SEKİZİNCİ KISIM: Kapalı Devre Televizyon Sistemleri Flashcards

1
Q

Tanımlar
MADDE 93

a) İdare: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlükleri ile bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,

b) Sistem: Kapalı Devre Televizyon Sistemini (CCTV),

c) Sistem İzleme Merkezi: Sahadaki kameralardan alınan görüntülerin takip, analiz ve kayıt işlemlerinin yerine getirildiği, içerisinde monitörler, dijital kayıt cihazları, kontrol klavyeleri, güç kaynakları, bağlantı anahtarları ve diğer donanımın bulunduğu odayı,

ç) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,

d) Operatör: Sistemin kullanımından sorumlu personeli,

e) DVR: Dijital Kayıt Cihazlarını,

f) NVR: Network Kayıt Cihazlarını

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kameraların kurulacağı yerlerin tespiti ve değiştirilmesi
MADDE 94

1) Sistemlerin ilk yer tespiti, kullanılacak kamera model ve adetleri ile sistemin teknik standartlarına yönelik ihtiyaçlar dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından
yapılır.

(2) Kamera sistemi kurulacak gümrük sahasında İdare ve varsa işletmeci kuruluş ile birlikte Genel Müdürlük ilgili personeli tarafından fizibilite yapılarak ihtiyaçlar belirlenir.

(3) Sistemde kullanılan kameraların yer ve model değişikliği ile ilave kamera talepleri Bölge Müdürlüğünce Genel Müdürlüğe iletilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

İzleme
MADDE 95

(1) Kameralardan elde edilen görüntüler, Sistem İzleme Merkezinde ve Genel Müdürlükte yetkili operatörler tarafından takip ve analiz edilir.

(2) İzlemenin idareler tarafından yapılması esastır. Genel Müdürlükte yapılan izlemeler idarelerin izleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

(3) Sistem İzleme Merkezinin ısısının normal oda sıcaklığı seviyesinde tutulması sağlanır. Özellikle klimaların yaz aylarında geceleri de çalışması sağlanır; cihazlar güneş ışığına maruz bırakılmaz ve üzeri herhangi bir şekilde kapatılmaz.

(4) Sistem İzleme Merkezine yetkili personel haricinde hiç kimsenin girişine müsaade edilmez.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kayıtlara başvurma, arşivleme ve kayıtları silme
MADDE 96

1) Sisteme bağlı kameralardan alınan görüntülerin Sistem İzleme Merkezinde bulunan DVR, NVR ve diğer harici kayıt ünitelerine kaydedilmesi sağlanır.

(2) Kayıt cihazlarının görüntü çözünürlüğü, cihazların kapasitelerine göre en yüksek değer modunda tutulur. Ayrıca tüm kamera ayarları yapılacak düzenleme ile canlı izleme modunda en fazla 25 kare/saniye, kayıt modunda ise en fazla 12 kare/saniye kayıt değerlerinde sabitlenir.

(3) Kamera kayıtları kamera sayısı ve çözünürlüğe bağlı olarak asgari … gün süre ile
tutulur. Kapasitenin dolması ile birlikte var olan ilk kayıtların üzerine son kayıtlar kaydedilir, eski kayıtlar silinir.

(4) Arşiv işleminde kayıt tarih aralığı, olay tarih ve saati ile arşivleme tarihi bilgileri kayıt saklama ünitesinin üzerine kaydedilir.

(5) Kayıtların depolama ünitelerine aktarılması aşamasında, sistem bilgisayarlarına virüs bulaşmaması için yalnızca bu işlemin yapılması amacıyla tahsis edilecek depolama üniteleri kullanılır. Kayıt aktarımından sonra bu depolama üniteleri virüs taramasına tabi tutulur ve temiz olduğu tespit edildikten sonra tekrar kullanımı sağlanır.

(6) Soruşturmaya konu olaylara ilişkin arşiv kayıtları, adli veya idari süreç sonuçlanıncaya kadar muhafaza edilir.

(7) Kayıt ünitelerinde bakım veya arızaya dayalı silme işlemi, teknik servisin raporuna istinaden, ilgili İdarenin yazılı uygun görüşü ile kayıtların yedeği alındıktan sonra operatör tarafından yerine getirilir.

A

60

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sistem sorumlusunun görev ve sorumlulukları
MADDE 98

a) Ekip içindeki görev dağılımını ve gerekli görev değişikliklerini yerine getirmek,

b) Kameraların araç ve kişiyi sahaya girişinden çıkışına kadar tüm iş süreçlerinin takip edilmesini sağlamak üzere kamera gruplandırmalarını kontrol etmek, gerekli düzenlemeleri yaptırmak ve kameraların bu alanlara odaklanması için operatörlere talimat vermek,

c) Sahalarda mevcut kameraların yerlerinin değiştirilmesi gerekliliğini veya ilave kamera ihtiyaçlarını tespit ederek gerekçeli raporu ile birlikte İdareye bildirmek,

ç) Gümrük iş süreçlerinde operatör tarafından tespit edilen tıkanıklık veya yavaşlama durumlarında, sahada görevli ilgili idare amirleri ile temas sağlayarak durum hakkında bilgi vermek,

d) Operatör tarafından kameralarla tespit edilerek bildirilen ve müdahale edilmesi gereken şüpheli olaylarla ilgili olarak ilgilileri bilgilendirmek; izleme ve kamera kayıtlarının usulüne uygun yerine getirilmesini sağlamak,

e) İlgili birimlerle irtibata geçerek izlemeye engel teşkil edecek saha aydınlatması, temizlik ve bakım gibi konularda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak; özellikle sabit ve hareketli kameraların muhafaza kutularının ön camlarının periyodik olarak temizlenmesi için gerekli tedbirleri almak,

f) Sistemle ilgili eğitimli personelin sürekliliği ve eğitim bilgilerinin yaygınlaştırılması
konusunda çalışma yapmak.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Operatörlerin görev ve sorumlulukları
MADDE 99

a) Görevli olduğu sahanın sistem üzerinden izlemesini gerçekleştirmek,

b) Sistemin kontrolünü ve güvenliğini sağlamak,

c) Kameralardan elde edilen görüntüleri risk profilleri ve risk unsurlarına uygun kriterlere göre denetlemek,

ç) Sahalarda meydana gelebilecek kaçakçılık veya asayiş olaylarına ilişkin, olay anı ve sonrası faillerinin tanımlanabilmesine imkân tanıyacak şekilde kameraları yönlendirmek, olayın kameralarla farklı açılardan takibini sağlamak ve yakın çekim modlarıyla kayıt altına almak,

d) İzleme yapılırken tespit edilen şüpheli durumlar hakkında, ilgili Amiri ya da durumun aciliyetine göre olay mahalline en yakın görevlileri telsiz veya telefonla uyararak amirin/görevlilerin olay mahalline intikal etmelerini sağlamak ve uyarılarla ilgili bilgileri ve konunun kime bildirildiğini usulüne uygun olarak kaydetmek,

e) Şüpheli durumlarda hareketli kameralarla kişi, eşya ve taşıtların, sonradan tanınmalarını sağlayacak şekilde görüntülerini kayıt altına almak,

f) Gümrük iş süreçlerinde tıkanma veya yavaşlama riskinin olabileceği alanları (giriş-çıkış kayıt noktaları, kantar, pasaport, tescil ve muayene peronları, tarama sistemleri, CFS “konteyner yük istasyonu” sahaları gibi) detaylı olarak izlemek ve sorunların tespiti halinde ilgili Amire bilgi vermek,

g) 96. madde kapsamında görüntüleri usulüne uygun olarak arşivlemek,

ğ) Nöbet esnasında tespit edilen önemli olayları yer, zaman ve kamera numarası belirtilmek suretiyle nöbet defterine kaydetmek.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sistem güvenliğinden sorumluluk
MADDE 100

(1) Sistemin etkin ve verimli çalışmasından başta Bölge Müdürlüğü olmak üzere ilgili İdare sorumludur.

(2) Sisteme ait sabit kameraların bulunduğu alanlarda araçların uzun süreli park yaparak görüntü açılarının kapanmasına, görsel kirliliğe neden olabilecek her türlü atıkların kamera direk diplerinde stoklanmasına, kameraların görüş açılarını engelleyen alanlara bodur ağaç ve çiçeklerin dışında bitki ekimine izin verilmez. Alt yapı kablolama hatlarına ve kameralara zarar verilmemesi için gerekli tedbirler alınır.

(3) Sisteme ağ üzerinden erişim için gereken IP numaraları ve şifreleri ile operatör kullanıcı adı ve şifrelerinin gizli tutulması sağlanır.

(4) Sistem İzleme Merkezlerinde çalışan operatörler oda içerisinde bulunan sisteme bağlı tüm cihaz ve donanımları tanımak ve sistemle ilgili olmayan veya daha önce oda içinde bulunmayan herhangi bir cihaz veya donanımı tespit ettiği anda durumu Sistem Sorumlusuna bildirmekle yükümlüdür.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Arıza-bakım ve temizlik işlemleri
MADDE 101

(1) Sistem İzleme Merkezlerinde bulunan tüm cihazların tozlanmalarına karşı teknik talimatnamede belirtilen usullere göre bakımı ve temizliği periyodik olarak
aksatılmadan yapılır.

(2) Sistem İzleme Merkezinde cihazların bulunduğu kabin veya alanların zemin ve çevresel temizliğinde, cihazların hiçbir surette su ile temasına izin verilmez ve bu alanların temizliğinde paspas kullanılır. Özellikle kayıt cihazlarının kasa aksamı ve monitörlerin kimyasal bulunmayan hafif nemli bir bez yardımıyla temizlenmesi sağlanır ve temizlik sırasında cihazlar mutlaka kapalı tutulur.

(3) Sistem İzleme Merkezinde bulunan kayıt ve ağ bağlantı cihazlarına, operatörlerce yapılması gerekenler dışında, herhangi bir nedenden dolayı müdahalede bulunulamaz.

(4) Özellikle sabit ve hareketli kameraların muhafaza kutularının ön camlarının periyodik olarak temizlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması sağlanır.

(5) Meydana gelebilecek aksaklık ve arızalar EK-6’da yer alan Arıza Bildirim Formu
doldurularak idare onayı ile duruma göre ilgili firma veya işletici kuruluşa iletilir. Yapılan müdahale sonucunda arızanın düzeltildiğine dair formun ilgili kısmı doldurulur. Bu formlar Sistem İzleme Merkezlerinde dosyalanıp muhafaza edilir.
(6) Sisteme bağlı alt yapı kablo ve donanımları ile saha panoları, kamera direkleri ve
kameralara yönelik kazara veya kasten yapılan hasar durumlarında, hasar gören donanımın teknik servis tarafından belirlenen servis raporundaki bedelinin, kazaya sebep olan sürücü veya nakliye şirketi tarafından İdarenin bulunduğu yerdeki saymanlığa yatırılması sağlanır. Bu hususta Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilir.

(7) Sistemin ilgili satın alım sözleşmesinde belirtilen garanti süreleri içinde garanti
şartlarında belirtilen hususların takibi yapılarak servis bakım firmalarından kaynaklanan ihlaller için tutanak düzenlenir ve sözleşme kapsamında cezai işlem uygulanması talep edilir.

(8) Garanti süresi sona ermiş sistemlerin yıllık bakım onarım sözleşmelerini yapmak üzere bağlı oldukları idarelere talepte bulunulur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly