Norsk sivilprosess - Backer - kapittel 12 Flashcards

1
Q

Hva er rettslig interesse?

A

Rettslig interesse er et grunnvilkår for å reise søksmål, jf. § 1-3. Vilkåret består av tre dimensjoner: 1) søksmålsgjenstand 2) aktuell interesse og 3) tilknytningskravet.

rettslig interesse er en rettslig standard da det beror på en avveining om det foreligger i en sak. Dette vurderingen må foretas konkret i hver enkelt sak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er søksmålsgjenstanden?

A

Søksmålsgjenstanden må være et rettskrav. Det betyr at kravet som blir gjort gjeldende i saken må underbygges med rettsregler. Tvisten må i tillegg knytte seg til et nærmere bestemt enkeltstående, vedvarende eller gjentatt faktisk forhold.

Tvister om hvordan et forvaltningsorgan kan utøve sitt frie skjønn, og tvister om rent faktiske forhold er ikke rettskrav.

Søksmål om kompetanseforhold oppfyller i utgangspunktet kravet til søksmålsgjenstand.

Det kan reises søksmål om deltakelse i forening dersom det er tale om yrkessammenslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med “aktuell interesse”?

A

Saksøkeren må ha et reelt behov for å få avgjort rettskravet overfor saksøkte. Dette kan enten være en rettsuvisshet eller å få et tvangsgrunnlag.

Den rettslige interessen kan etterhvert falle bort ved at saksøkeren har kommet i den rettsposisjonen som søksmålet skulle gi ham eller henne, eller det ikke lenger er aktuelt eller mulig for saksøkeren å dra nytte av en dom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva menes med personell søksmålskompetanse?

A

Personell søksmålskompetanse innebærer at saksøkeren må ha en tilstrekkelig tilknytning til kravet. Dette er uten videre oppfylt der saken som reises gjelder saksøkerens egen rettighet eller plikt.

Der saksøkeren reiser søksmål som ikke gjelder egen rettighet eller plikt må det foretas en vurdering av om vedkommende har tilstrekkelig sterk og nær tilknytning til kravet. Her gjelder det for organisasjoner et lempeligere tilknytningskrav etter § 1-4 basert på organisasjonens formål og virkeområde.

§ 1-4 (2) gir det offentlige en særskilt rett til å reise søksmål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med passiv søksmålskompetanse?

A

Passiv søksmålskompetanse innebærer at den som er saksøkt må ha tilstrekkelig tilknytning til kravet. Hovedregelen er at et søksmål må reises mot den som er (u)berettiget eller (u)forpliktet iht påstanden.

Saker som gjelder gyldigheten av forvaltningsvedtak må reises mot den myndigheten som har truffet avgjørelsen i siste instans.

I offentligrettslige tredjepartsforhold stilles det IKKE krav om at også tredjeparten må bli saksøkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva medfører særregulering av rettslig interesse?

A

For det spm som særreguleringen tar stilling til vil den gå foran tvl. § 1-3. Særreguleringen kan imidlertid forstås slik at tvl supplerer den, enten ved at særreguleringen medfører to alternative grunnlag eller at både særbestemmelsen og tvls vilkår må være oppfylt.

Søksmålsfrister er ment å sikre rettslig avklaring på et tidlig tidspunkt dersom det kan være tvist om pålegget eller tiltalen. Denne fristen kan følge av loven eller bli fastsatt i pålegg eller vedtak. Hvor kort fristen er vil bero på saksområdet og forutsetningen er at parten har en reell mulighet for å reise søksmål. Fristen varierer stort sett fra 1 til 6 mnd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly