ONSEKİZİNCİ KISIM: Diğer Görevler Flashcards

1
Q

Uyuşturucu maddeler
MADDE 178

(1) 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun hükümlerine tabi olan uyuşturucu maddeler ile bu maddelerin yapımında veya naklinde kullanılan diğer eşya ve araçlara el konulmasına dair dört nüsha tutanak düzenlenir. Uyuşturucu maddelerin tartı işlemi hassas terazide yapılır; maddenin brüt ağırlığı ve paket halinde ise adedi düzenlenecek tutanakta belirtilir. Söz konusu maddeler 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda bozulmayacak,
değiştirilmeyecek şekilde bağlanıp mumlanır ve mum üzerine resmi mühür basılır. Ayrıca bu şekilde hazırlanan kolinin üzerine şüphelinin kimliğine ilişkin bilgiler, el konulan maddelerin cins, miktar ve soruşturma evrakı sayısının kaydedildiği bir etiket takılır. Tutulan el koyma tutanağının iki sureti evraka eklenir. Bir sureti kapatılacak ambalaja konulur; diğer nüsha ise ilgili dosya içerisinde İdarede muhafaza edilir.

(2) Kesin olmamakla birlikte, uyuşturucu madde olabileceği yönünde kuşku duyulan maddeden alınacak bir numune, cins ve nevinin tahlil ve tespit edilmesi için analize gönderilir. Analize gönderilen numune içten dikişli bez torbalara konulur, resmi mühürle mühürlenerek bağlanır; bağ üzerine söz konusu maddeye ilişkin bilgilerin yazıldığı bir etiket takılarak memur refakatinde gönderilir ve durum bir tutanakla tevsik edilir. Analiz sonrasında düzenlenecek ekspertiz raporlarıyla ortaya konulan uyuşturucu maddeler, diğer suç aletleri ve şüphelilerle
birlikte ilgili Cumhuriyet Savcılığına teslim edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Silah ve mühimmat
MADDE 179

Yurtiçine girişte 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklarla Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olarak yurda sokulan ya da sokulmaya teşebbüs edilen silah ve patlayıcı maddelerin veya yurtdışına çıkışta 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olarak yurt dışına çıkarılan ya da çıkarılmaya teşebbüs edilen silah ve patlayıcı maddelerin balistik incelemesi ve laboratuvar analizleri 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele
Kanununun 24. maddesinde belirtilen Kriminal Laboratuvarlar ile Emniyet ve Jandarma Kriminal Laboratuvarlarında yaptırılır. Yaptırılan kriminal inceleme sonucunda silahların yivli ve yivsiz olmasına göre hazırlanacak tahkikat evrakları ve şüpheliler Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Su ürünleri kanununa muhalefet
MADDE 180

1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 19 ila 24. maddeleri ile 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun’un 3. maddesine aykırı muameleler yasaktır. Ayrıca 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun 33. maddesi hükümlerine göre gümrük idareleri, bu Kanuna aykırı fiillerin tespiti halinde; üretim vasıtaları ile elde edilen su ürünlerini zapt ederek adli
mercilere teslim etmekle görevli ve yetkilidir. Ayrıca; 1330 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamına giren suçlar hakkında söz konusu Kanunun Ek-3. maddesine istinaden mülki amirlerin yetkilerini devretmesi halinde, gümrük idareleri doğrudan idari para cezası kesebilir. 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesine aykırı muamele yapanlara ise aynı Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasına göre işlem yapılır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tarihi eser, kültür ve tabiat varlıkları
MADDE 181

(1) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre yurtdışında geçici olarak sergilenmek üzere Bakanlar Kurulu Kararıyla izin verilenler dışında kalan kültür ve tabiat varlıklarının yurtdışına çıkarılamayacağı hükmüne aykırı olarak yurtdışı edilmek istenilirken yakalanıp el konulan söz konusu varlıklar, el konularak olaya ilişkin şüpheliler Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir. Yakalanan tarihi eser ve tabiat varlıklarının ekspertiz raporları, mahallin müze müdürlüğü veya üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle irtibata geçilerek temin edilir. Tarihi eserler ile kültür ve tabiat varlığı olduğu anlaşılan eşyalar Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelere tutanakla teslim edilir.

(2) Büyük çoğunluğu Vakıflar Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan cami, türbe gibi yerlere ait “teberrukat eşya” sayılan halı, kilim, şamdan, levha gibi kültür varlıkları için Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya bağlı taşra birimine bilgi verilerek anılan kurum elemanlarının müze uzmanlarıyla birlikte müşterek olarak yapılacak inceleme sonucunda, eşyaların tarihi eser ve kültür varlığı olup olmadığına dair rapor temin edilerek sonucuna göre işlem yapılır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sahte paralar
MADDE 182

(1) Sahte olduğu şüphesiyle el konulan paralara ilişkin ekspertiz raporu Merkez Bankasından sağlanır. Paraların sahte olduklarının tespiti halinde, olay Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilir.

(2) Sahte banknot bilgileri ile varsa bu banknotların üretiminde kullanılan malzeme bilgileri, Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüklerinde görevli kullanıcılar tarafından Merkez Bankası Sahte Banknot İzleme Sisteminin “Olay Bilgileri” ekranına işlenir.

(3) Sahte olduğundan şüphe duyulan banknotların seri numaraları Merkez Bankası Sahte Banknot İzleme Sisteminden sorgulanır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nesli tükenmekte olan yabani hayvan ve bitki türlerinin kaçakçılığı
MADDE 183

(1) 20/06/1996 tarihli ve 22672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Nesli Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında kaçakçılığa konu olduğundan şüphelenilen bitki ve hayvanların canlı ve cansız örnekleri ile bunlardan elde edilmiş mamullerle karşılaşılması durumunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili taşra birimi ile irtibata geçilerek söz konusu canlı türünün ya da eşyanın anılan
sözleşme kapsamında olup olmadığı, sözleşme kapsamında ise hangi listede yer aldığı ekspertiz raporu ile tespit edilir. Ekspertiz raporu ile yapılan tespit sonucuna göre muhafaza altında bulunan canlıya ya da eşyaya el konulur veya sahibine teslim edilir, durumla ilgili tahkikat evrakları Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Göçmen kaçakçılığı
MADDE 184

1) Doğrudan ya da dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye getiren veya ülkede kalmasına imkân sağlayan ya da daha önce ülkeye sokulmuş veya girmiş kaçak göçmenleri yurt dışına çıkaran, yasal koşullara uymaksızın ülkede kalmalarını sağlayanlar, bu maksatla sahte kimlik veya seyahat belgelerini hazırlayanlar veya temin edenler ya da bu suçlara teşebbüs edenler, kaçak olarak yakalanan göçmenler ile uygulanan tedbirler derhal Cumhuriyet savcısına bildirilir ve alınacak talimata göre
işlem yapılır.

(2) İçişleri Bakanlığı Sınır Dışı Etme İşlemlerine İlişkin Uygulama Talimatı uyarınca hudut kapılarında bulunan gümrük birimleri tarafından tespit edilen ve sınır dışı edilmesi gereken yabancılar, sorumluluk bölgesi gözetilerek ilgili kolluk birimine gecikmeksizin teslim edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

İstihbarat kapsamında yerine getirilmesi gereken görevler
MADDE 185

(1) Taşra birimleri, istihbarat faaliyetleri çerçevesinde;

(a) Gümrük Kanununun üçüncü maddesinin 24 ve 25. fıkraları ile 10/A maddelerine dayanarak, kendi görev sahalarında ortaya çıkardıkları ve suç şüphesi taşıyan bir olay veya dış ticaret ile ilgili olarak bir ihlale ilişkin elde ettikleri bilginin, bir kaçakçılık eğilimine ilişkin olması halinde, somut olaya ilişkin bilgilerin yanı sıra, elde edilen diğer bilgi ve belgeleri,
(b) Somut suç şüphesi içermeyen, önleyici tedbir alınmasını gerekli kılan veya ileriye dönük olası suç fiillerinin veya mevzuat ihlallerinin ortaya çıkarılmasına veya önlenmesine yardımcı olabilecek her türlü duyum ve bilgiyi,

analiz çalışmalarında değerlendirmek üzere Genel Müdürlüğe iletirler.

(2) Gümrük Muhafaza Kaçak ve İstihbarat Müdürlüklerinde görevli personel, bilgi toplama çalışmalarının yanı sıra, münhasıran Genel Müdürlükçe analiz edilebilecek bilgilerin de toplanması konusunda gerekli çalışmaları yapar.

(3) Genel Müdürlükçe analiz amacıyla, yerelde ulaşılması gereken adres, bağlantılar ve işlemler ile ilgili istihbari saha çalışmaları yapılmasının istenilmesi halinde, ilgili Gümrük Muhafaza Kaçak ve İstihbarat Müdürlüklerince gerekli çalışmalar yapılarak Genel Müdürlüğe iletilir.

(4) Genel Müdürlükçe yapılan istihbari analiz çalışmaları sonucunda, gümrüklü sahalarda veya gümrük gözetimi altında bulunan; eşya, taşıt ve kişilere ilişkin kontrollerin yapılmasının gerekli olması halinde ilgili taşra birimleri kontrolleri yaparak sonuçlarını Genel Müdürlüğe iletir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Bölgesel kaçakçılık değerlendirme raporlarının hazırlanması
MADDE 186

(1) Kaçakçılıkla mücadele noktasında daha etkili ve verimli analiz yapılabilmesini teminen EK-21’de belirlenen şekilde …nce hazırlanır.

(2) Her yıl çeyrek dönemin bitişini müteakip ilk bir ay içerisinde gönderilir. Birinci çeyrek raporu Nisan, ikinci çeyrek raporu Temmuz, üçüncü çeyrek raporu Ekim, dördüncü çeyrek raporu müteakip yılın Ocak ayı içerisinde gönderilir.

(3) Önceki dönem raporlarında cevap verilmiş hususlar Bölge Müdürlüğünce takip edilerek yeni hazırlanacak raporların tekrar aynı hususları içermemesine dikkat edilir.

A

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly