Norsk sivilprosess - Backer - kapittel 18 Flashcards
Hva innebærer objektiv og subjektiv kumulasjon?
Objektiv kumulasjon er flere krav mellom samme parter.
Subjektiv kumulasjon er flere parter i samme sak.
Hva er vilkårene for å behandle flere krav mellom samme parter i ny sak?
Hovedregelen er at man i tingretten har fri adgang til å bringe inn nye krav frem til avsluttet saksforberedelse, jf. § 9-10, når grunnvilkårene i § 15-1 er oppfylt:
- stedlig kompetanse, hvert enkelt krav må høre under norsk domsmyndighet, og domstolen må være verneting for ett av kravene.
- felle saksbehandlingsregler, retten må kunne ha samme sammensetning for kravene (untatt meddommere og fagdommere - antall), og i hovedsak må de samme prosessreglene gjelde for kravene.
Etter avsluttet saksforberedelse kan nye krav bringes inn bare når det er tillatt etter § 9-16, jf. § 15-1 (3).
Kan flere parter trekkes inn i saken ved stevningen?
ja, dersom vilkåren ei § 15-2 annet ledd er oppfylt: 1) grunnvilkårene etter § 15-1 og 2) enten a) ingen av partene gjør innsigelse mot å trekke inn flere eller b) det er så nær sammenheng mellom kravene mot forskjellige parter at de bør behandles i samme sak, uansett innsigelser
Kan flere parter trekkes inn i saken etter stevningen?
Ja, dette reguleres av § 15-2 annet og fjerde ledd. Vilkåret etter § 15-2 første ledd må være oppfylt, og retten kan avskjære en etterfølgende inndragning av nye parter hvis det vil vesentlig forsinke eller vanskeliggjøre behandlingen av krav som saken omfatter fra før. Etter avsluttet saksforberedelse kan nye parter kun trekkes inn hvis § 9-16 tillater det.
Har tredjepersoner adgang til å tre inn som part?
ja, dette reguleres av § 15-3. For det første må vilkårene i § 15-1 oppfylt, og tredjeperson må enten nedlegge en selvstendig påstand om den opprinnelige tvistegjenstanden, eller ha et nærliggende krav å gjøre gjeldende.
Retten kan nekte inntreden dersom det vil forsinke eller vanskeliggjøre behandlingen av det opprinnelige kravet i vesentlig grad.
Hva innebærer partshjelp?
Partshjelp kan føre bevis og argumenter til fordel for den part som vedkommende støtter. Dette gir ikke rettskraftsvirkninger for vedkommende. Partshjelp må erklæres før saken er rettskraftig avgjort, jf. § 15-7.
Hva innebærer skriftlig innlegg etter § 15-8?
En person blir ikke part eller partshjelper og kan ikke nedlegge formell påstand, men kan fremføre rettslig og faktisk opplysninger og argumenter, og kan gi uttrykk for sitt syn på utfallet. Dette kan gis av organisasjoner og offentlige organ innenfor dens formål/ansvarsområde
Kan man forene saker?
Forening av saker reguleres av § 15-6 og innebærer at de blir behandlet samtidig, med felles hovedforhandling og felles avgjørelse, men de behandles ikke som en sak. Vilkårene er at det er likeartede spm, rettslig eller faktisk, og samme sammensetning av domstolene og i hovedsak etter de samme saksbehandlingsregler.
Særlig i HR kan suksessiv behandling være et alternativ til dette. Da blir sakene prosedert etter hverandre, for de samme dommerne, men helt separat og med egen dom i hver sak.