ONBİRİNCİ KISIM: Deniz Devriyesi Flashcards

1
Q

Tanımlar
MADDE 126

a) İdare: Deniz devriye ekiplerinin bağlı bulunduğu Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü,

b) Deniz Devriyesi: Suçun önlenmesi veya işlenmekte olan suça el koyulması amacıyla denizde belirli bir bölgenin yine belirli bir güzergâh doğrultusunda gözetim altında bulundurulmasını,

c) Deniz Devriye Ekibi: Deniz devriyesini, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirmekten sorumlu ekibi,

ç) Deniz Devriye Ekip Amiri: Deniz devriye ekibinin sevk ve idaresinden sorumlu kısım amirleri ve üstünü,

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

İhtiyaçların belirlenmesi
MADDE 127

(1) Devriye ekiplerinin oluşturulmasına ilişkin ihtiyaçlar Genel Müdürlük tarafından belirlenir.

(2) İlgili İdarenin talebi üzerine Bölge Müdürlüğü, devriye ekiplerine ilişkin personel, eğitim, donanım ve diğer ihtiyaçlarını Genel Müdürlüğe iletir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

İdarenin görevleri
MADDE 128

(1) İdare;
a) Her bot için bir devriye ekibi oluşturmak,
b) Devriyenin etkin ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak,
c) Devriyeye ilişkin kayıt ve defterlerin düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamak,
ç) Botların düzenli bakımlarının yapılmasını ve arızaların giderilmesini teminen Bölge Müdürlüğüne bilgi vermek, bakım ve arıza raporlarının dosyalanarak muhafaza edilmesini sağlamak,
d) Ekiplerin etkin çalışmasını sağlamak için fiziksel kondisyonlarını yüksek tutmak ve çalışmaların sürekliliğini sağlamak,
e) Devriye planına uygun olarak üçer aylık, aylık, haftalık ve günlük devriye planlarını yapmak; devriyenin, aynı güzergâh ve saat dilimi üzerinde rutin bir şekilde yapılmaması ve bir tahmin edilemezlik unsuru barındırmasını sağlamak,
f) Diğer kolluk birimleriyle müştereken yapılacak devriye ve operasyonlara ilişkin işlemleri yürütmek,
g) Her nöbette görev yapacak devriye ekibini yine kendi belirleyeceği ekip amirine danışarak belirlemek,
görevlerini yerine getirir.

(2) İdare tarafından her ay sonunda, içeriği EK-11’de yer alan, Deniz Devriyesi Performans Raporu hazırlanarak Bölge Müdürlüğüne iletilir. Bölge Müdürlüğü tarafından aylık Performans Raporları derlenerek Genel Müdürlüğe gönderilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Personelin seçimi, eğitimi ve görevlendirilmesi
MADDE 129

(1) Devriye ekiplerinde görev alacak aday personelin seçimi, istekliler arasından, İdare tarafından gerçekleştirilir. Yeterli sayıda istekli olmadığı takdirde devriye ekiplerinde görev alacak personel doğrudan idarece belirlenir. Personel seçiminde yabancı dil bilenlere ve beşinci fıkrada belirtilen eğitimleri almış olanlara öncelik verilir.

(2) Devriye ekiplerinde görev alacak personel, devriye tekniklerine ilişkin hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.

(3) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.

(4) İdare, hizmet öncesi eğitimini başarıyla tamamlayan personel arasından ihtiyaç duyulan kadarını devriye ekiplerinde fiilen görevlendirir.

(5) Görevlendirilen personelin; Gemi Adamları Yönetmeliğinin 19. maddesi uyarınca “Denizde kişisel can kurtarma teknikleri”, “Temel ilkyardım”, “Yangın önleme ve yangınla mücadele”, “Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk”, “Can kurtarma araçlarını kullanma yeterliliği”, “Amatör Denizcilik” ve “Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü” ile radar, AIS, dürbün, termal kamera ve benzeri keşif ve gözetleme ekipmanlarının kullanımı eğitimlerini alması sağlanır. Görevlendirilen personel bu eğitimler sonucu aldığı belgeleri her 5 yılda bir yeniler.
Eğitim ve belge güncelleme sınavlarına ilişkin masraflar Bölge Müdürlüğünce karşılanır.

(6) Devriye ekip amirinin seçim ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Devriye
Genel esaslar
MADDE 130

Ekipler, görevin gerektirdiği şekilde ve bu Yönergede yer alan esaslara uygun olarak çalışır

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Devriye öncesi yapılacak işlemler
MADDE 131

(1) Devriye ekip amiri ve Kaptan günlük devriye planına uygun olarak devriyenin gerçekleştirilebilmesi için hava şartları, gemi trafiği ve benzeri dışsal faktörleri istişare ederek, devriye güzergâhını belirler ve devriyenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli tedbirleri alır.

(2) Gemi adamlarınca botun devriyeye hazır olup olmadığı kontrol edilir.

(3) Kaptan tarafından devriye ekibine emniyet brifingi verilir ve gerekirse personelin can yeleklerini giymeleri sağlanır.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Devriye
MADDE 132

(1) Devriye sırasında sağlık ve emniyet tedbirleri en üst düzeyde alınır.

(2) Devriye sırasında ekip amirince belirlenen görev dağılımı çerçevesinde radar, AIS ve benzeri sistemler ile dürbün, termal kamera ve benzeri ekipman kullanılarak devriye bölgesi etkin bir şekilde gözetim altında tutulur.

(3) Devriye sırasında şüpheli deniz araçlarına müdahale (yol kestirme, borda etme vb.) gerektiren durumlarda Kaptanın seyir güvenliğine ilişkin görüşü alındıktan sonra ekip amirinin talimatı doğrultusunda ve EK-12’de yer alan Denizde Yetkiler El Kitabı çerçevesinde işlem yapılır.

(4) Devriye sırasında karşılaşılan ve müdahale edilen şüpheli deniz araçlarının detaylı aranması gerektiğinde Gemi Arama Ekiplerinin görevlendirilmesini teminen İdareye bilgi verilerek gerekli tedbirler alınır.

(5) Seyir esnasında gerekli notlar alınır ve günlük olarak ilgili jurnale işlenir.

(6) Devriye sırasında dur ihtarına uymayan deniz araçlarının karasularımızın dışına çıkması durumunda, açık denizlerde de uluslararası kurallara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde başka bir ülkenin karasularına kadar sıcak takibi yapılabilir ve durdurulup ülkemiz karasularına zor kullanılarak getirilebilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Personel ile İlgili Hükümler
Genel esaslar
MADDE 133

(1) Devriye ekiplerinde; her nöbette asgari 1 devriye ekip amiri, 3 muhafaza memuru ile botun sevk ve idaresi için 1 kaptan, 1 makinist ve 1 gemici görev yapar.

(2) Devriye ekiplerinde yer alan muhafaza amir ve memurları, devriye ekipleri dışında başka bir yerde görevlendirilemez.

(3) Bot personeli, bulunduğu yerdeki adli kolluk sorumlusuna bağlı olarak görev yapar. Aynı görev alanı içerisinde birden fazla adli kolluk sorumlusu olması halinde bot personelinin hangi adli kolluk sorumlusuna bağlı olarak görev yapacağı … tarafından tespit edilir.

A

Genel Müdürlük

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sağlık ve emniyet ekipmanı
MADDE 134

(1) Devriye ekibi görev esnasında EK-10’da yer alan Kişisel Koruyucu Donanımdan görevin gerektirdiklerini giyer.

(2) Kişisel koruyucu donanım Bölge Müdürlüğü tarafından EK-10’da yer alan standartlara uygun olarak temin edilir.

(3) Ekip amiri, kişisel koruyucu donanımın devriye ekibinde görevli personel tarafından kullanılmasından sorumludur.

(4) Kaptan, kişisel koruyucu donanımın devriye ekibinde görevli gemi adamı ve makinist tarafından kullanılmasından sorumludur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly