Criticism: Feminism Flashcards
מאפיינים מרכזיים של תיאוריה ביקורתית
- חשיפת יחסי כוח ושליטה – הרמנויטיקה חדשנית, חיפוש הקונפליקט תחת היומרה המודרנית לסדר, חופש ושיוון.
- עירוב בין תיאוריה ופרקטיקה – עשייה מדעית שבעצמה מבקשת לשנות את המציאות.
הפמיניזם חושב מחדש על תפיסות החירות, הסובייקט האוטונומי והתבונה המודרניות
תפיסות מודרניות אינן אוניברסליות אלא ממוגדרות. הן מניחות במובלע גבריות והופכות את הנשיות לפחותת ערך. ישנן גישות פמיניסטיות רבות ושונות, אך המשותף לכולן הוא ניתוח המציאות החברתית כמבוססת על הבחנות בינאריות והיררכיות בין שני מינים ביולוגיים ושני מגדרים – תבונה/רגש, ציבורי/פרטי, תרבות/טבע – את כל ההבחנות הללו ניתן לעשות בהקשר מגדרי. נשים שייכות לרגש וגברים לתבונה, הגבר שייך למגזר הציבורי והאישה לפרטי, הגבר שייך לתרבות והאישה היא חלק מהטבע.
בפמיניזם יש ביקורת חברתית, פוליטית ופסיכולוגית על מה שאוניברסלי וטבעי כביכול לפי המודרנה
הנאורות תופסת את כל מה שאינו חלק ממנה כאחר, שונה, יוצא מן הכלל – לא רק ביחס לנשים אלא גם ביחס לעוד “אחרים”.
הפמיניזם דוחה הסברים ביולוגיים ופיזיולוגיים למבני הכוח החברתיים
ההסברים התקבעו תחת הפרספקטיבה המדעית. כמו כן, יחסי הכוח ההיררכיים הם תוצר של יחסים פוליטיים מובנים תרבותית וחברתית ולא דרך הטבע – מין לעומת מגדר למשל. במסגרת הפמיניזם לא נזלזל בקיומה של ביולוגיה ושל פיסיולוגיה, אך נשאל מדוע הבדלים בפיגמנטציה או במערכות הורמונים ורבייה הפכו קריטריונים משמעותיים להבחנה בין אנשים.
סטריאוטיפים על פמיניזם: שריפת חזיות
אין פרקטיקה נפוצה של שריפת חזיות במסגרת מחאה פמיניסטית. אך לצד פמיניסטיות ששמחות לאמץ מראה שנחשב נשי, פמיניסטיות אחרות מתנגדות למודל יופי מערבי-קפיטליסטי מקבע. מקור הסטראוטיפ: בהפגנה נגד תחרות מלכת היופי בניו-ג’רזי שנערכה ב-1981, הוצת מיכל ובו חפצים שנתפסו כמדכאים – נעלי עקב, חזיות, גיליונות פלייבוי ועוד.
סטריאוטיפים על פמיניזם: לסביות
בעוד מרבית הנשים הפמיניסטיות מזדהות כהטרוסקסואליות, ישנו זרם פמיניסטי הקורא לנשים לשקול את האופציה הלסבית כחלופה לעולם הפטריארכלי.
סטריאוטיפים על פמיניזם: התנגדות ללידת ילדים
בעוד פמיניסטיות רבות מדגישות במה הן לא מתנגדות ללידה, אחרות מדגישות את זכותן של נשים לאל-הורות ואת האופנים בהם הורות מעצימה את הדיכוי הנשי.
סטריאוטיפים על פמיניזם: פתיחות מינית
פמיניסטיות רבות הן נשואות, מונוגמיות והטרוסקסואליות, בעוד אחרות מדגישות את המוסר הכפול ביחס למיניות הנשית, מאמצות את התיוג כפעילות מינית במיוחד ומבקשות להצביע על הפן החיובי שבמין חופשי.
סטריאוטיפים על פמיניזם: ממורמרות
בעוד פמיניסטיות רבות טוענות שמדובר בדימוי פוגעני מצד מי שמסרב להקשיב לטיעונים ולחוויה שלהן, אחרות טוענות שיש לאפשר לנשים לא להיות “טובות” ו”נחמדות” כל הזמן.
הגל הראשון: הגל הליברלי (החל במאה ה-19)
שיוויון בין נשים לגברים בספירה הציבורית במערכת הקיימת, זכות בחירה לנשים.
הגל השני: הגל הרדיקלי (החל בשנות ה-60 של המאה ה-20)
שוני מהשורש בין נשים לגברים. שינוי המערכת החברתית, התרבותית, המדעית והחוקית כך שתכיל את השוני (הפיזי, הערכי והתרבותי) ותבטיח שיוויון מהותי ולא רק פורמלי. גל זה מתייחס גם לספירה הפרטית כיעד לשינוי.
הגל השלישי: הגל הפוסט-מודרני (החל בשנות ה-80 של המאה ה-20)
שוני בין נשים והתחשבות בצרכים הייחודיים של נשים שלא נכללו עד כה במאבקי התנועה הפמיניסטית.
שלושה גלים לפמיניזם
הגלים ממשיכים להתקיים עד היום במקביל. אף גל לא הסתיים ברגע שגל חדש נוצר. עוד לפני הגלים התקיים מאבק ספרותי ובהמשך גם פוליטי. החלוקה לגלים היא בעיקר אמריקאית ואנגלית.
הגל השני של הפמיניזם: גל של שוני
בניגוד לגל הראשון שבמבקש שוויון מתוך דימון, הגל השני מכיר בשוני ומבקש לתת לו הכרה. הוא מערער על ההיררכיה שנוצרת כתוצאה מהשוני הזה, ולכן דורש שוויון מתוך שוני.
הגל השני של הפמיניזם: גל רדיקלי
הפמיניזם של הגל השני לא קורא לשוויון בתוך המערכת הקיימת, אלא לשינוי המערכת מהשורש.