Norsk sivilprosess - Backer - kapittel 21 Flashcards

1
Q

Hva er en anke?

A

En anke innebærer at en sak bringes inn for en overordnet domstol innen an kort frist.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Har man en grunnleggende rett til å anke saken sin?

A

Nja, etter grl. § 88 dømmer HR i siste instans, noe som har blitt tolket som at enhver borger i prinsippet har krav på å få føre sin sak i alle instanser, men dette er tolkes innskrenkende. Muligheten for å anke til HR er imidlertid ikke generelt avskåret på større eller sentrale områder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en “direkte anke”?

A

En direkte anke innebærer at man kan anke rett fra tingretten til Høyesterett dersom det er et behov for rask avklaring av prinsipielle rettsspm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redegjør for ankeinstansens generelle kompetanse.

A

Ankeinstansen har som hovedregel full kompetanse til å overprøve underinstansen avgjørelse, både innhold og saksbehandling, jf. § 29-3 første ledd, jf. § 30-3 første ledd. Ankeinstansen kan imidlertid bare ta stilling til det krav som underinstansen har tatt stilling til i domsslutningen, jf. § 29-4 første ledd.

Det er imidlertid begrenset adgang til å prøve hensiktsmessighetsskjønnet ved kjennelse om saksbehandling, jf. § 29-3 annet ledd, og enkelte sider av saksbehandlingen kan ikke overprøves ved en anke, jf. bla. § 17-5 annet ledd.

overprøvingen blir i utgangspunktet begrenset til de mulige feil i underinstansens dom som ankeparten gjør gjeldende, jf. § 29-20 første ledd, jf. § 30-3 første ledd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan man dra inn nye krav, påstander og påstandsgrunnlag i ankeinstansen?

A

Det er alltid rom for å ta opp nye rettslige synspunkter i en ankesak, jf. § 11-3. Det er imidlertid grenser for å bringe inn nye krav og påstander, jf. §§ 29-20 første ledd, jf. § 30-3 første ledd, og §§ 29-4 annet og tredje ledd.

Påstansgrunnlag og bevis finnes det også noen begrensinger i.

Fristen for å trekke inn nye krav og påstander + påstandsgrunnlag er når saksforberedelsen er avsluttet i lagmannsretten. jf. § 29-18, jf. § 9-16, og i HR er det når samtykke eller tillatelse til direkte anke gis, jf. § 30-7 første ledd, jf. §§ 30-4 og 30-2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly