Straffeprosess - Øyen - kapittel 37 Flashcards

1
Q

Hva er fristen for å begjære fengsling av en pågrepet person?

A

Etter EMK art 5.3 skal pågrepne ila kort tid få prøvd lovligheten av frihetsberøvelsen av en uavhengig instans. Dette må etter EMDs praksis vurderes konkret, men i utgangspunktet kan det ikke gå mer enn 4 dager fra pågripelse til lovlighetsprøving.

Etter strpl. § 183 er utgangspunktet at den pågrepne snarest mulig fremstilles for tingretten. Dersom dette ikke skjer dagen etter pågripelsen skal grunnen noteres i rettsboken. Utgangspunktet videre er at dette skal skje innen 48 timer etter pågripelse, men kan senere enn dette dersom det etter en samlet vurdering av omstendighetene i den enkelte saken anses særlig påkrevd. Fristen løper imidlertid ut tre dager etter pågripelsen.

Er vedkommende under 18 år MÅ det skje dagen etter pågripelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva har retten kompetanse til i fengslingssaker?

A

Retten er aldri bundet av siktedes påstander og anførsler. Retten skal alltid av eget initiativ prøve om vilkårene for fengsling og bruk av restriksjoner er oppfylt. Retten har en plikt til å vurdere både fengsling og bruk av restriksjoner i en kortere periode enn begjæringen fra påtalemyndigheten, og bruk av mindre tyngende restriksjoner. Retten har imidlertid IKKE en plikt til å vurdere alternative fengslingsgrunnlag, men kan gjøre det. Retten kan IKKE beslutte bruk av restriksjoner ved mindre det er begjær av påtalemyndigheten, ei heller for en lenger periode enn begjært.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er varigheten av varetektsfengsling?

A

Tidsperioden for fengslingen skal være så kort som mulig. Den kan imidlertid aldri være over 4 uker, og aldri mer enn 2 uker for personer under 18 år.

Varetekten kan forlenges etter §§ 185-187.

NB! en varetektsfengsling kan aldri opprettholdes hvis vilkårene for fengsling ikke lenger er oppfylt, jf. §§ 187a og 184 femte ledd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly