Criticism: Feminism Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

מאפיינים מרכזיים של תיאוריה ביקורתית

A
  1. חשיפת יחסי כוח ושליטה – הרמנויטיקה חדשנית, חיפוש הקונפליקט תחת היומרה המודרנית לסדר, חופש ושיוון.
  2. עירוב בין תיאוריה ופרקטיקה – עשייה מדעית שבעצמה מבקשת לשנות את המציאות.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

הפמיניזם חושב מחדש על תפיסות החירות, הסובייקט האוטונומי והתבונה המודרניות

A

תפיסות מודרניות אינן אוניברסליות אלא ממוגדרות. הן מניחות במובלע גבריות והופכות את הנשיות לפחותת ערך. ישנן גישות פמיניסטיות רבות ושונות, אך המשותף לכולן הוא ניתוח המציאות החברתית כמבוססת על הבחנות בינאריות והיררכיות בין שני מינים ביולוגיים ושני מגדרים – תבונה/רגש, ציבורי/פרטי, תרבות/טבע – את כל ההבחנות הללו ניתן לעשות בהקשר מגדרי. נשים שייכות לרגש וגברים לתבונה, הגבר שייך למגזר הציבורי והאישה לפרטי, הגבר שייך לתרבות והאישה היא חלק מהטבע.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

בפמיניזם יש ביקורת חברתית, פוליטית ופסיכולוגית על מה שאוניברסלי וטבעי כביכול לפי המודרנה

A

הנאורות תופסת את כל מה שאינו חלק ממנה כאחר, שונה, יוצא מן הכלל – לא רק ביחס לנשים אלא גם ביחס לעוד “אחרים”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

הפמיניזם דוחה הסברים ביולוגיים ופיזיולוגיים למבני הכוח החברתיים

A

ההסברים התקבעו תחת הפרספקטיבה המדעית. כמו כן, יחסי הכוח ההיררכיים הם תוצר של יחסים פוליטיים מובנים תרבותית וחברתית ולא דרך הטבע – מין לעומת מגדר למשל. במסגרת הפמיניזם לא נזלזל בקיומה של ביולוגיה ושל פיסיולוגיה, אך נשאל מדוע הבדלים בפיגמנטציה או במערכות הורמונים ורבייה הפכו קריטריונים משמעותיים להבחנה בין אנשים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

סטריאוטיפים על פמיניזם: שריפת חזיות

A

אין פרקטיקה נפוצה של שריפת חזיות במסגרת מחאה פמיניסטית. אך לצד פמיניסטיות ששמחות לאמץ מראה שנחשב נשי, פמיניסטיות אחרות מתנגדות למודל יופי מערבי-קפיטליסטי מקבע. מקור הסטראוטיפ: בהפגנה נגד תחרות מלכת היופי בניו-ג’רזי שנערכה ב-1981, הוצת מיכל ובו חפצים שנתפסו כמדכאים – נעלי עקב, חזיות, גיליונות פלייבוי ועוד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

סטריאוטיפים על פמיניזם: לסביות

A

בעוד מרבית הנשים הפמיניסטיות מזדהות כהטרוסקסואליות, ישנו זרם פמיניסטי הקורא לנשים לשקול את האופציה הלסבית כחלופה לעולם הפטריארכלי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

סטריאוטיפים על פמיניזם: התנגדות ללידת ילדים

A

בעוד פמיניסטיות רבות מדגישות במה הן לא מתנגדות ללידה, אחרות מדגישות את זכותן של נשים לאל-הורות ואת האופנים בהם הורות מעצימה את הדיכוי הנשי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

סטריאוטיפים על פמיניזם: פתיחות מינית

A

פמיניסטיות רבות הן נשואות, מונוגמיות והטרוסקסואליות, בעוד אחרות מדגישות את המוסר הכפול ביחס למיניות הנשית, מאמצות את התיוג כפעילות מינית במיוחד ומבקשות להצביע על הפן החיובי שבמין חופשי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

סטריאוטיפים על פמיניזם: ממורמרות

A

בעוד פמיניסטיות רבות טוענות שמדובר בדימוי פוגעני מצד מי שמסרב להקשיב לטיעונים ולחוויה שלהן, אחרות טוענות שיש לאפשר לנשים לא להיות “טובות” ו”נחמדות” כל הזמן.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

הגל הראשון: הגל הליברלי (החל במאה ה-19)

A

שיוויון בין נשים לגברים בספירה הציבורית במערכת הקיימת, זכות בחירה לנשים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

הגל השני: הגל הרדיקלי (החל בשנות ה-60 של המאה ה-20)

A

שוני מהשורש בין נשים לגברים. שינוי המערכת החברתית, התרבותית, המדעית והחוקית כך שתכיל את השוני (הפיזי, הערכי והתרבותי) ותבטיח שיוויון מהותי ולא רק פורמלי. גל זה מתייחס גם לספירה הפרטית כיעד לשינוי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

הגל השלישי: הגל הפוסט-מודרני (החל בשנות ה-80 של המאה ה-20)

A

שוני בין נשים והתחשבות בצרכים הייחודיים של נשים שלא נכללו עד כה במאבקי התנועה הפמיניסטית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

שלושה גלים לפמיניזם

A

הגלים ממשיכים להתקיים עד היום במקביל. אף גל לא הסתיים ברגע שגל חדש נוצר. עוד לפני הגלים התקיים מאבק ספרותי ובהמשך גם פוליטי. החלוקה לגלים היא בעיקר אמריקאית ואנגלית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

הגל השני של הפמיניזם: גל של שוני

A

בניגוד לגל הראשון שבמבקש שוויון מתוך דימון, הגל השני מכיר בשוני ומבקש לתת לו הכרה. הוא מערער על ההיררכיה שנוצרת כתוצאה מהשוני הזה, ולכן דורש שוויון מתוך שוני.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

הגל השני של הפמיניזם: גל רדיקלי

A

הפמיניזם של הגל השני לא קורא לשוויון בתוך המערכת הקיימת, אלא לשינוי המערכת מהשורש.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

הגל השני של הפמיניזם: גל תרבותי

A

הקריאה של הגל השני היא להכנסת ערכים, סיפורים וקולות נשיים לתרבות, וספציפית לשפה ולתרבות. דוגמה טובה: סרטי דיסני לפני עשרים שנה לעומת היום - הרבה יותר גיבורות חזקות נשיות, במקום נשים במצוקה שממתינות לגיבור שיציל אותן. הלן סיקסו קוראת במסגרת הגל השני לשפה ולכתיבה נשית. להכנסת הנשים לתרבות.

17
Q

sexual politics

A

חיבור מאת קייט מילט, המתאר פוליטיקה כ”מערכות יחסים הבנויות על כוח, הסדרים לפיהם קבוצה אחת נשלטת על-ידי קבוצה אחרת”. מילט התבססה על ההבחנה בין מין למגדר, והשתמשה בממצאים אנתרופולוגיים וסוציולוגיים כדי להראות שהטענות על “אוניברסליות” ו”טבעיות” ההבדלים בין נשים לגברים אינן הבסיס האמיתי לשליטת הגברים בנשים. הבסיס האמיתי הוא מנגנונים “מעשה אדם” של הפטריארכיה: אידיאולוגיה הנתלית בביולוגיה, תהליכי חיברות במשפחה ובכלל, כלכלה וחינוך, מיתוסים, דת ופסיכולוגיה (להלן פרויד, קנאת פין וחרדת סירוס).

18
Q

אתיקה של חמלה

A

נשים נוטות לקבל הערכות נמוכות יותר של מוסריות ביחס לגברים. גיליגן מצאה שנשים אינן פחות מוסריות, אלא חושבות על מוסר באופן שונה מגברים, ומשקללות גורמים כמו דאגה לאחרים ומערכות יחסים. זו כנראה תוצאה של תהליכי חיברות. התיאוריה הזו מכונה “אתיקה של חמלה” והיא רלוונטית גם בתחומים כמו רפואה, שבהם פעמים רבות מי שממשיג את הרעיונות והנבדקים במחקרים הם גברים, מה שלא לוקח בחשבון שוני של נשים מגברים. היום קיימת רפואה מגדרית שמתייחסת לשוני הפיזיולוגי בין נשים לגברים. רעיון דומה נכנס גם בתחום הפסיכולוגיה, עם טיפולים ספציפיים שמתמקדים בנשים, מתוך הכרה בכך שיש משמעות למעגלי החיים השונים של נשים – למשל גיל הפריון, גיל הבלות ועוד. זו דוגמה לכך שהקריטריון למוסריות, שעוצב על-ידי תפיסה גברית, הניח מוסר אחדותי, אך למעשה הוא מוגדר ושירת את המשך החלוקה ההיררכית בין המגדרים.

19
Q

כבלי האהבה

A

ספר מאת ג’סיקה בנג’מין, שבו היא תיארה כיצד יחסי המגדר הלא-שוויוניים משפיעים על יחסים בינאישיים בחברה שמתיימרת לשוויון ולחופש. כתיבתה היא אחד המקורות לביקורת הפמיניסטית על פרויד והפסיכואנליזה הקלאסית. למשל, ביקורת על תסביך אדיפוס ועל תסביך אלקטרה.

20
Q

מערכות יחסים שוויוניות

A

בנג’מין חוקרת מדוע אנו נוטים להיכנס למערכות יחסים של סמכות ושליטה, ואף נהנים מכך, במישור הארוטי ובכלל: התפקידים של אדון ושפחה הם אלו שמאפיינים עד היום את היחסים הנפוצים בין גברים לנשים. בנג’מין טוענת שרק כששני המינים יהיו מסוגלים לממש את הסובייקטיביות שלהם ולממש את הזוגיות כשותפות בין סובייקטים שמכירים אחד בשנייה כסובייקט (=אינטרו-סובייקטיביות) תוכל להיווצר מערכת יחסים שוויונית באמת.

21
Q

הגל השלישי של הפמיניזם: העולם אינו מחולק לשניים

A

מאמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 קמו נשים שחורות, היספאניות ואוריינטליות, מזרחיות ופלסטיניות. נשים עם מוגבלויות, נשים לסביות, ביסקסואליות, טרנסיות וא-מיניות ואמרו שהקטגוריה נשים היא מורכבת ורב-גונית. מנגנוני הדיכוי עבור כל תת-קבוצה יוצרים דיכוי רב-ממדי. לכן הגל השלישי מדגיש את ההבדל בין קבוצות ולא טוען לזהות ביניהן. יש התייחסות בגל השלישי גם לפמיניזם של גברים, שהודרו מהגלים הראשון והשני של הפמיניזם.

22
Q

דיכוי רב-ממדי

A

מושג בעגה הפמיניסטית שמתייחס למספר סוגי דיכוי שמתרחשים בו-זמנית. לדוגמה: להיות אישה שחורה זה לא להיות אישה בנפרד ושחורה בנפרד, מדובר בחוויה ייחודית המתאפיינת למשל, בדימוי של זמינות מינית מוגברת שמוביל לריבוי תקיפות מיניות (מנגנון דיכוי של נשים שחורות בארה”ב).

23
Q

נשים עם מוגבלות

A

נשים מוגבלות החלו לדרוש הכרה, בעיקר בארה”ב ובאנגליה של שנות ה-80. הביקורת הייתה על כך שנשים עם מוגבלות היו מודרות הן מהתנועה הפמיניסטית הן מתנועת הנכים שהתפתחה בשנות ה-60, והייתה מנוהלת בעיקר על-ידי גברים. נשים עם מוגבלות, כמו תתי-קבוצות אחרות של נשים, חוות דיכוי חברתי ייחודי להן.

24
Q

rolessness

A

העדר תפקיד חברתי. לנשים בלי מוגבלות יש תפקיד חברתי מוגבל בהיררכיה (לגדל ילדים, לטפל במשק הבית), ואילו נשים עם מוגבלות אפילו לא מקבלות תפקיד נחות.

25
Q

פרדוקס הנראות

A

מצד אחד נשים עם מוגבלות מאוד בולטות במרחב. מצד שני הן שקופות כשזה נוגע לתשומת לב מינית, כולל נטייה לחשוב על נשים אלו כא-מיניות או כילדות נצחיות. בנוסף, המאבק להשתחרר מעבודות נשיות מסורתיות ומהחפצה (גברית) אינו רלוונטי לחווייתן של רוב הנשים עם מוגבלות, שבמקרים מסוימים אף נאבקות בדיוק לכיוון ההופכי: נשים עם מוגבלות נאבקות להראות שהן דווקא כן יכולות להיות אימהות, להיות מטפלות ומטפחות, להיות מיניות ונשחקות על ידי גברים/נשים.

26
Q

האישי הוא הפוליטי, והוא ראוי למחשבה ולניתוח ביקורתיים

A

דה בובואר ואחרות המחישו כיצד נשיות נתפסת כאחרת כיוון שהיא תמיד מוגדרת ביחס לגבריות. הממד השכלי, הרציונלי, התבוני משויך לגבריות ואילו נשיות מזוהה עם דחפיות וגופניות. הרדוקציה של נשים לגופניות (הורמונים, מחזור, לידה וכו’) היא אחת האסטרטגיות החברתיות המשמשות לדיכוי נשים (למשל היסטריה).