ONYEDİNCİ KISIM: Yat İşlemleri Flashcards

1
Q

Tanımlar
MADDE 173

a) Seyir izin belgesi: Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yabancı limanlardan gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı deniz araçlarının vardıkları ilk Türk limanında veya kışlamak üzere kaldıkları son bağlama yerinde yapacakları araç, personel, yolcu ve sefer ile ilgili beyan ve işlemlerin yer aldığı, ayrıca liman seferi dışında yapacakları yolculuğa müsaade edildiğini gösteren, liman çıkış belgesi yerine de geçen belgeyi,

b) Yat: Gezi, spor ve eğlence amacıyla deniz turizmi ticaretinde kullanılmaya uygun, taşıdığı yolcu sayısı on ikiyi geçmeyen, yük, yolcu ve balıkçı gemisi niteliğinde olmayan, kamarası, tuvaleti ve mutfağı olan, kabotaj seferinde yüz mille sınırlı, en yakın karadan yirmi milden fazla uzaklaşmamak koşulu ile taşıdığı yolcu sayısı otuz altıyı
geçmeyen, tonilato belgesinde yat olduğu belirtilen deniz turizmi aracını,

c) Yatçı: Mürettebat ve diğer hizmet personeli dışında gezi, spor, eğlence amacıyla yatta bulunan kişileri,

ç) Yat Sahibi: Mülkiyet belgesinde yatın sahibi olarak kayıtlı kişiyi,

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Seyir izin belgesi işlemleri
MADDE 174

(1) Yatların Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giriş ve çıkışının takibi muhafaza personeli tarafından yapılarak buna ilişkin işlem Seyir İzin Belgesi üzerinden yürütülür.

(2) İşlemler, belgenin ön yüzünde yer alan ilgili kamu kurumları tarafından onay yapan kişinin ismini de içerir şekilde imzalanıp mühürlenmek suretiyle belgede belirtilen sıraya göre yapılır.

(3) Yatların işlemlerinde Seyir İzin belgesinden başka belge kullanılmaz ve belgenin fotokopisi veya herhangi bir şekilde çıkarılmış suretiyle işlem yapılmasına izin verilmez. Yatın mülkiyet belgesi de kontrol edilir.

(4) Seyir İzin Belgesi yat sahibi tarafından yetkili kılınmış temsilcisi tarafından da doldurulabilir.

(5) Belgelerin takibi belge üzerinde ilk işlemi yapan ve gümrük nüshasını alıkoyan gümrük idaresi tarafından yapılır.

(6) Süresi geçen Seyir İzin Belgesi ile işlem yapılmak istenilmesi halinde, söz konusu belge yat sahibine cezai işlem uygulanmak suretiyle kapatılır ve yeni bir belge açılarak işlemlere devam edilir.

(7) Türk kıyılarında iki nokta arasında yolcu taşımacılığı yapan yatlar ve bir Türk limanı ile yabancı bir liman arasında yolcu taşımacılığı yapan yatların işlemlerinde Seyir İzin Belgesi kullanılmaz.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Yat demirbaş eşyasının takibi
MADDE 175

(1) Yat demirbaş eşyasının takibi belgede buna ilişkin ayrılmış bölüm üzerinden yapılır. Yat demirbaş listesi çıkarılırken gereksiz detaylara yer verilmez, yatın faaliyetinde ana unsur olan ve kıymet yönünden değerli olan eşyalara yer verilir.

(2) Demirbaş listesinde ana makine veya motor numarası yazmayan belgeler kabul edilmez. Yatın tanımlanmasına yarayacak bu bilgilerin demirbaş listesine kaydı sağlanarak işlem yapılır.

(3) Yat sahibi ve sorumlularının demirbaş listesinde veya yatın demirbaş defterinde beyanları aksine herhangi bir hususun tespiti halinde Gümrük mevzuatı ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerince işlem yapılır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gümrük idareleri tarafından dikkat edilecek hususlar
MADDE 176

(1) Belgeler üzerinde yapılacak işlemlerde doldurulması zorunlu alanların boş bırakılmamasına ve okunaklı olmasına dikkat edilir; eksik mühür, imza veya bilgilerin tamamlanması sağlanarak işleme devam edilir.

(2) Yatçıların beraberlerinde getirmiş oldukları eşya ile ilgili muafiyet hükümlerinin uygulanması hususunda … mevzuatına göre işlemler yürütülür.

(3) Türkiye Gümrük Bölgesinde Türk veya yabancı bayraklı tüm yatlar ihbar, şüphe, suçüstü halleri veya risk analizi kapsamında arama veya belge kontrolüne tabi tutulabilir. Bu kapsamda deniz üzerinde yapılan denetimler seyir izin belgesi üzerinde gösterilir.

(4) Görev yapan muhafaza personeli tarafından gümrüklü saha olmayan yat limanı, marina, çekek yeri gibi tesisler, gümrüklü eşya olarak nitelendirilen yabancı bayraklı yatların kontrolü esas olmak üzere görev mahalli addedilir.

(5) Yat işlemlerinde gümrük mevzuatının doğru uygulanması ve kaçakçılığın önlenmesi faaliyetlerine öncelik verilir.

(6) Yat işlemi yapan muhafaza personeli, görev yaptığı süre içerisinde Bakanlık bünyesinde bulunan veya diğer kurumlar tarafından paylaşıma açılmış olan program ve veri tabanlarından gerekli takibatı yapar. Gümrük idarelerine tahsis edilmiş kullanıcı kodlarının takibi titizlikle yapılır. Söz konusu kodlar, personelin yer değişikliği nedeniyle görevinden ayrılmasından önce kontrol edilerek olası aksaklıklar giderilir.

A

yolcu işlemleri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri tarafından dikkat edilecek hususlar
MADDE 177

(1) Bir takvim yılında en az … kez ve değişen tarihlerde özellikle gümrük idaresi bulunmayan yat limanı, marina veya çekek yerleri gibi tesislerde habersiz kontroller yapılması için gerekli planlama yapılır.

(2) Bu kontroller esnasında; yolculara son derece iyi muamele edilmesine, problemlerini çözücü, gerektiğinde mevzuatı açıklayıcı ve ikna edici olunmasına, mükerrer işlemlere meydan vermeksizin çok hızlı bir şekilde işlemlerin yapılmasına, kontrollerde gerekli hassasiyet gösterilerek herhangi bir şikâyete sebebiyet verilmemesine dikkat edilir.

(2) Deniz devriye ekipleri tarafından istihbarata dayanarak veya rastgele belirlenecek yatların belge kontrolleri yapılır. Bu kontrollerde yatçıların yaşam mahallerinin mahremiyeti gözetilir.

(3) Transit yakıt alan Türk veya yabancı bayraklı yatların, yapılan araştırmalar sonucunda ülkemize tekrar giriş yapıp yapmadıkları takip edilir.

A

3

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly