Norsk sivilprosess - Backer - kapittel 8 Flashcards

1
Q

Hva er verneting?

A

Verneting er spm om domstolenes stedlige kompetanse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Har norske domstoler kompetanse til å avgjøre internasjonale tvister?

A

Ja i visse tilfeller. Tvl. § 4-3 gir en alminnelig regel om når norske domstoler har kompetanse i internasjonale forhold. I praksis blir det imidlertid ofte bestemt av internasjonale konvensjoner. Størst betydning har Luganokonvensjonen 2007.

Etter tvl. § 4-3 må saken ha tilstrekkelig tilknytning til Norge. I denne vurderingen veier det tungt om saken har nasjonalt verneting etter §§ 4-4 eller 4-5. Foreligger det ikke et slikt verneting, må det foretas en konkret helhetsvurdering hvor det legges vekt på både spesielle og generelle omstendigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er Luganokonvensjonen?

A

Luganokonvensjonen gjelder for EØS-landene unntatt Liechtenstein og inkludert Sveits. Konvensjonen gjelder for sivile og kommersielle saker, og gjelder kun internasjonale tvister.

Konvensjonen bygger på at den som har bosted i en Luganostat alltid kan saksøkes der, og at saken kan reises i en annen Luganostat bare når konvensjonen gir hjemmel for det.

Konvensjonen regulerer som utgangspunkt bare hvilken stat søksmålet kan eller skal reises i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan finner man ut hvor alminnelig verneting er?

A

Tvl. § 4-4 inneholder reglene om alminnelig verneting og bestemmer at dette er hvor saksøkte har fast tilhold, og det er presisert nærmere for fysiske personer og forskjellige juridiske personer.

Den som får en dom mot seg i forliksrådet kan reise søksmål om saken i sin egen rettskrets, der saken har vært forliksbehandlet.

For fysiske personer er er det avgjørende hvor saksøkte har bopel.

For juridiske personer har tvl. flere regler. For dem som er registrert i Foretaksregisteret er det avgjørende hvor hovedkontoret er registrert. Utenlandsregistrerte virksomheter med filial i Norge kan saksøkes der filialen er, der søksmålet gjelder filialens virksomhet. Søksmål mot private virksomheter som ikke er registrert i Foretaksregisteret kan reises ved det alminnelig verneting til den som stevningen skal forkynnes for. Også for offentlige virksomheter gjelder regelen om hovedkontor.

(Det finnes også regler om særlig verneting)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er avtalt verneting?

A

Etter tvl. § 4-6 kan partene fritt avtale hvilken domstol saken skal eller kan bringes inn for. Men avtalen kan ikke så igjennom obligatorisk verneting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva skjer hvis saken blir reist for feil verneting?

A

Blir saken reist for feil verneting skal retten av eget tiltak henvise den til riktig domstol. Hvis ingen norsk domstol er kompetent, skal saken avvises.

Overføring av saker til domstol som har mindre arbeidsbelastning er også mulig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly