ONDÖRDÜNCÜ KISIM: Yolcu İşlemleri Flashcards

1
Q

Genel Hükümler
MADDE 162

(1) Gümrük idarelerinde görevli Muhafaza Memurları; Gümrük Yönetmeliğinin 72/B ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 40. maddesi gereği mutat dışı depo kontrolleri ile yolculara ve ticari mahiyet arz etmeyen yolcu eşyasına ilişkin her türlü işlemleri yürütürler.

(2) Birinci fıkrada belirtilen işlemler sırasında kullanılacak kaşeler, muhafaza memurlarına zimmet karşılığı teslim edilir ve başkaları tarafından kullanılamaz.

(3) Muhafaza memurları, kaşeleri evrak üzerine okunaklı bir şekilde tatbik ederler. Kaşeler amacına uygun bir şekilde kullanılır ve iyi bir şekilde muhafaza edilir. Emeklilik, istifa gibi bir ayrılma durumunda söz konusu kaşeler gümrük idaresine iade edilir.

(4) Eşyalarla ilgili; 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Bakanlar Kurulu Kararları ile bunlara bağlı olarak düzenlenen ikincil mevzuata göre muafiyet hükümlerine ilişkin işlemler yürütülür.

(5) Katma Değer Vergisi Kanununun 11. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların, satın alarak Türkiye dışına götürdükleri eşya için ödedikleri katma değer vergisinin eşyanın gümrükten çıkışı sırasında iade edilmesine yönelik işlemler Maliye Bakanlığı ve Bakanlığımızca düzenlenen ikincil mevzuata göre yürütülür.

(6) Yolcuların beraberlerinde yurda getirdikleri veya yurttan çıkaracakları Türk parası, efektif, döviz ile kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemler 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile buna bağlı ikincil mevzuata göre yürütülür.

(7) Eşyanın Türkiye’ye girişinin kanun veya diğer düzenleyici işlemlerce yasaklı olup olmadığı, kıymetine veya miktarına göre muafiyet kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönüyle ve diğer kriterler (şüphe, ihbar, yolcu analizi vs.) de göz önünde bulundurularak eşyanın kontrolü yapılır.

(8) 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer suç öngören kanunlar uyarınca bir suç veya suç şüphesi durumu ile karşılaşılması halinde, gecikmeksizin ilgili Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü veya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ya da Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirliğine haber verilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

KDV muafiyet işlemleri
MADDE 163

(1) Türkiye’de ikamet etmemek koşuluyla yurt dışına çıkacak yolculara uygulanacak KDV muafiyeti işlemleri, 3065 sayılı Katma Değer Kanunu’nun 11. maddesinin birinci fıkrasının özel faturaya ilişkin (a) bendi ile “tax-free” ye ilişkin (b) bendinde yer alan hükümlere göre, sistem üzerinden yapılıncaya kadar, aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:

a) Kayıt işlemini yaptırdıktan sonra bagaj içerisinde muafiyete tabi söz konusu eşyanın götürülmek istenilmesi halinde, eşya ile fatura bilgilerinin uygunluğu kontrol edilir.

b) Eşya ile fatura bilgileri birbiriyle uyumluysa fatura onaylanır. Eşya, yolcu ve pasaport bilgileri kaydedilir ve faturanın ilgili nüshaları alındıktan sonra geri kalan nüsha/nüshalar yolcuya verilir.

c) Eşya bagaj içerisine yerleştirildikten sonra, bagaj yolcudan alınarak veya gümrük personeli nezaretinde uçağa sevk edilir.

ç) Yolcu tarafından eşyanın bagaja verilmeyerek kendi üzerinde veya el çantasında taşınmak istemesi halinde, söz konusu eşya ile fatura bilgilerinin birbiriyle uygunluğu kontrol edilir.

d) Eşya ile fatura bilgileri birbiriyle uyumluysa fatura onaylanır. Eşya, yolcu ve pasaport bilgileri kaydedilip faturanın ilgili nüshaları alındıktan sonra geri kalan nüsha/nüshalar yolcuya verilir. Eşyanın yurt içinde bırakılma olasılığına karşı gümrük personeli nezareti gibi gerekli önlemler alınır.

e) Fatura onaylama işlemleri pasaport kontrolünden önce olabileceği gibi pasaport işlemlerinden sonra da yapılabilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly