Straffeprosess - Øyen - kapittel 26 Flashcards

1
Q

Kan bevis som er ervervet på ulovlig eller utilbørlig vis føres?

A

Ja, hovedregelen er at beviset kan føres til tross for feilen. Bevisforbud kan imidlertid oppstilles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Når er et bevis ervervet på “ulovlig eller utilbørlig måte”?

A

ulovlig = ervervet har skjedd gjennom brudd på en lovfestet eller ulovfestet rettsregel som utgjør en materiell, kompetansemessig eller saksbehandlingsmessig skranke for sikring eller overlevering av informasjon

utilbørlig = inngrep i den personlige integritet som ut fra alminnelige personvernhensyn i utgangspunktet bør anses som uakseptabel selv om den ikke medfører brudd på en rettsregel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan kommer man frem til at et bevisforbud foreligger?

A

Etter HR-praksis må man foreta en bred helhetsvurdering, hvor flere momenter er av betydning. Særlig 1) grovheten av krenkelsen som ble begått 2) om den som satt med beviset pliktet å utlevere det 3) om føring av det vil oppleves som en fortsatt eller gjentatt rettskrenkelse. Andre momenter er 1) om innhentingen ble møtt med sanksjoner fra myndighetene 2) hvor viktig saken er 3) hvor sentralt beviset er for oppklaring av saken og 4) hva beviset skal underbygge.

Alle disse momentene må veies opp ot hensynet til sakens opplysning og målet om en riktig avgjørelse.

NB! terskelen for å oppstille et bevisforbud er vesentlig høyere dersom beviset skal føres til tiltaltes gunst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Er det noen absolutte bevisforbud?

A

Ja, EMD har oppstilt et absolutt forbud mot å føre bevis som er frembrakt gjennom handlinger som er forbudt etter EMK art 3, fordi dette er en så grov krenkelse av et individs rettigheter at det normalt ikke er “fair” etter 6.1 å føre beviset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke bevis omfattes av et bevisforbud?

A

Den klare hovedregel er at et bevisforbud bare omfatter den informasjonen som direkte ble frembrakt gjennom den ulovlige eller utilbørlige handlemåten. Avledede bevis kan omfattes dersom de hensyn som begrunner bevisforbudet tilsier det.

EMD har lagt til grunn at det er et bevisforbud for avlede bevis som er sikret pga informasjon innvunnet gjennom metoder som strider mot EMK art 3, jf. Gäfgen saken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly