ONİKİNCİ KISIM: Dedektör Köpekler ve İdarecileri Flashcards

1
Q

Tanımlar
MADDE 135

a) KEM Şubesi: Genel Müdürlük bünyesinde bulunan Köpek Eğitim Merkezi Şubesini,

b) Amir: Gümrük Muhafaza Bölge veya Kısım Amirini,

c) Dedektör Köpek: Kaçakçılıkla mücadelede kullanılmak üzere gerekli eğitimlere tabi tutularak sertifika alan köpeği,

ç) Dedektör Köpek İdarecisi: Düzenlenen eğitimleri başarı ile tamamlayarak birlikte sertifika aldığı köpeği ile taşra teşkilatında görevlendirilen muhafaza memuru

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dedektör köpek idarecilerinin görevlendirilmesi
MADDE 136

(1) Dedektör köpek idarecilerinin görev yerleri; dedektör köpeklerin branşı, ırkı, davranışları vb. özellikleri ile gümrük idarelerinin kaçakçılık profili dikkate alınarak Genel Müdürlükçe belirlenir.

(2) Görev yaptıkları Bölge Müdürlüğü bağlantısı diğer idarelerde ihtiyaç duyulması halinde; Genel Müdürlüğün bilgisi dâhilinde Bölge Müdürlüğünce bir seferinde … iş gününü, ayda toplam … günü geçmemek ve harcırah ile yollukları Bölge Müdürlüğü bütçesinden karşılanmak üzere köpekle birlikte geçici görevlendirme yapılabilir. Geçici görevlendirme yapılacak İdarede barınma ve ulaşım imkânları göz önünde bulundurulur. Daha uzun süreli geçici görevlendirmeler Genel Müdürlükçe yapılır.

(3) Dedektör köpek idarecilerinin il içi görev yeri değişiklikleri Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak yapılır.

A

5/10

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sorumluluk
MADDE 137

Dedektör köpek idarecilerinin çalışmalarından … sorumludur. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerine bağlı bölge ve kısım amirliklerinde sorumluluk bölge amiri veya kısım amirine aittir.

A

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürleri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Dedektör köpek idarecilerinin görevleri
MADDE 138

1) Dedektör köpek idarecilerinin öncelikli görevi, köpeğini her an aramaya hazır halde bulundurmak ve köpeği ile birlikte arama yapmaktır.

(2) Köpeğin sağlığı, temizliği ve eğitiminden köpek idarecisi sorumludur. Köpeğin performansını azaltarak görevden düşmesine neden olabilecek, köpeği aramadan soğutacak, köpeğe bıkkınlık verecek yoğunluk ve sıklıkta görevlendirme yapılamaz.

(3) Dedektör köpek idarecileri; arama ve öncelikli görevlerini yerine getirme haricinde kalan zamanlarda bulunduğu İdaredeki amirin emir ve talimatları doğrultusunda kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine katılır, öncelikli görevlerini yerine getirmek koşuluyla adli kolluk faaliyetlerinde de bulunur.

(4) Köpeğin mama, sağlık ve çalışma malzemesi vb. ihtiyaçlarının belirlenmesinden sorumludur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Dedektör köpek idarecilerinin seçimi
MADDE 139

a) Dedektör köpek idarecilerinin tespiti amacıyla düzenlenecek sınavların duyurusu Genel Müdürlükçe yapılır.

b) Haklarında kesinleşmiş adli ve idari disiplin cezası olmayan muhafaza memurları Genel Müdürlükçe yazılı ve uygulamalı olarak sınava tabi tutulurlar.

c) Dedektör köpek idarecilerinin tespiti amacıyla düzenlenen sınavlarda adayın; disiplin ve temizlik anlayışı, sağlık bilgisi, hayvan sevgisi ve köpeklerle iletişim kurma ve onları yönlendirme konularında yeterli olup olmadığı tespit edilerek köpeğin ve aday kursiyerin amaca uygun görev yapıp yapamayacağı konusunda karar verilir.

ç) Yapılan sınavda başarılı olan adaylar düzenlenecek olan eğitim programlarına çağrılarak kendisine verilecek köpek ile birlikte eğitime tabi tutulur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Dedektör köpek idarecilerinin çalışma programı
MADDE 140

(1) Dedektör köpek idarecisinin çalıştığı idare amirleri ile birlikte iş yoğunluğu da dikkate alınarak çalışma programı hazırlanır ve bu programda haftada en az … kez gece uygulaması yapılır.

(2) Aynı dalda birden fazla dedektör köpeğe sahip İdarelerde risk durumu, araç, eşya veya yolcu giriş çıkış yoğunluğu gibi ölçütler ile dedektör köpeklerin sağlık ve performansı gözetilerek görev planlaması yapılır.

(3) Belirlenecek çalışma programının haricinde ihbarlı veya şüpheli bir durumun olması halinde dedektör köpek idarecisinin görev başında olması sağlanır.

(4) Dedektör köpeklere görev alanının fiziki şartlarına göre TIR aracı, kamyon, otomobil, otobüs, tren, konteyner vb. araç, kapalı alan ve arazide arama eğitimi yaptırılır.

(5) Dedektör köpeklere her gün değişik maddelerle eğitim yaptırılır.

A

2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dedektör köpekle yapılacak aramalar
MADDE 141

1) İhbar ve/veya şüphe durumlarında durumun mahiyetine göre dedektör köpek ile arama yapılması sağlanır.

(2) Dedektör köpek idarecisi yalnızca birlikte sertifika aldığı dedektör köpek ile arama yapar.

(3) İhbar ve/veya şüphe durumları haricinde istihbarat çalışmaları kapsamında da dedektör köpek ve idarecisi tarafından aramalar yapılır.

(4) Dedektör köpekler; iki aramanın arasında iklim şartlarına, köpeğin ırkı ile ilgili özelliklere, arama süresine ve arama yapılan ortama göre yeteri kadar dinlendirilir.

(5) Tarama sistemi kurulu bulunan idarelerde tarama sistemine sevk edilmemiş araç ve eşyanın risk analizi çalışmaları çerçevesinde dedektör köpeklerle aranması esastır. Tarama sistemine sevk edilmiş araç ve eşyada yoğunluk tespit edilmesi halinde dedektör köpek tarafından tekrar aranması sağlanır. Taraması yapılan araç ve eşyada herhangi bir yoğunluk tespit edilmemesi durumunda dedektör köpek ile arama yapılmaz. Ancak riskin yüksek olduğu bölgelerde tarama sistemine sevk edilmiş ve herhangi bir yoğunluk tespit edilmemiş araç ve eşyanın kaçakçılık güzergâhı da dikkate alınarak bir kez daha dedektör köpek marifeti ile aranmasına dedektör köpek idarecisi ile birlikte çalıştığı birimin amiri karar verir.

(6) Uyuşturucu ihbarı alındığında veya şüpheli durumlarda dedektör köpek aramasından önce elle arama yapılması halinde uyuşturucu bulunan yerlere temas edilip, maddenin başka yerlere bulaşması ve böylece dedektör köpek tarafından arama yapılmasının imkânsız hale gelmesi söz konusu olacağından bu tip durumlarda öncelikle dedektör köpeklere arama yaptırılır.

(7) Hava akıntısı olan yerler veya soğuk hava depoları, köpeğin koku alma duyusunun hassasiyetini kaybetmesine ve böylece aramanın yanıltıcı olmasına sebep olabileceğinden dedektör köpeklere mümkün olduğunca bu tip yerlerde arama yaptırılmaz. Arama yapılacak yükün, köpek ve idarecisinin sağlığına ve güvenliğine zarar verecek cinsten olması durumunda köpeğe arama yaptırılmaz ve durum tutanağa bağlanır.

(8) Tüm aramalarda dedektör köpek idarecisi ve köpeği için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından sonra arama yapılır. Arama esnasında dedektör köpek idarecisi ve köpeğine hiçbir şekilde müdahale edilmez. Arama alanında dedektör köpek idarecisinin haricinde araç veya eşya sahibi ile yeteri kadar görevliden başka herhangi bir kimsenin bulunmaması sağlanır.

(9) Arama esnasında dedektör köpeğin yorulması ve dikkatinin dağılıp aramayı bırakması durumunda aramaya ara verilir, dedektör köpek arama alanından çıkartılıp arama yaptığı süre kadar dinlendirildikten sonra aramaya devam edilir.

(10) Dedektör köpeklerin görev yaptıkları sahalarda başıboş köpek bulunmaması sağlanır.

(11) Arama esnasında köpeğin aranan eşya ve/veya araca verdiği zarardan dedektör köpek idarecisi sorumlu tutulamaz.

(12) Dedektör köpek idarecileri, köpekleri ile yapmış oldukları tüm aramalara ilişkin tutanak tutarlar. Arama yapılamayan hallerde rapor tanzim ederler. Dedektör köpek idarecileri tarafından tanzim edilen tüm tutanak ve raporlar idare amirlerine teslim edilir ve bunların muhafaza edilmesi sağlanır. Dedektör köpek idarecilerince yapılan aramalar ve sonuçları çizelge halinde belirlenecek periyotlarda Genel Müdürlüğe gönderilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Yakalama
MADDE 142

Yakalama olayının dedektör köpek marifeti ile gerçekleşmiş olması halinde bu durum “…” ve “Kaçakçılık Bilgi Formu”nda belirtilir.

A

Olay ve Zaptetme Tutanağı

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Denetleme faaliyetleri
MADDE 143

(1) Dedektör köpek ve idarecisinin verimli çalışmaları için gereken şartların sağlanmasından ve yaptıkları aramaları etkileyecek her türlü olumsuzluğun giderilmesi için gereken önlemlerin alınmasından, dedektör köpek idarecilerinin çalışmaları ile köpeklerin bakım, temizlik ve barınaklarının denetlenmesinden, yapılan bu denetimler sonucunda tespit edilen aksaklıkların giderilmesinden, giderilmemesi halinde Bölge Müdürlüğüne bildirilmesinden bağlı oldukları Müdürlük veya Amirlikler sorumludur. Aksaklıkların Bölge Müdürlüğünce
giderilememesi halinde ise durum Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.

(2) KEM Şubesince periyodik olarak dedektör köpekler ve idarecilerinin çalışmaları ile çalışma koşulları ve barınaklar gibi teknik konular hakkında denetleme yapılır ve tespit edilen hususlar hakkında denetleme raporu düzenlenir.

(3) Yapılacak denetlemeler sonucunda tekrar eğitime tabi tutulması gerektiği tespit edilen dedektör köpek idarecileri ile köpekleri duruma göre … hafta süre ile adaptasyon veya hatırlatma eğitimine tabi tutulurlar. Yeterli olamayan dedektör köpek idarecileri ve köpekleri göreve sevk edilmez, köpeklerin düşümü yapılarak, köpek idarecisinin görevi sonlandırılır.

A

1 ila 3

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

İzin
MADDE 144

(1) Dedektör köpek idarecileri bir defada … günden fazla senelik izin kullanamaz.

(2) Dedektör köpek idarecilerinin senelik veya sıhhi izin almaları gerektiğinde, istedikleri takdirde dedektör köpeklerini yanlarına alabilirler. Dedektör köpeklerin, idarecileri izinliyken görev alanında kalmaları halinde ise dedektör köpeğin bakımı ilgili idarece görevlendirilecek bir memur tarafından yapılır. Ancak bu dönemde dedektör köpeğe eğitim ve arama yaptırılmaz.

A

20

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Araçlar
MADDE 145

(1) Dedektör köpekler için tahsis edilmiş araçlar dedektör köpek idarecilerine zimmetlenir ve bu araçlar amaçları dışında kullanılamaz. Ancak ilgili Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü ya da Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirinin sorumluluğunda yürütülen iş ve işlemlerde, İdarede bulunan araçların yetersiz kalması durumunda, kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde dedektör köpeklerle gerçekleştirilen iş ve işlemleri aksatmayacak şekilde araçlar
istihbarat çalışmalarında geçici olarak kullanılabilir.

(2) Köpek idarecisi, köpek aracının bakım ve muayenesinin yapılmasından ve bu işlerin takibinden sorumludur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Köpek barınakları
MADDE 146

(1) Yeni yapılacak köpek barınakları, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşur. Barınağın iç alan ölçüsü en az 1,51,5 metre, en fazla 22 metre; dış alan en az 1,52 metre, en fazla 22,5 metre arasında, tavan yüksekliği en az 2,5 metre olması esastır. Barınak dışında gezinti alanı da oluşturulur.

(2) Barınaklar, köpeğin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde düzenlenir ve su almayan, rutubet ve hava akıntısı olmayan, zemini su emmeyen, kolay temizlenen ve hızlı kuruyan, mümkünse kaygan olmayan özellikte olması esastır. Barınak ısısı köpeğin sağlığını tehdit edecek ölçüde çok yüksek veya çok düşük olduğunda ısıyı dengeleyecek ısıtıcı veya klima kullanılır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

İstisnai durumlar
MADDE 147

Dedektör köpeklerle ilgili herhangi bir problemle karşılaşılması halinde, idarece oluşturulacak bir heyet tarafından durum değerlendirilerek konu hakkında düzenlenecek rapor geciktirilmeksizin Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Bakım
MADDE 148

(1) Dedektör köpeğin sürekli olarak bakımlı ve temiz olması sağlanır.

(2) Dedektör köpeğin kaldığı barınağın ıslak olmamasına ve sıcaklığının en fazla +25 C civarında olmasına, doğrudan beton zemine temas etmemesine ve güneş ışığına/rüzgâra maruz bırakılmamasına azami özen gösterilir.

(3) Dedektör köpeğe Veteriner Hekim tarafından zorunlu durumlarda başka bir beslenme programı uygulanmadığı sürece hazır mama haricinde yiyecek verilmez.

(4) Köpeğin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, aşılarının ve ilaçlarının zamanında uygulanması sağlanır.

(5) Dedektör köpeklerin sağlık kontrolleri, görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültelerinin klinik ve bölümlerinde her … ayda bir yaptırılır, veteriner fakültesi bulunmaması halinde veterinerlik hizmeti veren özel kuruluşlara başvurulur.

A

6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hastalık
MADDE 149

(1) Dedektör köpek hastalanırsa idarecisi tarafından görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültelerinin klinik ve bölümlerine götürülerek tedavi ettirilir ve Genel Müdürlüğe ivedi olarak konuyla ilgili bilgi verilir. Görev yapılan mahalde veteriner fakültesi bulunmaması veya uzmanlık gerektiren özel bir müdahaleye ihtiyaç duyulması halinde veterinerlik hizmeti verilen özel kuruluşlara başvurulur.

(2) Dişi dedektör köpek kızan dönemine girdiğinde durum bir rapor halinde Genel Müdürlüğe bildirilir.

Ölüm
MADDE 150

Dedektör köpeğin ölümü halinde, idarecisi tarafından görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültesine ya da resmi kurumların veteriner hekimliklerine götürülerek otopsi yaptırılır. Söz konusu durumun her aşaması fotoğraf ile tespit edilerek tüm belge, rapor ve tutanaklar düzenlenecek olan bilgi notu ile beraber ivedilikle Genel Müdürlüğe iletilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Dedektör köpeklerin görevden düşürülmesi
MADDE 151

(1) Dedektör köpekler aşağıda belirtilen durumlarda ilgili yasa ve mevzuata göre görevden düşürülerek, talebi bulunması halinde idarecisine, aksi takdirde uygun görülen gerçek veya tüzel kişilere hibe edilir.

(2) Dedektör köpeğin:
a) … yaşını doldurması durumunda, KEM Şubesi tarafından verilecek raporda görevini ifa edemeyeceğinin,
b) Denetleme neticesinde görevini ifa edemeyeceğinin,
c) Hatırlatma veya adaptasyon eğitiminde başarısız olduğunun,
ç) KEM Şubesinde görevli veteriner hekim tarafından sağlık yönünden görev yapmasına imkân bulunmadığının,

tespit edilmesi hallerinde görevden düşümü yapılır.

17
Q

Dedektör köpek idareciliği görevinin sona ermesi
MADDE 152

(1) Dedektör köpek idarecilerinin görevi aşağıda belirtilen durumlarda Genel Müdürlük Onayı ile sona erdirilir: Dedektör köpek idarecisinin

a) Görevlendirmenin sonlandırılmasını talep etmesi ve bu talebin Genel Müdürlükçe uygun görülmesi,
b) Görev yapamayacağının denetleme neticesinde tespit edilmesi ve hazırlanan raporun Genel Müdürlükçe uygun görülmesi,
(2) Dedektör köpeğin ölümü veya görevden düşürülmesi ile dedektör köpek idarecisinin herhangi bir adli ceza alması durumunda dedektör köpek idareciliği görevi başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.