats?
Ju högre siffra man har desto större allvarligheten är på tumören. 1(liten)- 4 (stor),
Stadie 1 och ibland även stadie 2 betyder att tumören inte spridit sig från modertumören. Vid stadie 4 har dottertumörer spridit sig i kroppen.

Storleken av tumören är liten, Ingen spridning till närliggande lymfkörtlar, ingen metastas

31
Q

Redogör för tre olika behandlingsalternativ som en patient med alla sjukdomar (Malignt melanom, bröstcancer, koloncancer, prostatacancer och lungcancer) kan genomgå?

A

> Hudmelanom:
Kirurgi
Läkemedelsbehandling:
-Cytostatika
-Immunterapi
Strålbehandling (palliation)

Bröstcancer:
Kirurgi:
Icke bröstbevarande:
-Mastektomi
-Radikal mastektomi med axillarutrymning

Bröstbevarande:
-Partiell mastektomi/sektorresektion
-Sentinel node

Strålbehandling

Läkemedelsbehandling:
-Cytostatika (ex. FEC – fluouracil, epirubicin och cyklofosfamid)
-Endokrin terapi (antihormoner) ex. tamoxifen vid Er o/e PgR positiv tumör
-Immunterapi monoklonal antikropp ex.trastuzumab (Herceptin) vid HER2 positiv tumör

> Koloncancer:
kirurgi:
-Om cancern är mitt i tjocktarmen, opererar man bort cancern och närliggande vävnad för att sy ihop dem friska delarna
-Om cancern sitter i början av tjocktarmen tas det bort för att sy ihop tunn och tjocktarmen
-Om det är cancer nära analen tas det bort och närliggande vävnad för att gör stomi av tjocktarmen.
Läkemedelsbehandling:
- Cytostatika
- Immunterapi
- Angiogeneshämmare
Strålbehandling

> Prostatacancer:
Vid tidig upptäckt, bot
-Avvakta behandling- kontroller
-Kirurgi (radikal prostatektomi)
-Strålbehandling (yttre/ inre)

Övriga stadier
Hormonell Behandling:
-operera bort testiklar (kastrering)
-“medisinsk kastrering”
-östrogenbehandling
-antiandrogener
Cytostatika

> Lungcancer:
Primärt kirurgisk om ej spridd
Läkemedelsbehandling:
-Cytostatika
-Immunterapi
Strålning

32
Q

Hur diagnosen bröstcancer ställs?

A

En bröstcancerdiagnos ställs vanligen genom trippeldiagnostik som består av tre moment:
1.Klinisk undersökning som innebär att läkaren tittar på och känner igenom bröstet och lymfkörtlar i armhålan och vid nyckelbenen.
2.Mammografi ibland kompletterad med ultraljud.
3.Finnålspunktion som innebär att celler sugs ut från det misstänkta området i bröstet med hjälp av en nål. Cellerna undersöks sedan i mikroskop. Ibland kompletteras undersökningen med mellannålsbiopsi, då tar man med en något grövre nål och tar ut vävnad från det misstänkta området.

33
Q

Vad det beror på att man efter operation av bröstcancer kan få problem med svullnad i armen?

A

Svullnad i armen kan uppstå för att man kan ha avlägsnad (tagit bort) lymfkörtlar vid operationen. Vilket i sin tur gör att återflödet i blodbanan inte flyter lika lätt/ läcker ut vätska i vävnaden och samlas i allmän. Där används kompressionsstrumpor även till armar.

34
Q

Kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds mammografiscreening, vad innebär begreppet screening?

A

Undersökning av en del av populationen för att förhindra utvecklingen av sjukdom.

Ett annat svar: Att söka efter förändringar, för att förhindra eller upptäcka av förändringar i tid.

35
Q

Hur genomförs mammografi?

A

Mammografi är en form utav en röntgenundersökning. Kvinnan får lägga upp sitt bröst på en röntgen platta. Bröstet pressas sedan ihop med hjälp utav en annan röntgenplåt. Bilder tas ur olika vinklar och man kan se om det skett en förändring.

36
Q

Ange fyra symtom som är typiska tecken på koloncancer.

A

1.Trötthet, 2.Magsmärtor, 3.Viktnedgång, 4.Blodiga diarré.

Ett annat svar: blod/slemmig avföring, smärta, anemi, trötthet,blod avgiftning.

37
Q

Ange tre symtom som kan vara tecken på prostatacancer och förklara varför respektive symtom du angett uppstår ( dvs dess patofysiologi).

A

Dessa symtomen på prostatacancer beror på att den maligna tumörer i prostata trycker till på urinrör (urethra).
Då tumören växer till blir det ännu mer tätt och det orsakar:
Problem med urinering
Svag urinstråle
Blod i urinen : Blodkärlen blir påverkade av tumören och kan börja läcka blod till urinen.
Smärta i ryggen eller höften: detta beror på att den har spridit sig utanför prostatakörteln och gått över till skelettet.
Bensvullnad: ödem kan tyda/visa på prostatacancer. Det kan bli stas pga. tumören som påverkar lymfflödet.

Ett annat svar:
1.Svag urinstråle/ trånga urinvägar: Beror på att cancer har vuxit till en stor tumör lokalt kring prostatan. Tumören trycker på prostatan och urinvägarna blir trånga och urinstrålen blir svag.
2.Smärtor i ryggen: Beror på att cancer har spridit sig från prostatan och metastasera sig på skelett. Det orsakar smärtor i ryggen.
3.Svullna ben: Beror på att cancer har spridit sig från prostatan och metastasera sig vid lymfkörteln. Det orsakar svullna ben.

38
Q

Ange tre diagnostiska metoder som används för att ställa diagnosen prostatacancer.

A

Blodprov
-PSA (prostataspecifikt antigen)
Rektalpalpation
Rektalt ultraljud med biopsier (vävnadsprov)
MRT
Biopsi
Skelettscinitigrafi (palpation av prostatan vid rektum- bilddiagnostik (DT/MRT/ultraljud).

39
Q

Redogör för egenskaper en cancercell har som skiljer den från en cell som inte är en cancercell.

A

-Minskad celldöd: -överlever genetiska skador och telomerasaktivitet.
-Förmåga till obegränsad delning och tillväxt (okontrollerad celldelningsaktivitet och tillväxtkontroll).
-Förmåga att invadera andra vävnader (infiltrera) och skapa egen blodförsörjning (skapa blodkärlinväxt (angiogenes).
-Förmåga att undvika immunsystemet och undvika celldöd.

40
Q

Para ihop beskrivning med den mest sannolika cancerdiagnosen genom att placera korrekt bokstav vid diagnos.

A

A.Infektionskänslighet, blåmärken och skelettsmärtor utgör vanliga symtom. (Leukemi)
B. Som behandling kan olika former av hemikolektomi förekomma. (Koloncancer)
C. Finns i olika former där den småcelliga har sämst prognos. (Lungcancer)
D. Inspektion med dermatoskop ingår i diagnostiken. (Malignt melanom)

41
Q

Patienter som behandlas med cytostatika drabbas ofta av biverkningar. Ange två vanliga biverkningar och redogör för bakgrunden till att respektive uppstår.

A
  1. Illamående och kräkningar: Bakgrunden: Illamående och kräkningar är vanliga biverkningar av cytostatikabehandling. Cytostatika kan irritera magen och tarmarna samt påverkar det s.k. kräkcentret i hjärnan. Dessutom kan dessa läkemedel även påverka kroppens förmåga att hantera toxiner och signaler om mättnad.

2.Håravfall (alopeci): Bakgrund: Cytostatika kan påverka snabbt delande celler, inklusive de som finns i hårroten. Detta medför att hårsäckarna blir mindre aktiva och resulterar i håravfall. Beroende på vilka cytostatikaläkemedel som används och dosen kan detta vara en tillfällig biverkning eller vara mer permanent.

42
Q

Redogör för patofysiologin till cancerutveckling.

A

Det som sker i kroppen är programmerad celldöd som eliminerar dem gamla celler så att de nya cellerna kan ta över i kroppen. Cancer uppkommer även till följd av genetik skada. Celler börja svara annorlunda på hormoner. Malign tumör växer okontrollerat och sprida sig med hjälp av lymfa och blodet.

43
Q

Redogör för de olika sätt som en tumör kan metastasera

A

En tumör kan metastasera sig genom att den lossna till exempel från hummers och följa med blodbanan till hjärtat eller så kan tumören även bildas från lymfansvätska.

44
Q

95% av prostatacancern är av typen adenocarcinom, vad innebär adenocarcinom?

A

Adenocarcinom (också kallad körtelcancer) är en elakartad (malign) typ av tumör av typen carcinom. Cancercellerna vid adenocarinom är bildade av epitelceller. Adenocarcinom kan bara uppkomma i organ som fungerar som körtlar och kan således orsaka exempelvis prostatacancer, bröstcancer och lungcancer med fler.

45
Q

Olika stadium cellerna går igenom under cancer

A
  1. Hyperplasi- I förstadiet ökar cellerna i antal men beter sig som vanligt. Det kan vara ett förstadium till cancer, men behöver inte vara det. Kroppen klarar oftast av att ta hand om förstadier.
  2. Dysplasi- Första fasen cellerna ser onormala ut, tappar sin ursprungliga funktion, förändrar utseende men är inte cancer.
  3. Cancer In situ- Andra stadiet, blivit cancerceller men förändringen finns enbart i slemhinnan och inga tecken på spridning.
  4. Invasiv cancer - tar sig genom vävnad till närliggande organ.(tredje fas)
  5. Metastaser- Fjärde stadiet, metastaser (dottertumörer) spridit sig till andra organ via blodbanan/lymfsystemet
46
Q

Symtom för cancer (allmän)

A

Blödning ur kroppsöppningar
Stenos Symtom
Förändring i hud eller slemhinna
Palpabel tumör
Allmän symtom som: smärtor, viktnedgång, trötthet, ihållande feber, anemi

47
Q

Diagnostik (allmän)

A

-Kroppsundersökning; inspektera, palpera,
-Bilddiagnostik; slätröntgen, MRT, DT, ultraljud, scintigrafi
-Prover; blod, avföring
-Endoskopi
-Mikroskopisk undersökning; biopsi, punktion (cytologi)
-PAD – patologisk anatomisk diagnos

48
Q

undersökning för prostatacancer

A

Blodprov: PSA (prostataspecifik antigen)
Rektalpalpation
Rektal ultraljud med biopsi
MRT

49
Q

två huvudgrupper av lungcancer

A

Icke-småcellig lungcancer: växer från körtelceller i lungans slemhinna
småcellig lungcancer: spridda utanför bröstkorgen

50
Q

diagnos av lungcancer

A

Slätröntgen
Datortomografi
Bronkoskopi
Torakoskopi

51
Q

behandling koloncancer

A

Operera bort cancern och närliggande lymfkörtlar. + Cytostatika för att minska risken för återfall.

52
Q

Vad är leukemi?

A

blodcancer. Leukemi är en elakartad ohämmad celldelning av vita blodkroppar bland
annat i benmärgen. Vid akuta leukemier blir cellerna sjuka tidigt i sin utveckling medan vid kronisk vid ett mer moget skede.
>Akut myeloisk leukemi: en störning av utmognaden av myeloiska celler. Utgår från benmärgens blodbildande celler.
>Kronisk myeloisk leukemi: sjukdomen påverkar bildningen av trombocyter, erytrocyter och leukocyter..
>Akut lymfatisk leukemi: omogna lymfocyter delar sig okontrollerat.
>Kronisk lymfatisk leukemi: är en cancerform där tumörceller (omogna lymfocyter) ansamlas i lymfkörtlarna och blod.
>symtom: Anemi, Trötthet, andfåddhet, infektionskänslig, blödningar, blåmärke, viktnedgång, svettningar, svullna lymfkörtlar.