Norsk sivilprosess - Backer - kapittel 5 Flashcards

1
Q

Hvilke grunntrekk har vi i sivilprosessen?

A

Domstolens uavhengighet, alminnelige domstoler, legfolks deltakelse, offentlighetsprinsippet, tilgang til domstolene, inndeling i saksforberedelse og hovedforhandling, disposisjonsprinsippet, forhandlingsprinsippet, kontradiksjon, direkte bevisføring, muntlighet, rett til overprøving, proporsjonalitet, aktiv saksstyring og veiledningsplikt og likebehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva innebærer domstolenes uavhengighet?

A

Domstolene kan ikke instrueres om behandlingen eller utfallet av en sak, avgjørelsen skal ikke kunne omgjøres av andre enn evt dommeren selv eller overordnede domstoler, og dommeren må ha ett stillingsvern mot avskjedigelse og forflytting.

Domstolene kan imidlertid ikke være totalt uavhengige eller selvstyrte, og kan ikke være hevet over loven. De kan heller ikke være fri for kritikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redegjør for prinsippet om tilgang til domstolene.

A

Norsk domsmyndighet er avhengig av at de berørte selv tar initiativet.

Prinsippet om tilgang til domstolene er grunnlovsfestet i § 95 første ledd.

Det finnes vilkår som avgrenser tilgange: 1) juridisk personers partsevne 2) vedkommende må ha tilstrekkelig tilknytning 3) hva domstolene kan avgjøre 4) når en sak kan bringes inn for retten 5) geografisk tilgang (internasjonale konflikter, verneting) 6) økonomisk tilgang (hva en rettssak koster)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redegjør for prinsippet om muntlig behandling.

A

Muntlighet gir mulighet for en aktiv dialog mellom dommeren og partene. Dette gir mulighet til å konfrontere bevis mer effektivt enn ved skriftlig behandling. Det er også lettere for dommeren å sette punktum for partene. Omfattende skriftlig materie kan ha behov for muntlig forklaring, MEN muntlighet kan være fordyrende og forsinkende.

Tvl. har som utgangspunkt muntlig behandling, men det finnes en del unntak feks §§ 9-9, 10-3, 29-16, 30-10. For noen prosesser er også skriftlig behandling hovedregelen, dog også med unntak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er kontradiksjon?

A

Essensen er at partene skal få uttale seg om og komme med argumenter mot det som fremlegges i saken. Det hindrer også dommeren i å legge vekt på faktiske forhold som partene ikke har hatt noen oppfordring til å uttale seg om. I tillegg tilsier kontradiksjon at partene får den informasjonen som trengs som grunnlag for å uttales seg og tilstrekkelig tid til å innhente informasjon og overveie hvilke synspunkter de skal fremføre.

Begurnnelsen ligger i rettferdighet - ingen skal dømmes uhørt, og i målet om materielt riktig avgjørelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke sider har offentlighetsprinsippet?

A

1) møteoffentlighet
2) dokumentoffentlighet
3) referatadgang

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redegjør for offentlighetsprinsippet.

A

Offentlighet sikrer åpenhet som gir grunnlag for informasjon om rettspleien og for etterprøving av domstolene. Det kan også bidra til å lette tilgangen til domstolene. Videre kan informasjonen i seg selv og muligheten til etterprøving bidra til å styrke tilliten til domstolene.

På en annen side kan åpenhet i sivile saker motvirke forliksforhandlinger, og kan få enkelte til å velge andre konfliktløsningsformer feks voldgift.

Ulike løsninger i reglene om offentlighet:
1) Offentlighet er hovedregelen for rettsmøter, rettsbøker og rettsavgjørelser mm.

2) Retten har i noen tilfeller adgang til å gjøre unntak i den enkelte sak for offentlighet

3) Lovens utgangspunkt er at det ikke gjelder offentlighet, men retten kan bestemme offentlighet i det enkelte tilfellet.

4) Loven gir absolutt unntak fra offentlighet.

Lukkede dører = ikke gjelder møteoffentlighet

Taushetsplikt = kan gjelde opplysninger og begrenser adgangen til å bringe videre opplysninger fra saksdokumenter og rettsmøtet

Referatforbud = forbud mot offentlig gjengivelse av forhandlingene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly