DOKUZUNCU KISIM: Diğer Teknik Cihazlar Flashcards
Tanımlar
MADDE 102
a) İdare: Teknik cihazların kullanımından ve zimmetinden sorumlu taşra idaresini,
b) Cihaz: Kaçakçılıkla mücadeleye yönelik olarak kullanılan yoğunluk ölçüm cihazları,
mobil ve sabit narkotik ve patlayıcı iz dedektörleri, videoskop/fibereskop cihazları, radyasyon tespit cihazları ile karbondioksit ölçüm cihazları, telefon veri alma setleri, TAPDK sahte bandrol tespit cihazı, araç arama çantaları, lastik sökme takma makinesi, ulusal marker cihazı ve diğer küçük ve büyük çaplı araç arama alet takım ve donanımlarını,
c) Teknik Sorumlu: Cihazları kullanacak personele eğitim verecek ve cihazların basit ön kademe bakım, onarım ve takibinden sorumlu olacak İdarenin bağlı olduğu ilgili Bölge Müdürlüğündeki teknik kadrolu personeli
Genel esaslar
MADDE 103
(1) Teknik cihazlar, kullanım kılavuzlarında belirtilen şekilde ve göreve uygun olarak kullanılır.
(2) Teknik cihazlar orijinal kılıf ve çantalarında muhafaza edilir ve taşınır.
(3) Cihazlar kullanıldıktan sonra sorumlu personel tarafından temizlenip kap ve çantalarına yerleştirilir.
(4) Teknik cihazların bataryaları ve elektrik bağlantıları kontrol edilir ve bataryalarının göreve hazır olacak şekilde şarjlarının yapılması temin edilir.
(5) Teknik cihazlar kullanılırken gerekli güvenlik önlemleri alınır ve cihazın düşme,
sıkışma veya kısa devre gibi problemlerden korunması için azami dikkat gösterilir.
(6) İdare teknik cihazların sarf malzemelerinin son kullanım tarihlerini dikkate alarak
kullanımını takip eder. Sarf malzemesi azalan cihazlar için ilave sarf malzemesi öncelikle bağlı olunan Bölge Müdürlüğü bütçe kaynaklarından, karşılanamaması halinde ise Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesinden ödenek talebi yoluyla temin edilir.
(7) Kullanılacak teknik cihazlar, belirlenecek ihtiyaç listesi kapsamında Genel Müdürlükçe karşılanır.
Personelinin görev ve sorumlulukları
MADDE 104
(1) Teknik cihazlara ilişkin eğitimler, üretici firma veya temsilcisi ile cihazın kullanımı konusunda eğitici olarak yetiştirilmiş Teknik Sorumlu tarafından verilir.
(2) Teknik Sorumlu adaylarının seçimi Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(3) İdare, teknik cihazların kullanımına yönelik eğitim almış olan personeli, görev yaptığı birimdeki diğer personele kullanım konusunda eğitim vermek üzere görevlendirir.
(4) Teknik cihazın kullanımına yönelik eğitim almış olan personel, aynı zamanda cihaz sorumlusu olarak görevlendirilir ve cihazın düzenli olarak kullanımı, temizliği ile periyodik bakımlarını takip eder.
(5) Teknik Sorumlu, görev sahalarında İdare tarafından belirlenen personele teknik
cihazların kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
(6) Teknik Sorumlu, dördüncü bölümde belirtilen bakım, onarım ve müdahaleye ilişkin hususları takip ederek gerekli işlemleri yerine getirir.
Bakım
MADDE 105
(1) Teknik cihazların bakımı, hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde İdare tarafından düzenli olarak yaptırılır.
(2) Teknik cihazların ön kademe bakım ve onarımları Bölge Müdürlüklerinde bu hususta eğitim almış Teknik Sorumlu tarafından gerçekleştirilir.
(3) Firma tarafından garanti süresi içinde yapılan bakımlar ile garanti sonrası dönemde bir sözleşmeye bağlı olarak yürütülen bakımların takibi, İdare ve Teknik Sorumlu tarafından yapılır. Firmaların zamanında periyodik bakım yapmaması halinde bu durum bir tutanakla İdareye bildirilir.
(4) Optik özellikleri olan cihazların temizliğine azami dikkat gösterilir; optik camlar yağ ve kirden korunarak, çizilmesine meydan vermeyecek şekilde uygun ve yumuşak cins materyallerle silinir. Optik camların temizliğinde kesinlikle tiner, eter, aseton gibi aşındırıcı maddeler kullanılmaz.
(5) Videoskop ve fiberoskop cihazlarındaki fiberoptik kabloların kılcal cam özelliği olması nedeniyle keskin kıvrımlarla katlanılmaz, çantalarında yer alan kablo kanallarına yerleştirilirken kanalın müsaade ettiği yerleştirme dışında katlanılmaz. Ağır malzemelerin altında kalmamasına, çelik hasır koruyucunun zedelenmemesine, kısa devreye maruz kalacak şekilde araçların elektrik
sistemlerine temas ettirilmemesine azami itina gösterilir.
Onarım
MADDE 106
(1) Teknik cihazlarda meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda İdare
ivedilikle ilgili Teknik Sorumluya bilgi verir. Teknik Sorumlu, ön kademe kontrol işlemi yapıldıktan sonra gerekiyorsa servis firması ile irtibata geçerek arıza konusunda ilgili işlemleri yürütür ve durumu Arıza Bildirim Formuyla firmaya bildirir.
(2) Cihazlarda meydana gelen her türlü arıza ve firma tarafından arızaya yapılan müdahale ile arızanın giderilmesine ilişkin bilgiler Teknik Sorumlu ve İdarede cihaz sorumlusu personel tarafından dosyalanır ve ayrıca Teknik Cihaz Takip Programında kayda alınır.
Müdahale
MADDE 107
(1) Servis firmaları tarafından düzenlenen servis raporlarına göre garanti veya bakım sözleşmesi kapsamında yer almayan arızaların onarımı için gereken ödenek talepleri, İdare tarafından Bölge Müdürlüğüne iletilir. Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli ödenek, Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığından talep edilerek arızanın onarılması sağlanır ve giderilen arızalar Teknik Cihaz Takip Programında kapatılır.
(2) İdare tarafından arıza süreleri hesaplanarak bakım ve onarım sözleşmelerinde belirtilen üre sınırlarının aşılması halinde firmaya sözleşme kapsamında gerekli ceza kesilir veya kesilmesi için işletici kuruluşa bildirilir. Ayrıca, süresinde giderilmeyen arızalara ilişkin bilgiler Teknik Cihaz Takip Programına da kaydedilir.
(3) Teknik cihazların yetkili servis firması raporlarına istinaden tamirinin mümkün
olmaması veya kullanım ömrünü tamamlaması halinde terkin işlemleri ayniyat talimatnamesine uygun olarak İdare tarafından gerçekleştirilir ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
Yakalama bilgileri
MADDE 108
Teknik cihazlar vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada elektronik ortamda saklanır.