Infektionssjukdomar Flashcards

Meningit, sepsis, pneumoni och sårbehandling

1
Q

Karl, 28 år inkommer med kraftig huvudvärk sedan något dygn tillbaka. Han har en temperaturstegring som har varierat mellan 38,6- 39,4 ° C och har upplevt frossa vid några tillfällen nu. Han mår illa och har kräkts.
Klinisk status: AF 38 andetag/min, puls 120 slag/min, BT 100/70 mm Hg, temperatur vid inkomsten 39, 8 ° C. Preliminär diagnos: Meningit.
1a) Redogör för patofysiologin till meningit.

A

Meningit är en infektion som drabbar i hjärnhinnan och som kan drabbas i olika åldrar. Det gör att de sker inflammation i de mjuka hjärnhinnorna. Anledningen varför patienten får infektionen kan bero på olika orsaker, som diabetes, nedsatt immunförsvar och även alkoholism, men i övriga fall kan patienten även vara frisk vilket kan även ge ett tecken på fästingbett som inte patienten har varit uppmärksam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ange för vilka ordinerade provtagningar och undersökningar som är troliga för att säkerställa diagnosen meningit. Ge förslag och motivera dem.

A

Lumbalpunktion för att få reda på om det finns främmande virus och bakterier som kan bevisa att det är meningit. Lumbalpunktionen utförs då på ryggen som det innebär att man tar vätska från patientens rygg. Patienten får även lämna blododling som elstatus, LPK, leverstatus, Hb, PKT, CRP, TPK och p-glukos samt även görs det odling för infektion som nasopharynx och hörselgång. Läkaren gör en undersökning på kroppen. TPK tas vid misstande om koagulationsstörning, Hb tas vid misstanke om anemi, LPK tas vid misstanke om inflammation, CRP tas vid misstanke om infektion, p-glukos hur patientens blodsocker ser ut nu. Blododling tas för att veta vilka typer av bakterier som patienten har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för den omvårdnad och behandling som kommer att bli aktuell för Karl.(meningit)

A

Bensylpenicillin ges hud och även mjukdelsinfektioner som kan uppstå av stafylococcus aureus men även streptokocker, ampicillin ges för UVI alltså för urinvägsinfektion som uppstår av enterokocker som ges också för meningit, cefotaxim ges på grund av pneumoni, njurfunktion, urinvägsinfektion, akut bakteriell meningit. Patienten bör även läggas in på en intensivavdelning på grund av infektionsrisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör för hur frossa uppkommer samt hur den höga temperaturen påverkar vätskebehovet. Ge även förslag på behandlingsprincip gällande vätskebehandling.

A

Frossa uppkommer genom att kroppen försöker kompensera för den höga kroppstemperaturen och försöker därav sänka kroppstemperaturen genom att kyla ned oss med kallsvettningar. Vid hög kroppstemperatur svettas vi och blir därav i större behov av vätska. (Kolliodlösning ges om blodvolymen ska öka), det vigar blodplasma kristalloid lösning ges om det är elektrolyterna som ska “stabiliseras” De “vätskar” upp de extracellulära vätskan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Redogör för verkningsmekanismen hos antibiotika. För full poäng ska både smal- och bredspektrum inkluderas i resonemanget.

A

Antibiotika bryter ner cellväggen på bakterien.
Smalspektrum är målinriktat specifikt mot särskilda sorter av bakterier och därför är odling mycket viktigt för att kunna ge rätt sorts antibiotika.
Bredspektrum är ett praparat med verkningsgrad som sträcker sig över flertal eller stort antal bakteriestammat (inklusive bra bakterier vi behöver).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Du är med en dag på sårvårdsmottagning. Redogör för skillnaden i sårläkningsprocessen mellan primärläkande och sekundärläkande sår.

A

Primärläkande sår - Minimal vävnad behöver nybildas, snabb läkning. Kirurgiska sår/vissa traumasår där sårkanter lägg mot varandra och sutureras och fäst mot varandra på något sätt. Primärläkande sår har förmågan att läka genom att sluta direkt när såret är rengjort och stängt. Primärläkande sår kan sys eller klammas igen.

Sekundärläkande sår - Vid stora vävnadsförlust, långsam läkning, bensår, trycksår, fotsår hos diabetiker och även kirurgiska sår som man behövt öppna upp på grund av en beroende på omfattning och djup på såret. Omfattande ärr kan även ge funktionsnedsättning i området. Sekundärläkande sår måste fyllas med ny granulationsvävnad innan de kan stängas. Medan sekundärläkande sår kräver mer tid och vävnadsbildning innan de kan läkas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ange två positiva faktorer som gynnar sårläkningen och förklara vad som händer.

A
  1. Bra cirkulation, kroppen vita blodkroppar behövs cirkulera till såret för att läka den.
  2. Bra näring gör det enklare för såret att läka och kroppen återhämta sig.
    3.Rätt förband: på grund av att beroende på vad det är för sår och vart de sitter så hjälper rätt typ av förband. Vissa är elektriska, hårda eller kan andas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ange två såromläggningstillfällen när man använder ren rutin.

A

1.Ren rutin används vid tex vid hel beröring av slemhinnan.
2.Även vid ytliga akuta sårskador.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ange fyra typiska symtom hos en patient som har ett arteriellt bensår.

A

-Vanligen torra och smärtsamma sår.
-Ofta djup/svart nekros.
-Avblekning av foten.
-Svårigheter att uppfatta pulsationer
-Ödem

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ange fyra orsaker till att Anders räknas som en riskpatient för utvecklande av trycksår.

A
  1. Nedsatt cirkulation, 2.Immobiliet (att inte har mobiliserat), 3.Lågt vätskeintag, 4.hög ålder.

annat svar:
torr hud pga diabetes
brist på känsla: oförmåga att känna smärta kan leda till att vara i samma position för en förlängd period.
ålder (låg elasticitet, cirkulation, torr hud)
nutrition
fuktig hud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Redogör för hur du som blivande sjuksköterska kan förebygga trycksår.

A

Lägesändringar/Vändschema/ luftmadrass (förebygga trycksår) alltså patienten kan mobilisera i sängen eller i rullstolen. Att man rör på sig. Ha koll på patienten genom att ha en god vätskebalans. Dagliga inspektion i huden (tex sacrum, hällor och armbågar etc) att man tvättar och lägger om såret. Hudvård-hel, ren och torr. Smörja lite lätt med salva.

Riskbedömning
Hudbedömning
smörja hud
lägesändring och tryckavlastning, tryckfördelande
Håll huden torr (fukt försvagar huden), mjuk genom förebyggande hudvård
tillförs näring och vätskebehov
involvera patient och närstående i trycksårsprevention
kommunicera riskfaktorer och åtgärder till nästa vårdenhet.
byte av sängkläder och kläder pga fukt.
nutrition
dyna och madrass.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ange fyra riskfaktorer för uppkomst av trycksår (förutom sängliggande och underviktig).

A

1.Högt tryck- mot benutskott eller stöd/gipsskena.
2.Sond som ligger mot näsan eller ett bäcken som blir liggande kvar för länge.
3.Friktion, dragning eller skjuvning - blodkärlen dras ut och knickas.
4.Fukt- Våt hud som mjuknar och svullnar. Vid inkontinens blir det extra hudirriterande på grund av bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad kan du som sjuksköterska göra för att minska risken för pneumoni hos en sängliggande patient?

A

-Höja upp sängens huvudläge och ryggläge i sängen, helst 30% lutning.
-Vätska så att det bli lättare att hosta upp slemmet, ge mycket vätska till patienten.
- Frisk luft
- Basal hygien
-Hjälpa patienten minst en gång dagligen så att hen rör sig.
-Munvård:God munvård är viktig eftersom bakterier från munnen kan aspireras i lungorna. Hjälp patienten med regelbunden tandborstning och munsköljning.
-Andningsträna med hjälp av en Pep som är ett instrument man stoppar in ett munstycke i munnen och blåser. Pepen ger ett motstånd vilket man själv kan ställa in

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ange tre vanliga symtom som en patient med pneumoni uppvisar.

A
  1. Hosta med eller utan expektorat, 2.Dyspné och 3. Orkeslöshet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

För att diagnostisera pneumoni används olika metoder. Beskriv vad dessa undersökningar innebär/ hur de går till.

A

-NPH-odling: Nasofarynxodling tas med mjuk, tunn, böjlig pinne med liten topp. Med försiktighet för in en odlingspinne i näsan, rotera den 180 grader i nasofarynx och dra den sedan ut. Odlingspinnen placeras i ett rör med transportmedium.
-Be patienten luta huvudet något bakåt.
-Tryck patientens nästipp uppåt för att se bättre.
-För in odlingspinnen utan att vidröra huden i näsöppningen. Rikta provpinnen horisontellt och för in den längs med näsgolvet och parallellt med gomtaket tills du känner att pinnen har nått bakre svalgväggen (i höjd med ytterörat), man känner ett lätt motstånd. Om det är för trångt kan andra näsöppningen provas.
-Pinnen roteras i bakre nasofarynx i 180 grader och låt den vara kvar i 5 sekunder. Detta moment är ofta obehagligt för patienten.
-Dra sedan ut pinnen utan att vidröra huden i näsöppningen.
-För ner pinnen i röret med agar.
-Lungauskultation: Innebär att läkaren lyssnar på patientens lungor med ett stetoskop. Syftet är att bedöma lungljuden och identifiera eventuella avvikelser eller abnorma andningsljud som kan indikera en underliggande lungsjukdom. Genom att placera stetoskopet på olika områden på bröstkorgen kan läkaren lyssna efter ljud som normal andning, väsande andning, pipande andning eller andra avvikande ljud. Lyssna på lungorna med stetoskop för att upptäcka missljud, tex ronki eller rassel.
-Lungröntgen:Slätröntgen med 2D bilder. Tas för att se eventuell inflammationer eller främmande ämne i lungorna. Där ses varje liten bronk.
-Blododling:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Pneumoni behandlas ofta med olika typer av antibiotika.
a)Beskriv verkningsmekanismen för penicillin.

A

Penicillin är ett antibiotikum som fungerar genom att störa uppbyggnaden av bakteriella cellväggar. Genom att hämma enzymet transpeptidas försvagas cellväggen, vilket leder till att bakterien tappar sin struktur och dör. Detta gör penicillin effektivt mot en mängd olika bakterieinfektioner.

(Penicillin verkar genom att ett enzym går in och påverkar cellväggen på betalaktamringen i bakteriecellen. Bredspektrum penicillin går på både bakterien och på normalfloran. Försvinner betalaktamringen kan bakterien inte upprätthållas och fortsätta infektionen.)

17
Q

Hur kommer det sig att lös avföring är en vanlig biverkan till penicillin?

A

På grund av påverkan på tarmfloran. Penicillin är ett antibiotikum med bredspektrum som är effektivt mot många olika typer av bakterier. Tyvärr är dess verkan inte specifik, så det påverkar inte bara de skadliga bakterierna som orsakar infektionen utan även de nyttiga bakterierna i tarmfloran. Detta leder till en störning av tarmflorans balans.

18
Q

Beskriv den normala sårläkningsprocessen.

A
  1. Blodstillningsfasen- Då det blir en trombocytplugg, trombocyterna blir kladdiga och vill fästa i varandra. Fibrinogen ombildas till fibrin och gör fibrintrådar.

2.Inflammationsfasen- Då kommer främst leukocyter till såret och eliminerar död vävnad, bakterier och svampar.

3.Nybildningsfasen- Då det blir en tillfällig granulationsvävnad som är lätt att spricka upp, är skör.

4.Ärrvävnadsfasen- 1-3 veckor efter såruppkomst bildats permanent bindväv. Kommer aldrig få full elasticitet som från start.

19
Q

Ange två faktorer som kan påverka sårläkningsprocessen negativt och förklara varför.

A

Infektion: När ett sår blir infekterat, kan detta kraftigt fördröja läkningsprocessen. Infektioner ökar inflammationen i såret och hindrar de normala mekanismerna som kroppen använder för att reparera skadad vävnad. Dessutom kan en infektion få kroppens immunsystem att fokusera på att bekämpa patogener istället för att främja sårläkning, vilket förlänger läkningstiden.

Undernäring: En otillräcklig tillförsel av nödvändiga näringsämnen kan påverka sårläkningen negativt. För att reparera och bygga upp skadad vävnad behöver kroppen tillräckligt med proteiner, vitaminer och mineraler. Särskilt viktigt är ff-vitamin, zink och protein. Brist på dessa kan leda till försämrad kollagenproduktion och svagare ärrbildning, vilket i sin tur fördröjer läkningsprocessen.

  • Åldrande, med åldern har man sämre blodcirkulation som orsakar att såret inte läker ordentligt.
  • såromläggning, inte göra för ofta för att inte störa läkningsprocessen - kan bli torr→bakterier kan lättare frodas
20
Q

Små hudblödningar som kan ses i samband med lågt trombocytvärde, ibland vid meningokockmeningit, infektion av GAS och leukemi,
-ARDS
-Sepsis
-Petekier

A

-Petekier

21
Q

Legionella sprids via:
-Kontaktsmitta
-Blodsmitta
-Inandning av vatten i aerosolform

A

-Inandning av vatten i aerosolform

22
Q

Denna bakterie har ingen cellvägg och kan ge allt från lindrig övre luftvägsinfektion till pneumoni och det är framför allt unga vuxna som drabbas:
-Mykoplasma
-Pneumokocker
-RS-virus

A

-Mykoplasma

23
Q

Såret är oregelbundet, inte så djupt, vätskar något och huden runt om såret är torr. Benen är något svullna. Sonja tycker också att hon fått viss smärta i sårområdet i samband med att hon sitter och tittar på TV.
a)Vilken sårkategori tillhör såret och redogör för hur det har uppkommit?

A

Venöstbensår. Uppkommer när venklaffarna i benens vener inte pressar blodet uppåt. Blodet stockar sig då neråt och trycket på kärlen ökar och venösa ödem uppstår när sår uppstår av kärlskada.

24
Q

Vilken är den viktigaste behandlingen av den här typen av sår? venös bensår

A

Kompressionsbehandling.

25
Q

Förklara patofysiologisin (uppkomstmekanismen) till sepsis.

A

Vid sepsis uppstår en snabb och kraftig inflammationsreaktion som frisätter stora mängder av cytokiner som orsakar vasodilatation, ökar kärlpermeabilitet och tendens till vätskeödem. Kroppen går in i en hypermetabol fas vilket leder till nedbrytning av vävnader och glykogenförråden töms från levern och musklerna. Fettsyror frisätter när glykogenet är slut och muskelproteiner bryts ner för att få energi till kroppen. Detta kan leda till bildandet av ketoner som är ett tecken på att cellerna och levern svälter och en surhet i blodet, det vill säga acidos.

26
Q

Redogör för fyra vårdåtgärder som bör ha vidtagits då Gunnel inkom med misstänkt sepsis.

A

-Direkt insättning av antibiotika.
-Bakterieodling
-Sätta pvk så att man har en säker infartsväg.
-Syrga

Ett annat svar:
-Man borde ha blod odlat henne direkt när hon kom in om man misstänkt sepsis, så rätt antibiotika snabbt sätts in.
-Pvk, samt gett henne vätska i form av ringer-acetat vätska
-CRP- Snabbsänka
-Övervakning med BT, puls och spo2 så att man snabbt kan se en försämring.

27
Q

Jens har precis sökt akutmottagningen där du gör din VFU. Han har insjuknat plötsligt i symtom som misstänks vara orsakad av meningit.
a)Vilken grupp av bakterier är den vanligaste orsaken till meningit?

A

Den vanligaste gruppen av bakterier som orsakar meningit streptococcus pneumoniae (pneumokocker).

28
Q

Vilka typiska symtom uppvisar patienten vid bakteriell meningit?

A

-Nackstyvhet - Patienten kan inte böja huvudet mot bröstet (ej obligat fynd)
- Cirka 85 % får feber, kräkningar och svår huvudvärk. Huvudvärken ökar typiskt vid framåtböjning resp. palpation av nacke
-Ljuskänslighet
-Petekier hos minst 50% vid meningokockmeningit

29
Q

Vilken allvarlig infektionssjukdom kan dessa symtom beror på?

A

Sepsis

30
Q

Vad sker i kroppen vid en kraftig inflammatorisk reaktion? Varför blir Irens slö och får ökad andningsfrekvens, ökad puls och sjunkande blodtryck?

A

-Slöshet = Då det pågår en kraftig inflammation kommer kroppen och immunförsvaret arbeta mycket hårt. Även de ämnen som immuncellerna frisätter gör så att man blir slö.
-Pulsen ökar på grund av att hjärtat försöker kompensera för blodtrycket som börjar sjunka. Då blodvolymen blir mindre kompenseras detta alltså med ökad plus för att få runt den mindre blodmängd som finns.
-Blodtrycket sjunker på grund av de ämnen som immuncellerna frisätter leder till vasodilation, detta gör att blodtrycket sjunker.

31
Q

Om du får välja att snabbt vidta tre åtgärder, vad gör du och varför?

A

1.Blododling: för att veta vilken antibiotika som ska ges.
2.Sätta in PVK: för antibiotika och vätska in i blodet.
3.Ge antiobiotika direkt i blodet (helst 30 min)
4. Vätska- Öka blodcirkulationen
5. Syrgas: för syresättning av blodet
6. KAD- för noggrann urinmätning

32
Q

Du får även uppdrag att göra en såromläggning. Patienten som inkommit med brännskada har ett djupt delhudssår. Vad gör du med blåstaket och varför gör du detta?

A

Hela blåstaket skall tas bort. För att det ska kunna bildas ny vävnad och att det sen ska läka ihop på ett bra sätt, då blåstaket är död vävnad.

33
Q

Vad är viktigt att observera om en patient inkommer med brännskador i ansiktet. Motivera varför.

A

Det kan uppstå inhalationsskador. Viktigt att observera då det kan bli farligt för patienten. Observera patientens: puls, andningsfrekvens, blodtryck, medvetandegrad, tecken på andningsproblem

34
Q

Redogör för tre viktiga områden i vården av en patient med pneumoni som du som sjuksköterska behöver se till.

A

-Syresättning: Att patienten kan andas adekvat. 30 % (vinkel) för huvudände.
-Nutrition: Att patienten kan äta och får i sig tillräckligt med näring, kan vara jobbigt att äta vid andningsproblem.
-Grundläggande omvårdnad: Se till att patienten får hjälp med munvård, tvätta sig, byta kläder osv.

35
Q

Redogör för patofysiologin vid urosepsis.

A

Urosepsis är en allvarlig infektionssjukdom som börjar med en urinvägsinfektion. Bakterier invaderar urinvägarna och orsakar inflammation. Om de sprider sig till blodomloppet, utlöses en kraftig inflammatorisk respons i hela kroppen.