İKİNCİ KISIM: Adli Kolluk Faaliyetleri: BİRİNCİ BÖLÜM: Genel Esaslar Flashcards

1
Q

Tanımlar

MADDE 4

Bu Kısımda geçen;
a) Adli kolluk birimi: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü, bu müdürlüklere bağlı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliğini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirliğini veya Genel Müdürlükteki adli kolluğu,

b) Adli kolluk görevlisi: Genel Müdürlük tarafından, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma işlemlerini yapmak üzere Genel Müdürlük ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirlikleri, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirlikleri ve Gümrük Müdürlüklerinde görevlendirilen muhafaza âmir ve memurlarını,

c) Adli kolluk sorumlusu: … tarafından, Genel Müdürlük ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerinde ve Gümrük Müdürlüklerinde görevli adli kolluk personeli arasından amir olarak görevlendirilen personeli, (1)

ifade eder.

A

Genel Müdürlük

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Görevlendirme

MADDE 5

(1) Adli kolluk görevlisi olarak görev yapacak personelin tespiti, adli kolluktan çıkarılma işlemleri, varsa Bölge Müdürlüğünün talebi de dikkate alınarak, doğrudan … yapılır. (1)

(2) Adli kolluk görevlileri ve sorumlusu ile adli kolluk sorumlusunun yerine vekâlet edecek adli kolluk görevlileri, Merkezde …, taşrada … tarafından ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilir. (2)

(3) Adli kolluk sorumlusunun görevi başında bulunmadığı durumlarda yerine adli kolluk görevlisi vekâlet edebilir.

(4) Adli kolluk görevlileri, bir başka İdarede Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak geçici olarak görevlendirilebilir.

(5) Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yürütülecek adli kolluk işlemlerinin gerektirdiği durumlarda, adli kolluk personeli Genel Müdürlük tarafından … ay süre ile geçici olarak görevlendirilebilir. (3)

(6) Adli kolluk görevlilerine, yürütülen soruşturma ile ilgili olarak … tarafından emir ve talimat verilemez. (4)

(7) İstihbarat birimlerinde görev alan personel, rotasyon sonucu atandığı yeni görev yerinde de, Genel Müdürlükçe aksi öngörülmedikçe, İstihbarat Birimlerinde görevlendirilirler.

A

Genel Müdürlükçe
Genel Müdürlük/Bölge Müdürlükleri
1
adli kolluk görevi bulunmayan üstleri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Eğitim

MADDE 6

(1) Adli kolluk olarak görevlendirilen personele, içeriği ve süresi Genel Müdürlükçe belirlenecek Adli Kolluk Temel Eğitimi verilir.

(2) Adli Kolluk temel eğitimini alan personele sertifika verilir.

(3) İhtiyaç doğrultusunda Adli Kolluk personeline geliştirme ve yenileme eğitimleri verilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Taşra birimlerince yapılacak işlemler

MADDE 7

(1) Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılığınca adli görevlere ilişkin verilecek talimatlar doğrultusunda görev yapmak.

(2) Görev alanına giren konularla ilgili bilgileri derlemek, tasnif etmek, değerlendirmek ve sonuçlarını Genel Müdürlüğe iletmek.

(3) Kaçakçılıkla mücadele görevinin daha etkin yapılabilmesini sağlayacak araç-gereç ve teknik donanımın uygun kullanımını sağlamak ve bunlara yönelik ihtiyaçları Genel Müdürlüğe bildirmek.

(4) İhbarları almak, Cumhuriyet Savcısına bildirmek ve alınan talimata göre gereğini yapmak.
(5) Muhbir kullanımına ilişkin çalışmalar yapmak.

(6) Kaçakçılıkla mücadele amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluşlardan gelen işbirliği, bilgi değişimi ve ortak operasyon talepleri kapsamında Genel Müdürlük talimatları doğrultusunda gereğini yapmak ve sonuçlarını rapor halinde bildirmek.

(7) Bakanlık bilgisayar sistemleri ve veri tabanlarını kullanmak suretiyle görev alanına giren konularla ilgili her türlü veriyi temin etmek, değerlendirmek, incelemek ve ilgili birimlerle paylaşmak.

(8) Kaçakçılık olaylarına ilişkin bilgi formlarını Genel Müdürlüğe iletmek.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Çalışma esasları

MADDE 8

(1) Merkez ve taşra birimleri;

a) İnceleme, araştırma, risk analizi ve tespitler ile istihbari bilgilere,
b) Bakanlık birimleri başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşlardan elde edilen bilgilere,
c) Alınan ihbarlar ile muhbirlerin verdikleri bilgilere,

dayanarak çalışmalar yapar.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

İzleme ve soruşturmanın yapılması

MADDE 9

(1) İnceleme veya soruşturmaya konu kaçakçılık olayı, istihbarat çalışması, ihbar ya da risk analizi sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi veya rutin gümrük kontrol ve muayene sonrasında ortaya çıkarılan olaylar, vakit geçirilmeksizin adli kolluk birimine intikal ettirilir. Bu birimler, olayı adli kolluk sorumlusu veya adli kolluk görevlisi vasıtasıyla ilgili Cumhuriyet Savcısına bildirir.

(2) Müdahale edilen kaçakçılık olayları … tarafından ilgili Cumhuriyet Savcısına bildirilir. (1)

(3) Adli kolluk görevlileri, doğrudan kendilerine yapılan veya adli kolluk görevi bulunmayan personel aracılığı ile kendilerine bildirilen bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet Savcısına bildirir ve Cumhuriyet Savcısının emri doğrultusunda olayların aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.

(4) Adli kolluk görevlileri, maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, Cumhuriyet savcısının emirleri doğrultusunda şüphelinin lehine ve aleyhine olan tüm delilleri, Adli Kolluk Yönetmeliği ve/veya Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca öngörülen koşullara uyarak toplamak, muhafaza altına almak ve buna ilişkin fezlekeyi adli kolluk portalı üzerinden düzenlemekle yükümlüdür.

(5) Kaçakçılık olayları sonucu adli kolluk personelinin Cumhuriyet Savcısı adına soruşturma yürütürken hazırladığı belgeler, adli kolluk portalı üzerinde oluşturulan fezleke ekinde, doğrudan ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.

(6) Şüpheli veya sanık hakkında yapılan yakalama, ifade alma, nezarethaneye alma ve sevk/serbest bırakma işlemlerinde EK-14 şüpheli ve sanık hakları formu, EK-15 sevk/serbest bırakma tutanağı, EK-16 ifade tutanağı ve EK-17 nezarethaneye alınanların kaydına ait defter kullanılır.

A

adli kolluk sorumlusu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Güvenlik tedbirlerinin alınması

MADDE 10

(1) Yapılacak bir müdahale öncesi; zanlıların ya da şüphelilerin kaçmaları, kaçak eşya ve suç delillerinin teslim edilmemesi, yok edilmesi veya karartılması ihtimaline karşı her türlü önlem alınır.

(2) Görevin yapılmasına engel olan veya alınan tedbirlere aykırı davranan kişiler, işlemler sonuçlanıncaya kadar önce sözlü olarak ikaz edilir, ikaza uyulmaması halinde zor kullanılarak olay yerinden uzaklaştırılır, ilgilinin ısrarı halinde yakalama işlemi uygulanır.

(3) Görevin gereği dışında fotoğraf çekimi, kamera kaydı, telefon görüşmesi gibi eylemlere izin verilmez. Aykırı davranış sergileyen şahısların cihazlarına tedbir amaçlı el konularak dosyaya eklenir.

(4) Gerek görülen hallerde diğer kolluk güçlerinden yardım talep edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Haberleşme

MADDE 11

(1) Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde adli işlemlere yönelik konularda adli kolluk birimleri kendi aralarında ve Genel Müdürlük ile doğrudan haberleşebilirler.
(2) Uluslararası kurum ve kuruluşlarca ve diğer ulusal birimlerin merkezlerinden taşra birimlerine doğrudan yapılan bilgi talepleri, Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Değerlendirme raporları

MADDE 12

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca adli kolluk sorumluları hakkında her yılın sonunda düzenlenecek değerlendirme raporları, bu birimlerde görev yapan personelin performansının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulur.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Muhbir

MADDE 13

Muhbir; 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 5. maddesinde öngörülen haller haricinde; kaçakçılığı, faillerini, kaçak eşyanın bulunduğu, saklandığı veya satıldığı yerleri yetkili birimlere haber veren, böylelikle yapılan araştırmaya ilişkin ilk fiilin ortaya çıkmasına hizmet ve yardım eden ve verdiği bilgiler resmi makamlarca kayıt altına alınan kişiyi ifade eder.

Bilgilendirme

MADDE 14

Muhbire öncelikle kimlik bilgilerini vermek isteyip istemediği sorulur. Bu aşamada muhbire duruma göre ikramiye almaya hak kazanabileceği, ihbarın konusu suç teşkil etmedikçe veya kendi izni alınmadan kimlik bilgilerinin açıklanmayacağı gibi hususlar ifade edilir.

Kayıt altına alma ve bilgilerin aktarılması

MADDE 15

(1) Her muhbir için farklı bir kod isim kullanılır. Muhbirle irtibat kuran kişiler dışında muhbirin gerçek kimliğinin bilinmemesi esastır. Muhbire verilen kod ile muhbirle irtibat kuran personelin sadece sicili kayıt altına alınır. Kayıtta muhbirin kimliğini ortaya koyacak şekilde herhangi bir ifade bulunmaması esastır. Kayıt idare amirinin zimmetinde kasada kilitli olarak saklanır. İdare amiri değişikliklerinde kayıt yeni gelen amire zimmetle devredilir. Muhbire verilen kod ile gerçek kimliği bir tutanakla kayıt altına alınarak kapalı ve mühürlü zarf içerisinde saklanır. Tutanaklarda personelin sadece sicil numarasına yer verilerek, tutulan her tutanak için içeriği gizli kalacak şekilde evrak numarası alınır.

(2) Muhbirle irtibat kuran personelin görev yerinin değişmesi veya görevden ayrılması gibi durumlarda muhbirle irtibat, yerine bakan personel tarafından sağlanmaya devam eder. Muhbirle görüşmede bulunan her iki personelin de görev yerinin değişmesi veya görevden ayrılması durumunda bu kişiler, bir tutanakla söz konusu muhbir bilgilerini görevi bırakacağı personele veya idare amirine devrederler.

İrtibat kurulması

MADDE 16

Kayıtlı muhbirle, ilgili İdareden sadece belirlenen iki personel irtibat kurar. Bunun dışında muhbirin kimlik bilgileri üçüncü bir personel veya şahısla paylaşılamaz. Muhbirle gerçekleştirilecek görüşmeler gizli tutulur ve görüşme sonrası alınan bilgiler muhbirin de imzasını taşıyan bir tutanakla tespit edilir.

İkramiye talebi

MADDE 17

(1) İdare, muhbirin ikramiye taleplerini ilgili birimlere iletir. İdare tarafından muhbir ikramiyesinin gizlilik içerisinde muhbirin banka hesabına aktarılabilmesi için, o olayda muhbirle irtibat kuran iki personel arasından bir mutemet belirlenir. Her olay için farklı bir personel mutemet olarak belirlenebilir. Mutemedin görevi muhbirin hak kazandığı ikramiyenin kendi hesabından muhbirin hesabına aktarılmasını sağlamaktır. Mutemet söz konusu ikramiyeyi ilgili muhbir hesabına aktardıktan sonra banka dekontunun bir nüshasını bir tutanak ekinde gizli zarf içerisinde muhafaza eder.

Ödeme yapılması

MADDE 18

Muhbire getirdiği bilgi ölçüsünde ve bu bilgiyi getirirken yapmış olduğu harcamalar da göz önünde bulundurularak Gizli Hizmet Gideri Ödeneğinden ödeme yapılabilir. Bu çerçevede muhbirlere yapılan ödemeler bir tutanağa bağlanır ve varsa banka dekontu tutanağın ekine eklenir. Bu tutanaklar Gizli Hizmet Gideri Ödeneğinin kullanım usul ve esasları çerçevesinde yılsonunda imha edilir.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly