Straffeprosess - Øyen - kapittel 30 Flashcards

1
Q

Hva er anklageprinsippet?

A

Det innebærer at retten verken kan behandle en sak av eget tiltak eller avgjøre noe annet enn det påtalemyndighetens begjæring omhandler, jf. strpl. § 63. Strpl. § 38 presiserer rekkevidden av anklageprinsippet, men kun når retten skal ta stilling til tiltalebeslutningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva innebærer strpl. § 38?

A

Den innebærer en presisering av rekkevidden til anklageprinsippet. Etter første ledd kan retten ikke gå utover de “forhold” som tiltalen gjelder. Etter annet ledd er det presisert at retten ikke er bundet av tiltalen når det gjelder hvilket straffebud som skal anvendes på “forholdet”, men bruk av et annet straffebud kan ikke føre til at det straffebare forholdet blir et annet (en helt annen faktisk handling eller hendelse enn det som er beskrevet i tiltalen er det ikke anledning til). I tillegg må partene få mulighet til å uttale seg om bruken av et annet straffebud, jf. tredje ledd.

Det avgjørende ved bruk av et annet straffebud er om det har en vesentlig annen karakter enn den bestemmelsen som er angitt i tiltalen, jf. rettspraksis. Dette beror på en helhetsvurdering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly