njurmedicinska sjukdomar Flashcards
Glomerulonefrit, Pyelonefrit, njursvikt (akut och kronisk)
Vid dialysbehandling är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på komplikationer. Ange en komplikation vid hemodialys och beskriv vilken handlingsberedskap du som sjuksköterska behöver ha om den uppträder.
AV-fisteln kan spricka och då måste man stoppa den stora blödningen.
-Stoppa blödningen genom att applicera direkt tryck, höja den drabbade extremiteten och använda en tryckbinda vid behov.
-Kontakta läkaren omedelbart för råd och eventuell kirurgisk intervention.
-Bevaka patientens vitala parametrar noga.
-Försäkra patientens komfort och ge smärtlindring om det behövs.
-Dokumentera händelsen noggrant för att säkerställa kontinuitet i vården och kommunicera med andra vårdteammedlemmar.
På avdelningen vårdar du även en patient med pyelonefrit, vad innebär det tillståndet? Ange även två vanliga symtom vid pyelonefrit.
Detta tillstånd uppstår vanligtvis när bakterier tränger in i njurarna från nedre urinvägarna, som urinblåsan och urinledarna. När bakterierna når njurarna, kan de orsaka inflammation och infektion som påverkar njurvävnaden.
Symtom vid pyelonefrit:
1.Hög feber, 2.Hög CRP, 3. Dunkömhet över njurar, 4.Grumlig urin.
Ett annat svar:
Pyelonefrit (Njurbäckeninflammation) innebär att bakterier kommer upp i njurensbäcken och in i njuren vilket leder till en kraftig inflammation i de övre urinvägarna.
Flanksmärta och feber är vanliga symtom och orsakas av inflammationsprocessen samt ont vid miktion.
Redogör för patofysiologin till hematuri och ödem som vanligen förekommer vid glomerulonefrit.
Hematuri är blod i urinen som uppstår i det skadade nefronen som läker blod. Hematuri vid glomerulonefrit beror på skada och inflammation i de små blodkärlen (glomerulus) i njurarna. Denna inflammation leder till ökad permeabilitet i kärlväggarna, vilket gör att röda blodkroppar läcker ut i urinen. Detta resulterar i synligt eller mikroskopiskt blod i urinen. Ödem visar sig oftast där huden är tunn exempelvis under ögonen, men även händer, fötter, anklar och underben kan svullna. Detta beror på ett ökat vätskeutträde ur blodsystemet (ett läckage). För att hålla vätska kvar i blodbanan har vi albumin som är proteiner som hjälper till att upprätthålla det kolloidosmotiska trycket som behövs för att vätskan ska stanna kvar i blodsystemet. Utan detta tryck åker vätska ur och skapar ödem.
Du ombeds kontrollera om Gunnels blodprover. Ange vad nedanstående värden ger svar på:
- Hb
-EVF
-GFR
-Urea
-Hb: Hemoglobin: Hb är en blodparametrar som mäter mängden hemoglobin i blodet.
-EVF: Erytrocyt volym fraktion: ett mått på andelen av blodvolymen som utgörs av röda blodkroppar (erytrocyter).
-GFR: Glomerulär filtrationshastighet: GFR är ett mått hur effektivt njurarna filtrerar blodet och avlägsnar avfallsprodukter och överskottsvätska från kroppen. Det används för att bedöma njurfunktionen.
-Urea: Urea är en kvävebaserad förening som är en av de avfallsprodukter som bildas när kroppen bryter ned proteiner. Nivån av urea i blodet används som ett mått på njurfunktionen och kan indikera njurproblem om nivåerna är onormalt höga.
Läkaren bedömer att det kan bli aktuellt att erbjuda Gunnel avlastning för njurarna med dialys. Redogör för hur dialys går till utifrån de textangivelser som finns i nedanstående bild.
Processen innebär att patientens blod pumpas genom ett dialysfilter med hjälp av en blodpump. Inuti dialysfiltret separeras och avlägsnas avfallsprodukter och överflödig vätska från blodet. Samtidigt tillförs en lösning, kallad dialyskoncentrat till filtret för att balansera elektrolyter och kemiska komponenter i blodet. Rent vatten används också i denna process för att späda dialyskoncentratet.
Resultatet är att blodet rengörs och återföras till kroppen i en hälsosammare och balanserad form. Dialys är nödvändig för patienter med njursvikt eftersom den utför funktionerna som vanligtvis utförs av de friska njurarna, inklusive att avlägsna avfallsprodukter och reglera kroppens kemiska balans.
patofysiologi ödem
Brist på albumin som behövs för att hålla kvar vätskan i blodbanan, tillsammans med det kolloidosmotiska trycket. Bortopererade lymfkörtlar kan orsaka ansamling av vätska och lymfan får då svårt att transportera vätskan. Ödem bildas när protein läcker ut från blodbanan ut i vävnaden. Protein drar till sig vätska (vatten) och håller kvar den vilket gör att när protein läcker ut så läcker vätska ut och det blir en vätskeansamling och ödem.
Redogör för varför ödem är vanligt förekommande i samband med nefrotiskt syndrom.
Det beror på att protein albumin läcker ut i urinen, det gör att det kolloidosmotiska trycket sjunker →vätska läcker ut från blodbanan till vävnaden och bildar ödem.
vilka påståenden om ödem är korrekta?
<Ödem orsakas ofta av minskat hydrostatiskt tryck.
<Ödem kan yttra sig om lokal svullnad eller kan vara mer generaliserande.
<Vävnaderna som är ödematösa löper ökad risk att skadas.
<Ödem orsakas alltid av ett hinder i lymfsystemet
<Generella ödem följer tyngdlagen och hamnar i lågt belägna delar av kroppen.
<Ödem orsakas av att personen förlorar för mycket vätska, inte dricka tillräckligt med vatten eller vätska eller både och.
<Ödem kan yttra sig om lokal svullnad eller kan vara mer generaliserande.
<Vävnaderna som är ödematösa löper ökad risk att skadas.
<Generella ödem följer tyngdlagen och hamnar i lågt belägna delar av kroppen.
Hypertoni är vanligt i samband med glomerulonefrit. Använd dina kunskaper om patofysiologin vid glomerulonefrit för att förklara varför.
Hypertoni :pga nedsatt förmåga att utsöndra Na → ECV ökar och höjer blodtrycket → små blodkärlen i njurarna skadas så njurarnas rengöringsförmåga försämras.Protein håller kvar vätska i blodbanan men vid glomerulonefrit så kissar vi ut proteiner och salter pga. nedsatt filtrationsförmåga. Vid proteinbrist tränger vätskan från blodbanan ut i vävnaden och det bildas ödem. Eftersom vätskans volym minskar i blodbanan så blir det lågt tryck och RAAS sätts igång för att höja blodtrycket.
Beskriv vad följande undersökningar/provtagningar innebär.
-GFR:
-Ultraljud:
-GFR: Glomerulära filtrationshastighet. Ett prov- se njurens funktion, Mäter hur mycket vätska njurarna kan filtrera per minut
-Ultraljud: Är ljudvågor av så hög frekvens att de inte är hörbara. Ljudet sänds in i organet som undersöks och reflekteras tillbaka som ekon till en mottagare (ekolodsprincipen). Därefter sammanställs ekona till en bild på skärm.
Med ultraljud kan man undersöka mjuka organ som inte skyms av skelett eller luft.
Njursvikt brukar klassificeras/indelas i tre grupper beroende på hur själva njurskadan har uppstått. Två av dessa grupper är prerenal och intrarenal njursvikt.
a)Ange två orsaker som kan leda till att prerenal njursvikt uppstår samt två orsaker som kan leda till att intrarenal njursvikt uppstår.
-Orsaker till prerenal njursvikt:
1. Dehydrering: En minskning av cirkulerande blodvolym på grund av bristande vätskeintag eller ökad vätskeförlust (till exempel vid kräkningar, diarré eller kraftig svettning) kan minska blodflödet till njurarna och leda till prerenal njursvikt.
2. Hjärtsvikt: En otillräcklig hjärtfunktion kan leda till nedsatt blodcirkulation, vilket i sin tur minskar blodflödet till njurarna och kan orsaka prerenal njursvikt.
-Orsaker till intrarenal njursvikt:
1.Akut tubulär nekros (ATN): Detta är en vanlig orsak till intrarenal njursvikt och kan uppstå till följd av exponering för toxiska ämnen, allvarlig ischemi (brist på blodflöde) till njurarna, eller svåra infektioner.
2.Glomerulonefrit: Glomerulonefrit är en inflammation i glomeruli (njurens minsta blodkärl) och det kan orsaka intrarenal njursvikt om inflammationen blir allvarlig och skadar njurvävnaden.
Ange tre symtom som kan tänkas uppstå vid glomerulonefrit. Motivera dina svar med varför symtomen uppkommer. #Ange fyra typiska symtom vid glomerulonefrit och beskriv vartdera symtomets bakomliggande patofysiologi.
1.Proteinuri (protein i urinen): Glomerulonefrit kan skada de små kärlen i njurarna och orsaka läckage av protein från blodet till urinen. Normalt ska proteinerna i blodet filtreras av njurarna och återupptas i kroppen. När glomeruli är skadade, kan de inte filtrera proteinerna korrekt, vilket leder till ökad mängd protein i urinen. Proteinuri kan mätas med hjälp av ett urinprov och är ett vanligt tecken på njurproblem, inklusive glomerulonefrit.
2.Hematuri (blod i urinen): Inflammationen och skadorna på glomeruli kan orsaka blodkärlen att läcka blod i urinen. Detta leder till synlig hematuri, där urinen kan vara rosa, röd eller brun i färg på grund av närvaron av blod. Hematuri är ett karakteristiskt tecken på glomerulonefrit och kan variera i svårighetsgrad från lindrig till svår.
3.Hypertoni: Glomerulonefrit kan leda till en överaktivitet av renin-angiotensin-aldosteron-systemet, som är inblandat i regleringen av blodtrycket. Inflammationen och skadorna i glomeruli kan påverka njurarnas förmåga att reglera salt- och vätskebalansen i kroppen, vilket i sin tur kan höja blodtrycket. Hypertoni är ett vanligt symtom vid glomerulonefrit och är viktigt att kontrollera och behandla eftersom det kan orsaka ytterligare skada på njurarna och kardiovaskulära problem.
I sällsynta fall kan infektion med GAS (Grupp A- Streptokocker) resultera i glomerulonefrit. De flesta läker ut men risk finns för njurpåverkan och kronisk njursvikt.
a)Redogör för patofysiologin till glomerulonefrit.
Post Gas infektion kan ge glomerulonefrit. Inflammation i glomerulus och påverkar njurens filtration av blodet. Endast vätska ska släppas igenom men vid inflammation öppnas det blixtlås som podocyterna skapar i bowmans kapsel och proteiner och blod läcker ut i urinen. Filtrationsförmågan försämras, sänkt GFR.
Ett annat svar för 2/2 poäng på frågan:
En antigen (från GAS streptokock) och en antikropp bildar ett immunkomplex. Basalmembranet i njurarna blir förstört och podycyternas (blixtlåset) förmåga upphör. Där det ska vara nefron bildas istället bindväv och det uppkommer läckage i njurarna. Det kan leda till att fitreringen i njurarna inte fungerar som den ska på grund av ökad genomsläpplighet där läckaget bildats.
Vilka symtom uppvisar en patient vanligen vid kronisk njursvikt?
1.Trötthet 2.nedsatt aptit, koncentrations- och sömnsvårigheter.
Varför kan patienter med njursvikt lättare få anemi?
Rätt svar är Erytropoetinproducerande celler minskar i antal vilket innebär att färre erytrocyter produceras.
Anemi innebär reducerad hemoglobinkoncentration till följd av en rubbning av balansen mellan erytrocyt produktion och erytrocyt förluster. Erytrocyter har uppgift att transportera syre från lungorna till kroppens organ och vävnader.
Typiska symtom:
syrebrist i vävnaden eftersom Hb binder till järn och O2 binder till Hb. Lite järn ger lite Hb och syre ut i vävnaden- kan göra att man ser blek ut.
Trötthet.