Hypertyreos/Hypotyreos Flashcards

1
Q

Karin som en längre tid känt sig trött, nedstämd och återkommande förstoppad. Hon har blivit läkarundersökt och du har tagit en del blodprover, bland annat TSH, T3 och T4. När analyserna är gjorda visar det sig att T3 och T4 är låga och TSH högt.
1. a)Vad innebär blodproverna:

B)Vilken diagnos tyder Karins symtom och resultat av blodanalyser på? Hur skulle svar på dessa prover se ut som stöder läkaren sjukdomsmisstanke bakom ovanstående symtom?

A
  • T3 (trijodtyronin), T4(tyroxin) : Tyreoideahormonerna T3 och T4 är låga och därför fungerar inte ämnesomsättningen som den ska och karins kropp går på lågvarv.
    -TSH : Tyreoidea stimulating hormon är högt på grund av att det stimulerar T3 och T4 att utsöndras, (hypotalamus) känner av att T3 och T4 inte frisätts som det ska och “talar om” att det behöver öka, därför är TSH högt.

Ett annat svar: T3 och T4 är två sköldkörtelhormoner som produceras av sköldkörteln. Låga nivåer av T3 och T4 kan indikera en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos). Detta tillstånd innebär att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, vilket kan leda till trötthet, nedstämdhet och förstoppning bland andra symtom.

TSH - TSH är ett hormon som produceras av hypofysen i hjärnan och reglerar sköldkörtelns funktion. Ett högt TSH-värde talar om att hypofysen försöker stimulera sköldkörteln att producera mer T3 och T4 eftersom nivåerna av dessa hormoner är låga. Det indikerar oftast hypotyreos eller en underaktiv sköldkörtel.

b)Hypotyreos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Redogör för trolig behandling som Karin kommer ordineras. Hypotyreos

A

Alltid farmakologisk.
Behandlas med syntetiskt tyroxin, (Levaxin T4 eller Eutyrox. Behandlingen startar med en låg dos och ökas gradvis. Tyroxin ökar ämnesomsättningen, lindrar symtom som trötthet och påverkar även hjärtat. Effekten kan ta upp till 6 månader att uppnå och behandlingen sker oftast inom primärvården under noggrann läkarkontroll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

medelåldern söker vård för hjärtklappning, darrigher och humörlabilitet sedan en månad. Hon är trött och trots att hon försökt äta mer har hon gått ner i vikt. Efter samtal misstänker läkaren preliminärt diagnosen hypertyreos.
4a) Vad innebär det tillståndet?

A

Hypertyreos: Överfunktion av sköldkörteln. Vid hypertyreos så producerar sköldkörteln för mycket av sköldkörtelhormonerna T3 och T4.

Ett annat svar: Tyreoidea producerar mycket av hormonerna T3 och T4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka ordinerade provtagningar och undersökningar av kvinnan är troliga? Ge förslag och motivera dem. (Skriv om hypertyreos)

A

Lab/blodprov: Förutom att mäta T3 och T4 samt TSH mäts i ett separat blodprov TRAk som kan mätas i blodet och förekommer i 95 % av fallen.
-T3 och T4 (upp), TSH (ner), TRak = antikroppar (förekomst av).
Motivering: Hypertyreos innebär en överproduktion av sköldkörtelhormoner (T3 och T4) och en underproduktion av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Därför kan dessa blodprover ge en direkt indikation på överaktivitet i sköldkörteln. Mätning av TRAk (tyreoidearecptorantikroppar) kan hjälpa till att fastställa om hypertyreosen orsakas av autoimmuna sköldkörtelproblem.

Scintigrafi- Mäta upptag av tyrioidea som är angripet.
Scintigrafi är en bildundersökning som använder radioaktivt märkta ämnen för att mäta sköldkörtelns upptag av jod. Det kan ge information om sköldkörtelns aktivitet och om det föreligger diffus eller lokal överaktivitet (som kan vara associerad med sköldkörtelnoduler eller andra sköldkörtelsjukdomar). Det är särskilt användbart för att bedöma om det finns “heta” noder som producerar överskott av hormoner.

CT(datortomografi) /MRT- För att mäta tillväxten av sköldkörteln (struma) att det finns risk för stämband och luftvägar. Mäter upptag av tyreoidea. Struma kan ses utåt men även växa inåt som ger heshet och “hotar luftvägen”.
En CT- eller MRT- undersökning kan användas för att bedöma sköldkörtelns storlek och struktur. Vid hypertyreos kan sköldkörteln vara förstorad (struma), och det kan vara nödvändigt att bedöma om den trycker på eller påverkar närliggande strukturer som luftvägarna. Detta är särskilt viktigt om det finns kliniska symtom som heshet eller andningssvårigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ange tre olika behandlingsformer som kan bli aktuella vid hypertyreos.

A

Tyreostatika:Hämmar hormonet tyreoperoxidas som i tur bromsar produktionen av T3 & T4.

Kirurgisk/operation- Tyreoidektomi (Tar bort hela körteln). Detta görs efter farmakologisk behandling. Patient får då hypotyreos och måste äta läkemedel resten av livet.

Radioaktiv Jod

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad sker med kroppens metabolism vid hypertyreos?

A

Metabolismen ökar på grund av överaktiv sköldkörtel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för verkningsmekanismen och effekten hos tyreostatiska. Inkludera även en biverkan i din beskrivning.

A

Tyreostatika är läkemedel som används för att behandla hypertyreos genom att hämma produktionen av sköldkörtelhormoner. De fungerar genom att hämma sköldkörtelns enzymaktivitet och minskar därmed nivåerna av T3 och T4 i blodomloppet. Dessa läkemedel normaliserar sköldkörtelfunktionen och lindrar symtom på hypertyreos.
En vanlig biverkan är agranulocytos, en allvarlig minskning av vita blodkroppar, vilket ökar risken för infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

En kvinna i övre medelåldern söker på vårdcentralen för nedstämdhet sedan en månad. Hon har också gått upp i vikt även om matintaget inte ändrats. Efter samtal har läkaren preliminärt diagnosen hypotyreos i tanke.
a)Vad innebär hypotyreos?

A

Hypotyreos innebär nedsatt produktion i sköldkörteln. Kan få hypotyreos av tyreodit (inflammation → ärrbildning → nedsatt förmåga) eller av för mycket tyreostatika (behandling av hypertyreos). Kroppen går på lågvarv sköldkörteln är ansvarig för kroppens metabolism.

Ett annat svar: Primär hypotyreos är vanligt och innebär att tyreoideakörteln producerar tillräckligt av hormonerna T4 och T3.
Sekundär hypotyreos är ovanligt och innebär att tyreoideakörteln producerar tillräckligt av hormonerna T4 och T3 som följd av för låg TSH-frisättning från hypofysen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv av patofysiologin till hypertyreos?

A

Tyreotropinfrisättande hormon (TRH) från hypothalamus stimulerar frisättning av tyreoideastimulerande hormon (TSH) från hypofysen. TSH binder till och aktiverar TSH-receptorn i tyreoidea folliklarna→ vilket stimulerar syntes och sekretion av T3/T4. Den viktigaste funktionen är att styra ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Hypertyreos kan bero på olika sjukdomar. Det vanligaste är att immunförsvaret skapar antikroppar, alltså TSH-receptor-antikroppar (TRAK) som liknar TSH, När antikropparna binder in till TSH-receptorn aktiveras receptorn vilket således ger en kronisk stimulering till syntes och frisättning av tyreoideahormon. Eftersom dessa autoantikroppar inte påverkas av ökade T3/T4 nivåer så sätts den negativa feedbackmekanismen ur spel → Hypertyreos.
→ Graves sjukdom (autoimmun sjukdom)

Kroppen förbrukar mer energi när ämnesomsättningen ökar.
De höga halterna av sköldkörtelhormon gör att kroppen tillverkar mer adrenalin och noradrenalin vilket orsakar stress → ökad blodtryck och puls.
Hjärnan påverkas också → ångest, lättare blir arg och får svårt att sova.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka ordinerade provtagning och undersökningar av kvinnan är troliga? Ge förslag och motivera dem. (Skriv om hypotyreos)

A

Rätt svar: Det står i canvas också.
Lab/blodprover:
-T3 och T4 (låg), TSH (hög), TPOAk (tyreopereroxidas antikroppar)- (förekomst av TPOAk i blodet indikerar att immunsystemet angriper sköldkörteln.

Finspetspunktion av tyreoidea: Då sugs celler ut ur sköldkörteln och sedan analyseras cellerna i mikroskop.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv hur hypotyreos behandlas farmakologiskt, inkludera även biverkningsprofil.

A

Syntetiskt tyroxin med låg dos dagligen som sedan höjs försiktigt. Levotyroxin och liotyronin.

Biverkningar som motsvarar symtomen vid hypertyreos → hög puls, viktnedgång, darrningar, huvudvärk och diarré.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En läkemedelsgrupp som är aktuell vid behandling av hypotyreos är levotyroxin. Beskriv verkningsmekanism och effekt av denna läkemedelsgrupp. ??

A

Levotyroxin
Verkningsmekanism: Levotyroxin är ett prohormon som är identiskt med kroppens egna Tyroxin (T4) och är standard behandling vid hypotyreos. Levotyroxin omvandlas till T3, det aktiva hormonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Rubbningar i tyreoideas funktion kan medföra för hög eller för låg hormonsekretion.
a)Vad heter tillståndets med för låg hormonsektion?

A

Hypotyreos innebär en brist på sköldkörtelhormon.
TSH (hög) och T3 och T4 (ner).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Redogör för tillståndet med för låg hormonsekretion gällande etiologi, typiska symtom och diagnostik.

A

Etiologi: ej riktigt klarlagt.
- Autoimmun tyreoidit: Den autoimmun processen medför att T-lymfocyter infiltrerar sköldkörtelvävnaden och orsakar destruktion av körtelvävnad. Vid autoimmun tyreoidit kan man vanligtvis påvisa cirkulerande autoantikroppar mot det jodoxiderande enzymet tyreoperoxidas (TPO-antikroppar). Förekomst av sådana autoantikroppar utgör en markör på autoimmunitet.
-Jodbrist: Jodbrist förekommer endemiskt i många länder och orsakar då hög frekvens av struma (förstorad sköldkörtel) och hypotyreos. I Sverige finns jodberikat salt som garanterar en viss mängd jod i kosten. Fisk och skaldjur är andra jodkällor i kosten. Risken för jodbrist i vårt land är liten.
-Hypotyreos innebär att man har brist på sköldkörtelhormon. Sköldkörtlarna producerar för lite T3 och T4.
-Läkemedel som amiodaron (Cordarone) vid hjärt-rytmrubbningar och litium (vid manodepressiv sjukdom) kan orsaka hypotyreos.
-Post behandling hypertyreos: Efter en behandling med radioaktivt jod och tyreoideakirurgi kan man få en livslång hypotyreos som måste behandlas i sin tur.
Hämma enzymet Tyreoperoxidas (blockerar jodupptaget) så att produktionen av tyreoideahormonerna T3 och T4 hämmas.
-Behandling av radioaktiv jod

Symtom:
-Viktuppgång, trötthet, minskad värmeproduktion (frusen) pga låg ämnesomsättning, mindre energi, nedstämdhet, menstruationsrubbning, sänkt hjärtfrekvens och andningsfrekvens, nedsatt känsel och motorik, blek,sval hud (minskad svettsek, torrt hår), förstoppning och förhöjt kolesterol (LDL).

Diagnostisk:
-Lab/blodprover:
T3 och T4 (låg), TSH (hög)
TPOAk =Antikroppsmätning: Framförallt av antikroppar mot enzymet tyreoperoxidas som behövs för att bilda T3 och T4.
-Tyreoideaskintigrafi och mätning av jodupptaget som används för att kartlägga sköldkörtelns funktion.
-CT(datortomografi) / MT (magnetresonanstomografi)- Bra för att kartlägga knölar eller om sköldkörteln har vuxit så att den påverkar halsens funktioner, exempel att den påverkar sväljsvårigheter (Struma).
-Punktion av tyreoidea och suger ut celler från sköldkörteln som undersöks i mikroskop (vid utredning av Hashimoto)
-Ultraljud och undersökning av sköldkörtelns anatomi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Shara, 45 år, som fått diagnosen hypertyreos. Läkaren nämner en rad begrepp. Vad menas med respektive begrepp?

A

-Struma: Förstorad sköldkörtel
-Hypertyeos: Överfunktion av sköldkörteln. Vid hypertyreos så producerar sköldkörteln för mycket av sköldkörtelhormonerna T3 och T4.
-Exoftalmus: Utstående ögon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly