Modern Psychiatry Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

הגישה הדואליסטית

A

הגוף והנפש הן שתי מערכות נפרדות ומובחנות, שלכל אחת מהן חוקיות שונה. עד למאה ה-19 תפיסת העולם הרווחת הייתה דואליסטית. זו הייתה תפיסה משותפת לפילוסופים שונים, כמו אפלטון ודקארט, ולדתות שונות. מבחינת האדם כצרכן משמעות, ההבחנה הזו מאפשרת להפחית את חרדת המוות – בעוד הגוף כפוף לחוק הטבע, הנשמה עשויה לזכות לאל-מוות. הגישה הזו הפכה פחות אופנתית ומקובלת ככל שהמפכה המדעית התקדמה, ונוספו עוד תגליות מדעיות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

הגישה הנטורליסטית

A

כל התופעות כפופות לאותם חוקי טבע, כולל האדם: אין דבר שהוא מחוץ לטבע או מעבר לו. תפיסה זו שוללת כל תפיסה מטאפיזית או על-טבעית – אם יש אלוהים הוא חלק מהטבע ולא בורא חיצוני. כמו כן, האדם הוא חלק אינטגרלי מהטבע, ולכן גם התופעות הנפשיות הן חומריות ביסודן – לכן הגישה כונתה בהמשך מטריאליזם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

הבסיס ההיסטורי: הנאורות

A

הנאורות המודרנית מאמינה באופטימיות, בקדמה, בביקורתיות ובתבונה. הוגי הנאורות הציעו מספר פתרונות לקונפליקט בין דת ומדע: הדיאזם, הדת במרחב הפרטי (הפתרון שהציעו קאנט ואחרים), הטבע האותנטי כאידיאל, הפרדה חילונית בין הפיסיקה למטפיזיקה (ולא אתיאיזם). בגלל החשש להתעמת עם הדת לא הוצעו עד כה הסברים חלופיים להיווצרות העולם או האנושות, .כמו כן גם בגלל הטיעון הטלאולוגי

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

הטיעון הטלאולוגי/משל השען/argument from design

A

טיעון שהיה נפוץ באותה תקופה, לפיו אם המציאות כל-כך מורכבת ומושלמת, לא יכול להיות שאין יד מכוונת, שען, שתכנן ויצר אותה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

הבסיס המדעי: אבולוציה וגאולוגיה

A

היסטוריונים ופילוסופים כמו הגל וארסמוס דרווין טענו שקיימת תנועה והתפתחות הדרגתית מתמדת – אבולוציה ולא רבולוציה, סינתזה ולא שלילת העבר. תפיסה אבולוציונית-התפתחותית נהייתה רלוונטית בכל מיני תחומים: בהקשר לתופעות טבע, לאנושות ולמדע בכלל.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

בתחום הגיאולוגיה

A

מעבר מניסיון להצדיק את סיפורי הדת (המבול וגיל העולם למשל) לניסיון לאתר מינרלים ועפרות מתכת לתעשייה הצומחת, תיארוך מחדש של כדור הארץ וגילוי מאובנים (מראים התפתחות הדרגתית של המינים), בזכות המהפכה המדעית והתעשייתית. כמו כן, אלפרד וואלס הגיע למסקנות דומות לשל דרווין במקביל לו, על אף שלא זכה לפרסום. כלומר, גם התגליות המדעיות הן הדרגתיות .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

מוצא המינים

A

ספר מאת דרווין המפרט את תיאוריית האבולוציה שלו. לפי הספר, קיימת שונות בין מינים ובין פרטים בתוך אותו מין.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

ברירה טבעית

A

מערכות מורכבות מתפתחות ממערכות פשוטות דרך תהליך של ברירה טבעית: יש הבדלים מקריים בין פרטים, והם מועברים בתורשה. צאצאים שיש להם תכונות עמידות וסתגלניות יותר שורדים יותר מאחרים, ולכן יכולתם להתרבות ולהעמיד צאצאים טובה יותר.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

survival of the fittest

A

האורגניזמים המתאימים ביותר שורדים ומעבירים את תכונותיהם לצאצאיהם, כולל התכונה שסייעה להישרדותם על פני אחרים. ההתפתחות היא מקרית וללא כיוון, לא מדובר בהישרדות החזק/הטוב!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

אבולוציה ולא רבולוציה

A

דארווין טען גם שהשינויים ביצורים החיים מתהווים על פני דורות רבים, למשל האבולוציה של העין. המודל של האבולוציה הוא לא היררכי ולא לינארי – האדם לא בא מהקוף, אלא שלאדם ולקוף יש אב קדמון משותף.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

השלכות תורת האבולוציה

A

התיאוריה של דרווין היוותה אבן דרך ביחסי דת-חילון, משום שהיא פתחה צוהר להצגת תמונה מדעית של האדם גם ללא ישות אלוהית. מכאן שנוצרה אפשרות אתיאיסטית, על אף שדארווין עצמו היה ככל הנראה אגנוסטי – לא יודע אם יש או אין אלוהים כי אין הוכחה לפה או לשם.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

המהפכה הדרווינית על-פי פרויד

A

הפגיעה הראשונה בנרקסיזם האנושי היא של התזה ההליוסנטרית של קופרניקוס, והשנייה היא תורת האבולוציה. זו גישה נטורליסטית, שרואה את האדם כשווה ערך לבעלי החיים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

אותו מהלך הדרגתי של דרווין ממשיך

A

עד היום האבולוציה רחוקה מלהיות קונצנזוס, כי הקונפליקט בין דת למדע נמשך.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

מה מקומו של האדם?

A

תורת האבולוציה שמה את האדם במרכז באופן המשמעותי ביותר – האדם חוקר את עצמו ומגיע להבנה מקיפה ומעמיקה של האופן בו הוא מתפתח ומתנהג. מצד שני, האדם כבר לא נתפס כנזר הבריאה, אלא עומד לצד שאר היצורים בטבע – המוח שלו מורכב מחלקים שונים, חלקם מפותחים וייחודיים לו, אולם חלק פרימיטיביים יותר ומשותפים למינים אחרים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

האדם הביולוגי

A

אותה גישה שרואה את האדם כאורגניזם. לדוגמה, יש הרבה מן המשותף בין מוח האדם ובין זה של חולדה, עד כדי 85% זהות במטען הגנטי שלנו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

המחשה: האדם הביולוגי

A

קיימים אינספור הסברים ביולוגיים וכימיים לתופעות שונות, כמו הבדלים אישיותיים, מצב רוח ויכולות קוגניטיביות וחוויות רגשיות כמו אהבה. רבים מהם נחקרים בחיות מודל ולא בבני אדם.

17
Q

הפסיכיאטריה כהמשך ישיר של תפיסת האדם הביולוגי

A

הפסיכיאטריה המודרנית צמחה על רקע תורת האבולוציה, התפתחויות בחקר המוח וחקר הקשר בין התנהגות לאנטומיה. הפסיכיאטריה המודרנית מאופיינת בניסיון להתבונן בהפרעות נפשיות דרך הפריזמה הרפואית, בדומה למחלות גופניות (גישה נטורליסטית).

18
Q

במיתוסים הדתיים המוקדמים של העת העתיקה השיגעון תואר לרוב כגורל או כעונש על חטא

A

בספר דברים נאמר “יכה ה’ בשיגעון”. שיגעון נחשב שווה ערך למכה – האדם נתון לחסדי כוחות חיצוניים על-טבעיים, הוא מודח לשיגעון ונשלט על-ידי כוחות איומים.

19
Q

ביוון הקלאסית נחקרו הפרעות נפשיות כמו דיכאון

A

היפוקרטס חקר הפרעות נפשיות, ותלה את המקור שלהן בחוסר איזון בין ארבע הליחות בגוף האדם: מרה שחורה, צהובה, לבנה ואדומה. תיאוריה זו הייתה גרסה מוקדמת להנחה שהפרעות פיזיולוגיות הן שגורמות להתפתחות מחלות נפשיות, ובכך הן אינן נבדלות ממצבים רפואיים אחרים.

20
Q

השיגעון בימי הביניים

A

באירופה הנוצרית של ימי הביניים הפרעות נפשיות קושרו לשדים, לישויות על-טבעיות ולדיבוק. החולים נתפסו כשטניים, מקוללים, חוטאים, והם נודו מן החברה. בעוד שהמחלה הגופנית נחשבה טבעית, מחלת הנפש נחשבה על-טבעית. באותה תקופה הכנסייה היא זו שהציעה טיפול ללוקים בנפשם, בהתאם לסמכויות הרבות שניתנו לה- היא הציעה מיסות או טקסים של גירוש שדים/עלייה לרגל/תפילות/ייעוץ רוחני. בסוף ימי הביניים החלו לכלוא את “המשוגעים” במוסדות שנוהלו על ידי אנשי דת .

21
Q

מטרת בתי המשוגעים של ימי הביניים

A
  1. בידוד ה”משוגעים” מהחברה ה”נורמלית”.
  2. אמצעי חינוך והרתעה מפני חטאים.
  3. המשוגע היווה גם מושא סקרנות ועניין.
    היחס למשוגעים הוא דיאלקטי לאורך כל ההיסטוריה.
22
Q

השיגעון בתקופת המודרנה

A

בתקופת המודרנה התחילו לעלות ספקות לגבי הדיבוק השטני; במקום זאת דובר על חסימת עורקים ועל פגיעה בעצבים ובמוח. מכאן שהשיגעון הדתי הפך לחילוני רפואי. כמו כן, בתי חולים לחולי נפש נפוצו החל מהמאה ה-16 והכליאה הייתה נרחבת – מישל פוקו כינה את התקופה “הכליאה הגדולה”.

23
Q

במודרנה השיגעון עבר תהליך של מדיקליזציה

A

המשוגע כבר לא באחריות הכפר או המשפחה, אלא באחריות המוסד שאליו הוא נשלח. הטיפול היה באמצעות ניסוי וטעייה וללא פיקוח – שלשלות, כותנות משוגעים ועוד. ניטש ויכוח בשאלה במה יש לטפל – בגוף או בנפש? הוויכוח בין הדואליזם לבין הנטורליזם ממשיך להתקיים.

24
Q

היחס לשיגעון במודרנה מבטא את מאפייני התקופה

A

ההתייחסות לשיגעון היא חילונית, המתח בין הגוף לנפש והניסיון לסדר, להבין ולחקור את השיגעון כדי לשפר את הטיפול בלוקים בנפשם.

25
Q

פיליפ פינל

A

יזם גישות פסיכולוגיות (עוד לפני ראשית הפסיכולוגיה המודרנית) בבתי החולים לחולי נפש, ובכך החל בשחרור הלוקים בנפשם מהשלשלות הפיזיות והסמליות. לפי פינל, צריך לעזור לחולים לחזור להיות בעלי חירות, ולא לסלקם מהחברה אלא להחזיר אותם אליה – היום זהו רעיון רווח של שיקום בקהילה. פינל סיווג פרופילים מוגדרים של הפרעות נפשיות: שיטיון, מגלומניה, מאניה, מלנכוליה, אידיוטיזם, הזיות, מאניה מינית ושיתוק. פינל הבדיל את האפילפסיה והעגבת (בעלות סימפטומים נפשיים אך נובעות מגורמים פיזיולוגיים) ממחלות נפש אחרות, מה שהיווה חזרה מסוימת לרעיונות של היפוקרטס מתקופת יוון הקלאסית.

26
Q

אמיל קרפלין ואויגן בלוילר

A

עסקו בסיווג מחלות נפש לסימפטומים ולסינדרומים בעלי גורם אטיולוגי. הם חקרו סכיזופרניה ואלצהיימר בין היתר (אלצהיימר לא נחשב מחלה נפשית היום). החוקרים הללו ייסדו את הבסיס הראשוני לשיטת ה-דיאסאם וה-אייסידי, שהפכו לכלים מרכזיים בפסיכיאטריה ובפסיכולוגיה המודרניות. ניסיון זה מאפיין את השאיפה המודרנית לאסוף, לסדר ולפרסם ידע המחולק לקטגוריות סדורות. בדומה לפרויקט האנציקלופדיה של דידרו ופרויקט מיון החרקים של דרווין.

27
Q

סינדרום

A

אוסף של סימפטומים שבאים יחד

28
Q

גורם אטיולוגי

A

מה שמסביר את הסימפטומים שמתאגדים לסינדרומים

29
Q

הקשר לנאורות

A

מצד אחד, הניסיון לפענח את טבע האדם מגלם נרטיבים נאורים אודות התבונה, המחקר והטלת הספק: הפסיכיאטריה עושה שימוש בכלי מחקר רציונליסטיים ואמפיריים מדעיים לשיפור המצב האנושי. כמו כן, השיגעון הופרד מהדת, כמו תחומים רבים במסגרת הנאורות.
מצד שני, הפסיכיאטריה לא בהכרח מפארת את האדם – היא תופסת את הגוף כמכונה, ומהווה מעין מוסך של חלקי חילוף: התפיסה הזו מנוגדת לתפיסת האדם כנזר הבריאה, כמשהו מעבר לחומר ולגוף. בהקשר של האדם כצרכן משמעות, הפסיכיאטריה שמה לנו מראה לא נעימה מול הפרצוף: אנו לא מיוחדים, לא מוצלחים, ניתן לשנות אותנו באמצעות כדור אחד.

30
Q

תיאוריית האבולוציה יחד עם הפסיכיאטריה הן תחומים מודרניים שמתכתבים עם התפיסה המודרנית של האדם את עצמו:

A
  • מקיימות דיאלקטיקה בין רעיונות קודמים לחדשים.
  • כוללות ניעה של האדם בין השוליים למרכז.
  • עושות שימוש בהטלת ספק ובמחקר בניסיון להיטיב את מצבו של האדם.
31
Q

ההסברים הביולוגיים כשלו בהתמודדות עם האומללות האנושית

A

הפסיכיאטריה המודרנית סביב המאות ה-19-20 התקשתה

לתת מענה למצבם הנפשי היום-יומי של בני מעמד הביניים/המעמד העליון.