ALTINCI KISIM: Araç Takip Sistemi Flashcards
Tanımlar
MADDE 64
a) …: İzlemesi gerçekleştirilecek olan taşıt, eşya ve mobil ünite bilgilerinin
yazılım üzerinden eşleştirilerek izlemenin başlatılması işlemini,
b) …: Mobil ünite takılarak (aktive edilerek) izlemesi yapılan taşıtlara ait
izleme işleminin yazılım üzerinden sonlandırılması işlemini,
c) …: EK-13’te belirtilen, Genel Müdürlük ve idareler arasındaki bilgi akışını sağlayan ve yazılım ile bütünleşik bir şekilde çalışan formu,
ç) İdare: EK-18’de belirtilen Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlükleri ile
bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat
Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,
d) …: Transit rejimi altında riskli eşya taşıyanlar öncelikli olmak kaydıyla taşıtların mobil ünite takılmak suretiyle yazılım üzerinden sürekli olarak ve gerektiğinde mobil ekipler vasıtasıyla izlenmesini,
e) …: İzlemeyi gerçekleştirmek üzere taşıtlara takılan elektronik takip cihazını,
f) …: Sistemin kullanılmasından sorumlu izleme ve saha operatörünü,
g) …: Transit rejimi esaslarına göre eşya taşıyan taşıtların Türkiye’de seyrettikleri ve bulundukları sürede mobil üniteler ile anlık izlenmelerini sağlayan Araç Takip Sistemini,
ğ) …: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,
h) …: Sistem işlemlerinin gerçekleştirildiği yazılımı,
ı) …: ATS kapsamında izlemesi yapılan araçları donanımlı mobil ekip
aracıyla takip eden ve araçlara gerektiğinde müdahalede bulunan ekibi,
i) …: Sistemde görev alacak kişileri eğiten ve yetiştiren personeli,
ifade eder.
Aktivasyon
Deaktivasyon
Elektronik form
İzleme
Mobil Ünite
Operatör
Sistem
Sistem Sorumlusu
Yazılım
ATS Mobil Ekibi
Eğitici operatör
Sistemin kullanımı ve idarelerin yükümlülüğü
MADDE 65
(1) Sistem, mobil ünite takılan taşıtın belirli zaman aralıklarıyla konum bilgisini yazılım üzerinden gösterir ve izlenmesine yardımcı olur.
(2) Sistem, mobil ünite takılan taşıtların; konumunun, konum bilgisi üzerinden geçmiş güzergâhının, güzergâhından sapmalarının, normal seyre uygun olmayan durma veya beklemelerinin yazılımda yeri işaretlenmiş belirli bölgelere girmelerinin tespit edilmesine yardımcı olur.
(3) İzleme için sevkler; genel ve yerel risk kriterleri, ilgili İdaredeki mobil ünite cihaz
sayısı ve transit taşıt sayısına bağlı olarak idarece yapılır.
(4) İdareler, sistem ve mobil üniteleri sağlam ve çalışır durumda tutmak ve kullanımının sürekliliğini sağlamakla yükümlüdür.
(5) İzlemenin … tarafından gerçekleştirilmesi esastır. Genel Müdürlük (Komuta Kontrol Merkezi) tarafından gerçekleştirilen izleme, …in izleme sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
(6) İdareler stoklarında bulunan mobil ünite cihazları bitmeden, günlük ve haftalık bazda takılan ortalama mobil ünite sayısını ve cihazların idareler arası sevki esnasında geçen süreyi de hesaba katarak Genel Müdürlükten (Komuta Kontrol Merkezi) Elektronik form vasıtası ile mobil ünite cihazı sevk edilmesini talep etmek ve her an acil durumlarda kullanılabilecek yeterli sayıda mobil ünite cihazını stoklarında bulundurmakla yükümlüdürler.
idareler
Sisteme sevkte genel esaslar
MADDE 66
(1) İzlenecek taşıtlar personel marifetiyle veya programlar aracılığıyla tespit edilir. Risk analizine dayalı sevk işleminin gerçekleştirebilmesi için Araç Takip Sisteminde
görevli personelin Bakanlık tarafından kullanılmakta olan transit işlemleri ile ilgili BİLGE, GÜVAS ve diğer ilgili programlara erişimi Bölge Müdürlükleri tarafından sağlanır.
(2) Personel marifetiyle yapılan sevkler risk analizine dayalı olarak gerçekleştirilir ve sevk taleplerinde risk unsurları detaylı olarak belirtilir.
(3) Gümrük ve Kaçak İstihbarat Müdürlüklerinde görevli Muhafaza Amir ve memurları ile muayene memurları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda riskli olduğu belirlenen ve mobil ünite takılması istenilen taşıtlar EK-4’te yer alan ATS Mobil Ünite Takılmasına İlişkin Talep Formu doldurulmak suretiyle İdareye intikal ettirilir.
(4) Operatörler, risk unsuru yeterli düzeyde belirtilmemiş olan sevkler için ilave bilgi
istemeye, risk unsuru hiç belirtilmemiş olan sevkler ile sistemin kurulu bulunmadığı idarelere yapılan izleme taleplerini ise yeniden değerlendirilmek üzere iade etmeye yetkilidir. Gümrük Genel Tebliği’nin (TIR İşlemleri) (Seri No: 1) 8. maddesinde belirtilen güzergâh sürelerine ve ortak transit rejimi süreleri hariç transit sürelerine aykırı bir durum gördüğü takdirde verilen sürenin azaltılmasını ve/veya düzeltilmesini istemeye yetkilidir.
(5) Operatörler yeterli mobil ünite bulunmadığı durumlarda talep formunun alt kısmındaki bölümü doldurarak ilgili birimleri yazılı olarak bilgilendirir.
(6) Ülke güvenliği açısından yüksek risk taşıyan taşıtlar ile ülke sınırları içerisinde
bırakılma riski yüksek olan eşyayı taşıyan taşıtların izlenmelerine öncelik verilir.
(7) Sevklerin mevzuatla belirlenen istisnai durumlar çerçevesinde yapılması halinde izleme yapılmaz ve duruma ilişkin gerekli meşruhat düşülür.
(8) Genel Müdürlük tarafından da gerektiğinde riskli görülen taşıtlar izleme için sevk
edilebilir.
(9) Genel Müdürlük gerektiğinde izleme için sevk edilen taşıtları tarama sistemlerine sevk etmeye ve bu işlemler tamamlanmadan taşıtların gümrüklü sahayı terk etmesini engellemeye yetkilidir.
Aktivasyon
MADDE 67
(1) Aktivasyonu gerçekleştirilecek mobil ünite öncelikle açık konuma getirilir ve yazılım üzerinden anlık konum bilgisi alınarak çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Anlık
konum bilgisi alınamayan mobil ünitenin aktivasyonu yapılmaz.
(2) Aktivasyon işlemi, operatörler tarafından, yazılımın aktivasyon bölümünde istenilen bilgiler doldurularak gerçekleştirilir. Bakanlığın diğer programları ile entegrasyon gerçekleştirildiği durumlarda bu bilgiler otomatik olarak çağırılır.
(3) Aktivasyon bölümünde bulunan not kısmına, ayrıntılı olarak mobil ünitenin takılı
olduğu yer/yerler yazılır. Ayrıca, taşıta hangi sebeplerle mobil ünite takıldığı, risk analizi sonucu tespit edilen konular ile taşıtta ve şoförde dikkat çeken hususlar ile eşyaya ilişkin açıklama yazılır. Not kısmına İdare ya da operatör tarafından uygun görülen diğer hususlar da girilebilir. Aktivasyon esnasında herhangi bir sebeple not girilememesi durumunda, en kısa sürede güncelleme yapılarak notlar girilir.
(4) Aktivasyon işleminin gerçekleştirilememesi durumunda, öncelikle başka bir mobil ünite ile aktivasyon yapılmaya çalışılır. Aktivasyon işleminin yine yapılamaması halinde, görevli operatör tarafından Genel Müdürlüğe ivedilikle bilgi verilir.
(5) Aktivasyon işlemi sırasında girilen bilgilerin yanlış olduğunun anlaşılması halinde
derhal Genel Müdürlüğe haber verilerek, doğru bilginin girilmesi sağlanır.
(6) Aktivasyon işleminin gerçekleştirilmesini müteakip, yazılım üzerinden üç nüsha Mobil Ünite Taahhütnamesi düzenlenir ve ilgili memur ile araç şoförü adına açılmış olan bölümler imzalanır. Çıktı alınamaması durumunda EK-5’te bulunan taahhütname elle doldurularak imzalanır. Taahhütnamenin bir nüshası işlemin yapıldığı İdarede kalır, diğer iki nüsha şoföre teslim edilir. Şoför her iki nüshayı, deaktivasyon işleminin yapılacağı İdareye teslim eder. İdarece teslim alınan nüshalar ilgili personel tarafından imzalanır ve bir nüshası şoföre verilir, diğer
nüshası İdarede saklanır.
Mobil ünitenin takılması
MADDE 68
(1) Aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra mobil ünite, taşıtın çekici veya dorsesi üstünde veya altında bulunan uygun yere saha operatörü tarafından monte edilir. Mobil ünite taşıta monte edilmesi için hiçbir şekilde başka bir görevliye ya da şoföre teslim edilemez.
(2) Mobil ünitenin takılmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
a) Mıknatıs bulunan taban kısmı düz ve pürüzsüz bir yüzeye sabitlenir ve mobil ünite yol ile paralel olacak şekilde yerleştirilir.
b) Mobil ünite hiçbir şekilde egzoz borusu gibi aşırı sıcak ve yakıt deposu veya yemek dolabı gibi araçtan ayrılması kolay yerlere sabitlenmez.
c) Mobil ünite çekicinin ya da dorsenin üstüne takıldığında doğrudan gökyüzünü görmesi esastır.
ç) Mobil ünite dorsenin altına yerleştirildiği takdirde, yoldan yansıma yoluyla gökyüzünü görebilecek pozisyonda olur ve mobil ünite ile zemin arasında uyduları görebilmesini engelleyen metal parçalar bulunmaz.
(3) Mobil ünite monte edildikten sonra izleme operatörü tarafından ivedilikle konum bilgisi yazılım üzerinden kontrol edilir ve konum bilgisinin alınmasını müteakip taşıtın çıkışına izin verilir.
İzleme
MADDE 69
1) Mobil ünite takılan taşıtları izleme işlemi; aktivasyonun gerçekleştirildiği ve deaktivasyonun gerçekleştirileceği gümrük sahasında görev yapan operatörler, taşıtın güzergâhı üzerinde yer alan idarelerde görevli operatörler ve mobil ekipler tarafından, koordinasyonun sağlanması amacıyla da Genel Müdürlük tarafından, yazılım üzerinden hem anlık olarak hem de geçmişe yönelik olarak gerçekleştirilir.
(2) İzleme esnasında, yazılımın uyarı vermesi ve/veya operatör tarafından taşıtın
hareketlerinin riskli veya şüpheli olarak değerlendirilmesi durumlarında, izleme yapan operatör tarafından yazılıma ek not girilerek durumu açıklayan bilgiler belirtilir ve en yakın İdareye bilgi verilir.
Deaktivasyon
MADDE 70
(1) Operatörler, yazılım ile üzerinde mobil ünite takılı taşıtları düzenli olarak kontrol eder ve taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesini, mobil ünite takılı olduğu halde terk etmesini önleyecek tedbirleri alır.
(2) Transit eşya taşıyan ve mobil ünite takılarak antrepolara gönderilen taşıtlarda takılı bulunan mobil ünite cihazları ilgili Gümrük İdaresi nezdinde …da sökülerek teslim alınır.
(3) Deaktivasyon işleminden önce mutlaka yazılımda taşıta ilişkin bilgiler, geçmiş izleme, raporlar, notlar ve ek notlar kontrol edilir. Mobil ünite hiçbir şekilde başka bir görevli ya da şoför tarafından sökülemez.
(4) Mobil ünitenin sökülmesinden sonra operatör, yazılım üzerinden kullanıcı hesabını kullanarak ve mobil ünite üzerinde bulunan cihaz kimlik numaralarını kontrol ederek deaktivasyon işlemini gerçekleştirir.
(5) Operatör, deaktivasyon işlemleri kısmındaki not bölümüne usulsüzlük, tarama
sistemine sevk, tam tespit, notlara ilişkin yapılanlar, Komuta Kontrol Merkezi ya da başka bir İdareden gelen talebin sonucu gibi bilgileri ayrıntılı bir şekilde yazar.
(6) Deaktivasyonu yapılan mobil ünite saha operatörü tarafından derhal şarja takılır, şarja takılmadan ve batarya tamamen doldurulmadan başka bir taşıta takılamaz.
antrepo
Taramaya ve aramaya sevk
MADDE 71
Deaktivasyon işlemi esnasında operatör tarafından yapılan incelemelerde şüpheli bir durumun varlığına kanaat getirilmesi halinde operatör, nedenleri tutanakla belirtilerek;
a) Araçların Araç ve Konteyner Tarama Sistemlerine sevk edilerek kontrol edilmesini
sağlamaya,
b) Araçların tam ve kısmi muayenesinin yaptırılması amacıyla muayeneye sevk etmeye,
yetkilidir.
İdarelerin sorumluluk sahaları
MADDE 72
Sistem kapsamında idarelerin sorumluluk alanları, Bakanlık Makamınca belirlenen …nin görev ve sorumluluk
alanlarıdır.
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri
ATS mobil ekipleri
MADDE 73
İdarenin sorumluluk alanında bulunan araçlara müdahale edilmesi gereken durumlar için, ATS kullanımı eğitimi almış Muhafaza amiri ve memurlardan oluşan bir ATS Mobil Ekibi oluşturulması esastır. İdarelerin sorumluluk alanları Ek-18’de belirtilmiştir.
ATS mobil ekiplerinin görevleri ve taşıtlara müdahale
MADDE 74
a) Alınan talimat üzerine, gerekli teknik donanım ve güvenlik önlemlerini alarak aracın bulunduğu koordinata doğru hareket edilir. Mobil ekip aracının kendisinin ve izlenen taşıtın koordinat bilgileri, mobil ekip aracında erişim sağlanan yazılım üzerinde sürekli olarak kontrol edilir.
b) Taşıtın bulunduğu yere ulaşıldığında, doğrudan müdahale edilmeyerek yeterli bir
mesafeden gözetim altında tutulur. Taşıtın görev bölgesi dışına çıkması halinde ilgili mobil ekip ile irtibata geçilerek izleme görevi bu ekibe devredilir. Herhangi bir sebeple devir işleminin gerçekleştirilememesi halinde izleme ilgili mobil ekip tarafından devam ettirilir. Gerektiğinde Genel Müdürlük ile koordineli olarak izleme gerçekleştirilir.
c) Taşıta müdahale sırasında şüpheli bir durumun mevcut olması veya mobil ünitenin yerinde olmadığının ya da zarar gördüğünün tespit edilmesi halinde;
1) Mobil ekip tarafından; olaya ilişkin bir tutanak tanzim edilir ve ivedilikle Genel
Müdürlüğe gönderilir. EK-5’teki Taahhütname esas alınarak Genel Müdürlüğün tayin edeceği mobil ünite bedeli ya da hasar bedeli şoför veya taşıyıcı firmadan talep edilir ve İhbar programına kayıt düşülür. Bedel ödeninceye kadar aracın Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesine izin verilmez.
2) Mobil ünitenin sökülmesi durumunda, cihaz deaktivasyonun yapılacağı İdareye kargo ile gönderilir; ATS yazılımına ek not girilir ve telefonla ve/veya elektronik form ile İdareye ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Ayrıca bir tutanak tanzim edilerek hem İdareye hem de Genel Müdürlüğe bildirilir.
ç) Gümrük idareleri tarafından fiziki gözetimin ve/veya taşıta müdahalenin mümkün
olmaması halinde aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir:
1) Sorumluluk bölgesine göre Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel
Komutanlığı taşra birimlerine öncelikle telefon ile daha sonra ise resmi yazı ile bilgi verilir.
2) Şüpheli bir durum olması veya müdahale gerektiren bir durumun ortaya çıkması halinde mobil ünitenin ve gerek görülen hususların fotoğraf ve bilgilerinin İdareye gönderilmesi talep edilir.
3) İdare tarafından, alınan bilgi ve belgelere istinaden yazılıma ek not girilir.
4) Olayın mahiyetine göre Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
d) Mobil Ekip araçlarının yakıt ihtiyaçları, Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı veya Bölge Müdürlüğünce “Taşıt Tanıma Sistemi” kullanılarak karşılanır.
Operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 75
(1) Operatörlerin seçimi İdare tarafından yapılır.
(2) Operatör olarak seçilen personel, Eğitici Operatörler tarafından uygulamalı eğitime tabi tutulur.
(3) İdare, operatörler herhangi bir nedenle görevinden ayrılmadan önce yerlerine yeterli sayıda personel görevlendirir ve sistemin kullanımı konusunda yeni görevlendirilen personelin eğitim almalarını sağlar.
Eğitici operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 76
(1) Eğitici Operatör adaylarının seçimi ilgili idarelerin talebi üzerine Bölge Müdürlüklerince yapılır.
(2) Eğitici Operatör adayı olarak seçilen personel Genel Müdürlük tarafından hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(3) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(4) Hizmet öncesi eğitimini başarı ile bitiren personele Genel Müdürlük tarafından Eğitici öOperatörlük Sertifikası verilir.
(5) Eğitici operatörler görev sahalarında yeterli sayıda personele sistemin kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
(6) Görevlendirilecek Sistem Sorumlusunun seçimi ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.
Sistem sorumlusunun görevlendirilmesi, görev ve sorumlulukları
MADDE 77
(1) Genel Müdürlükte ve sistemin kurulduğu her İdarede bir Sistem Sorumlusu görevlendirilir. Sistem Sorumlusu aşağıdaki görevleri yerine getirir:
a) Operatörler arasında görev dağılımını yapmak, nöbet listelerini hazırlamak, gerekli görev değişikliklerini sağlamak ve operatörlerin gün içerisinde belirli zaman aralıkları ile dönüşümlü olarak tüm işlerde çalışmalarını sağlamak,
b) Elektronik formların düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamak,
c) Elektronik form yazılım üzerinden doldurulamadığı takdirde EK-13’te yer alan formu doldurarak Genel Müdürlüğe ve ilgili idarelere faks ile göndermek,
ç) Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan sevkleri değerlendirmek, Genel Müdürlükçe riskli görülerek izlenmesi istenilen araçlarla ilgili talepleri yerine getirmek,
d) Sekizinci Bölümde belirtilen bakım, onarım ve arızaya ilişkin hususların takibini
sağlamak,
e) İzlemesi gerçekleştirilen taşıtlar, yakalamalar ve işlem yapılan taşıtlara ilişkin verilerin düzenli olarak tutulmasını sağlamak,
f) Şifre işlemlerinin zamanında ve güvenli olarak yerine getirilmesini sağlamak,
g) Operatörlük görevinden ayrılan personelin şifre iptal işlemlerinin takibini yapmak.
Operatörlerin görevlendirilmesi
MADDE 78
(1) İdarelerde her vardiyada biri izleme, biri saha olmak üzere en az … operatör görev yapar.
(2) Operatörler, Sistem Sorumlusuna karşı sorumludur.
(3) Sistemde görev alan operatörlere zorunlu haller dışında başka görev verilemez.
2
İzleme operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 79
a) Sorumluluk bölgesine gelen ve sorumluluk bölgesinden giden veya transit geçen taşıtları izlemek,
b) Saha operatörü ile sürekli olarak iletişim halinde bulunmak ve aktivasyon /deaktivasyon işlemlerini bu Yönergede belirtilen şekilde gerçekleştirmek,
c) Alarm veren ya da şüpheli hareketleri olan riskli taşıtları izlemek, gerek görmesi
durumunda yazılımda bu araçlarla ilgili güncelleme notu girmek,
ç) Bir sonraki vardiyadaki operatörlerin bilgilenmesi amacıyla nöbet defterine gerekli notları yazmak,
d) Riskli görülen taşıtlara ilişkin ilgili birimleri bilgilendirmek,
e) Taşıt görev bölgesinde ise İdaresindeki mobil ekipleri yönlendirmek,
f) Alarm veren ya da şüpheli hareketleri olan taşıtlara mobil ekiplerin yönlendirilmesini sağlamak üzere Genel Müdürlüğü bilgilendirmek,
g) Taşıtların hareket gümrük idaresince verilmiş olan güzergâhlara ve güzergâh süresine uyup uymadığını taşıtın geçmiş izlemesine bakarak kontrol etmek, güzergâhtan sapma ve güzergâh süresini aşma tespit edilmişse mevzuatta öngörülen usulsüzlük cezalarının uygulanması amacıyla ilgili gümrük müdürlüğüne bildirimde bulunmak,
ğ) Yazılım üzerinden, gelen-giden elektronik formların takibini ve bununla ilgili
yazışmaları yapmak,
h) Gerektiğinde saha operatörünün görevlerini yerine getirmek.
Saha operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 80
(1) Saha operatörün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Mobil ünitelerin taşıtlara takılması ve taşıtlardan sökülmesi işlemini gerçekleştirmek ve izleme operatörü ile telsiz ve/veya diğer iletişim araçlarıyla sürekli olarak iletişim halinde bulunmak,
b) Mobil ünitelerin, bir sonraki aktivasyona kadar düzenli bir şekilde stoklanmasını
sağlamak,
c) Mobil ünitelerin deaktivasyon sonrası bataryaları tamamen dolacak şekilde şarj
edilmelerini sağlamak,
ç) İzleme için sevk yapmak ve sevk taleplerine ilişkin ön değerlendirmeyi yaparak talepleri Sistem Sorumlusuna sunmak,
d) Gümrük Müdürlüğü, Genel Müdürlük ve diğer kurumlar ile yazışmaları takip etmek,
e) Mobil ünite stok bilgilerini takip etmek ve stoklarda azalma olması durumunda Genel Müdürlüğe bildirimde bulunmak,
f) Gerektiğinde izleme operatörünün görevlerini yerine getirmek.
Bakım
MADDE 81
(1) Mobil ünitelerin bakımı, hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde İdare
tarafından düzenli olarak yaptırılır ve bakım raporları dosyalanarak muhafaza edilir.
(2) Firma tarafından garanti süresi içinde yapılan bakımlar ile garanti sonrası dönemde sözleşmeye bağlı olarak yürütülen bakımların takibi İdare tarafından yapılır.
(3) Genel Müdürlük tarafından arıza süreleri hesaplanarak bakım ve onarım
sözleşmelerinde belirtilen süre sınırlarının aşılması halinde firmaya gerekli cezai işlem uygulanır.
Onarım
MADDE 82
(1) Mobil ünitelerde meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda, İdare
ivedilikle Komuta Kontrol Merkezi ile irtibata geçer ve saha operatörü tarafından yazılımda mobil üniteye ilişkin “arızalı” seçeneği işaretlenir. İdare, mobil üniteyi doğrudan üretici firmanın onarım merkezine hızlı kargo ile gönderir ve Komuta Kontrol Merkezi’ni bilgilendirir. İdare, mobil ünitelerin kargo taşıma ücretlerine ilişkin yeterli bütçeyi ayırır. Komuta Kontrol Merkezi tarafından, bulunması durumunda, üretici firmanın arıza bildirim programına erişim sağlanarak
ilgili bilgiler doldurulur. Mobil ünitelerde meydana gelen her türlü arıza ve üretici firma tarafından arızaya yapılan müdahaleye ilişkin bilgiler Komuta Kontrol Merkezi tarafından elektronik ortamda kayda alınır.
(2) Şoförün veya taşıyıcı firmanın ihmali ve kasıtlı eylemi sonucu mobil ünitenin
arızalanması, kırılması veya kaybolması hallerinde EK-5’te yer alan taahhütnameye uygun olarak işlem yapılır. Bu tür durumlarda Komuta Kontrol Merkezi’ne derhal bilgi verilir ve mobil ünite cihaz bedeli ya da hasar bedeli, şoför ya da taşıyıcı firma tarafından ilgili idarenin saymanlığına ödenmeden aracın gümrüklü sahayı veya Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesine izin verilmez. Yatırılan ücrete dair ödeme belgesinin bir örneği Komuta Kontrol Merkezi’ne gönderilir. Sistemin normal bir şekilde kullanımı esnasında oluşan hafif kırıklar, çizikler veya etiket soyulmaları gibi
zararların oluşması durumunda şoför ve operatörler sorumlu tutulmaz.
(3) Mobil ünitenin kullanılamayacak durumda olmasının üretici firma tarafından teyit edilmesi ya da mobil ünitenin yerinde olmaması durumlarında demirbaş kayıtlarından düşümü Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(4) Mobil ünitelerde meydana gelen arızaların giderilmesi ve mobil ünitelerin İdareye gönderilmesinden sonra saha operatörü yazılımda mobil ünite için belirtilmiş olan “arızalı” seçeneğini kaldırır ve Komuta Kontrol Merkezi’ne bilgi verir. Sonuçlara ait bilgiler Komuta Kontrol Merkezi tarafından elektronik olarak kayda alınır.
İzleme bilgisinin gizliliği
MADDE 83
(1) Sistem üzerinde yer alan tüm bilgilerin gizliliği esastır. Bu bilgi; taşıt sürücüsü, gümrük müşaviri, eşya sahibi, acente veya bunların temsilcileri gibi kişiler ile görevli
olmayan personelle hiçbir şekilde paylaşılmaz.
(2) Yazılımın ara yüzü ve içeriği hiçbir şekilde birinci fıkrada belirtilen kişilere gösterilmez ve bunlara ilişkin bilgi verilmez.
(3) Adli makamlar ile Genel Müdürlükçe uygun görülen kurumlara ve yetkililere sisteme ve yazılıma ilişkin bilgiler verilebilir.
Şifre
MADDE 84
(1) İdareler, yazılıma erişim için yeni kullanıcı şifre taleplerini elektronik form vasıtasıyla Genel Müdürlüğe iletir.
(2) Genel Müdürlükçe kullanıcı hesabı verilmesi uygun görülen operatörlerin geçici
şifreleri elektronik form ile gönderilir ve formu ilk okuyan operatör tarafından Sistem Sorumlusu ve geçici şifreleri verilen operatörler bilgilendirilir. Operatörler elektronik form ile şifrelerini değiştirdiklerini teyit etmedikçe Genel Müdürlükçe izleme yapılan taşıtları görme yetkisi verilmez.
(3) Herhangi bir sebeple Sistem Sorumlusu ve operatörlerin kullanıcı hesaplarının
silinmesi talebi elektronik form ile Genel Müdürlüğe iletilir. Genel Müdürlük, talebin sonucunu İdareye elektronik form ile bildirir.
(4) Kullanıcı şifrelerinin gizliliğinden sistem sorumluları ve operatörler sorumlu olup, düzenli aralıklarla şifrelerini değiştirirler.
Verilerin saklanması
MADDE 85
(1) Yazılımda bulunan bütün bilgiler ve kayıtlar Bakanlık merkezinde bulunan sunucuda sürekli olarak tutulur ve şifresi olan operatörler ve yetkililer tarafından erişim sağlanır.
(2) İzlemeye ilişkin diğer belgeler İdare tarafından bir yıl süre ile saklanır. İzleme
sonucunda taşıtın aranmasına karar verilmesi ve arama sonucunda idari/adli takibat açılmasını gerektirir bir durumla karşılaşılması halinde söz konusu belgeler takibat sonucu kesinleşinceye kadar saklanır.
(3) Sistem vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada İdare tarafından elektronik ortamda saklanır ve Genel Müdürlüğe gönderilir.