ONÜÇÜNCÜ KISIM: Kaçakçılık Bilgi Bankası Flashcards
Tanımlar
MADDE 153
a) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu: Kaçakçılık, kaçakçılık şüphesi içeren olay veya 154. maddenin birinci fıkrasında yer verilen kanun hükümlerine muhalefet eden kişi ve ilgili firmalar ile olaya konu eşya ve taşıta ilişkin detaylı bilgilerin girildiği form ekranını,
b) Program: Kaçakçılık Bilgi Bankası Programını
Girilecek bilgiler
MADDE 154
(1) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna;
a) Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri tarafından;
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,
- 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun,
- 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun,
- 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu,
- 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun,
- 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun,
- 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu,
-1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, - 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun,
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığına görev veren diğer kanunlara muhalefetten dolayı,
haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişiler, firmalar ile eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
b) Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından düzenlenen soruşturma raporlarına istinaden haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişi ve firmalar ile kaçakçılık fiillerine konu olan eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
c) Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kanunlar kapsamında haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişi ve firmalar ile kaçakçılık fiillerine konu olan eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
ç) Uluslararası kurum veya kuruluşlardan bildirilen kaçakçılık fiillerine ilişkin kişi, eşya, taşıt ve firma bilgileri,
kaydedilir.
(2) Sahipsiz olarak yakalanan ve işleme tabi tutulan eşya ve taşıtlar ile yasadışı göçmen kaçakçılığına ilişkin olarak Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu doldurulur.
Bilgilerin girilme şekli ve zamanı
MADDE 155
(1) Kaçak veya kaçak şüphesiyle yakalanan veya adli tahkikata konu olan kişi, eşya, taşıt ve firmalara ilişkin bilgiler, Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirildikten sonra … saat içerisinde programa kaydedilir.
(2) Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından olaya el konulan durumlarda, eşyanın teslim edildiği yerdeki müdahil gümrük idaresi tarafından en kısa zamanda programa kaydedilir
(3) 154. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentlerinde bahsi geçen bilgiler yalnızca Genel Müdürlük personeli tarafından programa kaydedilir.
24
Bilgilerin girilmesi
MADDE 156
(1) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna; Genel Müdürlük, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri tarafından veri girişi yapılır.
(2) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu, kullanıcı personel tarafından bilgisayar ortamında doldurularak onaylama işleminin gerçekleştirilmesinin ardından, sistem tarafından dosya numarası alır, kati onay için ilgili İdaredeki birim amirine gönderilir. Hatalı girilen bildirimler ilgili İdaredeki birim amirine kati onay işlemi için gönderilmeden önce bildirimi yapan kullanıcı tarafından iptal edilebilir. Bu şekilde iptal edilen bildirimler, program kayıtlarında yer almaz.
Bilgilerin incelenmesi ve onaylanması
MADDE 157
(1) 154. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde belirtildiği şekilde Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna girilen bilgiler, bilgileri giren İdaredeki birim amiri tarafından incelenerek uygun ve eksiksiz görülmesi durumunda, kati onay verilerek kaydın sisteme aktarılması sağlanır.
(2) 154. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde belirtildiği şekilde Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna girilen bilgiler çerçevesinde, birim amiri tarafından kaydın 154. madde kapsamı dışında ya da mükerrer olduğunun anlaşılması halinde bildirim iptal edilir. Eksik veya yanlış bilgi girildiğinin anlaşılması halinde ise bildirim üzerinde değişiklik yapılmak üzere ilgili kullanıcıya gönderilir ve gerekli değişikliğin yapılmasını müteakip yeniden sunulması istenir. Düzeltilen bildirimin ilgili İdaredeki birim amiri tarafından kati onay verilerek kaydın sisteme aktarılması sağlanır.
(3) 154. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentlerinde belirtildiği şekilde girilen kayıtların onaylama işlemi, … tarafından gerçekleştirilir.
kaydı giren kullanıcılar
Bilgilerin saklanması
MADDE 158
1) Merkez ve Taşra idareleri tarafından Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna bilgileri girilen ve adli mercilerce verilen takipsizlik ve/veya beraat kararının kesinleşmesi üzerine, Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda bulunan söz konusu kayıtlar sistem tarafından arşiv kayıtlarına aktarılır.
(2) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna veri girişi yapılan eşya ve taşıtların sahibine iade kararının kesinleşmesi halinde, söz konusu kayıtlar arşiv kayıtlarına aktarılır.
(3) Programa veri girişi yapılan kaçakçılık olaylarına ilişkin kayıtlar, olay tarihi itibarıyla … yıllık süreyi doldurmaları durumunda, Genel Müdürlükte bulunan Programdan sorumlu personel tarafından arşiv kayıtlarına aktarılır.
(4) Arşiv kayıtlarında yer alan bilgiler, kayıtlara aktarıldıkları tarihten itibaren … yıl süreyle saklanır ve süre bitiminde sistem tarafından arşiv kayıtlarından kesin olarak silinir.
5
10
Bilgilerin güncellenmesi
MADDE 159
1) Mahkeme veya savcılık kararları doğrultusunda güncellemeler aşağıdaki şekilde yerine getirilir:
a) Kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararlarına ilişkin takip ve güncellemeler Gümrük Müdürlüklerince yerine getirilir.
b) Mahkeme ve/veya savcılık kararı kendisine ulaşan Gümrük Müdürlükleri personeli; kişi, eşya ve taşıta ilişkin kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararı yeri, sayısı, tarihi ile kararın içeriğini Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda yer alan ilgili ekranlara aktarır.
c) Adli mercilere intikal ettirilen kaçakçılık dosyalarında mevcut olmayan; ancak soruşturma/kovuşturma sonucunda ortaya çıkan kişi, eşya veya taşıt hakkındaki mahkeme ve/veya savcılık kararı kendisine ulaşan Gümrük Müdürlükleri personeli tarafından, söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin tanımlayıcı bilgiler öncelikle Programda mevcut olay kaydının ilgili ekranlarına kaydedilir. Kaydetme işleminin gerçekleştirilmesinin ardından söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin mahkeme ve/veya savcılık kararları Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda yer alan ‘Soruşturma/Kovuşturma’ ekranına girilir.
(2) Kaçakçılık olaylarına ait kişi, eşya, taşıt ve firmalara ilişkin bilgiler Genel Müdürlükte bulunan programdan sorumlu personel tarafından periyodik olarak sorgulanır, geri besleme yoluyla gelen yeni bilgiler doğrultusunda mevcut eksiklikler tamamlanır.
Bilgilerin paylaşılması
MADDE 160
(1) Genel Müdürlük, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri Programda ‘Kayıt Arama’ yetkisine sahiptirler.
(2) Genel Müdürlük, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri Programda ‘Sorgulama’ yetkisine sahiptirler.
Bilgilerin gizliliği
MADDE 161
Programa yeni bildirim yapan, yapılan bildirimleri onaylayan, iptal eden ve kayıtlardan sorgulama yapan kişiler gizlilik esasları çerçevesinde, programda yer alan bilgileri diğer kişi ve kurumlara aktaramazlar.