njurmedicinska sjukdomar Flashcards

Glomerulonefrit, Pyelonefrit, njursvikt (akut och kronisk)

1
Q

Vid dialysbehandling är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på komplikationer. Ange en komplikation vid hemodialys och beskriv vilken handlingsberedskap du som sjuksköterska behöver ha om den uppträder.

A

AV-fisteln kan spricka och då måste man stoppa den stora blödningen.
-Stoppa blödningen genom att applicera direkt tryck, höja den drabbade extremiteten och använda en tryckbinda vid behov.
-Kontakta läkaren omedelbart för råd och eventuell kirurgisk intervention.
-Bevaka patientens vitala parametrar noga.
-Försäkra patientens komfort och ge smärtlindring om det behövs.
-Dokumentera händelsen noggrant för att säkerställa kontinuitet i vården och kommunicera med andra vårdteammedlemmar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På avdelningen vårdar du även en patient med pyelonefrit, vad innebär det tillståndet? Ange även två vanliga symtom vid pyelonefrit.

A

Detta tillstånd uppstår vanligtvis när bakterier tränger in i njurarna från nedre urinvägarna, som urinblåsan och urinledarna. När bakterierna når njurarna, kan de orsaka inflammation och infektion som påverkar njurvävnaden.

Symtom vid pyelonefrit:
1.Hög feber, 2.Hög CRP, 3. Dunkömhet över njurar, 4.Grumlig urin.

Ett annat svar:
Pyelonefrit (Njurbäckeninflammation) innebär att bakterier kommer upp i njurensbäcken och in i njuren vilket leder till en kraftig inflammation i de övre urinvägarna.
Flanksmärta och feber är vanliga symtom och orsakas av inflammationsprocessen samt ont vid miktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för patofysiologin till hematuri och ödem som vanligen förekommer vid glomerulonefrit.

A

Hematuri är blod i urinen som uppstår i det skadade nefronen som läker blod. Hematuri vid glomerulonefrit beror på skada och inflammation i de små blodkärlen (glomerulus) i njurarna. Denna inflammation leder till ökad permeabilitet i kärlväggarna, vilket gör att röda blodkroppar läcker ut i urinen. Detta resulterar i synligt eller mikroskopiskt blod i urinen. Ödem visar sig oftast där huden är tunn exempelvis under ögonen, men även händer, fötter, anklar och underben kan svullna. Detta beror på ett ökat vätskeutträde ur blodsystemet (ett läckage). För att hålla vätska kvar i blodbanan har vi albumin som är proteiner som hjälper till att upprätthålla det kolloidosmotiska trycket som behövs för att vätskan ska stanna kvar i blodsystemet. Utan detta tryck åker vätska ur och skapar ödem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Du ombeds kontrollera om Gunnels blodprover. Ange vad nedanstående värden ger svar på:
- Hb
-EVF
-GFR
-Urea

A

-Hb: Hemoglobin: Hb är en blodparametrar som mäter mängden hemoglobin i blodet.
-EVF: Erytrocyt volym fraktion: ett mått på andelen av blodvolymen som utgörs av röda blodkroppar (erytrocyter).
-GFR: Glomerulär filtrationshastighet: GFR är ett mått hur effektivt njurarna filtrerar blodet och avlägsnar avfallsprodukter och överskottsvätska från kroppen. Det används för att bedöma njurfunktionen.
-Urea: Urea är en kvävebaserad förening som är en av de avfallsprodukter som bildas när kroppen bryter ned proteiner. Nivån av urea i blodet används som ett mått på njurfunktionen och kan indikera njurproblem om nivåerna är onormalt höga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Läkaren bedömer att det kan bli aktuellt att erbjuda Gunnel avlastning för njurarna med dialys. Redogör för hur dialys går till utifrån de textangivelser som finns i nedanstående bild.

A

Processen innebär att patientens blod pumpas genom ett dialysfilter med hjälp av en blodpump. Inuti dialysfiltret separeras och avlägsnas avfallsprodukter och överflödig vätska från blodet. Samtidigt tillförs en lösning, kallad dialyskoncentrat till filtret för att balansera elektrolyter och kemiska komponenter i blodet. Rent vatten används också i denna process för att späda dialyskoncentratet.
Resultatet är att blodet rengörs och återföras till kroppen i en hälsosammare och balanserad form. Dialys är nödvändig för patienter med njursvikt eftersom den utför funktionerna som vanligtvis utförs av de friska njurarna, inklusive att avlägsna avfallsprodukter och reglera kroppens kemiska balans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

patofysiologi ödem

A

Brist på albumin som behövs för att hålla kvar vätskan i blodbanan, tillsammans med det kolloidosmotiska trycket. Bortopererade lymfkörtlar kan orsaka ansamling av vätska och lymfan får då svårt att transportera vätskan. Ödem bildas när protein läcker ut från blodbanan ut i vävnaden. Protein drar till sig vätska (vatten) och håller kvar den vilket gör att när protein läcker ut så läcker vätska ut och det blir en vätskeansamling och ödem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för varför ödem är vanligt förekommande i samband med nefrotiskt syndrom.

A

Det beror på att protein albumin läcker ut i urinen, det gör att det kolloidosmotiska trycket sjunker →vätska läcker ut från blodbanan till vävnaden och bildar ödem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

vilka påståenden om ödem är korrekta?
<Ödem orsakas ofta av minskat hydrostatiskt tryck.
<Ödem kan yttra sig om lokal svullnad eller kan vara mer generaliserande.
<Vävnaderna som är ödematösa löper ökad risk att skadas.
<Ödem orsakas alltid av ett hinder i lymfsystemet
<Generella ödem följer tyngdlagen och hamnar i lågt belägna delar av kroppen.
<Ödem orsakas av att personen förlorar för mycket vätska, inte dricka tillräckligt med vatten eller vätska eller både och.

A

<Ödem kan yttra sig om lokal svullnad eller kan vara mer generaliserande.
<Vävnaderna som är ödematösa löper ökad risk att skadas.
<Generella ödem följer tyngdlagen och hamnar i lågt belägna delar av kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hypertoni är vanligt i samband med glomerulonefrit. Använd dina kunskaper om patofysiologin vid glomerulonefrit för att förklara varför.

A

Hypertoni :pga nedsatt förmåga att utsöndra Na → ECV ökar och höjer blodtrycket → små blodkärlen i njurarna skadas så njurarnas rengöringsförmåga försämras.Protein håller kvar vätska i blodbanan men vid glomerulonefrit så kissar vi ut proteiner och salter pga. nedsatt filtrationsförmåga. Vid proteinbrist tränger vätskan från blodbanan ut i vävnaden och det bildas ödem. Eftersom vätskans volym minskar i blodbanan så blir det lågt tryck och RAAS sätts igång för att höja blodtrycket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv vad följande undersökningar/provtagningar innebär.
-GFR:
-Ultraljud:

A

-GFR: Glomerulära filtrationshastighet. Ett prov- se njurens funktion, Mäter hur mycket vätska njurarna kan filtrera per minut
-Ultraljud: Är ljudvågor av så hög frekvens att de inte är hörbara. Ljudet sänds in i organet som undersöks och reflekteras tillbaka som ekon till en mottagare (ekolodsprincipen). Därefter sammanställs ekona till en bild på skärm.
Med ultraljud kan man undersöka mjuka organ som inte skyms av skelett eller luft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Njursvikt brukar klassificeras/indelas i tre grupper beroende på hur själva njurskadan har uppstått. Två av dessa grupper är prerenal och intrarenal njursvikt.
a)Ange två orsaker som kan leda till att prerenal njursvikt uppstår samt två orsaker som kan leda till att intrarenal njursvikt uppstår.

A

-Orsaker till prerenal njursvikt:
1. Dehydrering: En minskning av cirkulerande blodvolym på grund av bristande vätskeintag eller ökad vätskeförlust (till exempel vid kräkningar, diarré eller kraftig svettning) kan minska blodflödet till njurarna och leda till prerenal njursvikt.
2. Hjärtsvikt: En otillräcklig hjärtfunktion kan leda till nedsatt blodcirkulation, vilket i sin tur minskar blodflödet till njurarna och kan orsaka prerenal njursvikt.

-Orsaker till intrarenal njursvikt:
1.Akut tubulär nekros (ATN): Detta är en vanlig orsak till intrarenal njursvikt och kan uppstå till följd av exponering för toxiska ämnen, allvarlig ischemi (brist på blodflöde) till njurarna, eller svåra infektioner.
2.Glomerulonefrit: Glomerulonefrit är en inflammation i glomeruli (njurens minsta blodkärl) och det kan orsaka intrarenal njursvikt om inflammationen blir allvarlig och skadar njurvävnaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ange tre symtom som kan tänkas uppstå vid glomerulonefrit. Motivera dina svar med varför symtomen uppkommer. #Ange fyra typiska symtom vid glomerulonefrit och beskriv vartdera symtomets bakomliggande patofysiologi.

A

1.Proteinuri (protein i urinen): Glomerulonefrit kan skada de små kärlen i njurarna och orsaka läckage av protein från blodet till urinen. Normalt ska proteinerna i blodet filtreras av njurarna och återupptas i kroppen. När glomeruli är skadade, kan de inte filtrera proteinerna korrekt, vilket leder till ökad mängd protein i urinen. Proteinuri kan mätas med hjälp av ett urinprov och är ett vanligt tecken på njurproblem, inklusive glomerulonefrit.

2.Hematuri (blod i urinen): Inflammationen och skadorna på glomeruli kan orsaka blodkärlen att läcka blod i urinen. Detta leder till synlig hematuri, där urinen kan vara rosa, röd eller brun i färg på grund av närvaron av blod. Hematuri är ett karakteristiskt tecken på glomerulonefrit och kan variera i svårighetsgrad från lindrig till svår.

3.Hypertoni: Glomerulonefrit kan leda till en överaktivitet av renin-angiotensin-aldosteron-systemet, som är inblandat i regleringen av blodtrycket. Inflammationen och skadorna i glomeruli kan påverka njurarnas förmåga att reglera salt- och vätskebalansen i kroppen, vilket i sin tur kan höja blodtrycket. Hypertoni är ett vanligt symtom vid glomerulonefrit och är viktigt att kontrollera och behandla eftersom det kan orsaka ytterligare skada på njurarna och kardiovaskulära problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

I sällsynta fall kan infektion med GAS (Grupp A- Streptokocker) resultera i glomerulonefrit. De flesta läker ut men risk finns för njurpåverkan och kronisk njursvikt.
a)Redogör för patofysiologin till glomerulonefrit.

A

Post Gas infektion kan ge glomerulonefrit. Inflammation i glomerulus och påverkar njurens filtration av blodet. Endast vätska ska släppas igenom men vid inflammation öppnas det blixtlås som podocyterna skapar i bowmans kapsel och proteiner och blod läcker ut i urinen. Filtrationsförmågan försämras, sänkt GFR.

Ett annat svar för 2/2 poäng på frågan:
En antigen (från GAS streptokock) och en antikropp bildar ett immunkomplex. Basalmembranet i njurarna blir förstört och podycyternas (blixtlåset) förmåga upphör. Där det ska vara nefron bildas istället bindväv och det uppkommer läckage i njurarna. Det kan leda till att fitreringen i njurarna inte fungerar som den ska på grund av ökad genomsläpplighet där läckaget bildats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka symtom uppvisar en patient vanligen vid kronisk njursvikt?

A

1.Trötthet 2.nedsatt aptit, koncentrations- och sömnsvårigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför kan patienter med njursvikt lättare få anemi?

A

Rätt svar är Erytropoetinproducerande celler minskar i antal vilket innebär att färre erytrocyter produceras.

Anemi innebär reducerad hemoglobinkoncentration till följd av en rubbning av balansen mellan erytrocyt produktion och erytrocyt förluster. Erytrocyter har uppgift att transportera syre från lungorna till kroppens organ och vävnader.
Typiska symtom:
syrebrist i vävnaden eftersom Hb binder till järn och O2 binder till Hb. Lite järn ger lite Hb och syre ut i vävnaden- kan göra att man ser blek ut.
Trötthet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Redogör för vad dialys innebär och redogör för två olika former av dialysbehandling. Redogör för hur blodet renas med hjälp av, vad dessa dialysformer innebär och hur de går till.

A

Dialys är en behandling som innebär att man renar blodet från slaggprodukter och olika toxiska ämnen, avlägsnar överskottsvatten samt reglerar elektrolyter. Dialysbehandling ordineras vid svår njursvikt, uremi, som kan vara akut eller kronisk.
Två olika former av dialys behandling är Hemodialys och peritonealdialys:
Hemodialys: Man renar blodet utanför kroppen i en dialysapparat där det finns ett filter. Blodet förs ut och genom filter är det på andra sidan är ultra rent vatten som drar till sig slaggprodukterna genom osmos, sedan förs det rena blodet tillbaka in i kroppen.
Peritonealdialys:Blodet renas i kroppen. Bukhinnan används som ett slags filter där dialysvätskan går igenom och toxiska ämnen med och det rena stannar kvar.

Ett annat svar om Hemodialys och peritonealdialys:
Hemo-dialys: Vid hemodialys renas blodet utanför kroppen, så kallat extrakorporealt. Det krävs bra tillgång till blodbanan för att kunna utföra dialys. Vid dialys används en kärlaccess som kan vara en Aterio-Venös fistel (AV-fistel) eller en central dialys kateter (CDK).

Blodet pumpas kontinuerligt med relativt hög hastighet (250-350 mL/min), via slangar från patientens kärlaccess till dialysatorn som är ett filter. Där sker filtrering av slaggprodukter och vatten genom ett speciellt membran där vissa slaggprodukter avlägsnas beroende på deras storlek. Det renade blodet går därefter tillbaka till patienten. Behandling ges vanligen 3 gånger/veckan och pågår oftast 4-5 timmar. Men det kan vara stora skillnader i tid och frekvens beroende på patientens tillstånd och grad av uremi.

Peritonealdialys: Peritonealdialys, som också kallas bukdialys är en av de behandlingsformer som används vid avancerad njursvikt. Vid peritonealdialys renas blodet via diffusion inuti kroppen genom att dialysvätska leds in i bukhålan och där kommer i kontakt med bukhinnan (semipermeabla membranet). Slaggprodukter och vatten transporteras via blodkärlen i bukhinnan till dialysvätskan. Dialysvätskan består av en steril och kaliumfri saltlösning. Den innehåller en buffert för att upprätthålla en relativt konstant surhetsgrad i kroppen.

16
Q

Nästa patient du möter är Allan, 59 år, som har kronisk njursvikt. Förklara patofysiologin till varför nedanstående tillstånd kan uppstå vid kronisk njursvikt.

A

-Skummande urin: Skummande urin vid kronisk njursvikt är ofta ett resultat av ökad proteinuri, vilket innebär att proteiner läcker ut i urinen. Detta inträffar eftersom njurarna inte kan filtrera bort proteiner effektivt som de normalt skulle göra. Proteinuri kan vara ett tecken på njurskador, särskilt skador på glomeruli (njurkroppar), vilket tillåter proteiner att läcka ut i urinen.

-Hyperkalemi: I en normal situation reglerar njurarna nivån av kalium i kroppen genom att utsöndra överskott av kalium i urinen. Vid kronisk njursvikt minskar njurarnas förmåga att göra detta, vilket resulterar i ackumulering av kalium i blodet. Höga kaliumnivåer kan vara farliga och påverka hjärtrötmönstret, vilket kan leda till allvarliga hjärtrytmstörningar.

-Osteoporos:Kronisk njursvikt leder till störningar i kroppens kalcium och fosfatbalans. Njurarna spelar en viktig roll i att reglera dessa mineraler i kroppen genom omvandling av vitamin D till dess aktiva form, som är nödvändig för att absorbera kalcium i tarmen. Vid njursvikt minskar produktionen av aktivt vitamin D och minskar därmed kalciumabsorptionen, vilket kan leda till benskörhet (osteoporos) eftersom kroppen börjar bryta ned benvävnad för att kompensera för bristen på kalcium.

17
Q

Redogör för vad hemodialys innebär och förklara utifrån bilden hur det går till.??

A

Hemodialys är en medicinsk behandling för att rena blodet hos personer med nedsatt njurfunktion. Det innebär att blodet cirkulerar genom en maskin som fungerar som en konstgjord njure för att ta bort avfallsprodukter och överflödig vätska från blodet, vilket kroppen inte kan göra på egen hand när njurarna inte fungerar ordentligt.
Processen innebär att patientens blod pumpas genom ett dialysfilter med hjälp av en blodpump. Inuti dialysfiltret separeras och avlägsnas avfallsprodukter och överflödig vätska från blodet. Samtidigt tillförs en lösning, kallad dialyskoncentrat, till filtret för att balansera elektrolyter och kemiska komponenter i blodet. Rent vatten används också i denna process för att späda dialyskoncentratet.
Resultatet är att blodet rengörs och återföras till kroppen i en hälsosammare och balanserad form. Dialys är nödvändig för patienter med njursvikt eftersom den utför funktionerna som vanligtvis utförs av de friska njurarna, inklusive att avlägsna avfallsprodukter och reglera kroppens kemiska balans.

18
Q

Vad är viktig kunskap när du omhändertar patienter med AV-fistel och varför?

A

Ta aldrig blodtryck i den arm där det finns en AV-fistel eller ett graft. Det kan påverka accessen och proppar kan bildas.
Ta aldrig blodprov och sätt inte perifer venkateter i den arm där AV-fistel eller graft sitter.
Använd inte kärlirriterande ämnen eller läkemedel i AV-fistel eller graft.

19
Q

Du möter en patient som har haft glomerulonefrit. Vid clearanceundersökning konstateras att GFR endast var 25 ml/minut. Vad innebär GFR och redogör för varför det kan vara farligt med lågt värde.

A

GFR- Glomerulär filtrations hastighet.
Det är ett mått på hur mycket vätska som filtreras från plasman i kärlsystemet till glomerulus per tidsenhet (preurin). Ett lågt GFR kan leda till njursvikt och även då organsvikt.

20
Q

En patient med djup ventrombos (DVT) besväras av ödem. Förklara två tänkbara uppkomstmekanismer (patofysiologi) till ödemutveckling.

A

När protein läcker ut från blodbanan i benen hamnar albumin där. Albuminet och proteinet har som funktion att dra sig och hålla kvar vätska vilket gör att vätska dras ut och stannar istället i benen och då sker det en ödemutveckling.

21
Q

Hur uppstår ödem vid njursvikt?

A

Ödem uppstår på grund av att albumin läcker ut vid filtration och kan påvisas i urin. Albumin står för det kolliosmotiska trycket. Det tryck som håller vätskan kvar i kärlen och hindrar vätskan att läcka ut i interstitiet.

21
Q

Vad beror D-vitaminbristen på?

A

Njurarna deltar i omvandlingen av kalcitriol till aktivt D-vitamin. Vid skada på njuren hämmas den och D-vitaminbrist som följd.

22
Q

På avdelningen där du gör din VFU är Hugo, 81 år, inlagd för utredning av sin bristfälliga njurfunktion. I barndomen hade Hugo scharlakansfeber och för 20 år sedan ställdes diagnosen kronisk glomerulonefrit. Du läser i journalen att han nu har blod i urinen och patienten säger också att urinen ”skummar” i toalettstolen när han kissar. Han har även upplevt sämre aptit på sista tiden. Vid morgonkontrollerna har du noterat att blodtrycket är 160/95 mmHg sittande i höger arm. Du dokumenterar även att han har ödem under ögonen.
Redogör för patofysiologin till de understrukna symtomen ovan. 3p

A

Då podocyterna blivit förstörda av ett immunkomplex kan dom inte upprätthålla en god filtration, dom sitter inte lika tight som innan, det finns hålrum. Detta leder till att stora proteiner och erytrocyter som annars skulle hållit sig kvar i kroppen, kommer att följa med urinen ut. När erytrocyter läcker ut kommer blod att visas i urinen och proteinerna som kommer ut i urinen kommer göra urinen ordentligt skummande. Ödem under ögonen beror på att ett protein som följer med urinen ut är albumin. Albumin hjälper till att hålla vätskan kvar i kärlen. Men när det försvinner ner även de kolloidosmotiska trycket & vätskan kommer tränga sig ut i vävnaden.

23
Q

Ge två exempel på vilken diagnostik som kan vara aktuell, motivera ditt svar med hur graden av njurpåverkan kan bestämmas med vald metod. 2p

A

GFR- Ta ett blodprov för att se den glomerulära filtrationshastighet, se hur försämrad filtrationshastigheten är. Är den hälften av normal < 60 L/min kan det klassas som kronisk njursvikt.

Kreatinin- Du tar ett
kreatinin prov för att se så det inte är förhöjda värden. Vid förhöjda värden innebär det att njurarna inte kan filtrera ut det som det ska, alltså en sviktande njure.