röntgen begrippen Flashcards

alles kennen en kunnen uitleggen

1
Q

opwekken van röntgen straling

A

Röntgen straling is een vorm van elektromagnetische straling en valt dus op het zelfde spectrum als licht, infra rood en UV-licht en bevat meer energie dan zichtbaar ligt.

Röntgenstraling wordt opgewekt in een glazen buis met een vacuüm er in.
Een negatief geladen kathode wordt verwarmd waardoor er elektronen vrijkomen die worden afgestoten door de kathode

Deze elektronen worden op de positief geladen anode gevuurd. Deze komen in botsing en 99% van de energie wordt opgezet in warmte en 1% in röntgen straling. Doordat er zoveel warmte wordt geproduceerd moet de anode rond draaien zodat er niet doorheen wordt gebrand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

componenten van de röntgenbron

A

Anode positief, Kathode negatief, röntgen buis (spanning en stroom)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

karakteristieke straling

A

Dit ontstaat wanneer een elektron een ander elektron uit zijn baan om een atoom botst. Hierbij ontstaat een gat waar een ander elektron in valt waarbij veel energie vrijkomt en uit in röntgenstraling. Het opvullen van de gaten en de energie die daarbij vrijkomt is karakteristiek voor het metaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

REMstraling

A

is het afremmen van de elektronen in die anode, hierbij wordt energie verloren van het elektron maar dit uit zich dan in röntgenstraling. de afremming ontstaat door de afbuiging van een elektron zodra deze langs de nucleus komt van een atoom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Röntgenspectrum, invloed van kVp en mAs

A

hoe hoger het mAs getal hoe meer röntgen straling. Dit is een lineair verband. Als mAs verdubbeld dan verdubbeld ook de hoeveelheid röntgenstraling

bij hogere kVp krijg je hoger energetische elektronen, hier bij verhoog je alleen de kwaliteit en niet alleen de kwantiteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Focal spot size

A

De anode draait rond vanwege het warmte proces.
Het metaal moet je koelen en door het draaien wordt de warmte meer verdeeld.
De plek waar de elektronen botsen en de warmte wordt geproduceerd noem je de focal spot
Het liefst gebruik je een grote focal spot size zodat meer warmte verspreid wordt en je meer röntgen kan opwekken voordat de anode kapot is maar dan krijg je een lagere spatiële resolutie (beeld wordt waziger).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Heel effect

A

De plek waar de elektronen op de anode invallen staat onder een hoek.
Dit zorgt ervoor dat de weg die een elektron aflegt door de anode niet voor elke gelijk is.
De weg aan de kathode kant is korter en zorgt ervoor dat de intensiteit van de straling groter is want deze hoeft een kortere weg af te leggen door de kathode dan de straling aan de anode kant (zie plaatje in hc 1.2)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

photoelectrische verzwakking

A

attenuation = verzwakking

Als röntgen straling het menselijke lichaam binnenkomt en met een atoom in het weefsel botst dan kan er een elektron weggestoten worden.
Hierbij ontstaat ook een gat die opgevuld wordt door een ander elektron en daar komt ook karakteristieke straling bij vrij.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

compton scattering

A

Bij compton scattering wordt de röntgen straling niet geabsorbeerd maar van richting verandert.
Dit is een verstrooid signaal en kan niet op gevangen worden door de detector.
Bij veel compton scattering zal er verzwakking van het signaal optreden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

lineaire verzwakkingscoëfficiënt

A

photoelectrische verzwakking en compton scattering bepalen samen het lineaire verzwakkingscoëfficiënt van menselijk weefsel.
hier is een formule van opgesteld en houd in:
- de hoeveelheid straling dat uit het lichaam komt is afhankelijk van
- de hoeveelheid originele straling
- de dikte van het weefsel
- halveringscoëfficiënt van het weefsel

Een röntgenfoto laat eigenlijk zien hoeveel verschil er zit tussen de originele straling en hoeveel de detector heeft opgevangen. Daarom zie je bot heel goed want deze heeft een hoger halveringscoëfficiënt en daarom zit er een groter verschil tussen de originele straling en de doorgelaten straling.

compton scattering wordt bijna niet beïnvloed door de enegrie van straling
Photoelectrisch effect wel want hoe hoger de energie van de elektronen en dus röntgenstraling hoe minder verzwakking van de energie van de straling. Dus hoe makkelijker de straling er doorheen komt.
Het fotoelectrisch effect is ook meer aanwezig bij weefsels met een hogere halveringsdikte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

collimator

A

Je wilt alleen de straling geven aan het deel van de patiënt dat je wilt afbeelden. Daar waar de detector onder ligt. De collimator zit dicht bij de bron en blokkeert straling. Je doet de collimator zo open dat de straling die er uit komt precies op de patiënt neerkomt daar waar je wilt afbeelden. Dit beperkt de stralingsbelasting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

scatter

A

verstrooide straling verpest het beeld dat je maakt van de patiënt. doordat deze strooistraling op je detector komt vanuit verschillende hoeken, niet in een rechte lijn, levert dit een andere intensiteit op en zorgt voor ruis op je afbeelding. je wilt alleen straling in een rechte lijn afbeelden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

anti-scatter grid

A

De anti scatterd grid beperkt het effect van strooistraling. alleen straling dat in het verlengde ligt van de bron en de detector valt tussen de loden lamellen en wordt op het detector gedetecteerd en wordt afgebeeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

contrastmiddelen

A

contrast middelen zijn stoffen die ingebracht kunnen worden in het lichaam om bepaalde weke delen zoals bloedvaten en darmstelsel beter inbeeld te kunnen brengen. Contrastmiddelen zijn stoffen met een hogere atoom nummer en kunnen straling sterker doen afzwakken dan de wekedelen er om heen. op de afbeelding zul je dan het contrast middel en dus het bloedvat of darmstelsel beter zien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

buckyfactor

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

digitale detectoren

A

het is een draadlose detector via wifi, de straling wordt omgezet in zichtbaar licht en dat wordt weer omgezet in elektrische signalen die over de wifi worden verzonden.

17
Q

scintilator

A

dit is een soort detector of zit op de detector en zet straling om in zichtbaar licht -> en licht weer in een elektrisch signaal waar dan vervolgens de afbeelding van gemaakt kan worden.
een scintilator detector bestaat uit scintillatie kristallen die straling in licht om zetten, vervolgens zet een photode licht om in een elektrisch signaal dat door connectors wordt vervoert.

18
Q

dosis

A
19
Q

compressie

A
20
Q

mAs/kV

A

kV/kVp is de (wissel)spanning die op de buis staat, er wordt gekeken naar de piek spanning. tube potential

mA is de stroom die op de buis staat. tube current

mAs is de tijd dat de stroom loopt, ook wel exposure time x de buisstroom = tube load oftewel de hoeveelheid röntgen er geproduceerd wordt.

21
Q

Mean Glandular Dose

A
22
Q

Diagnostische referentie niveaus

A
23
Q

ALARA

A

As Least As Reasonably

24
Q

Divergerende bundel

A

röntgen is een divergerende bundel. dit betekend dat objecten dichter bij de bron groter zullen worden afgebeeld dan objecten verder weg van de bron.

25
Q

Waarom drukken we de borst plat bij een mammogram?

A
  • Door het plat drukken breng je alle structuren in de borst dichterbij de detector wat er voor zorgt dat de geometrische onscherpte kleiner wordt.
  • Door het plat drukken hoeft de straling door minder weefsel heen voordat het bij de detector komt hierdoor zal je met minder energetische straling kunnen werken doordat de straling makkelijker door het weefsel heen komt want het verzwakt minder.
  • als je minder straling hoeft te genereren kan je de focal spot size verkleinen omdat je veel minder warmte op wekt en je foto wordt scherper.
  • contrast wordt ook beter want hoe minder weefsel hoe kleiner de kans dat de straling wordt verstrooid als het door het weefsel heen gaat.
  • Met lagere energiën kan je de verzwakkingsverschillen tussen weefsels versterken.
  • door het uitsmeren van de borst zal je minder last hebben van overlappende structuren op een foto,